САРМИ със соя и ЦВЕКЛОВИ ЛИСТА 2/3 чаша сварена соя
10-15 цвеклови листа
2-3 моркова
1 глава кромид лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
Морковите се почистват, настъргват и задушават заедно със ситно нарязания лук в 1 с.л. олио и малко вода. Прибавят се сварената соя и , ситно нарязания магданоз, и с получената плънка се завиват сарми. Нареждат се в йенска тенджера или тава, заливат се с 250тр вода, прибавя се останалото олио, захлупва се и се пече в предварително загрята до 250С фурна около 20 мин. Отхлупва се и се запича още 10 минути.
Забележка: Цвекловите листа могат да се заменят с лозови, зелеви, листа от лапад или липа.
Сос от соя с КЪРИ 1/4 чаша соя
2 ч.л. зехтин или топено краве масло
2 ч.л. ситно нарязан кромид лук
1/2 чаша ситно нарязани моркови
1/2 ч.л. къри на прах, сол.
Соята се накисва за 20 часа, претрива се с длани, за да паднат люспите, изплаква се и се вари, докато достигне гъстотата на ябълково пюре. Охлажда се и се прибавят задушените в мазнината лук и моркови. Подправя се с къри и сол на вкус и се разбива на гладко пюре. Сосът е подходящ за сурови или задушени зеленчуци.
ЛЕСНА СОЕВА СУПА 4 порции
250гр соя
3-4 с.л. олио
2 глави кромид лук
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер, оцет, чер пипер, сол, магданоз.
Соята се почиства измива и кисне 1 нощ във вода. На другия ден водата се изхвърля, а зърната се претриват с длани, за да се обелят. Заливат се с 1 л вряла вода и се варят на слаб огън до омекване. Посоляват се. Почистеният и ситно нарязан лук се задушава с малко вода и олио, докато поомекне, след което се поръсва с брашното и с червения пипер. Разбърква се и се разрежда с бульона, където е варена соята, след което се изсипва в тенджерата. Оставя се да заври, сваля се от огъня и се подправя с оцет (разбито кисело мляко), чер пипер и магданоз. Ако е необходимо се досолява.
КРЕМ-СУПА от соя 4 порции
1/2 чаши соя
1 глава кромид лук
1-2 корена магданоз
1 морков
1 парче корен от целина (или 1 стрък листа)
3-4 скилидки чесън
1 с.л. брашно (по желание)
2 с.л. предпочитана мазнина, чер пипер и сол.
Почистената и измита соя се кисне 20 часа, след което се отцежда, измива и се залива пак със студена вода, за да се кипне, след което водата се изхвърля. Изплаква се и отново се залива със студена вода, прибавят се почистените, измити и нарязани зеленчуци и се вари до омекване на соята. Сварените зеленчуци и соята се отцеждат в гевгир, пасират се и се връщат в тенджерата, долива се малко гореща вода, ако е необходимо, и се слага мазнината. По желание от брашното и мазнината може да се приготви запръжка. Поръсва се с чер пипер и се сервира с препържени хапки.
ПИПЕРКИ ПЪЛНЕНИ СЪС СОЯ 1 1/2 чаши соя
8-12 пиперки
2 глави кромид лук
1 с.л. червен пипер
5-6 с.л. олио, магданоз, копър, девесил, джоджен, чубрица и сол.
Соята се накисва в студена вода за 20 часа. Водата се изхвърля и соята се сварява до омекване в нова вода. Лукът се задушава ситно нарязан в олиото с малко вода. Прибавят се отцедената соя и подправките, разбърква се и с получената смес се пълнят пиперките, които напълнени се подреждат в тавичка. Заливат се с малко вода, поръсват се с още малко олио, ако е необходимо, и се запичат в умерена фурна.
Забележка: по желание, преди да се запекат, пиперките могат да се залеят с настъргани домати или разредено доматено пюре.
Соева супа 1 чаена чаша соя на зърна
1 супена лъжица соеви кълнове
1 глава лук
1-2 супени лъжици настъргана целина
2-3 скилидки чесън
2 супени лъжици олио
чубрица, сол
Соята се накисва в подсолена вода за 4 или повече часа.
Ако водата е твърда, слага се и малко сода за хляб.
Водата се подменя няколко пъти, докато зърната набъбнат.
Вари се до омекване. По време на варенето се добавят
лукът, целината и кълновете, а накрая - счуканият чесън,
олиото и подправките.
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/recepti1.php