КУРАБИЙКИ-ТРЮФЕЛЧЕТАПрикачени файлове:
Nikon_Transfer12.jpg [ 122.33 KiB | Прегледано 7756 пъти ]
• 2 чаши брашно (240 мл)
• 150 гр захар
• 2 яйца
• 40 гр краве масло или маргарин
• 50 гр олио
• 0.5 ч. л сода за хляб
• ванилия
• пудра захар за овалване
Разбиваме яйцата и захарта, може с миксер, може и с тел. Разтопеното краве масло/маргарин и олиото сипваме в разбитите яйца, добавяме брашното със содата и ванилията. Замесваме тесто и го оставяме в хладилника за 1 час. Загряваме фурната на 170С. Късаме от тестото и правим топчета, колкото орех. Овалваме в пудра захар и редим в тава, покрита с хартия за печене. Печем 15-20 мин в зависимост от фурната.
Моите бележки: Много лесни, бързи, от достъпни продукти курабийки и много вкусни. Содата гася с капки оцет, като понаправя топченца, в останалото тесто сипвам какао, на око, и измесвам. Получават се шоколадовите трюфелчета. Не държа тестото в хладилник 1 час, изнасям го на терасата, докато се нагрее фурната, и оформям топчетата. Пека 18 мин, за моята фурна са достатъчни. Курабийките са пръхкави, много вкуснички с мляко или айрян. И с кафе, разбира се. С даденото количество захар са сладки, ако не обичате сладко, може леко да намалите захарта
200 гр шоколад
90 гр (6 с.л.) краве масло
110 гр (1/2 чашки) ситна захар
щипка сол
3 яйца
1 ч л ванилова есенция /или пликче ванилова захар/
210 гр (1 1/2 чаши) брашно
25 гр (1/4 чаша) какао на прах
1/2 ч л бакпулвер /аз сложих цяло пакетче/
3/4 чашки пудра захар
Получават се около 40 бройки.
Маслото и начупеният шоколад се разтопяват на слаб огън до еднородна смес, като се разбъркват непрекъснато. Свалят се от огъня, добавя се захарта и се разбърква до стопяването и. /Е, моята не щя да се стопи, така си остана на зрънца/. Сместта се изсипва в купата на миксера. Добавят се яйцата, едно по едно, като след всяко яйце се бие с миксера около минута-две. Добавя се и ванилията. Получава се хубав гладък крем.
Пресятото брашно, какаото, солта и бакпулвера се слагат в шоколадовата смес и хубаво се смесват. Аз го направих с миксера. Купата се завива с фолио и се слага за час-два в хладилник, за да се стегне тестото.
Фурната се загрява до 160 градС / 325 по Ф.
В тавичка слагате хартия за печене или я намазвате с олио. В купичка слагате пудрата захар. С чаена лъжичка гребвате от тестото, оформяте топче с размер 2.5 см /1-inch, тестото трябва да е плътно и студено, и го овалвате много хубаво в пудрата захар. Редите в тавата на разстояние 4 см. Докато първата тава се пече, тестото стои в хладилника. Използвах камерата, защото нямах търпение /
Трюфелчетата се пекат 10-15 мин. Оставят се в тавата за две-три минути, после се редят на решетка, в чиния, в кутия. Съхраняват се в затворен съд.