90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 13 Май 2024, 21:47

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 199 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
СЛАДКИШ „ВЪЗГЛАВНИЧКИ”

(шоколадов с извара)

Прикачени файлове:
d6cd21518dd0.jpg
d6cd21518dd0.jpg [ 99.69 KiB | Прегледано 7720 пъти ]


• 2 яйца
• 140 гр захар - 90гр в тестото, 50г - в изварената смес
• 60 мл олио
• 60 мл вода
• 2 с.л. какао
• 110 гр брашно
• 1 ч.л. бакпулвер (5 гр)
• 200 гр извара
• 3 с.л. сметана
• 1,5 с.л. нишесте

Разбиват се хубаво с миксер яйцата и захарта. Добавят се олиото и водата, пресятото брашно с бакпулвера и какаото, разбърква се. Тестото се излива във форма.
Смесват се изварата+захарта+нишестето+сметаната, сместа се слага в найлоново пликче, отрязва се ъгъл и се шприцова решетка върху тестото. Сладкишът се пече на 170-180 град 35-40 мин., проверява се за готовност като кекс, с пръчица.

Моите бележки: В рунета има доста рецепти за сладкиша, харесах си тая, защото е с по-малко продукти (цел да не се ядат много сладкиши, а да се опитва). Разбира се, побългарих я леко, но сладкишчето си струва. Използвам умалителното сладкишче, защото се пече в правоъгълна форма с размери 16/25 см., когато се налага, удвоявам продуктите. Пека върху хартия за печене, но ще стане и в намаслена и набрашнена тавичка. Тестото трябва да пада тежко, ако ви се стори рядко, добавете 2-3 лъжици брашно. В изварената смес добавям ванилия, когато нямам сметана вкъщи, слагам кисело мляко 2 с.л., гледам да е по-гъсто. Много приятен сладкиш, лесен и доста ефектен!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ГРЪЦКА ЗАПЕКАНКА «МУСАКАС»

За Греховна вечеря- порция, колкото парче торта

Прикачени файлове:
491fa1e10180.jpg
491fa1e10180.jpg [ 82.46 KiB | Прегледано 7719 пъти ]



Нужни са:

4 средни картофа,
2 големи патладжана,
300гр кайма,
1 голям домат,
1 глава лук,
1 пиперка,
2 с.л. доматена салца
зелени подправки.

За бешамела: 50 гр краве масло, 2 яйца, 2 ч. прясно мляко и 2 с.л.брашно.

Обелените картофи се режат на тънки филийки, запържват се в зехтин или олио, посоляват се и се слагат на дъното на тава, така че да го покрият, може и на два реда. Запържват се нарязаните лук и пиперка, добавят се каймата и доматите, соли се, подправя се с чер пипер, риган и джоджен, оставя се на огъня 5-10 мин, добавя се доматената салца и се задушава около 20 мин. Слагат се зелените подправки, аз обикновено слагам магданоз. Сместа се изсипва върху картофите в тавата. Сините домати (предварително нарязани на филии, посолени или накиснати в солена студена вода около 15-20 мин за да да си пуснат горчилката) се запържват. Запържените филийки редим върху каймата.

Правим сос бешамел: запържваме 2 с.л. брашно в 50 гр краве масло, добавяме 2 ч.ч. (240-250мл) прясно мляко студено, разбъркваме хубаво и варим на бавен огън докато започне да се сгъстява. Сваляме от огъня (ако имате време, изчакайте леко да се охлади, ако не - хубаво и бързо бъркайте), добавяме 2 яйца (аз предварително ги разбивам с тел), бързо разбъркваме с тел, солим и изливаме върху патладжаните. По желание отгоре може да се поръси с настърган кашкавал и се запича в загрята фурна на 180 град до готовност, според рецептата около час, но в моята фурна 30-40 мин са достатъчни. По-често правя без кашкавал, пак е разкошна. Страхотна вкусотия е


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
СИН ДОМАТ ПО ГРУЗИНСКИ

Хапнете с топла питка или пърленки на въглехидратният обяд :D


Прикачени файлове:
30cd28fd9780.jpg
30cd28fd9780.jpg [ 91.47 KiB | Прегледано 7719 пъти ]



2 сини домата
1 глава лук
3-4 скилидки чесън (или на вкус)
олио
сол, червен пипер, хмели-сунели
оцет по желание

Доматите се белят, срязват се на две и после на полукръгчета, ако са големи – на четвъртинки. Посоляваме ги и оставяме половин час да си пуснат горчилката.
Главата лук режем на половинки, половинката на две и нарязваме на полукръгчета.
В загрято олио запържваме лука, добавяме готовите, измити със студена вода и отцедени сини домати, разбъркваме и пържим до готовност.
Може да доливате орлио, ако ви се стори малко, но гледайте доматите да не плуват в него.Когато започнат да се позачервяват, добавяте пасирания чесън и подправките. Разбърквате и сипвате малко водичка, но съвсем малко. Намалявате огъня и задушавате 2-3 мин. По желание накрая добавяте малко оцет. Оставяте да се охладят и поднасяте.

Моите бележки: Вкъщи страшно ни допадна тоя вариант на приготвяне на син домат. Много е вкусно, особено с топла питка. И топло, и студено ни хареса ястието. Понеже тая подправка хмели-сунели поне аз не съм я срещала, ето състава и: босилек, лют червен пипер, магданоз, целина, копър, кориандър, дафинов лист, чубрица градинска, джоджен, риган, сминдух, исоп, шафран. В съкратен вариант: босилек, лют червен пипер, копър, кориандър, риган, шафран.Билките са взети в равни части, с изключение на червения пипер (1-2% от готовата смес) и шафрана (0.1%). Сместа трябва да има зеленикав цвят.
Сложих по малко чубрица, кориандър, риган, босилек, чер и червен пипер – това имах вкъщи. Според мен не бива да се прекалява с подправките, моите се усещаха много леко и беше добре, мисля, че и само с чесъна пак ще е много вкусно. Накрая поръсих с пресен магданоз. Пропуснах да напиша, след като свалих от огъня, много се колебаех дали да сложа оцет, накрая реших да пробвам и ръснах, разбърках, после още малко, защото почти не се усещаше, с малко оцет е по-пикантно, но това вече е въпрос на вкус.


Последна промяна Виолина на 04 Фев 2013, 18:01, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
УМНО СЛАДКИШЧЕ


Прикачени файлове:
e2eaad939dc5.jpg
e2eaad939dc5.jpg [ 85.7 KiB | Прегледано 7719 пъти ]



Интригуващо название за сладкиш, нали? Защо така го наричат ще разберете, като видите резултата.

- 1 л прясно мляко (затоплено)
- 8 яица
- 10 с.л. пресято брашно (225 грама)
- 300гр захар
- 3 пакетчета ванилова захар или 2 ч.л. ванилова есенция
- 250 гр краве масло или маргарин
- 2 с.л. вода

Отделят се белтъците и се разбиват на твърд сняг. Жълтъците, захарта, ваниловата захар и водата се разбиват с миксер, добавя се и размекнатото масло, разбива се. Слага се брашно, не наведнъж, а на части, като го разпръсквате отгоре и разбивате. Налива се половината мляко, разбърква се до еднородна смес, добавя се и останалото и пак се разбърква хубаво – това го правя на ръка с тел. На порции се слагат белтъците и леко и внимателно отначало с лъжица, после с тел се разбъркват в яйчено-млечната смес. Полученото рядко тесто се излива в намаслена и посипана с брашно форма или върху хартия за печене. Пече се на 170-180 град около 1час. За половин доза става форма или йена с диам. 26 см., пече се около 45 мин. Готовият „умник” трябва хубаво да се охлади и тогава да се реже. Отгоре се ръси с пудра захар. И, като разрежете, ще разберете колко е умен – направил си е три слоя, отгоре и отдолу нещо като блат, в средата меко ванилово кремче.

Моите бележки: Може да се прави половин, даже четвърт доза. Може да се добави по желание какао в сместта – 2 с.л., става с шоколадов вкус. Приятен сладкиш, вкъщи се хареса. Не е много сладък, може би защото слагам течна ванилия, а не пакетчета ванилова захар. Ако решите, пробвайте с намалена доза, пък, ако се хареса – лесно! Някои го пекат и във формички за мъфини, времето е намалено. Когато се извади от печката, спада, нормално е. Идеята да го пека във форма за кекс май не е от най-удачните, трудно го извадих, така че по-добре в кръгла или правоъгълна (24 х 30 см) форма.

източник


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ЧЕСНОВА ПИТКА


Прикачени файлове:
684cb3395222.jpg
684cb3395222.jpg [ 65.6 KiB | Прегледано 7719 пъти ]



За тестото:

200 мл топла вода
2 пълни чаши брашно (чаша – 250 мл)
1 ч л суха мая
1 ч л сол
1 ч л захар
1 с л олио

За чесновата паста:

3 скилидки чесън пасирани
1 с л олио
1 с л сухи подправки на вкус (риган, чубрица, босилек, майорана и др)
по малко чер и червен пипер
1 с л с връх настърган пармезан ( смятайте за мазнина , тъй като е сирене с масленност над 60%)
2 с л течна сметана ( също е мазнина)
посолете на вкус

Прикачени файлове:
6b247d8fa19c.jpg
6b247d8fa19c.jpg [ 92.73 KiB | Прегледано 7719 пъти ]


Всички продукти се смесват с блендер, миксер. Аз го правя в купа, в началото с тел, после с лъжица. Тестото е много меко. Покрива се и се оставя на топло за 1 час. (Слагам го във фурната на 40-50 град.) Втасалото тесто с намаслени с олио ръце се изсипва в тавичката за печене (диам 24 см) и се оформя на питка. Не е нужно да е дебела, около един пръст е достатъчно. При печенето се надига.
Продуктите за чесновата паста се смесват и се разпределят върху тестото. Пече се в загрята на 200 град, според рецептата, фурна, аз пека на 180. Пече се до заруменяла коричка, при мен 15-ина мин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Мързелив зелник

За Гретховна вечеря - порция с размера на едно парче торта


Прикачени файлове:
08eceb86e810.jpg
08eceb86e810.jpg [ 72.66 KiB | Прегледано 7717 пъти ]


• Зеле прясно — 500 гр
• Маргарин — 125 гр.
• Лук (средна глава) — 1 бр.
• Яйца — 3 бр
• Сметана — 5 с. л.
• Майонеза — 3 с. л.
• Сол — 1 ч. л.
• Бакпулвер — 2 ч. л.
• Брашно — 6 с.л.
• Копър
• Сусам за поръсване

Зелето се наситнява, режа го с рендето Бьорнер, посолява се леко и се намачква с ръка. В половината маргарин се запържва ситно нарязания лук, като стане готов, се добавя останалия маргарин. Правим тестото – в миксер се разбиват яйцата, добавят се сметаната, майонезата, солта брашното с бакпулвера. Смесват се зелето и лука, поръсва се чер пипер, копър, хубаво се разбърква и се изсипва в тавичка. Отгоре се залива с тестото, разклаща се тавата, за да навлезе тесто между зелето, поръсва се със сусам (по желание) и се пече в загрята фурна. Аз пека на 180 град, 30-ина мин, по рецепта са дадени 200-220 град, но в моята фурна всичко гори на тези градуси.
Това е, бързо се прави, вкусно е и топло и студено, студено май повече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
СЛАДКИШ С ТИКВА И ОРЕХИ

Прикачени файлове:
0d0aded7de38.jpg
0d0aded7de38.jpg [ 73.36 KiB | Прегледано 7717 пъти ]


За тестото:
3 яйца
11 с.л. захар
13 с.л. прясно мляко
12 с.л. брашно
1 бакпулвер (10 гр)

За плънката:
600гр тиква
1 чаша натрошени или едро смлени орехи
3 с.л. захар
50гр краве масло

Тиквата се настъргва, с маслото и захарта се слага в тиган и се пържи/карамелизира до изпаряване на течността (не очаквайте карамел в буквалния смисъл). Охлажда се, слагат се орехите, разбърква се .
За тестото всички продукти се разбиват с миксер, получава се по-скоро рядко тесто.
В намаслена и посипана с грис форма се сипва половината тесто, върху него се разпределя тиквената смес и се залива с останалото тесто. Пече се в загрята на 180 град фурна. Охлажда се и се поръсва с пудра захар.
Много вкусен сладкиш с нежна структура.


Последна промяна Виолина на 05 Фев 2013, 13:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ОВЕСЕНИ БИСКВИТКИ «АНЗАК»

В зависимост от големината се получават от 20 до 26 броя.

Прикачени файлове:
7c89738eba44.jpg
7c89738eba44.jpg [ 85.18 KiB | Прегледано 7717 пъти ]


1/2 чаша овесени ядки
1/2 чаша кокосови стърготини
1/2 чаша брашно
1/3 чаша кафява захар
1 с.л студена вода
60 гр краве масло
1 с.л. мед (кленов сироп или малко повече захар)
1/2 ч.л. сода

Загряваме фурната на 140-160 градуса и покриваме тава с хартия за печене.
Смесваме сухите съставки без содата, правим „кладенче” в средата.
На среден огън разтопяваме маслото, меда и водата, добавяме в сместа содата и наливаме в сухата смес. Хубаво размесваме. Тестото е малко тежко, така че оформяте топченца с мокри ръце. Слагате ги на разтояние едно от друго в тавата.
Печете 10-12 минут до златисто. Оставяте в тавата да постоят около 5 мин.
По неизвестни за мен причини, бисквитките стават ту като топчета, ту се разливат, но и в двата случая са страшно вкусни. Не ги препичайте, въпреки че е въпрос на вкус, аз обичам да хрупкат по крайчетата, а в средата да са мекички, но други ги харесват хрупкави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
КРЕМ-МУС ОТ ШОКОЛАД ОТ ЕРВЕ ТИС

Прикачени файлове:
e9598b7f5152.jpg
e9598b7f5152.jpg [ 99.84 KiB | Прегледано 7750 пъти ]


- натурален шоколад 100 г
- студена вода 89 мл (!!!!) – съотношението задължително трябва да е такова – на 1 гр шоколад 0,89 мл вода, съответно на 100 г шоколад - 89 мл вода.

Пригответе нужните:
- метална купа (аз ползвах емайлирана), в която ще разтопите шоколада
- по-голяма купа, в която ще налеете много студена вода или вода с лед. (аз налях от чешмата, но при нас тя е много студена)
- купички или чашки, шприц с накрайник, за да оформите красиво муса.

Точно измерените мл вода и натрошения шоколад слагаме на огън, за да се разтопи. Не трябва да завира, бъркаме лекичко до пълното разтопяване на шоколада. Щом се получи гладка смес, прехвърляме съда с в купата с ледено-студена вода (като водна баня) и започваме да разбиваме с тел. Според автора на 7 минута сместа започва да се сгъстява. При мен (два пъти го правих) още на 2-3 мин сместа започва видимо да се сгъстява и да променя цвета си – изсветлява. Колкото повече се разбива, толкова по-гъсто става, затова спрете, щом ви хареса консистенцията. Може да се хапва с бисквитки или просто така, с лъжичка и чашка Бейлис, например. Става чудесно за украса на торти и сладкиши, като се използва шприц, държи форма и изглежда прекрасно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ПЛОДОВ СЛАДКИШ С ХРУСКАВА ЗАХАРНА КОРИЧКА

Прикачени файлове:
5d17a120478f.jpg
5d17a120478f.jpg [ 73.68 KiB | Прегледано 7749 пъти ]


1 ½ ч.брашно
1 ½ ч.л бакпулвер (слагам пакетче 10гр)
щипка сол
6 с.л. меко краве масло (или маргарин) - 70 гр
1 чаша захар, като отделяте 2-4 ч.л. за поръсване отгоре
1 яйце
½ чаша прясно мляко (или айрян)
1 ч.л течна ванилия
2-2 ½ чаши нарязани плодове

чаша 240 мл

Включвате фурната на 175-180 град., намазвате форма с масло или покривате с хартия за печене.
В купа смесвате брашното, бакпулвера и солта.
В друга купа разбивате яйцата, маслото, захарта, млякото и ванилията.
Добавяте брашното към яйчената смес, може на порции, и хубаво разбърквате.
Изливате тестото във формата, отгоре слагате плодовете с разрязаната страна надолу, лекичко ги натискате в тестото и поръсвате с оставената захар.
Печете 40-50 минути, пробвате с клечица, като при кекс дали е готов сладкиша.

Моите бележки: По рецепта сладкишът беше с ягоди, но става и с други плодове, харесва ми с кайсии, обичам киселинката им. Яйцата и другите продукти разбивам с тел. Прясното мляко съм замествала и с айрян, пак се получава. В моята фурна сладкишът се изпича за 30 мин, така че съобразете с вашите. Не е много голям, пека в тавичка 27/17 см. Много пухкав и вкусен сладкиш с малко продукти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
СИЛТ-ШВЕДСКО СЛАДКО
(бърз и лесен начин за варене на сладко от всякакви плодове)

Прикачени файлове:
8dfd6121039a.jpg
8dfd6121039a.jpg [ 59.41 KiB | Прегледано 7741 пъти ]


Получава се не прекалено сладка, желирана вкусотия. Подходящ начин за всякакви плодове, стига да не са с много дебела и твърда кора. Плодовете се измиват и се слагат в тенджера на огъня. Започва да се отделя сок, ако е малко, понатиснете леко плодовете с лъжица. Варете 15-20 мин след като заври сместа, и свалете от огъня. Сипете захарта в горещото сладко, разбъркайте докато се стопи ( на 1 кг плодове 600-800 г захар, в зависимост от киселината на плодовете). Разсипете в бурканчета, затворете и........ това е всичко.

Моите бележки: Вкъщи имах само сливи (аз все джанки си им казвам). Премерих 500 грама, измих ги, разцепих на две, извадих костилките и сложих в тенджерка на силен огън. Със загряването наистина пуснаха леко сок. Понатиснах ги с лъжицата, пуснаха още, стана нещо като рядка кашица. Варих 18 мин на намален огън, свалих, сипах 300 грама захар, разбърках, много бързо се стопи. Насипах в бурканчета - едно 400гр и едно от детски храни. Захлупих върху капачките и оставих да се охлажда. Сутринта отворих малкото бурканче, действително има процес на желиране. Пробвах с лъжичка, много е вкусно. С лимоновия ми домашен сладолед е направо разкошно. На филийка върху масло също. Всъщност, при мен се получи не точно сладко, а по-скоро мармалад, конфитюр, джем.......нещо такова. Но в идточника плодчетата са се запазили, така че явно зависи какъв плод се използва. Хубаво е, че може да се свари и от замразени плодове, така че по-всяко време може да се направи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ГАЛЕТ „РАТАТУЙ”

Въглехидратен обяд


Прикачени файлове:
adb04228528f.jpg
adb04228528f.jpg [ 100.45 KiB | Прегледано 7757 пъти ]



Тесто:
- 1 + 1/3 ч. брашно (250 мл)
- 1/3 ч. олио
- 1/3 ч. бира
- щипка сол

Сос:
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1-2 домата
- 0,5 пиперка или 1, ако са по-дребни
- мащерка, магданоз
- сол и чер пипер

Плънка:
- 1 син домат среден
- 1 тиквичка / цукини
- 1-2 средни домата

Заливка:
- маслини
- зехтин
- 1-2 скилидки чесън
- мащерка, магданоз

От пресятото брашно, солта, бирата и олиото се замесва тесто и се оставя да почине, докато се приготвят плънката и соса.

Сос: Лука и пиперката се наситняват и се задушават в зехтин до леко омекване. Добавят се настърганите домати и сместа се вари до сгъстяване. Посолява се, слагат се чер пипер, мащерка и магданоз.

Плънка: Синият домат и тиквичката се нарязват на тънки кръгчета. Патладжанът се запържва до полуготовност, може да се запече. Доматите също се режат на кръгчета.

Тестото се разточва на кръг, слага се соса, отгоре се подреждат зеленчуците за плънката, като леко се посоляват на вкус. Загъват се краищата на галета, пече се в загрята на 170-180 град фурна 30-35 мин.

За заливката смесвате зехтин, чесън, мащерка, магданоз и наситнени маслини. 10-ина мин преди да извадите галета, поръсвате зеленчуците със заливката и допичате.

Моите бележки: Тестото е много еластично, меко и удобно за работа. Разточвам го на кръг с диам 32 см, обичам да е тъничко, като се изпече, е хрупкаво. Може да се използва олио, но със зехтин определено е по-вкусен и ароматен галетът. От подправките слагам мащерка, риган, майорана, обичам да ми е по-ароматно. Чесън също може да се сложи повече или по-малко според вкуса. Много вкусен галет, и топъл, и студен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
КОНФИТЮР ОТ СЛАДКИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ

Прикачени файлове:
8e6e33d4fba4.jpg
8e6e33d4fba4.jpg [ 84.41 KiB | Прегледано 7757 пъти ]


Не очаквах, че ще предизвика интерес, затова до сега не бях написала рецептата, но ето я, пробвайте, наистина е вкусно, колкото и необичайно да звучи.

• 500 гр сладки червени чушки
• 250 мл кафява захар
• 120 мл оцет (винен, всякакъв, какъвто харесвате)
• 1/2 ч.л. сол
• 1/2 ч. л. смлян чер пипер
• 1 дафинов лист
• Клонче розмарин (5-7 см)

• 1. Изчистете чушките от семената и вътрешните ципи.
• 2. Нарежете на ивички, широки около 1 см или на парченца. И сложете в тенджерка.
• 3. Добавете солта, оцета, дафиновия лист, розмарина и захарта.
• 4. Сложете на огъня, след като сместа заври, намалете огъня и, като бъркате от време на време, варете 25-30 мин.
• 5. Свалете от огъня, извадете дафиновия лист и розмарина, добавете черния пипер и разбъркайте.
• 6. Охладете и сипете в бурканче.

Моите бележки: Правя го с оцет Кулинар, понякога с бяла захар, меря я с каничка в мл, както е по рецепта. Вместо розмарин слагам завързани в марличка сухи чубрица и мащерка. Заедно с всички продукти слагам и черния пипер. Случва ми се и леко да го преваря, пак е много вкусно – чушките стават дъвчащи, а сосчето се тегли като карамел. Нещо страхотно вкусно е, мога да го ям с всичко, без нищо и по всяко време. По принцип се поднася с меса, сирена, дроб и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ДОМАШЕН СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ЯБЪЛКИ
( по стара рецепта на майката на Лабрекс)


Прикачени файлове:
DSCN0442_2.jpg
DSCN0442_2.jpg [ 140.97 KiB | Прегледано 7756 пъти ]


2 яйца
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
половин пакетче бакпулвер от 15 гр
1 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. настъргани ябълки
орехи, стафиди, шоколад, канела, ванилия
чашата е 240 мл.


Разбват се яйцата и захарта, добавят се олиото, киселото мляко и брашното с бакпулвера. Слагам и ванилия в тестото. В намаслена и поръсена с брашно форма се накръстосват ленти от половината тесто, тук-там дъното на тавата остава непокрито, върху тях се изсипва сместа от настърганите ябълки, канелата, начупен на дребно шоколад и стафиди. Отгоре се правят пак ленти от останалото тесто, плънката не се покрива плътно, но при печенето почти се закрива. Пече се в загрята на 180 град фурна, 20-25 мин, отгоре се зачервява. Ръси се с пудра захар.

Моите забележки: Майка прави двойна доза в голяма тава, намалила съм я точно наполовина за кръгла форма с диам. 25-26 см. Аз пека в 26 диаметрова форма, харесва ми да е по-тънко тестото и да се усеща повече плънката. На майка става по-дебел сладкиша, ако искате такъв, печете в по-малка форма. Майка бърка с вилица или лъжица, аз разбивам с миксера. Тя слага 1 ч.л. сода на цялата доза, аз на половин доза бакпулвер. Много вкусен сладкиш, лесен и бърз, с аромата на домашно печива.


Последна промяна Виолина на 05 Фев 2013, 13:10, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
КУРАБИЙКИ-ТРЮФЕЛЧЕТА

Прикачени файлове:
Nikon_Transfer12.jpg
Nikon_Transfer12.jpg [ 122.33 KiB | Прегледано 7756 пъти ]


• 2 чаши брашно (240 мл)
• 150 гр захар
• 2 яйца
• 40 гр краве масло или маргарин
• 50 гр олио
• 0.5 ч. л сода за хляб
• ванилия
• пудра захар за овалване
Разбиваме яйцата и захарта, може с миксер, може и с тел. Разтопеното краве масло/маргарин и олиото сипваме в разбитите яйца, добавяме брашното със содата и ванилията. Замесваме тесто и го оставяме в хладилника за 1 час. Загряваме фурната на 170С. Късаме от тестото и правим топчета, колкото орех. Овалваме в пудра захар и редим в тава, покрита с хартия за печене. Печем 15-20 мин в зависимост от фурната.

Моите бележки: Много лесни, бързи, от достъпни продукти курабийки и много вкусни. Содата гася с капки оцет, като понаправя топченца, в останалото тесто сипвам какао, на око, и измесвам. Получават се шоколадовите трюфелчета. Не държа тестото в хладилник 1 час, изнасям го на терасата, докато се нагрее фурната, и оформям топчетата. Пека 18 мин, за моята фурна са достатъчни. Курабийките са пръхкави, много вкуснички с мляко или айрян. И с кафе, разбира се. С даденото количество захар са сладки, ако не обичате сладко, може леко да намалите захарта


200 гр шоколад
90 гр (6 с.л.) краве масло
110 гр (1/2 чашки) ситна захар
щипка сол
3 яйца
1 ч л ванилова есенция /или пликче ванилова захар/
210 гр (1 1/2 чаши) брашно
25 гр (1/4 чаша) какао на прах
1/2 ч л бакпулвер /аз сложих цяло пакетче/
3/4 чашки пудра захар

Получават се около 40 бройки.

Маслото и начупеният шоколад се разтопяват на слаб огън до еднородна смес, като се разбъркват непрекъснато. Свалят се от огъня, добавя се захарта и се разбърква до стопяването и. /Е, моята не щя да се стопи, така си остана на зрънца/. Сместта се изсипва в купата на миксера. Добавят се яйцата, едно по едно, като след всяко яйце се бие с миксера около минута-две. Добавя се и ванилията. Получава се хубав гладък крем.

Пресятото брашно, какаото, солта и бакпулвера се слагат в шоколадовата смес и хубаво се смесват. Аз го направих с миксера. Купата се завива с фолио и се слага за час-два в хладилник, за да се стегне тестото.
Фурната се загрява до 160 градС / 325 по Ф.
В тавичка слагате хартия за печене или я намазвате с олио. В купичка слагате пудрата захар. С чаена лъжичка гребвате от тестото, оформяте топче с размер 2.5 см /1-inch, тестото трябва да е плътно и студено, и го овалвате много хубаво в пудрата захар. Редите в тавата на разстояние 4 см. Докато първата тава се пече, тестото стои в хладилника. Използвах камерата, защото нямах търпение /
Трюфелчетата се пекат 10-15 мин. Оставят се в тавата за две-три минути, после се редят на решетка, в чиния, в кутия. Съхраняват се в затворен съд.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
БУТЕРКИ "ДА СИ ГЛЪТНЕШ ЕЗИКА"


Прикачени файлове:
236616.jpg
236616.jpg [ 34.52 KiB | Прегледано 7755 пъти ]




2 кутийки спрайт
2 опаковки бутер тесто малки или 1 голяма
2 ябълки
1 чаша захар (може да намалите на ¾)
краве масло (около 200 -250 гр)
ванилия, канела по желание

Ябълките се белят, изрязва се сърцевината и се режат на резанчета.
Тестото се нарязва (големия пакет) на 10 правоъгълника, а всеки правоъгълник по диагонал на два триъгълника. В широката част на триъгълника слагате резен ябълка и навивате като кифла.

Прикачени файлове:
236601.jpg
236601.jpg [ 27.75 KiB | Прегледано 7755 пъти ]


Разтопявате кравето масло и захарта, добавяте ванилия.
Заливате подредените в тавичка кифлички.
Заливате и със спрайта и, ако желаете, поръсвате с канела.
Печете в загрята на 200 град фурна 30 мин.

Моите бележки: Направих половин доза, защото си нямах на идея какво ще се получи. И, само, като ги опитах, горчиво съжалих. В руската рецепта се правят от готово бутер тесто с мая. Аз ги правих от бутер тестото на Бела, малък пакет. Излязоха 10 бройки. Използвах не спрайт, в кварталното магазинче не продават от него, купих малка бутилчица на Дерби Оранжада, 330 мл. Краве масло сложих ½ пакетче от 125 гр, а захар малко по-малко от половин ч.ч. от 240 мл.като разтопявате маслото и захарта на огъня, захарта не се разтопява, но щом маслото се разтопи, заливайте бутерките.Разпределете хубаво сместа отгоре на всяка една. Сложете ги близо една до друга в тавичка. Като заливате със спрайта (или каквото сте купили), не отива цялото количество, а някъде към 200 мл, но зависи все пак. Бутерките трябва да са в течност, но без да ги заливате. Погледнете линка под рецептата, дадена е стъпка по стъпка, за да се ориентирате.

Прикачени файлове:
236615.jpg
236615.jpg [ 26.9 KiB | Прегледано 7755 пъти ]


Получава се нещо невероятно вкусно – долната част е като варено тесто в страхотен сироп -желе, горната хрупкава коричка. Усеща се някаква много приятна лека киселинка, предполагам не само от ябълката, а и от спрайта или газираната напитка. В руската рецепта не случайно авторката ги е нарекла бутерки със спрайт „да си глътнеш езика”. И е толкова близо до истината. Не успях да го глътна, но го изгорих, така че не бъдете толкова нетърпеливи, мъъъничко поизчакайте, но само много малко.
Толкова много писах, а те се правят за броени минути.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 01:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Тиквени сладки

Прикачени файлове:
pumpkin_cookies25.jpg
pumpkin_cookies25.jpg [ 213.05 KiB | Прегледано 7754 пъти ]


В мрачните и студени зимни дни златистожълтите тикви ме карат да си спомням с малко тъга за топлото лятно слънце и хубавото време. Без съмнение те са полезен и ценен източник на витамини през есента и зимата. В моето семейство тиква обичам само аз, и поради тази причина не приготвям често. Преди няколко дни ми донесоха една малка тиква и реших да направя сладки по рецепта записана преди много време. Реших да не казвам, че ще използвам за направата им тиква, защото никой нямаше да иска да ги опита. Когато свършиха и последните сладки, разкрих своята малка тайна Останаха много изненадани ……. и то приятно

Продукти:

* 2 ч ч брашно
* 2 яйца
* 1 ч ч кафява захар или обикновена
* 1/2 ч ч олио
* 1 ч ч тиквено пюре
* 1 ч ч шоколадов чипс или млечен шоколад нарязан на парченца
* 1 1/2 чл бакпулвер
* 1 ч л сода
* 1 ч л канела
* 1/4 ч л индийско орехче
* 2 ванилии
* щипка сол

Приготвяне:

Фурната се загрява на 190 С.

Брашното се смесва с подправките, бакпулвера, содата и солта. Оставя се настарна.

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Добавя се олиото, тикват и ванилията и хубаво се разбърква. Прибавя се брашното и отново се разбърква.

Накрая се прибавя и шоколада. С лъжица се гребва малко от сместа и се оформят малки кръгли купчинки на разстояние една от друга. Заглаждат се и се оформят отстрани.

Пекат се около 12-15 минути. Оставят се да се охладят върху хартията около 5 минути, след което се прехвърлят върху метална решетка да изстинат напълно. По желание се поръсват с пудра захар.

Могат да се съхранят в затворен съд до 2-3 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 02:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Постни катми

Със солена плънка за обяд или със сладка плънка за вечеря

Прикачени файлове:
8_.jpg
8_.jpg [ 75.42 KiB | Прегледано 7753 пъти ]



Продукти
/за около 10 бр. Ф24 см/

1 ½ ч.чаша типово брашно /200гр./ /става и с обикновено тип 500/
2 ч.чаша топла вода
10-15 гр. свежа мая
3 ч.л. захар
1 1к.л. сол
1 с.л. олио
още олио/маргарин за омазняване на тигана или сача.

Маята се размесва с 1 ч.л. захар, 1/2 ч.чаша топла вода и оставя за задейства /образуване на пяна/. Брашното се смесва с още една ч. чаша топла вода /другата, а може и повече, след втасването/, захар и сол. След "шупването" на маята, тя се излива към брашнената смес, разбърква и налива 1 с.л. олио. Оставя се да престои около 30 мин., а може и повече. Ако ще престоява повече, се използва по-малкото количество мая.
Тестото трябва да бъде изпълнено с мехурчета и да има гъстота на боза - за по-тънки катми, ако е необходимо се долива още вода.

За печеното на катмите се доверих на Пепи /и не само за това!/ - използва пръстен сач или тиган, предварително затоплен и намазнен. При мен само с мазнина. Излива се 1 черпак от сместа и пече на умерен огън. Когато повърхостта й се изпълни с малки и сухи дупчици, се обръща и опича катмата и от другата страна.


Прикачени файлове:
017599667.jpg
017599667.jpg [ 37.49 KiB | Прегледано 7753 пъти ]

Сервират се горещи - с мед, захар, плодове или друга плънка -
сладка или солена...
Вкусни са, опитайте...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 02:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Постна баница

Прикачени файлове:
dscn3002.jpg
dscn3002.jpg [ 153.18 KiB | Прегледано 7748 пъти ]


"Задушават се 2 стръка праз, нарязани на дребно, в малко вода плюс малко сол.
Обезкостявам 150-200 гр. маслини и ги нарязвам на дребно.
В намазана с олио тава редя няколко реда кори, като ги намазнявам съвсем леко с олио. На 2-3 места разпределям пълнката. Завършвам с 3-4 кори, нарязвам на парчета, намазвам с още малко олио и пека в предварително загрята фурна. Може да се направи и само с праз, като тогава се слага повече сол, но с маслините става страшно вкусно.


Последна промяна Виолина на 05 Фев 2013, 12:56, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Лаваш -
арменски хляб само с три съставки – брашно, вода и сол.


Прикачени файлове:
5680091Y.jpg
5680091Y.jpg [ 44.95 KiB | Прегледано 7746 пъти ]



Необходими продукти:
3 части брашно
1 част вода
сол
масло за намазване

Приготвяне:
От брашното, водата и солта се прави еластично тесто (меси се около 5 минути), след което се разделя на топки и се оставя върху набрашнения плот да си почине около 20-30 минути
Върху набрашнена повърхност се разточва на тънко във формата на кръг (или във формата на тавата ви за печене.
Фурната се загрява на около 200 градуса. Пекат се 7-8 минути от едната страна и още толкова от другата. Колкото повече се държат във фурната, толкова по твърди и хрупкави стават.
След като се извади от фурната, по желание се намазва със зехтин (или масло, но вече не е постно и веганско )


http://merudia.bg/armenski_hlyab_lavash/

Изключително лесен за правене и много здравословен - няма набухватели (сода, мая или бакпулвер)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
"Пчеличката Лулу "


Прикачени файлове:
torta lulu.jpg
torta lulu.jpg [ 109.15 KiB | Прегледано 7745 пъти ]


за блатовете :
9 яйца
2 чаени чаши захар
2 чаени чаши брашно
3 ванилии
какао ( за кафявата част )

Разбийте яйцата и захарта на гъста пяна. Прибавете брашното постепенно и смесете всичко много добре Сложете и ванилиите .
Разделете сместа на 2 части. Едната оставете така, а в другата сложете какао, докато стане наситено кафяв цвят .
От тези продукти трябва да изпечем 3 блата, т.е. на блат се падат по 3 яйца.
Подгответе си тавичка за печене и пуснете фурната на 180 градуса. Тавичката трябва да е най - много 25 см .
Започнете да сипвате от двете смеси като редувате кафяво и бяло в центъра на тавичката .
Изпечете блата , но не прекалявайте с печенето , за да остане мек и пухкав. По същият начин подгответе и изпечете и останалите блатове. След като изстинат сме готови да ги намажем с кремовете .

А те са два:

бял крем :
250 грама маскарпоне
100 мл прясно мляко
2 супени лъжици мед
1/2 пакетче крем " Оле " ( Д-р Йоткер )

Разбийте крема с млякото и смесете с останалите продукти .

шоколадов крем :
250 грама маскарпоне
течен шоколад " Нутела "
Смесете ги , докато получите цвета и наситеността на шоколад , която желаете .

Сглобяване на тортата :
Сложете първият блат в поднос . Сиропирайте го леко с прясно мляко смесено с малко ликьор. Изсипете целия бял крем и го разнесете върху блата. Сложете 2 блат, сиропирайте го и намажете всичкия кафяв крем. Накрая завършете с последния, трети блат. Покрийте го с марципан отстрани, а отгоре с шоколадова глазура :

2 млечни шоколада
10 супени лъжици прясно мляко
1 / 2 пакетче краве масло

Смесете продуктите и ги разтопете на средна степен на котлона, докато се смесят напълно.
Изчакайте глазурата леко да изстине и тогава и я сложете върху тортата. Украсете по желание .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Фокача с гъби и лук

Прикачени файлове:
DSC09739.JPG
DSC09739.JPG [ 71.99 KiB | Прегледано 7742 пъти ]



Продукти:
За тестото:
500 - 600 гр. брашно
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
20 гр. мая
200 мл. топла вода

За плънката:
200 гр. гъби
50 гр. масло
1 глава лук
1 с. л. риган
сол и черен пипер



Приготвяне:
Разтворете маята в топлата /но не гореща/ вода, добавете зехтина и солта. В подходящ съд, в който ще месите изсипете брашното и направете кладенче по средата. Там изсипете маяната смес и омесете меко и нелепнещо тесто. Възможно е да поеме малко повече тесто, но това ще го прецените докато месите тестото. Сложете го в дълбока купа и покрийте със свежо фолио, трябва да удвои обема си. Ще втаса за около 40 - 50 мин. Докато тестото втаса пригответе гъбите. Почистете ги и нарежете на ситно. В тиган с масло задушете гъбите и овкусете със сол и черен пипер.
Прикачени файлове:
DSC09738.JPG
DSC09738.JPG [ 56.31 KiB | Прегледано 7742 пъти ]


Готовото тесто се разточва върху набрашнен плот, на кръгла кора. В тава покрита с хартия за печене поставете разточената кора, и поръсете с ригана. Подредете лука нарязан на полумесци, и накрая поръсете гъбите.
Печете на 200 гр. до получаване на златист цвят.
Да ви е сладко!

Прикачени файлове:
DSC09752.JPG
DSC09752.JPG [ 44.37 KiB | Прегледано 7742 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 01:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ФУГАСС
(FOUGASSE - френска алтернатива на италиянската фокача)



Прикачени файлове:
5e5501279cf9.jpg
5e5501279cf9.jpg [ 57.8 KiB | Прегледано 7731 пъти ]



За две бройки:

500 гр брашно
300 мл топла вода (може и газирана минерална да се използва)
15 гр жива мая (5 гр суха)
30 гр захар
2 ч. л. сол


Разваря се маята в малко вода, добавя се захарта, разбърква се хубаво и се оставя 10-ина минути.
Добавя се останалата топла вода, брашното се добавя на порции и се замесва меко тесто, като солта се ръси към края в тестото.
Меси се 10-ина мин.
Оформя се топка от тестото, слага се в съд, покрива се с фолио и се оставя да втаса на топло място за около 1 час.
Втасалото тесто се намесва и се дели на две части.
Всяка се размачкава/разточва (аз го правя с ръка) на форма, напомняща лист на фикус, приблизително 28х15 см.
С остър нож се правят нарезите, като тестото при нарезите леко се разделя.
Фугасите се оформят на хартия за печене, посипана с кукурузно или пшенично брашно. Покриват се и втасват още ~50-60 минути.
Фурната се нагрява до ~ 220С, фугасите се прехвърлят в тава и се пекат до леко златист цвят.
Според авторката на рецептата - 10 мин при t 220С, после още 10-13 мин при t 200С.

Прикачени файлове:
4d34b72f4826.jpg
4d34b72f4826.jpg [ 64.19 KiB | Прегледано 7731 пъти ]


Моите бележки: Първия път правих строго по рецептата, хлебчето ми хареса, но ми се стори много разправията, а и времето за втасване ми дойде много, също и указаната температура за печене. Оптимизирах процеса – в топлата вода слагам захарта и солта, разтварям маята, ползвам жива, и замесвам меко тесто. Втасва във фурната, леко загрята, после оформям фугасите, поръсвам ги отгоре с брашно, включвам фурната на 200 град. Докато тя загрее, едната тава с фугаса (ако имате голяма, в която да опечете и двете фугасчета ще е най-добре) слагам завита с кърпа върху леко загрятия котлон на печката и докато фурната нагрее, той втасва. Опича се за 20 мин. Вадя, слагам втората тава, а изпечения завивам хубаво в кърпи. Фугасчетата правят една лека тънка коричка, много вкусна, а вътре са на душичка. Вкусни са, особено топли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 01:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Индийски плосък хляб Роти (видео рецепта)

( пърленки от брашно, сол и вода )


Прикачени файлове:
R4191UxeviN97412.jpg
R4191UxeviN97412.jpg [ 71.74 KiB | Прегледано 7731 пъти ]


Необходими продукти

2 ч.ч. брашно (бяло или пълнозърнесто)
1 ч.ч. топла вода
щипка сол
брашно за разточването
зехтин или масло за намазване

Брашното се разбърква с щипка сол. Добавя се 1 ч.ч. топла вода и се омесва меко тесто. При месенето може да се капне няколко капки олио в купата и по ръцете, за да не залепва тестото, а ако тестото е твърде меко, може да се сложи още малко брашно. Готовото тесто се оставя да почине за 10-15 минути. След това се разделя на 5-6 парчета, които се оформят с ръце на топчета. Топчетата се разточват на плоски кръгове, с диаметър около 15 см и малко по-дебели от палачинка. За по-лесно разточване се използва брашно. Така разточените хлебчета, се опичат и от двете страни в загрят на умерен огън тиган, без мазнина. Пекат се първоначално от едната страна, когато започнат да се появяват мехурчета по повърхността, се обръщат. Когато започне да се надува хлебчето се обръща отново и с леко притискане и завъртане с шпатула трябва да се разпредели равномерно въздуха - хлебчето се надува цялото. Готовите хлебчета се свалят от огъня, намазват се с малко гий или масло и се сервират топли.

http://www.receptite.com/рецепта/плосък-хляб-роти-видео-рецепта


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти за 3-ти ден - въглехидратен
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 02:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Кралски златни филийки Shahi Tukrah


Прикачени файлове:
R17034UAlianaN10371.jpg
R17034UAlianaN10371.jpg [ 64.8 KiB | Прегледано 7879 пъти ]


Необходими продукти

6 бр. тостерни филии хляб
6 с.л. гий или 7-8 с.л. масло
400 мл кондензирано мляко
400 мл прясно мляко
80-100 г захар
3 капсули зелен кардамом
1/4 ч.л. кончета шафран (1 малка щипка)
2 с.л. филирани бадеми
1 с.л. нарязан шам-фъстък, безсолен

Начин на приготвяне

Капсулите кардамом се срязват, зърната се изваждат и се смачкват леко. В тенджерка се смесват прясното и кондензираното мляко, добавят се зърната кардамом. Млякото се вари около 20 минути, като се разбърква редовно. Слагат се конците шафран и се вари още 20-30 минути, като се бърка. Трябва да преполови обема си.
Филиите се разполовяват по диагонал и се изпържват в мазнината до златисто-кафяво. Предвидена е 1 с.л. гии за една филия.

Филиите се оставят да се охладят няколко минути. В дълбока чиния се слага малко от млечния сос, слагат се няколко триъгълни филийки и се заливат с няколко лъжици от соса. Оставят се 10 минути да поемат добре. При сервирането се покапват отново със сос, поръсват се със запечени бадеми и шам-фъстък.
Филийките могат са се сервират и охладени в хладилник.

* Аз ползвах кондензирано мляко с 4% масленост. Може да се ползва и подсладено кондензирано мляко, тогава захарта отпада.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 199 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов