Дребни сладкиПрикачени файлове:
000275837.jpg [ 55.58 KiB | Прегледано 7220 пъти ]
1. Пандишпанови бисквитки _____________________________
2 яйца
почти 100г захар
120г брашно
лъжичка канела
*** Пекат се на 160- 170*Ц до пясъчен цвят. ***
2.Бадемови пръчици _____________________________
50 г чисто масло
100 г захар
2 яйца (едно по едно)
160 г брашно
160 г смлени бадеми
*** Пекат се на 180*Ц 12' ***
3. "Мериленд" _____________________________
125 г масло
70 г захар
70 г кафява захар
2 яйца (1х1)
150 г брашно
75 г едро натрошени орехи
100 г тъмен шоколад натрошен на парченца
*** Пекат се на 185*Ц 12' ***
4.Звездички с мед ______________________________
150 г мед
500 г брашно
70 г пудра захар
120 г чисто масло
2 яйца
ванилия, бакпулвер, кора от лимон
мaрмелад за слепване
*** Пекат се на 180*Ц до златисто. ***
5. "Fattigmann" ______________________________
5 жълтъка
5 с.л. захар
5 с.л. сметана
1 с.л. коняк
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. смлян кардамон(кардемомме)
1 белтък
200 г брашно, отделно 100-150 г за разточване
Разбий жълтъците и захарта и смеси с разбитата отделно сметана.
Добави ароматозаторите.
Разбий белтъка , прибави го към сместа, прибави и брашното.
Остави тестото да почива на хладно до следващия ден.
Точи по мъничко от тестото, с колкото може по-малко брашно.
Изрежи ромбове, направи в центъра им разрез и промуши едното връхче през отвора.
*** Изпържи в олио с умерена температура ***
6. Шприц-бисквити ______________________________
125 г чисто масло
60 г пудра захар
1 яйце
150 г брашно
*** Пекат се на 180*Ц до златиcто ***
7. ”Sirupsnipper” ______________________________
150 г сироп (=мед)
150 г захар
1,5 дл незаквасена сметана
100 г чисто масло
450 г брашно
по 1/4 ч.л. смлян пипер, джинджифил, анасон и канела
по 3/4 ч.л. амонячна и хлебна сода
Възвари сиропа, захарта и сметаната.
Прибави маслото и охлади до хладко.
Прибави сухите съставки.
Остави да престои една нощ на хладно.
Разточи на тънък лист и изрежи ромбчета, постави по половин обелен бадем в средата им
*** изпечи на около 160*Ц ***
8. Кокоски
______________________________
2 белтъка
100 г захар
135 г кокос
шепа стафиди
*** Пекат се на 175*Ц 7-8' ***
9. "Карирани" бисквитки _______________________________
40 г чисто масло
1 дл(децилитър) захар
2 яйца
кора от 1 лимон
100 г брашно
75 г шоколад за гарниране.
*** Пекат се на 185*Ц 6-8' ***
10. Пурички със сушени сливи ______________________________
100 г чисто масло
1 дл захар
1 яйце
1,5 дл мляко
6 дл брашно
3 ч.л. бакпулвер
ванилия
Разточената кора се реже на правоъгълничета и се завива на руло, като в единия край се поставят резенчета/парченца предварително накиснати сушени сливи.
*** Пекат се на 220*Ц 12' ***
11. ”Amaretti” (Бадемовки) _____________________________
3 белтъка
300(250) г захар
300г смлени бадеми
10 сушени кайсии, нарязани на малки парченца
*** Пекат се на 175*Ц 10-ина минути ***
12.” Bordstabelbakkels” ______________________________
1 жълтък
0,5 лъжица сметана
60 г захар
125 г брашно
125 г масло
Пълнеж:
2 белтъка
120г пудра захар
120 г белени и смлени бадеми
*** Пекат се на 165*Ц до златисто ***
13. Целувки от жълтък (В центъра на подноса) ______________________________
2 жълтъка
по-малко от 1 с.л. вода
150 г пудра захар
1/2 ч.л. амонячна сода
ванилия
счукан орех/бадем за наръсване
Разбий жълтъците с водата, добави постепенно захарта и бий до получаване на кремообразна маса, прибави и останалите съставки.
*** Пекат се на 150*Ц 18-20' ***
"Мериленд" не се шприцоват, само се поставя с лъжичка по малко от тестото в тавата, да кажем купчинките са колкото орех. Предвиди място между тях, разпускат се при печене. шоколадът и лешниците се прибавят към тестото, да: след като си смесила всичко останало, накрая прибавяш и тях.
шприц-бисквитите имат в средата по едно малко топче от същото тесто, доомесено допълнитъелно с още брашно и малко какао за цвят (а може и кафе, ако предпочиташ). Това парченце тесто е наистина малко: онова, което остане неизтласкано в накрайника на шприца.
"Бордстабел..." са отделнми пръчици, размерът е нещо от рода на 2 на 12 см. Ивицата по централната им линия съм шприцовала. Тези наистина са труднички и ядосващи за точене. Недей да започваш с тях, че ще се откажеш от всички останали.
Моите фаворити мисля са Амаретти, 6прицованите, кокосовите, Мериленд, бадемовите пръчици (те също са шприцовани с объл накрайник. Досега ги оформях с ръце върху плота. Малко цапаница беше, защото тестото е меко, сега за първи път използвах шприц, получава се чудесно. Отгоре са намазани с яйце преди фурната).
Харесвам също и онези с бадема в средата: те са единствените с типичен коледен аромат. Стават едни такива, много хрупкави , различни от повечето домашни неща. Трудни са за точене, искат хладно място. Аз съм се изхитрила така: точа парчета от тестото между два листа найлон, като тестото се точи тънко: може би 2 мм. Отстранявам горния слой найлон и оставям другото или в хладилника, или за по-бързо в камерата да се стегне. Междувременно точа следващото. После нарязвам охладения и стегнат лист: става лесно. Притискаш в средата по половин бадем и печеш.
Дано не съм пропуснала нещо, ако има друго, питай. Поздрав!
А не...Сега погледнах снимката: аз и онези ролки със сливите вътре харесвам, но те се правят малко бавно, затова и- рядко. Тук сушените сливи са извънредно сочни , меки и хубави. Знам че съм виждала понякога и в БГ такива, но тогава поне струваха нещо кошмарно, може би сега да има промяна в това отношение?
М, ами онези карираните и те са хубави, само дето за ежедневно ползване изобщо не ги правя на карета... И... виж какво, то не остана, аз всичките ги изредих, засрамих се.
Бадемовите пръчици, когато започнеш да биеш маслото + захарта, тъй като маслото е малко, става едно никакво такова, не става на пяна. Ти обаче не се предавай, след време просто си добави едно по едно яйцата и постепенно сместа става една такава мекичка, пукхава и приятна.
Хайде, че стана роман...