Рогчетата на Пина ( оригинална рецепта за рогчета ) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic ... msg7423299Ето оригиналната рецепта:
1кг брашно
20гр мая (за жива става въпрос)
15гр сол
4 яйца
100гр олио
350гр св. мас
25гр захар
250гр сирене
Тестото се замесва с ниска температура - 24 градуса. Едното яйце се отделя за намазване и малко в пълнежа - обърква се със сиренето.
Замесва се тестото и се оставя само 30 мин да се отпуска на стайна температура! Разделя се на късове, оформя се, поставя се пълнежа. Нареждат се в тави и се оставят за окончателна ферментация за 45 мин. Пак на стайна температура! (това е важно за теста с голямо съдържание на мазнини, защото на топло излизат от тестото!) Намазва се с яйце и се изпича в загрята фурна на 230- 240 градуса (без вентилатор са дадени градусите) за 10 мин.
От това количество стават доста бройки, може с половин доза.
По подробно :
Яйцата са 3 броя за тестото, а 1 яйце се полага за намазване и за пълнежа. Демек по половинка за двете места. Понеже в производството обичайно се работи в по-големи количества, това е полагаемото за 1кг брашно, но действително се замесва много повече и не се налага 1 яйце да бъде делено.
В случая 3 яйца са за тестото, а може с 1 яйце да се маже, отделно 1 яйце да се сложи в пълнежа, а може пълнежа да е без яйце. Също може 1 яйце да се разбие с малко водичка и така да се подели наполовина за пълнежа и за намазване - ще стигне.
По-подробно за замесването
Значи маята се разтваря в малко хладка вода (да речем 50мл). Там се слага и захарта и се оставя да шупне. Така се влага в тестото и се замесва с останалите продукти. Пак да кажа - маста да е мека, но в твърдо състояние, не чорба. Да се меси на хладно, да не втасва във фурни и хлебопекарни, мазнината излиза!
В малко хладка вода (около50мл) се разтваря натрошената мая + захарта. Оставя се да шупне за 10-15мин. Отделно в съд (да речем тава) се слага брашното (малко по-малко от предвиденото) + солта. Добре е брашното да се сложи в половината на тавата или ако е в цялата тава, посредата да се направи дупка (кладенче). В другата, свободна половина на тавата или в кладенчето, в зависимост как сме разположили брашното слагаме останалите продукти - олио, св. мас (размекната за да може да се меси, но не и течна и топла!), яйца. С вилица разбъркваме леко продуктите, без брашното. Добавяме шупналата маяна смес при разбърканите продукти, не при брашното и солта. Разбъркваме с вилица, леко да се хомогенизира. После продължаваме бъркането като малко по малко добавяме от брашното и бъркаме така, докато стане от гъста каша тесто. Когато се получи тесто, започваме да месим на ръка. Няма нужда от много месене, само да се размесят продуктите с брашното и да се оформи тесто. Месим до меко тесто, добавяме брашно допълнително ако е необходимо. Тестото да не става твърдо, като пластелин, да е меко на пипане.
Оставяме 30мин да почива на стайна температура.
Тестото, не е като хлебно, да. Много мазнина има. При 30 минутната почивка не очаквай да си увеличи обема, после при окончателната ферментация леко и при печенето леко. Тестото е много тежко, става с фина хрупкава коричка, а средината е мека, но леко сбита. Изобщо не си го представяй като хляб.
Разделя се на късове, колкото бройки искате да станат.
По принцип се оформят тънки и дълги. Може би около 2 пръста дебели и около 20см дълги. По различните фурни варират размерите и формите. Много се учудвам, че колко хора вече казаха, че не са яли и виждали такива рогчета! Разплесква се всеки къс в сравнително елипсовидна форма. В единият край се поставя натрошено сирене и се навива. Слагат се в тава (намазана предварително) и се оставят на стайна температура за 45минути. Намазват се с рабитото яйце.
Пекат се в предварително силно загрята фурна. Ако фурната не е загрята, при постепенното и загряване мазнината ще се стопи и ще изтече от рогчетата! Пече се за 10 мин на 230-240градуса.