90 дневна диета - Форум http://xn--90-8kcailcfd3a4cc3e.com/forum/ |
|
РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН http://xn--90-8kcailcfd3a4cc3e.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=4 |
Страница 4 от 4 |
Автор: | Виолина [ 17 Апр 2013, 17:47 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
СУПА С ПАТЛАДЖАН И ГЪБИ Прикачени файлове: R15751UMakaweliN24173.jpg [ 65.76 KiB | Прегледано 6355 пъти ] 1 голям патладжан 1 морков 1 глава лук 2 картофа 200 гр. гъби 2 ч.ч. прясно мляко 1 с.л. подходящи подправки олио Патладжанът се реже на кубчета, соли се и се оставя 30-ина мин. Измива се със студена вода, за да се отстрани горчилката. Картофите, лука и моркова се нарязват. Гъбите се режат на парчета, да не са ситни. В тенджера нагрявате олиото, запържвате лука и морковите 4-5 мин, добавяте гъбите, пържите още около 5 мин. Наливате млякото, добавяте картофите и подправките. Варите на слаб огън 10-ина мин. Добавяте в тенджерата кубчетата патладжан, доливате вода до нужната гъстота, отново оставяте да кипне супата, намялявате огъня и варите до готовност. Поръсвате с магданоз или друго. Моите бележки: Запържвам лука, морковите и гъбите заедно, добавям нарязаните на кубчета картофи, разбърквам и наливам 500 мл пресно мляко. Като поври супата 10-ина мин, добавям нарязаните патладжани (понякога леко запържвам и тях в тиганче, съвсем леко), доливам вода на око, посолявам, слагам чер пипер и оставям да се вари. Към края добавям нарязани целина, дивисил и пасиран чесън. Накрая поръсвам с нарязан магданоз и свалям от огъня. Получава се много вкусна зеленчукова супичка. |
Автор: | Виолина [ 17 Апр 2013, 17:59 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
САРМИ със соя и ЦВЕКЛОВИ ЛИСТА 2/3 чаша сварена соя 10-15 цвеклови листа 2-3 моркова 1 глава кромид лук 1 връзка магданоз 2 с.л. олио Морковите се почистват, настъргват и задушават заедно със ситно нарязания лук в 1 с.л. олио и малко вода. Прибавят се сварената соя и , ситно нарязания магданоз, и с получената плънка се завиват сарми. Нареждат се в йенска тенджера или тава, заливат се с 250тр вода, прибавя се останалото олио, захлупва се и се пече в предварително загрята до 250С фурна около 20 мин. Отхлупва се и се запича още 10 минути. Забележка: Цвекловите листа могат да се заменят с лозови, зелеви, листа от лапад или липа. Сос от соя с КЪРИ 1/4 чаша соя 2 ч.л. зехтин или топено краве масло 2 ч.л. ситно нарязан кромид лук 1/2 чаша ситно нарязани моркови 1/2 ч.л. къри на прах, сол. Соята се накисва за 20 часа, претрива се с длани, за да паднат люспите, изплаква се и се вари, докато достигне гъстотата на ябълково пюре. Охлажда се и се прибавят задушените в мазнината лук и моркови. Подправя се с къри и сол на вкус и се разбива на гладко пюре. Сосът е подходящ за сурови или задушени зеленчуци. ЛЕСНА СОЕВА СУПА 4 порции 250гр соя 3-4 с.л. олио 2 глави кромид лук 2 с.л. брашно 1 ч.л. червен пипер, оцет, чер пипер, сол, магданоз. Соята се почиства измива и кисне 1 нощ във вода. На другия ден водата се изхвърля, а зърната се претриват с длани, за да се обелят. Заливат се с 1 л вряла вода и се варят на слаб огън до омекване. Посоляват се. Почистеният и ситно нарязан лук се задушава с малко вода и олио, докато поомекне, след което се поръсва с брашното и с червения пипер. Разбърква се и се разрежда с бульона, където е варена соята, след което се изсипва в тенджерата. Оставя се да заври, сваля се от огъня и се подправя с оцет (разбито кисело мляко), чер пипер и магданоз. Ако е необходимо се досолява. КРЕМ-СУПА от соя 4 порции 1/2 чаши соя 1 глава кромид лук 1-2 корена магданоз 1 морков 1 парче корен от целина (или 1 стрък листа) 3-4 скилидки чесън 1 с.л. брашно (по желание) 2 с.л. предпочитана мазнина, чер пипер и сол. Почистената и измита соя се кисне 20 часа, след което се отцежда, измива и се залива пак със студена вода, за да се кипне, след което водата се изхвърля. Изплаква се и отново се залива със студена вода, прибавят се почистените, измити и нарязани зеленчуци и се вари до омекване на соята. Сварените зеленчуци и соята се отцеждат в гевгир, пасират се и се връщат в тенджерата, долива се малко гореща вода, ако е необходимо, и се слага мазнината. По желание от брашното и мазнината може да се приготви запръжка. Поръсва се с чер пипер и се сервира с препържени хапки. ПИПЕРКИ ПЪЛНЕНИ СЪС СОЯ 1 1/2 чаши соя 8-12 пиперки 2 глави кромид лук 1 с.л. червен пипер 5-6 с.л. олио, магданоз, копър, девесил, джоджен, чубрица и сол. Соята се накисва в студена вода за 20 часа. Водата се изхвърля и соята се сварява до омекване в нова вода. Лукът се задушава ситно нарязан в олиото с малко вода. Прибавят се отцедената соя и подправките, разбърква се и с получената смес се пълнят пиперките, които напълнени се подреждат в тавичка. Заливат се с малко вода, поръсват се с още малко олио, ако е необходимо, и се запичат в умерена фурна. Забележка: по желание, преди да се запекат, пиперките могат да се залеят с настъргани домати или разредено доматено пюре. Соева супа 1 чаена чаша соя на зърна 1 супена лъжица соеви кълнове 1 глава лук 1-2 супени лъжици настъргана целина 2-3 скилидки чесън 2 супени лъжици олио чубрица, сол Соята се накисва в подсолена вода за 4 или повече часа. Ако водата е твърда, слага се и малко сода за хляб. Водата се подменя няколко пъти, докато зърната набъбнат. Вари се до омекване. По време на варенето се добавят лукът, целината и кълновете, а накрая - счуканият чесън, олиото и подправките. http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/recepti1.php |
Автор: | Виолина [ 21 Апр 2013, 15:21 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Eзогелин Прикачени файлове: dsc718993tt1.jpg [ 7.64 KiB | Прегледано 6348 пъти ] 2 ч.ч червена леща 2 глави лук 6скилидки чесън 1к.ч ориз или булгур 1с.л салча или доматено пюре 1с.л салча от пипер или някакъв аналог но не се сещам около 3 литра вода или бульон олио или маргарин може и чисто масло чубрица, мента, черен пипер, червен пипер Първо се сварява лещата(много бързо става ) добавят се останалите продукти и се вари до готовност прибавят се накрая черния пипер и сока на един лимон и се вари до кипване В тиган се загрява олио(олио или маргарин може и чисто масло) Добавя се ментата, чубрицата и червения пипер и се добавя към чорбата и така... Става много вкусна чорба А историята на чорбата е, че в Турция на гости на едно бедно семейство им дошли неканени гости, и домакинята(на име Езо) нямала с какво да ги нагости и сготвила чорба от само остатъка от това което имала...булгур...леща и т.н и разбира се всички много харесали яденето и оттам и името на чорбата "Езо гелин чорбасъ" =чорбата на булката Езо Супа от червена леща 1 ч.ч. червена леща 2 гл. лук 1 голям морков 1 голям картоф олИо, сол 2 с. л. брашно Лещата, лука, картофа И моркова се сваряват в повечко вода (лещата се надува). Още топлИ се пасИрат в тенджерата заедно с водата, така че да се получИ нещо като крем супа, но по_редИчко. В отделна тенджера в студено олИо се слага брашното И се запържва, добавя се крем супата, солта И се сварява още 10_на мИн. Да вИ е сладко! |
Автор: | Виолина [ 21 Апр 2013, 15:31 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Мерджимек кьофтеси. Кюфтета от червена леща Прикачени файлове: 004884364.jpg [ 112.35 KiB | Прегледано 6348 пъти ] Продукти: 1ч.ч.-червена леща 1ч.ч.-булгур/от най-финно смления/ 1с.л.-лютеница 1връзка -пресен лук черен и червен пипер,джоджен,сол. Лещата се сварява във 1ч.ч.-вода и докато е топла при нея се слага булгура -суров.Ако всичката вода се е изпарила можете да прибавите малко вряла вода и похлупвате съда.Остявате така /без да ври/да набъбне булгура.Отнема около 2часа.След това прибавяте останалите продукти и месите хубаво.След това се оформят като пръстчета и се поднасят всяко кюфте увито със лист зелена салата и със лиман.Да ви е сладко. |
Автор: | Виолина [ 21 Апр 2013, 15:42 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Праз със зехтин и ориз Прикачени файлове: 004912868.jpg [ 29.06 KiB | Прегледано 6347 пъти ] Продукти: 700гр-праз 2бр-моркови/по-големички/ 150гр-ориз 1ч.л.-дом.пюре или лютеница 1ч.л.-червен пипер 1ч.л.-захар и сол 200гр-вода 5с.л-зехтин Нарязват се праза и морковите под каквато си искате форма.Аз ги режа на кръгчета със дебелина около 2см.и се запържват във зехтина.Прибавя се червения пипр,дом.пюре,солта и захарта и се оставя леко да покъкри под капак.След около 10мин. прибавяте ориза и водата.И отново оставяте да се свари всичко,като остане почти на мазнина.Ако някой от продуктите е още суров може да долеете още вода и да изчакате пак да се изпари.И след това поднасяте.Много леко и приятно ядене става. Праз със зехтин и ориз 1 кг праз 1/3 ч.ч. зехтин, но за да е по леко съветватват да се ползва слънчогледово олио 2 моркова 2 с.л. ориз 1 1/2 ч.л. захар 3/4 ч.л. сол сок от половин лимон 1 1/2 ч.ч. вода праза се изчиства и се нарязва на парчета около 2-3 см, морковите също в тенджера се загрява олиото и в него се задушават праза и морковите за половин час на слаб огън, разбърква се периодично после се добавят и останалите продукти, разбърква се и се оставя да поври още половин час ако има нужда се добавя още вода когато е напълно сготвено не трябва да е много водно / рядко....надявам се разбирате,не мога да намеря точната дума на бг сервира се добре охладено, полято с още малко лимонов сок и малко магданоз |
Автор: | Виолина [ 21 Апр 2013, 15:59 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Zeytinyağlı yaprak dolma Лозови сърми със зехтин Прикачени файлове: images.jpeg [ 11.31 KiB | Прегледано 6345 пъти ] 12 лозови листа 1 ч.ч ориз 1 глава лук 1 ч.л. шам фъстък суров 1 вр. магданоз (за Бг - половин) 2 ч.л. зехтин 1 ч.л. стафиди Сол, черен пипер, джоджен, канела Настъргва се лукът и се слага заедно с шам фъстъка в дълбок тиган. След като леко се зачерви фъстъка слагате ориза и вода 2 ч.ч. След 15 мин. слагате подправките и стафидите. Сваляте от котлона и добавяте магданоза.Ориза трябва да е полусуров! Лозовите листа, ако са от консерва по-добре, ги слагате за 10 мин. във вряща вода. После завивате малки сърмички както е на картинката. Нареждат се на гъсто във тенджерата и се заливат до горе, без да ги покрива. Слагате и две филии лимон вътре и 1 ч.л. зехтин. Сервират се студени, може да се заливат с лимон по желание! Afiet olsun! Да ви е сладко! |
Автор: | Виолина [ 21 Апр 2013, 16:22 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Картофени кюфтета със спанак Продукти: 5бр-картофи/сварени и намачкани/ 2-3с.л.-галета 1бр.-яйце( заместете яйцето с накиснато във вода ленено семе - 1-2 ) 4-5с.л.-настърган кашкавал(не !) сол,черен пипер,копър,мъничко зехтин. За спанака: 0.500гр-спанак 1гл-лук и 1скил-чесън 4-5с.л.-настърган кашкавал ( не !) 2бр.-домати/настъргани/ зехтин,черен пипер,сол,риган Първо си правим картофените кюфтета като смесваме всичко продукти.Панираме в брашно,яйце и галета.Изпържваме ги в мазнина и ги нареждаме в тавичка.Запържваме спанака с лука и чесъна нарязани на много ситно/в зехтин/,докато остане без вода....След като истине сместа разпределяме върху всяко кюфте от спанака и поръсваме с настърган кашкавал.Поливаме всичко с настърганите домати,поръсваме с риган и запичаме и от горе и долу на фурната на 200гр.докато се зачерви кашкавала .Да ви е сладко. |
Автор: | Виолина [ 21 Апр 2013, 16:47 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Булгур пилявъ Прикачени файлове: 004975999.jpg [ 77.28 KiB | Прегледано 6343 пъти ] Продукти: 1ч.ч.-булгур от най-едрия/( при нас 120 гр) 2ч.ч.-вода/зеленчуков бульон ако имаш още по-добре/ 1бр-лук/нарязан на ситно/ 1бр-домат/на ситно нарязан/-може вместо домат1с.л.-лютеница 1бр-пипер/на ситно/ няколко стръка пресен лук/на ситно/ 1 сл чисто масло и черен пипер В чистото масло се запържва първо лука/сухия/,прибавя се пипера,булгура и се запържва хубаво.След това се слага пресния лук и доматите,черния пипер и ако няма да слагаш пил.бульон тогава сол.Слага се и бульона и се разбърква.Затваря се капка,намаля се котлона на много ниска степен и се оставя да попие водата/без да се бърка/Когато стне готов се маха от котлона и се изчаква да изтине,тогава чак внимателно се разбърква.И се хапва! Пиляф с леща и булгур Продукти: 1ч.ч.-булгур/от едрия/ 1ч.ч-леща/зелена/ 2гл.-лук/на ситно нарязани/ 2бр.-домата/на ситно нарязани/ 2бр.-пипер/на ситно нарязани/ 1с.л.-дом.пюре или лютеница 4-5с.л.-зехтин 2ч.ч.-вода сол,черен пипер Първо сваряваме лещата до полу готово състояние със малко вода.В тенджерка загряваме зехтина и запържваме лука,доматите,пипера и слагаме дом.пюре.След това прибавяме булгура/измит/ и лещата.Запържваме малко и прибавяме водата и солта и черния пипер.И похлупваме с капак тенджерката.Намаляме котлона на много слабо и изчакваме докато остане напълно без вода.Проверяваме булгура и лещата дали са сварени и сваляме от котлона.Ако още не са сварени прибавяме още вода и пак оставяме да се изпари.След това покриваме тенджерката с кърпа и изчакваме да изтине напълно.След това разбъркваме. Може да го сервирате като основно и като гарнитура. |
Автор: | Виолина [ 21 Апр 2013, 23:19 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Пататник за 90 дневната диета Прикачени файлове: patatnik25.jpg [ 24.42 KiB | Прегледано 6339 пъти ] Пататник е ястие, което се приготвя по няколко начина, в зависимост от предпочитанията и хранителния режим на човек. Тази рецепта е специално модифицирана за да може да се консумира в 90 дневната диета през втория ден – варива. Количеството е достатъчно за 4 членно семейство. Необходими продукти: 1 – 1,5 кг картофи 1 глава кромид лук 2-3 ч.л. сол 2-3 с.л. олио/зехтин 1 ч.л. джоджен Начин на приготвяне: Картофите се настъргват на едро ренде. Прибавя се и настъргания лук, добавят се солта, олиото и джоджена. Всичко това се омесва добре и от тази смес си разпределяме порции, които печем на тефлонов тиган с малко олио в него, за да не залепва. Така захлупваме с капак и печем на котлона, след което го обръщаме от другата страна да се допече и е готово. |
Автор: | Виолина [ 21 Апр 2013, 23:39 ] | ||
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН | ||
Печени картофи 3-4 големи картофа 1ч.л.сух риган 1ч.л.суха салвия(градински чай) 1ч.л.сух магданоз 3-4 с.л.зехтин черен пипер Нарязваме измитите и подсушени картофи.В купичка смесваме подправките и зехтина и ги смесваме с картофите. Изсипваме картофите в тавичка и печем на 220 градуса за около 30 минути.
|
Автор: | ели пухкавели [ 01 Ное 2013, 17:48 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
ОРИЗ ПО МАНАСТИРСКИ Сваряват се 120 гр. ориз с малко сол, отцежда се, измива се със студена вода и се оставя настрани. В 2 с.л. зехтин се запържват 1 главичка лук, нарязан на ситно и 2 моркова, настъргани на едро на рендето. Когато се позапържат се добавят 250 гр. гъби, нарязани на ситно и всичко се пържи до готовност. Към тази смес на котлона се добавя и готовия ориз, разбърква се всичко и се овкусява със сол, черен пипер и пресен магданоз. Да ви е сладко |
Автор: | sisita81 [ 02 Ное 2013, 12:17 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
И аз да се впиша с една много готина рецепта - правя я по Коледа: 12 - 13 бланширани червени чушки сварен зрял фасул лук или праз(може и двете) сол, черен пипер чубрица, джоджен Лукът и празът се запържват в мазнина по избор(зехтин или олио - да ви предупредя, че искат повечко мазнина иначе стават сухи), прибавя се сварения предварително фасул и той се задушава заедно с подправките, пълните чушките и ги запичате във фурна.... Дано ви хареса..... |
Автор: | pe6exodka [ 18 Мар 2014, 15:34 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Богата елдена супа 1 к.ч сварена елда 4 супени лъжици олио 1 главичка нарязан лук 1 голям морков 1 чили чушка 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил 300 мл вода сол и черен пипер на вкус 2-3 стръка прясна мента или пресни подправки каквито обичате Сухи подправки: 1 дафинов лист 2 зърна кардамон 1 чаена лъжичка кориандърна семена 1 чаена лъжичка семена откопър 1 чаена лъжичка кимион [u]Приготвяне на елдата: Преди да пристъпите към варене на елдата за каквато и да е цел (гарнитура , супа , добавка към основно ястие или друго ) • първо я измийте много добре с хладка , течаща вода в продължение на няколко минути.Това ще помогне да премахнете землистия вкус и леката горчивина от семената. • Отцедете я добре в гевгир и я подсушете ( аз използвах няколко пласта кухненска хартия). • Когато се уверите , че е добре подсушена я запечете за 3-4 мин в сух тиган на средна температура или във фурната , като бъркате непрекъснато. Не я прегаряйте.Нека само да замирише приятно. • Изчакайте да истине . • Кипнете вода на котлона в малка тенджерка (по възможност с по-дебело дъно ). Нека водата да е в съотношение с елдата 2,5:1 или максимум 3:1 , сипете семената вътре и похлупете плътно , за да не излиза парата.Не вдигайте капака , до края на приготвянето.Елдата се вари не толкова във водата , колкото от парата и всяко отваряне прекъсва и пречи на този процес. • Оставете елдата да ври на силен огън 3-5 мин., след това намалете котлона на средна степен и варете още 5-7 мин. , след което го намалете на минимална степен и изчакайте още 2-3 мин. • Отстранете от огъня , но не махайте капака.Сложете тенджерата на подходящо място и я покрийте с дебела хавля да се задушава още 10-15 мин. Сега вече можете да махнете капака. Прибавете бучка масло и разбъркайте. Така приготвената елда е идеална за добавяне в различни ястия , супи , салата , можете да я смесвате с извара , сирене , плодове и други по ваш вкус. Сваряваме всички гореизброени зеленчици и след като супата ни е готова прибавяме необходимото количество от елдата в супата. Бон апети!! |
Автор: | Kruella [ 31 Май 2014, 09:30 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
За тези, които нямат време да готвят предлагам една много вкусна салата с царевица. 200 г царевица от консерва няколко маслини без костилки половин краставица 1 домат 100 г прясно зеле 1 морков копър, зехтин и лимон за подправка Наяждам се царски и държи сито дълго време:) |
Автор: | Ваня03 [ 16 Яну 2015, 21:01 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Здравейте, момичета от утре започвам 90 дневната диета и не съм много наясно какво точно е позволено да се консумира, затова бих искала да ви попитам всичките рецепти публикувани тук ли са подходящи за втория ден |
Автор: | qna agirman [ 17 Яну 2015, 17:38 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Виолина lozovite syrmi vyobshte ne gi pravim taka.Jiveq v Turciq i syrmite se pravqt na bairqmite. Eto i receptata: polovin kilogram lozovi lista 2 chaeni chashi oriz 5 glavi kromid luk stryk magdanoz 1 chaena lyjichka mashterka 1 chaena lyjichka menta 1 chaena lyjichka kimion edna supena lyjica salca domatena edna supena lyjica salca piper lut cherven piper mlqn sol na vkus olio Presnite lozovi lista se izmivat i potapqt vyv vrqla voda za okolo 15 min. Sled tova narqzvame na tynko i drebno luka.Dobavqme domatenata i piperenata salca.Pribavqme predvaritelno izmitiq ot nishesteto oriz.Dobavqme podpravkite i razbyrkvame.Slagame magdanoza i svalqme ot kotlona.Oriza trqbva da e ot surov do polusurov (mnogo malko se zapyrjva).Sled tova navivame listata na syrmi golemi kolkoto kutreto na rykata ni.narejdame gi v dylbok syd ,kato otgore slagame narqzanite na parchenca limon.Zalivame s vrqla voda dokato pokrie syrmite.Slagame chiniq otgore i na nai-malkiq kotlon se slaga da vrat.Kogato vodata zavri namalqme stepenta na nai-niska stepen.Ne se vari do pylnoto svarqvane na oriza.Trqbva da e malko tvyrd ne razkashkan. |
Автор: | keilas [ 28 Фев 2016, 10:03 ] |
Заглавие: | Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН |
Chilli con veggie (Jamie Oliver) Любима моя рецепта за бобовия ден. Опростила съм я и не слагам чили. Но ако обичате люто, можете да добавите 1 глава лук + 1 скилидка чесън 1 консерва червен боб сварена леща или от консерва около 200 гр. 2-3 ч.л. доматено пюре 1 консерва нарязани домати Подправки: смлени кимион, кориандър, индийско орехче, канела и сух риган Запържваме лука и чесъна до омекване, около 5 мин. Добавяме подправките и малко вода, за да не загорят. Оставяме да се задуши. След около 2 мин. добавяме доматеното пюре. Когато то се разтвори, добавяме боба, лещата и нарязаните домати + около 2 чаши вода. Когато заври, намаляваме огъня и оставяме да къкри около 1 ч., като разбъркваме на 15-20 мин. Овкусява се на вкус. Аз слагам и щипка захар, за да неутрализира киселинността на доматите. Не оставяйте да се изпари целия сос, защото е много вкусен. Резултатът е гъста и лъскава яхния с богат аромат на подправки. Идеална за студени и мрачни бобови дни Бон апети! |
Страница 4 от 4 | Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |