90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 29 Мар 2024, 13:35

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: РЕЦЕПТИ ЗА ВЕГАН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ЯДАТ МЕСО, РИБА, ЯЙЦА ИЛИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ В БЕЛТЪЧНИЯ ДЕН


ПРЕДЛАГАМЕ ВИ ЯСТИЯ ОТ :



СОЯ
ТОФУ
ОКАРА
ТЕМПЕ
СЕЙТАН
СОЕВИ КЪЛНОВЕ,
АВОКАДО
МАСЛИНИ
ЯДКИ
СЕМЕНА
ФЪСТЪЦИ


И ДР.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА БЕЛТЪЧЕН ДЕН СЪС РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Домашно тофу


Как да си направим сами тофу у дома гледай и научи тук :

http://www.youtube.com/watch?v=S7zBzxpr9o8


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА БЕЛТЪЧЕН ДЕН СЪС РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 23:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Домашен сейтан ( Вегетарианско месо, глутен )

http://www.youtube.com/watch?v=DLwVd6bg ... E70550EACA


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА БЕЛТЪЧЕН ДЕН СЪС РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 23:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Солени палачинки от соева кайма и тофу със салата от рукола

Рецепта и снимка тук :



http://mortem1.blogspot.co.at/2012/03/b ... _4615.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ШИШЧЕТА

Снимка и рецепта
тук :

http://mortem1.blogspot.co.at/2012/12/blog-post.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2013, 23:50 
Offline

Регистриран на: 31 Дек 2012, 10:52
Мнения: 113
Позволявам си да поставя и по-лесната рецепта за домашно тофу.
За целта са ви нужни 1 ч. ч. студена вода, 1 ч. ч. соево брашно, 2 ч. ч. гореща преварена вода, 6 с. л. лимонов сок. В неголяма тенджера се смесват соевото брашно и студената вода до получаването на гъста еднородна смес. Добавя се горещата вода и се разбърква. Вари се на слаб огън 15 минути. След това се налива лимоновият сок, разбърква се и тенджерата се снема от огъня. Когато масата се утаи, трябва да се прецеди през марля. Така се получава меко тофу. Трябва да се съхранява в хладилника в херметично затворена кутия, като преди да се затвори, тофуто се залива с вода.
Количеството, което се получава, е около 1 ч. ч.

_________________
[url][url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWWTQS6/]
Изображение
[/url][/url]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2013, 23:51 
Offline

Регистриран на: 31 Дек 2012, 10:52
Мнения: 113
И малко рецепти:
Задушено тофу с гъби

Китайска кухня
Време за подготовка: 20 мин
Време за готвене: 30 мин
Продукти за 2 порции:
4 с. л. зехтин
200 г твърдо тофу,
нарязано на парчета
с ширина 1 и 1/2 см
1/4 ч. л. сол
1 скилидка чесън, нарязана на малки парченца
1 ч. л. настърган джинджифил
10 пресни гъби шийтаке, цели или нарязани на половинки
1 морков със средна големина (около 1 ч. ч.)
1 ч. л. оризово вино
1/4 ч. ч. (60 мл) зеленчуков (може и пилешки) бульон, сварен от кубче
1 ч. л. светъл соев сос
1 с. л. сос от стриди или риба
1/2 ч. л. захар
1/4 ч. л. млян черен пипер
1/2 ч. л. царевично брашно, разтворено в 1 с. л. вода
1 ч. л. сусамово масло
Да го направим: Загряват се 3 с. л. от зехтина в дълбок тиган (уок). В него се пържи тофуто по 2-3 минути от всяка страна. Трябва да добие златист цвят. Изважда се от тигана и се отцежда върху сито. В същия тиган се загрява останалият зехтин. Посоленият чесън се изпържва в него за 1 минута, докато си пусне аромата. Прибавят се джинджифилът, гъбите и морковът и се пържат 30 секунди. Внимателно се добавя тофуто. Всичко се залива с виното и се оставя да поври малко. Налива се бульонът, прибавят се соевият сос, сосът от стриди, захарта, черният пипер и царевичното брашно. Разбърква се много внимателно, тиганът се захлупва и огънят се намалява. Ястието ври 15 минути. Накрая се добавя и сусамовото масло, разбърква се и се поднася горещо.

_________________
[url][url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWWTQS6/]
Изображение
[/url][/url]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2013, 23:52 
Offline

Регистриран на: 31 Дек 2012, 10:52
Мнения: 113
Супа с тофу и соеви кълнове

Тайландска кухня
Време за подготовка: 10 мин
Време за готвене: 10 мин
Продукти за 4 порции:
1 л пилешки или зеленчуков бульон, сварен от кубче
450 г твърдо тофу на кубчета
1 ч. ч. соеви кълнове
1 с. л. рибен сос
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. бял пипер
1 малка глава лук, ситно нарязана
1 с. л. ситно нарязан пресен кориандър
Да го направим: Бульонът се държи на среден огън. Прибавят се тофуто и лукът и супата ври, докато соевото сирене омекне. След това се добавят останалите съставки и ястието ври още 1-2 минути.

_________________
[url][url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWWTQS6/]
Изображение
[/url][/url]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2013, 23:53 
Offline

Регистриран на: 31 Дек 2012, 10:52
Мнения: 113
Пържени филийки с тофу

ПО ИДЕЯ НА НА НАШИЯ ГОТВАЧ
Време за подготовка: 10 мин
Време за готвене: 5 мин
Продукти за 2 порции:
4 малки правоъгълни филийки, разрязани по диагонал на триъгълничета
150 г тофу
1 яйце
2 стръкчета пресен босилек
черен пипер
зехтин за пържене
Да го направим: Тофуто се размачква с вилица и се смесва с яйцето и ситно нарязания босилек и черния пипер. С получената смес се намазват триъгълничетата хляб и се пържват в горещ зехтин за кратко - докато добият златист цвят. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат върху сито. Това е чудесна закуска, но също така може да се предложи и като предястие.

Не става за диетата, че е с яйце и има смесване на белтъци, пържено е и е с хляб, но за след диетата е чудо !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2013, 23:53 
Offline

Регистриран на: 31 Дек 2012, 10:52
Мнения: 113
Свежо предястие с тофу

Японска кухня
Време за готвене: 10 мин
Продукти за 4 порции:
300 г мазно тофу
1 среден домат (220 г), тънко нарязан
2 малки краставички (около 220 г), нарязани на тънки колелца
2 с. л. сусам на зърна, изпечен
1 ч. л. бяло мисо (соева съставка за готвене)
2 ч. л. сусамово масло
2 ч. л. оцет от оризово вино
1 ч. л. захар
1 с. л. вода
1/2 ч. ч. кълнове от репички
няколко тънки ивички нори
Да го направим: Краставичките се нареждат в кръг в чинията. По средата се разполагат доматите. Върху тях се разполагат парченцата тофу. В малка купичка се смесват мисото, сусамовото масло, оцетът, захарта и водата и се разбиват до получаването на еднородна смес. С нея се овкусява вече нареденото предястие. Най-отгоре може да се поръси с лентички нори, печени сусамови зрънца и кълнове от репички. Ние обаче малко сме “побългарили” рецептата и сме включили зелен лук.

_________________
[url][url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWWTQS6/]
Изображение
[/url][/url]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2013, 22:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Запържено тофу по корейски - гарнирано по 2 начина със соев сос, пресен лук, чесън и сусам

Поднесете със зелена салата и пресни соеви кълнове

http://www.youtube.com/watch?v=J64UnMsgq_0


Запържено тофу с барбакю сос

http://www.youtube.com/watch?v=eIYZvwUuALw


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2013, 17:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Суперхрани – конопено семе

Семето на конопа е една от най-достъпните суперхрани у нас – евтина и за щастие разрешена за продажба в натуралния си цялостен вид. В Съединените щати, например е забранена продажбата на конопено семе в необелен вид за да не може някой да си отгледа растение от семенце, нищо, че обикновения коноп няма наркотичните свойства на марихуаната (психо-активното вещество делта-9-тетрахлоркарабинол /ТНС/ в марихуаната е до 20 процента, а в обикновения коноп до 1 процент, което прави практически невъзможно „надрусването“ с него. Изчислено е, че за да има психо-активно въздействие, трябва да се изяжда по около 2 кг конопено семе на ден), но там американците да му берат грижата… в България от всеки по-голям пазар или билкова аптека можем да си купим евтино небелено конопено семе, а в био магазините и обелено, както и конопен протеин на прах и конопено масло.

Протеинът е важен не само като градивен елемент на клетките в тялото, но и като невротрансмитер, който дава възможност на клетката да получава и предава съобщения и както е видно е от особено значение за правилното функциониране на всички органи и системи в организма. Конопеният протеин има най-високата концентрация на глобуларен едестин – цели 65% – на първо място в растителното царство, а едестинът е от особено значение за доброто функциониране на имунната система. За тялото 25-30 гр чист протеин на ден е напълно достатъчен, но дали го получаваме и още по-важно – дали го усвояваме, от това, с което се храним? Установено е, че подложените на топлинна обработка протеини, дори лесно усвоимите, се унищожават на 50 % при готвенето, освен това се знае, че животинските протеини са трудно усвоими, а задължителната топлинна обработка влошава още повече положението. Да сравним например една 200 грамова пилешка пържола (около 30 % протеини) = 60 гр протеин, с усвоимост около 20 %, следователно от нея се усвояват около 10-12 гр протеин, и 100 гр сурово конопено семе, със съдържание на около 35 % чист напълно смилаем протеин – дневната доза ни е осигурена от чиста, евтина и здравослована храна.

Друго важно качество на конопеното семе е съдържанието му на всички незаменими аминокиселини (балансиран комплекс от 18 аминокиселини, много важни за растежа в детска възраст, правилно формиране на ензими, за детоксикация, укрепване на имунитета, за гъвкавост и издържливост), незаменими мастни киселини и голям набор от минерали, необходими за здравето на човека. Незаменимите мастни киселини са мощни антиоксиданти, имат противовъзпалителни свойства, което подпомага имунната система, помагат за изгаряне на излишните мазнини като доставят леснодостъпна енергия, способстват за отстраняване на токсините, регулират хормоналния баланс, подхранват мозъка и очите и „смазват“ кардиоваскуларната система и така намаляват опасността от инфаркт. Перфектното съотношение на омега-6 към омега-3 е 3:1, препоръчвано от експерта по диетични мазнини и масла Удо Еразмус и 4:1, препоръчвано от Световната здравна организация, а при конопеното семе е 3,38:1 като това го прави единствената храна, съдържаща толкова идеално съотношение между омега-3 и омега-6 мастни киселини. За разлика от него рибеното масло и лененото семе са богати на омега-3, но не и на омега-6, а ядките са богати на омега-6, но не и на омега-3. Установено е, че консумирането на кокосово масло заедно с конопено семе увеличава ефективността на омега-3.

Беленото семе може да се яде самостоятелно или в салати, а небеленото се накисва за да се намалят ензимните инхибитори, после се смила с вода и се прецежда, резултата е чудесно питателно мляко. Тъй като конопеното семе е високорпотеинова храна, а с протеините не трябва да се прекалява, тъй като това води до свръхподкиселяване на организма, то препоръчваната доза е 50-100 гр на ден (в зависимост от съдържанието на протеини в останалата храна), а за суператлети до 150-200 гр – става въпрос за количество небелено семе, ако е белено дозата се намалява.

РЕЦЕПТИ

КОНОПЕНО МЛЯКО


1 чаша небелено конопено семе (накиснато за 8-12 часа във вода, прецедено и добре изплакнато)
4 чаши филтрирана вода
1 щ морска или друга нерафинирана сол

Пасирайте в блендер или с пасатор семето с 1 чаша вода около 1 мин, добавете останалата вода, пасирайте още няколко секунди и прецедете през тензух или 2-3 слоя марля. Получава се много приятно мляко, което може да пиете чисто, да овкусите или да си приготвите с него шейк или зърнена закуска.

КОНОПЕНА МАЙОНЕЗА

1 чаша небелено конопено семе (накиснато за 8-12 часа във вода, прецедено и добре изплакнато)
1 чаша филтрирана вода
2 чаши олио (студенопресовано)
Сока от ½ лимон
Сол

Пригответе конопено мляко само с 1 чаша вода за да е по-гъсто, сипете го в блендер или друг съд, ако ще го разбивате с миксер, влючете блендера на средна скорост и започнете да наливате олиото на тънка струйка. Когато излеете цялото олио, увеличете скоростта и оставете да се разбива 1 мин. Изключете и погледнете сместа – трябва да е гладка, еднородна и да има мехурчета (ако се е пресякла, значи се сипвали много бързо олиото и това може да се поправи като направите още малко конопено мляко и към него много бавно прибавяте пресечената смес). Изцедете лимона, сипете го в сместа и включете блендера на висока скорост за ½ мин. Сместа става гъста от лимона. Накрая прибавете солта и подправки по желание. Такава майонеза може да се приготви и от всякакво друго ядково мляко или още по-лесно, от готово соево мляко, каквото има във всеки супермаркет.

Добър апетит!!!

Източници: „Суперхрани – храна и лекарство на бъдещето“ Девид Улф; „Съзнателно хранене“ Гейбриел Казънс;


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 14:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия

Печено сирене тофу


http://recepti.gotvach.bg/r-2937-Печено_сирене_тофу


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Соеви кюфтета в доматен сос


http://recepti.gotvach.bg/r-7075-Соеви_кюфтета_в_доматен_сос


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Соево “месце” с апетитен сос

http://www.1001recepti.com/recipe/?reci ... ef=similar


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Соеви хапки със зеленчуци

http://www.1001recepti.com/recipe/?reci ... ef=similar


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Соеви охлювчета

http://www.1001recepti.com/recipe/?reci ... ef=similar


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
НЯКОЛКО РЕЦЕПТИ ЗА КЮФТЕНЦА ОТ СОЯ И СОЕВИ ПРОДУКТИ

Соеви кюфтенца от соеви зърна с тофу и джинджифил

( фалафел от соя)


http://hihonas.blogspot.co.at/2012/08/blog-post_11.html

1 ч ч соя , накисната за една нощ
1 гл лук, нарязана на ситно
1 ч л чесън на гранули (2-3 скилидки чесън, намачкани)
2 с л магданоз
1 с л конопено семе, смляно в кафемелачка
200 гр тофу с чушка, намачкано
1 ч л хималайска сол с комбу
1/2 ч л шарен пипер
1/2 ч л подправка за фалафели (от арабски магазини)
1/4 ч л джинджифил
1 с л шафранено олио
2 с л брашно от нахут
1 яйце
1 ч л червен пипер

Соята се смила в кухненския робот.
Добавят се останалите продукти и се смилат до тесто.
Ако е необходимо , се добавя малко ядково мляко.
Оформят се кюфтенца.
Редят се върху пекарска хартия в тава и се пекат на 170 градуса около 15-20 минути.

СОЕВИ КЮФТЕНЦА ОТ СОЕВИ СТЪРГОТИНИ

Една пълна кафена чашка соеви стърготини, запарени с 3 кафени чашки подсолена вряла вода и после хубаво отцедени , 2 -3 с.л. накиснато предварително за няколко часа в топла вода, смляно ленено семе( желето от накиснатият лен действа , като белтък на яйце и слепва сместта за кюфтенцата), 1-2 стръка зелен лук, 3-4 скилидки чесън, 1/2 от филийката предназначена за обяда, 2-3 лъжици пълнозърнесто брашно от лимец, по 1 с.л. сусам и мак , по -желание , подправки - магданоз, копър, кориандър, кимион, куркума , бахар, анасон, кардамон, черен пипер, 1-2 сл лъжици зехтин в тестото.
Оставете тестото да престои в хладилника, както каймата от месо , за да поеме миризмите.

Печене :

Кюфтенцата се пекат на леко намазан с олио, тефлонен тиган, на слаба температура, по-дълго време, защото иначе прегарят .
Взимаме с намокрени във вода ръце, малки топчета - колкото голям орех и ги поставяме на разстояние в тигана. после като се позапекат ,натискам с лъжицата ( или с ръце) да се сплескат, пека , после , като ги обърна натискам отново да станат съвсем тънички, около 3-4 мм. и така стават много хрупкави и вкусни :D
Могат да се сервират с една на брой пълнозърнеста питка, сос от хумус и зеленчуци - както дюнер.



Кюфтенца от тиквички, тофу и ядки


Дори най претенциозните към храната, ще харесат тези кюфтенца с изразен ядков вкус. Много хора не харесват тофу и с право. Не е от най вкусните продукти, но може да стане, ако знаеш как да го приготвиш. Тофуто е „трудно“ за ядене в суров и неподправен вид. Той се изявява като добра алтернатива за вегетариянците и освен, че е богато на растителни белтъчини, то много лесно попива от ароматите и може да го приготвиш по твой вкус. За това е добре да се смесва с други продукти и да се маринова или готви с различни подправки.

Варианта на тофу кюфтенца, който предлагам е с тиквички, орехи и тиквени семки. Термичната обработка може да е пържене или печене. Аз избрах второто, защото по принцип избягвам да пържа продуктите. За подправяне избрах само сол и черен пипер, но може да сложиш от любимите си зелени подправки, например копър, магданоз или да овкусиш кюфтенцата с кимион.

Продукти:
350 гр. настъргани тиквички
350 гр. настъргано тофу
60 гр. галета
50 гр. сурови орехи
50 гр. сурово, белено тиквено семе
4-5 суп. лъж. зеленчуков бульон или вода
сол, черен пипер

Ядките се смесват и се смилат на едро.

Смесват се тиквичките, тофуто, ядките и галетата. Омесват се добре. Добавя се по малко зеленчуков бульон или вода и сместа се омесва хубаво. Трябва да не е суха, за да могат да се оформят кюфтенцата. Оставя се да постои за 20 минути.


От сместа се оформят плоски кюфтенца. Подреждат се в тава върху хартия за печене, намазана с малко олио. Отгоре, кюфтенцата се намазват с олио и се пекат на 180°C за 20 минути. С шпатула се обръщат внимателно в тавата от другата страна и се допичат още 20 минути. Докато са топли са рехави, но като изстинат запазват формата си. Затова трябва да се внимава при обръщането, а след като се опекат да се оставят да се охладят в тавата.

Могат да се сервират топли или студени със салата или доматен сос.


Кюфтета от соя и Чиа семена

200 гр соя, накисната за една нощ
4 скилидки чесън
1 с л Чиа семена
2 стръка пресен лук
100 гр ориз Басмати, сварен
1/2 ч л къри
1 ч л черен пипер
1 ч л кимион, смлян
1 ч л кориандър, смлян
1 д л подправка за фалафели (от арабските магазини)
2-3 с л брашно от нахут
1/2 връзка магданоз
сол на вкус

Соята се изплаква добре и се слага в купата на кухненски робот.
Смила се до едри частици.
Добавят се останалите продукти и се смила всичко до еднородна смес.
Оформят се кюфтенца и се редят в тава, върху пекарска хартия.
Пекат се на 180 градуса около 30 минути.

Приятно готвене! :D


Прикачени файлове:
p1120044.jpg
p1120044.jpg [ 159.58 KiB | Прегледано 14951 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА РАСТИТЕЛЕН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2013, 10:47 
Offline

Регистриран на: 31 Дек 2012, 10:52
Мнения: 113
Соева мусака


100-110гр. соева кайма с цвекло;
4 рендосани моркова;
5 връзки пресен лук;
1 стрък праз/само бялата част/;
малко пресен магданоз + 1/2 китайска лъж. хималайска сол + 1 с.л. зехтин + кимион + самардала;
Заливка - 200мл.соево мляко;
3 с.л. соево брашно;
1/2 китайска лъжичка сода;
1/2 кит. лъж. хималайска сол.
Накисвате соевата кайма с топла вода, колкото да покрие, може и повече, та поема водата и се утроява :)
Всички нарязани и настъргати зеленчуци и подправки се смесват с каймата. В тавичка слагате малко зехтин и слагате сместа, като я заравнявате. Пече се, докато изври водата и се залива със заливката. Още около 5-10 мин. се пече и с нея.

Може да сложите и други зеленчуци и/или подправки, по ваш вкус.

_________________
[url][url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWWTQS6/]
Изображение
[/url][/url]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВЕГАН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2013, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Пролетна салата с кълнове и сирене тофу

Прикачени файлове:
p1130681.jpg
p1130681.jpg [ 115.31 KiB | Прегледано 14951 пъти ]



Пролетна салата с кълнове и сирене тофу

Продукти за 4 порции:
1 маруля
1/2 краставица
1 малка тиквичка
1 морков
5-6 броя репички
1 шепа кълнове от лук (25 гр.)
1 шепа кълнове от червена ряпа (25 гр.)
150 гр. сирене тофу
2 суп. лъж. зехтин, 1члр оцет или лимон

Тофуто се нарязва на триъгълници с дебелина около 6-7 мм. Олиото се загрява в тиган с незалепващо покритие. Триъгълниците тофу се запържват по две минути от всяка страна( при нас , по-дълга на слав огън в 1чл зехтин по 7-8 минути на всяка страна). Изваждат се от мазнината и се слагат върху кухненска хартия да се отцедят.

Марулята се почиства и измива под студена течаща вода. Накъсва се на парчета и се слага в голяма купа.

Останалите зеленчуци също се измиват и почистват. Краставицата, тиквичката и морковът се настъргват на едро ренде. Репичките се нарязват на тънки кръгчета.

Зеленчуците се изсипват при марулята. Добавят се кълновете и салатата се подправя с олио, балсамов оцет и сол. Разбърква се леко. Сервира се в чинии и се гарнира със сиренето тофу и кълнове.

Варианти:

Вместо лучени кълнове, в салатата може да се нарежат пресен лук и чесън.
В салата може да се добавят соеви кълнове.

http://www.kulinarno-joana.com/2009/03/ ... -and-tofu/

Продукти за 4 порции:
1 маруля
1/2 краставица
1 малка тиквичка
1 морков
5-6 броя репички
1 шепа кълнове от лук (25 гр.)
1 шепа кълнове от червена ряпа (25 гр.)
150 гр. сирене тофу
2 суп. лъж. зехтин, 1члр оцет или лимон

Тофуто се нарязва на триъгълници с дебелина около 6-7 мм. Олиото се загрява в тиган с незалепващо покритие. Триъгълниците тофу се запържват по две минути от всяка страна( при нас , по-дълга на слав огън в 1чл зехтин по 7-8 минути на всяка страна). Изваждат се от мазнината и се слагат върху кухненска хартия да се отцедят.

Марулята се почиства и измива под студена течаща вода. Накъсва се на парчета и се слага в голяма купа.

Останалите зеленчуци също се измиват и почистват. Краставицата, тиквичката и морковът се настъргват на едро ренде. Репичките се нарязват на тънки кръгчета.

Зеленчуците се изсипват при марулята. Добавят се кълновете и салатата се подправя с олио, балсамов оцет и сол. Разбърква се леко. Сервира се в чинии и се гарнира със сиренето тофу и кълнове.

Варианти:

Вместо лучени кълнове, в салатата може да се нарежат пресен лук и чесън.
В салата може да се добавят соеви кълнове.

http://www.kulinarno-joana.com/2009/03/ ... -and-tofu/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВЕГАН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2013, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Китайски традиционна рецепти –

Пържен корен от горчица със соя (хуандоу чао сиенцай)


Прикачени файлове:
Соя със корен от горчица.jpg
Соя със корен от горчица.jpg [ 47.62 KiB | Прегледано 14951 пъти ]


За приготвянето на това ястие са ви необходими следните продукти и подправки:

Продукти:

1 корен от сарепска горчица,100 гр. соя,15 сухи люти чушки.

Подправки:

2 с.л. светъл соев сос,1 с.л. тъмен соев сос,1 ч.л. захар,1 ч.л. сусамово олио.

Приготвяне:

1. Накиснете соята във вода за една нощ.

2. Налейте вода в тигана и я сгорещете на силен огън. Сложете соята във врящата вода за 4 мин., след което я извадете и подсушете.

3. Нарежете корена на горчицата на тънки лентички. Почистете ги няколко пъти и ги подсушете. Запържете сухата чушка в сгорещено олио, докто усетите аромата ѝ.

4. Сложете горчицата и пържете бързо около 2 мин.

5. Прибавете соевия сос и разбъркайте добре. Сложете соята и продължете да пържите още 2 мин. Най-накрая добавете захар и сусамово олио за вкус.

Полезни съвети:
Това беше най-любимата ми туршия за оризова каша, когато бях дете. И днес в последния ден от почивните дни покрай Пролетния фестивал, винаги правя тази туршия и оризова каша, за да се освежи храносмилателната ни система.
От корени на горчица се прави една от най-популярната туршии в Китай. Трябва да ги нарежете на пръчици и да ги измиете добре, защото иначе са много солени и миришат на сурово.
Пържете горчицата в повече олио, за да е по-вкусна.
Това ястие може да се държи в хладилник за по-дълго време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВЕГАН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2013, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
САРМИ със соя и ЦВЕКЛОВИ ЛИСТА
2/3 чаша сварена соя
10-15 цвеклови листа
2-3 моркова
5-6 перца зелен лук или 2 глави зрял
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
Морковите се почистват, настъргват и задушават заедно със ситно нарязания лук в 1 с.л. олио и малко вода. Прибавят се сварената соя и , ситно нарязания магданоз, и с получената плънка се завиват сарми. Нареждат се в йенска тенджера или тава, заливат се с 250тр вода, прибавя се останалото олио, захлупва се и се пече в предварително загрята до 250С фурна около 20 мин. Отхлупва се и се запича още 10 минути.
Забележка: Цвекловите листа могат да се заменят с лозови, зелеви, листа от лапад или липа.



ДЖИНДЖИФИЛОВИ КОТЛЕТИ ОТ СОЕВО СИРЕНЕ

500гр твърдо Тофу
1/4 чаша ябълков оцет
2 с.л. мед
2 с.л. настърган джинджифил (или глава целина)
2 с.л. сусамови семена
1 ч.л. сусамово масло или олио
1 връзка ситно нарязан зелен лук (или малки лукчета)
1 с.л. разтворено в 1/4 чаша студена вода царевично нишесте
1 с.л. зехтин
1/2 чаша соев сос.

Тофуто се нарязва на филийки с дебелина около 1 см и се нарежда в дълбока тава. Смесват се соевият сос, оцетът, медът, джинджифилът, сусамовите семена и сусамовото масло. Готовата марината се изсипва върху котлетите и се оставя една нощ в хладилник. Преди готвенето маринатата се изсипва в тиган. Към нея се прибавят лукът и нишестето и се вари при постоянно бъркане, докато се сгъсти.
В загретия зехтин се изпържват соевите котлети, докато покафенеят. Преди сервиране се подреждат в подходяща чиния и се поливат със соса. Могат да се гарнират с малки лукчета и сусамени семена.
Забележка: вместо соево сирене могат да се използват накиснати в зеленчуков бульон (може от кубче) готови соеви шницели.


МИШ-МАШ ОТ СОЕВО СИРЕНЕ
4 порции
350гр накъсан на цветчета карфиол
350гр накъсани на цветчета броколи
250гр нарязани аспержи или праз лук
350гр нарязан зелен фасул
3 големи нарязани на кръгчета моркова
? чаша зехтин или олио
2 скилидки счукан чесън
1 с.л. нарязана прясна (или '/2 ч.л. сушена) мащерка или чубрица
1 ч.л. счукан чер пипер
375гр нарязано на кубчета твърдо Тофу
2 големи глави нарязан кромид лук
250гр нарязани на ивици млади гъби
1/2 чаша сухо бяло вино
1 кубче зеленчуков бульон
3 ч.л. царевично брашно
1 чаша вода
1/4 чаша настърган твърд кашкавал.

Броколите, карфиолът, аспержите, зеленият фасул и морковите се слагат в голям тиган, пълен с вряща вода. Варят се, без да се захлупват, 2 мин. и се отцеждат. Изплакват се със студена вода и се отцеждат.
Зехтинът се загрява във вок или голям тиган. Запържват се бързо чесънът, мащерката, черният пипер и тофуто, докато тофуто леко покафенее, и сместа се изважда от тигана.
В същият тиган се слагат лукът и гъбите, запържват се бързо, докато лукът омекне. Прибавя се зеленчуковата смес, виното, натрошеният бульон и царевичното брашно, размито във водата. Цялата смес се бърка на огъня, докато заври и се сгъсти.
Слага се готовото тофу и ястието се сервира, поръсено с настъргания кашкавал.


САЛАТА със СОЕВИ ГРАНУЛИ

1 чаша соеви гранули (за предпочитане с червено цвекло)
2 '/2 чаши студена вода
1 '/2 ч.л. сол
сокът от 1 средно голям лимон
2 с.л. олио (зехтин)
1/2 връзка магданоз.
Соевите гранули се заливат с водата и се оставят да кипнат с 1 лъжичка сол. Огънят се намалява и се варят 15 мин., без да кипят. Охлаждат се, оцеждат се и при постоянно бъркане се прибавят последователно останалата сол и лимоновия сок, олиото и нарязаният магданоз.
Забележка: Тази салата може да се сервира , самостоятелно, както и да се използва като основа за приготвянето на други салати. Количеството е достатъчно за една порция вечеря.





СОЕВО СИРЕНЕ С ГЪБИ
4 порции
150гр Тофу
1 с.л. соев сос
4 перца зелен лук
1 скилидка нарязан чесън
1/4 ч.л. нарязан или настърган джинджифилов корен
1 с.л. светъл оцет, чаша нарязани пресни гъби
1/2 чаша бульон
1 ч.л. препържено сусамово масло.

Тофуто се нарязва на парчета и се слага в плитка чиния. В малък подходящ съд се смесват чесънът, джинджифилът, оцетът и соевият сос. Тофуто се залива с маринатата и се оставя да престои 1 час.
Внимателно (за да не се разпадне) се прехвърля в дълбок тиган с дебело дъно, сипва се маринатата, прибавят се гъбите и бульонът. Кипва се и огънят се намалява. Ври на слаб огън, без да се захлупва, докато бульонът намалее на половина (около 10 мин.).
Сервира се горещо, като се поръсва със ситно нарязан лук и сусамово масло.
Забележка: ако се сервира върху ориз, може да се използва като основно ястие със салата от мариновани зеленчуци.


БЪРЗА ЗАКУСКА С ТОФУ
4 порции
500гр Тофу
1ч.л. куркума
2 главички кромид лук
1 с.л. зехтин или олио
1/2 чаша нарязан червен кромид лук
1/2 чаша нарязани гъби
1/2 чаша нарязан пресен естрагон или босилек
по 1/2 ч.л. сол и чер пипер.
Тофуто се подсушава добре, ако е меко, и се натрошава в подходящ съд. Прибавя се куркумата и се разбърква добре. Зехтинът се загрява и се задушават лука и гъбите. Слагат се подправките и се посолява. Сипва се натрошеното тофу, обърква се като се задушава още 3-5 мин. Сервира се горещо.


Сос от соя с КЪРИ
1/4 чаша соя
2 ч.л. зехтин или топено краве масло
2 ч.л. ситно нарязан кромид лук
1/2 чаша ситно нарязани моркови
1/2 ч.л. къри на прах, сол.

Соята се накисва за 20 часа, претрива се с длани, за да паднат люспите, изплаква се и се вари, докато достигне гъстотата на ябълково пюре. Охлажда се и се прибавят задушените в мазнината лук и моркови. Подправя се с къри и сол на вкус и се разбива на гладко пюре. Сосът е подходящ за сурови или задушени зеленчуци.


ЛЕСНА СОЕВА СУПА
4 порции
250гр соя
3-4 с.л. олио
2 глави кромид лук
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер, оцет, чер пипер, сол, магданоз.

Соята се почиства измива и кисне 1 нощ във вода. На другия ден водата се изхвърля, а зърната се претриват с длани, за да се обелят. Заливат се с 1 л вряла вода и се варят на слаб огън до омекване. Посоляват се. Почистеният и ситно нарязан лук се задушава с малко вода и олио, докато поомекне, след което се поръсва с брашното и с червения пипер. Разбърква се и се разрежда с бульона, където е варена соята, след което се изсипва в тенджерата. Оставя се да заври, сваля се от огъня и се подправя с оцет (разбито кисело мляко), чер пипер и магданоз. Ако е необходимо се досолява.


КРЕМ-СУПА от соя
4 порции
1/2 чаши соя
1 глава кромид лук
1-2 корена магданоз
1 морков
1 парче корен от целина (или 1 стрък листа)
3-4 скилидки чесън
1 с.л. брашно (по желание)
2 с.л. предпочитана мазнина, чер пипер и сол.

Почистената и измита соя се кисне 20 часа, след което се отцежда, измива и се залива пак със студена вода, за да се кипне, след което водата се изхвърля. Изплаква се и отново се залива със студена вода, прибавят се почистените, измити и нарязани зеленчуци и се вари до омекване на соята. Сварените зеленчуци и соята се отцеждат в гевгир, пасират се и се връщат в тенджерата, долива се малко гореща вода, ако е необходимо, и се слага мазнината. По желание от брашното и мазнината може да се приготви запръжка. Поръсва се с чер пипер и се сервира с препържени хапки.


ПИПЕРКИ ПЪЛНЕНИ СЪС СОЯ
1 1/2 чаши соя
8-12 пиперки
2 глави кромид лук
1 с.л. червен пипер
5-6 с.л. олио, магданоз, копър, девесил, джоджен, чубрица и сол.

Соята се накисва в студена вода за 20 часа. Водата се изхвърля и соята се сварява до омекване в нова вода. Лукът се задушава ситно нарязан в олиото с малко вода. Прибавят се отцедената соя и подправките, разбърква се и с получената смес се пълнят пиперките, които напълнени се подреждат в тавичка. Заливат се с малко вода, поръсват се с още малко олио, ако е необходимо, и се запичат в умерена фурна.
Забележка: по желание, преди да се запекат, пиперките могат да се залеят с настъргани домати или разредено доматено пюре.


Панирано тофу

ТАЗИ РЕЦЕПТА НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДИЕТАТА - ИМА СМЕСВАНЕ НА 2 БЕЛТЪЧИНИ - ЯЙЧНА И РАСТИТЕЛНА

1 парче тофу
1-2 яйца
брашно
чубрица, къри, индийско орехче
Тофуто се нарязва на по-дебели филии. Яйцата се разбиват и смесват с подправките. Всяко парче тофу се топва в яйцето, след това в брашното, отново в яйцето и се пържи в загрята мазнина.


Соева супа
1 чаена чаша соя на зърна
1 супена лъжица соеви кълнове
1 глава лук
1-2 супени лъжици настъргана целина
2-3 скилидки чесън
2 супени лъжици олио
чубрица, сол
Соята се накисва в подсолена вода за 4 или повече часа.
Ако водата е твърда, слага се и малко сода за хляб.
Водата се подменя няколко пъти, докато зърната набъбнат.
Вари се до омекване. По време на варенето се добавят
лукът, целината и кълновете, а накрая - счуканият чесън,
олиото и подправките.

http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/recepti1.php


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВЕГАН БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2013, 09:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Вегетарианско Sukiyaki -
Тофу със зеленчуци


Прикачени файлове:
l.jpg
l.jpg [ 38.35 KiB | Прегледано 14928 пъти ]


300 гр пушено или бяло тофу
2 стръка пресен лук
1 чушка
2 сушени гъби шийтаке
1 тиквичка
2 моркова
1/2 ряпа дайкон
5 с л сос Sukiyaki
1 ч ч гореща вода
2 с л кокосово масло/зеленчуково олио
соеви кълнове
див лук, за поръсване


Зеленчуците се нарязват на жулиени.
Тофуто се нарязва на кубчета.
Загрява се кокосовото масло и 1 с л вода в тиган и нарязаните зеленчуци се сотират за около 2-3 минути.Добавя се тофуто и се сотира още 1 минута.
Добавят се сосът Sukiyaki , горещата вода и ястието се задушава под капак на слаб огън до извиране на течността.
Преди поднасяне се поръсват с нарязан див лук.


Sukiyaki sause

Ако искате сами да си го приготвите, ето и примерна рецепта:

1 ч ч соев сос
1/2 ч ч саке( вино)
1/2 ч ч мирин( вишновка)
1 ч ч вода
1/2 ч ч захар

Да ви е сладко!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов