КЕКС С ШОКОЛАД И ПИЯНИ ВИШНИhttp://trydiani.blogspot.com/2013/06/blog-post_14.htmlПродукти:
100 гр шоколад, използвах 50% какао
125 гр масло
150 гр. захар / ¾ ч.чаша/
3 яйца, големи**
120 гр. брашно /1 ч.чаша/**
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 пакетче ванилова захар
1 ч.чаша изчистени вишни /череши***
1 щ. сол
И още
1 с.л. коняк, избрах с бадемов аромат
¼ ч.л канела, по желание
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте
1 ч.чаша = 240 мл.
* в основната рецепта се използват 4 бр., но повечето коментари за са получаване на прекалено рядка смес. При мен с 3 големи яйца резултатът е добър.
** в основната рецепта се препоръчва количество от 120-150 гр.
*** в основата рецепта се използват замразени плодове,
Фурната се загрява на 175С.
Почистените от костилките пресни вишни или череши се поръсват с коняка, захарта и канелата и оставят да се овкусят.
Шоколадът с маслото се стопява на водна баня, след което леко охлажда. Двете яйца се разбиват с ¼ч.чаша захар, малка част от ваниловата захар и щипката сол. В кухненски блендер се разбива до кремообраност крем сиренето, яйцето, останалата захар /1/2 ч.чаша/ и ваниловата захар. Желателно е да се получи леко гъста и кремообразна смес.
Смесват се и пресяват заедно брашното с бакпулвера. Към разбитите яйца се налива маслено-шоколадовия сос и на етапи брашното с бакпулвера. Разбъркването е непрекъснато, но не много силно, до получаване на кексово тесто.
Тавичка или форма за кекс се намазват с мазнина и покриват с хартия за печене.
Вишните/череши се отцеждат от марината и поръсват с 1 с.л. брашно или нишесте.
Започва реденето на сместа:
Първо на дъното се налива 1/3 от шоколадовата смес, следва ½ от млечно-яйчената, поръсва се с по-голямата част от плодовете. Следва отново шоколадово тесто, бял слой, плод и се завършва с шоколадов слой.
Поставя се в затоплената фурна и се пече от 35-40 до 50 мин, според големината на съда, дебелината на слоя тесто и желаната степен на плътност, с проба до суха клечка.
П.С. Направих го днес. Тъй като сега не е сезонът на черешите, ги замених с 1 нектарина и 1/2 круша. Пак се получи. Не съм слагала хартия, нямах проблеми с отлепването.