90 дневна диета - Форум
http://xn--90-8kcailcfd3a4cc3e.com/forum/

РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
http://xn--90-8kcailcfd3a4cc3e.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=4
Страница 4 от 4

Автор:  Виолина [ 17 Апр 2013, 17:47 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

СУПА С ПАТЛАДЖАН И ГЪБИ


Прикачени файлове:
R15751UMakaweliN24173.jpg
R15751UMakaweliN24173.jpg [ 65.76 KiB | Прегледано 6355 пъти ]



1 голям патладжан
1 морков
1 глава лук
2 картофа
200 гр. гъби
2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. подходящи подправки
олио

Патладжанът се реже на кубчета, соли се и се оставя 30-ина мин. Измива се със студена вода, за да се отстрани горчилката. Картофите, лука и моркова се нарязват. Гъбите се режат на парчета, да не са ситни.
В тенджера нагрявате олиото, запържвате лука и морковите 4-5 мин, добавяте гъбите, пържите още около 5 мин. Наливате млякото, добавяте картофите и подправките. Варите на слаб огън 10-ина мин. Добавяте в тенджерата кубчетата патладжан, доливате вода до нужната гъстота, отново оставяте да кипне супата, намялявате огъня и варите до готовност. Поръсвате с магданоз или друго.

Моите бележки: Запържвам лука, морковите и гъбите заедно, добавям нарязаните на кубчета картофи, разбърквам и наливам 500 мл пресно мляко. Като поври супата 10-ина мин, добавям нарязаните патладжани (понякога леко запържвам и тях в тиганче, съвсем леко), доливам вода на око, посолявам, слагам чер пипер и оставям да се вари. Към края добавям нарязани целина, дивисил и пасиран чесън. Накрая поръсвам с нарязан магданоз и свалям от огъня. Получава се много вкусна зеленчукова супичка.

Автор:  Виолина [ 17 Апр 2013, 17:59 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

САРМИ със соя и ЦВЕКЛОВИ ЛИСТА
2/3 чаша сварена соя
10-15 цвеклови листа
2-3 моркова
1 глава кромид лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
Морковите се почистват, настъргват и задушават заедно със ситно нарязания лук в 1 с.л. олио и малко вода. Прибавят се сварената соя и , ситно нарязания магданоз, и с получената плънка се завиват сарми. Нареждат се в йенска тенджера или тава, заливат се с 250тр вода, прибавя се останалото олио, захлупва се и се пече в предварително загрята до 250С фурна около 20 мин. Отхлупва се и се запича още 10 минути.
Забележка: Цвекловите листа могат да се заменят с лозови, зелеви, листа от лапад или липа.


Сос от соя с КЪРИ
1/4 чаша соя
2 ч.л. зехтин или топено краве масло
2 ч.л. ситно нарязан кромид лук
1/2 чаша ситно нарязани моркови
1/2 ч.л. къри на прах, сол.

Соята се накисва за 20 часа, претрива се с длани, за да паднат люспите, изплаква се и се вари, докато достигне гъстотата на ябълково пюре. Охлажда се и се прибавят задушените в мазнината лук и моркови. Подправя се с къри и сол на вкус и се разбива на гладко пюре. Сосът е подходящ за сурови или задушени зеленчуци.


ЛЕСНА СОЕВА СУПА
4 порции
250гр соя
3-4 с.л. олио
2 глави кромид лук
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер, оцет, чер пипер, сол, магданоз.

Соята се почиства измива и кисне 1 нощ във вода. На другия ден водата се изхвърля, а зърната се претриват с длани, за да се обелят. Заливат се с 1 л вряла вода и се варят на слаб огън до омекване. Посоляват се. Почистеният и ситно нарязан лук се задушава с малко вода и олио, докато поомекне, след което се поръсва с брашното и с червения пипер. Разбърква се и се разрежда с бульона, където е варена соята, след което се изсипва в тенджерата. Оставя се да заври, сваля се от огъня и се подправя с оцет (разбито кисело мляко), чер пипер и магданоз. Ако е необходимо се досолява.


КРЕМ-СУПА от соя
4 порции
1/2 чаши соя
1 глава кромид лук
1-2 корена магданоз
1 морков
1 парче корен от целина (или 1 стрък листа)
3-4 скилидки чесън
1 с.л. брашно (по желание)
2 с.л. предпочитана мазнина, чер пипер и сол.

Почистената и измита соя се кисне 20 часа, след което се отцежда, измива и се залива пак със студена вода, за да се кипне, след което водата се изхвърля. Изплаква се и отново се залива със студена вода, прибавят се почистените, измити и нарязани зеленчуци и се вари до омекване на соята. Сварените зеленчуци и соята се отцеждат в гевгир, пасират се и се връщат в тенджерата, долива се малко гореща вода, ако е необходимо, и се слага мазнината. По желание от брашното и мазнината може да се приготви запръжка. Поръсва се с чер пипер и се сервира с препържени хапки.


ПИПЕРКИ ПЪЛНЕНИ СЪС СОЯ
1 1/2 чаши соя
8-12 пиперки
2 глави кромид лук
1 с.л. червен пипер
5-6 с.л. олио, магданоз, копър, девесил, джоджен, чубрица и сол.

Соята се накисва в студена вода за 20 часа. Водата се изхвърля и соята се сварява до омекване в нова вода. Лукът се задушава ситно нарязан в олиото с малко вода. Прибавят се отцедената соя и подправките, разбърква се и с получената смес се пълнят пиперките, които напълнени се подреждат в тавичка. Заливат се с малко вода, поръсват се с още малко олио, ако е необходимо, и се запичат в умерена фурна.
Забележка: по желание, преди да се запекат, пиперките могат да се залеят с настъргани домати или разредено доматено пюре.






Соева супа
1 чаена чаша соя на зърна
1 супена лъжица соеви кълнове
1 глава лук
1-2 супени лъжици настъргана целина
2-3 скилидки чесън
2 супени лъжици олио
чубрица, сол
Соята се накисва в подсолена вода за 4 или повече часа.
Ако водата е твърда, слага се и малко сода за хляб.
Водата се подменя няколко пъти, докато зърната набъбнат.
Вари се до омекване. По време на варенето се добавят
лукът, целината и кълновете, а накрая - счуканият чесън,
олиото и подправките.

http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/recepti1.php

Автор:  Виолина [ 21 Апр 2013, 15:21 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Eзогелин

Прикачени файлове:
dsc718993tt1.jpg
dsc718993tt1.jpg [ 7.64 KiB | Прегледано 6348 пъти ]


2 ч.ч червена леща
2 глави лук
6скилидки чесън
1к.ч ориз или булгур
1с.л салча или доматено пюре
1с.л салча от пипер или някакъв аналог но не се сещам
около 3 литра вода или бульон
олио или маргарин може и чисто масло чубрица, мента, черен пипер, червен пипер
Първо се сварява лещата(много бързо става )
добавят се останалите продукти и се вари до готовност
прибавят се накрая черния пипер и сока на един лимон и се вари до кипване
В тиган се загрява олио(олио или маргарин може и чисто масло)
Добавя се ментата, чубрицата и червения пипер и се добавя към чорбата и така...
Става много вкусна чорба
А историята на чорбата е, че в Турция на гости на едно бедно семейство им дошли неканени гости, и домакинята(на име Езо) нямала с какво да ги нагости и сготвила чорба от само остатъка от това което имала...булгур...леща и т.н и разбира се всички много харесали яденето
и оттам и името на чорбата "Езо гелин чорбасъ" =чорбата на булката Езо :D


Супа от червена леща


1 ч.ч. червена леща
2 гл. лук
1 голям морков
1 голям картоф
олИо, сол
2 с. л. брашно

Лещата, лука, картофа И моркова се сваряват в повечко вода (лещата се надува). Още топлИ се пасИрат в тенджерата заедно с водата, така че да се получИ нещо като крем супа, но по_редИчко. В отделна тенджера в студено олИо се слага брашното И се запържва, добавя се крем супата, солта И се сварява още 10_на мИн.
Да вИ е сладко!

Автор:  Виолина [ 21 Апр 2013, 15:31 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Мерджимек кьофтеси.
Кюфтета от червена леща


Прикачени файлове:
004884364.jpg
004884364.jpg [ 112.35 KiB | Прегледано 6348 пъти ]


Продукти:
1ч.ч.-червена леща
1ч.ч.-булгур/от най-финно смления/
1с.л.-лютеница
1връзка -пресен лук
черен и червен пипер,джоджен,сол.

Лещата се сварява във 1ч.ч.-вода и докато е топла при нея се слага булгура -суров.Ако всичката вода се е изпарила можете да прибавите малко вряла вода и похлупвате съда.Остявате така /без да ври/да набъбне булгура.Отнема около 2часа.След това прибавяте останалите продукти и месите хубаво.След това се оформят като пръстчета и се поднасят всяко кюфте увито със лист зелена салата и със лиман.Да ви е сладко.

Автор:  Виолина [ 21 Апр 2013, 15:42 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Праз със зехтин и ориз

Прикачени файлове:
004912868.jpg
004912868.jpg [ 29.06 KiB | Прегледано 6347 пъти ]


Продукти:

700гр-праз
2бр-моркови/по-големички/
150гр-ориз
1ч.л.-дом.пюре или лютеница
1ч.л.-червен пипер
1ч.л.-захар и сол
200гр-вода
5с.л-зехтин

Нарязват се праза и морковите под каквато си искате форма.Аз ги режа на кръгчета със дебелина около 2см.и се запържват във зехтина.Прибавя се червения пипр,дом.пюре,солта и захарта и се оставя леко да покъкри под капак.След около 10мин. прибавяте ориза и водата.И отново оставяте да се свари всичко,като остане почти на мазнина.Ако някой от продуктите е още суров може да долеете още вода и да изчакате пак да се изпари.И след това поднасяте.Много леко и приятно ядене става.



Праз със зехтин и ориз

1 кг праз
1/3 ч.ч. зехтин, но за да е по леко съветватват да се ползва слънчогледово олио
2 моркова
2 с.л. ориз
1 1/2 ч.л. захар
3/4 ч.л. сол
сок от половин лимон
1 1/2 ч.ч. вода

праза се изчиства и се нарязва на парчета около 2-3 см, морковите също
в тенджера се загрява олиото и в него се задушават праза и морковите за половин час на слаб огън, разбърква се периодично
после се добавят и останалите продукти, разбърква се и се оставя да поври още половин час
ако има нужда се добавя още вода
когато е напълно сготвено не трябва да е много водно / рядко....надявам се разбирате,не мога да намеря точната дума на бг

сервира се добре охладено, полято с още малко лимонов сок и малко магданоз

Автор:  Виолина [ 21 Апр 2013, 15:59 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Zeytinyağlı yaprak dolma
Лозови сърми със зехтин


Прикачени файлове:
images.jpeg
images.jpeg [ 11.31 KiB | Прегледано 6345 пъти ]


12 лозови листа
1 ч.ч ориз
1 глава лук
1 ч.л. шам фъстък суров
1 вр. магданоз (за Бг - половин)
2 ч.л. зехтин
1 ч.л. стафиди

Сол, черен пипер, джоджен, канела
Настъргва се лукът и се слага заедно с шам фъстъка в дълбок тиган. След като леко се зачерви фъстъка слагате ориза и вода 2 ч.ч. След 15 мин. слагате подправките и стафидите. Сваляте от котлона и добавяте магданоза.Ориза трябва да е полусуров! Лозовите листа, ако са от консерва по-добре, ги слагате за 10 мин. във вряща вода.
После завивате малки сърмички както е на картинката. Нареждат се на гъсто във тенджерата и се заливат до горе, без да ги покрива. Слагате и две филии лимон вътре и 1 ч.л. зехтин.
Сервират се студени, може да се заливат с лимон по желание!
Afiet olsun!
Да ви е сладко!

Автор:  Виолина [ 21 Апр 2013, 16:22 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Картофени кюфтета със спанак

Продукти:
5бр-картофи/сварени и намачкани/
2-3с.л.-галета
1бр.-яйце( заместете яйцето с накиснато във вода ленено семе - 1-2 )
4-5с.л.-настърган кашкавал(не !)
сол,черен пипер,копър,мъничко зехтин.

За спанака:
0.500гр-спанак
1гл-лук и 1скил-чесън
4-5с.л.-настърган кашкавал ( не !)
2бр.-домати/настъргани/
зехтин,черен пипер,сол,риган

Първо си правим картофените кюфтета като смесваме всичко продукти.Панираме в брашно,яйце и галета.Изпържваме ги в мазнина и ги нареждаме в тавичка.Запържваме спанака с лука и чесъна нарязани на много ситно/в зехтин/,докато остане без вода....След като истине сместа разпределяме върху всяко кюфте от спанака и поръсваме с настърган кашкавал.Поливаме всичко с настърганите домати,поръсваме с риган и запичаме и от горе и долу на фурната на 200гр.докато се зачерви кашкавала .Да ви е сладко.

Автор:  Виолина [ 21 Апр 2013, 16:47 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Булгур пилявъ

Прикачени файлове:
004975999.jpg
004975999.jpg [ 77.28 KiB | Прегледано 6343 пъти ]


Продукти:

1ч.ч.-булгур от най-едрия/( при нас 120 гр)
2ч.ч.-вода/зеленчуков бульон ако имаш още по-добре/
1бр-лук/нарязан на ситно/
1бр-домат/на ситно нарязан/-може вместо домат1с.л.-лютеница
1бр-пипер/на ситно/
няколко стръка пресен лук/на ситно/
1 сл чисто масло и черен пипер

В чистото масло се запържва първо лука/сухия/,прибавя се пипера,булгура и се запържва хубаво.След това се слага пресния лук и доматите,черния пипер и ако няма да слагаш пил.бульон тогава сол.Слага се и бульона и се разбърква.Затваря се капка,намаля се котлона на много ниска степен и се оставя да попие водата/без да се бърка/Когато стне готов се маха от котлона и се изчаква да изтине,тогава чак внимателно се разбърква.И се хапва!


Пиляф с леща и булгур


Продукти:
1ч.ч.-булгур/от едрия/
1ч.ч-леща/зелена/
2гл.-лук/на ситно нарязани/
2бр.-домата/на ситно нарязани/
2бр.-пипер/на ситно нарязани/
1с.л.-дом.пюре или лютеница
4-5с.л.-зехтин
2ч.ч.-вода
сол,черен пипер

Първо сваряваме лещата до полу готово състояние със малко вода.В тенджерка загряваме зехтина и запържваме лука,доматите,пипера и слагаме дом.пюре.След това прибавяме булгура/измит/ и лещата.Запържваме малко и прибавяме водата и солта и черния пипер.И похлупваме с капак тенджерката.Намаляме котлона на много слабо и изчакваме докато остане напълно без вода.Проверяваме булгура и лещата дали са сварени и сваляме от котлона.Ако още не са сварени прибавяме още вода и пак оставяме да се изпари.След това покриваме тенджерката с кърпа и изчакваме да изтине напълно.След това разбъркваме.
Може да го сервирате като основно и като гарнитура.

Автор:  Виолина [ 21 Апр 2013, 23:19 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Пататник за 90 дневната диета

Прикачени файлове:
patatnik25.jpg
patatnik25.jpg [ 24.42 KiB | Прегледано 6339 пъти ]


Пататник е ястие, което се приготвя по няколко начина, в зависимост от предпочитанията и хранителния режим на човек. Тази рецепта е специално модифицирана за да може да се консумира в 90 дневната диета през втория ден – варива. Количеството е достатъчно за 4 членно семейство.

Необходими продукти:
1 – 1,5 кг картофи
1 глава кромид лук
2-3 ч.л. сол
2-3 с.л. олио/зехтин
1 ч.л. джоджен

Начин на приготвяне:
Картофите се настъргват на едро ренде. Прибавя се и настъргания лук, добавят се солта, олиото и джоджена. Всичко това се омесва добре и от тази смес си разпределяме порции, които печем на тефлонов тиган с малко олио в него, за да не залепва. Така захлупваме с капак и печем на котлона, след което го обръщаме от другата страна да се допече и е готово.

Автор:  Виолина [ 21 Апр 2013, 23:39 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Печени картофи



3-4 големи картофа
1ч.л.сух риган
1ч.л.суха салвия(градински чай)
1ч.л.сух магданоз
3-4 с.л.зехтин
черен пипер

Нарязваме измитите и подсушени картофи.В купичка смесваме подправките и зехтина и ги смесваме с картофите.
Изсипваме картофите в тавичка и печем на 220 градуса за около 30 минути.

Прикачени файлове:
30022751.jpg
30022751.jpg [ 91.91 KiB | Прегледано 6338 пъти ]

Автор:  ели пухкавели [ 01 Ное 2013, 17:48 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

ОРИЗ ПО МАНАСТИРСКИ

Сваряват се 120 гр. ориз с малко сол, отцежда се, измива се със студена вода и се оставя настрани.
В 2 с.л. зехтин се запържват 1 главичка лук, нарязан на ситно и 2 моркова, настъргани на едро на рендето. Когато се позапържат се добавят 250 гр. гъби, нарязани на ситно и всичко се пържи до готовност. Към тази смес на котлона се добавя и готовия ориз, разбърква се всичко и се овкусява със сол, черен пипер и пресен магданоз.
Да ви е сладко :)

Автор:  sisita81 [ 02 Ное 2013, 12:17 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

И аз да се впиша с една много готина рецепта - правя я по Коледа:
12 - 13 бланширани червени чушки
сварен зрял фасул
лук или праз(може и двете)
сол, черен пипер
чубрица, джоджен

Лукът и празът се запържват в мазнина по избор(зехтин или олио - да ви предупредя, че искат повечко мазнина иначе стават сухи), прибавя се сварения предварително фасул и той се задушава заедно с подправките, пълните чушките и ги запичате във фурна....
Дано ви хареса.....

Автор:  pe6exodka [ 18 Мар 2014, 15:34 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Богата елдена супа
1 к.ч сварена елда
4 супени лъжици олио
1 главичка нарязан лук
1 голям морков
1 чили чушка
1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
300 мл вода
сол и черен пипер на вкус
2-3 стръка прясна мента или пресни подправки каквито обичате
Сухи подправки:
1 дафинов лист
2 зърна кардамон
1 чаена лъжичка кориандърна семена
1 чаена лъжичка семена откопър
1 чаена лъжичка кимион
[u]Приготвяне на елдата:
Преди да пристъпите към варене на елдата за каквато и да е цел (гарнитура , супа , добавка към основно ястие или друго )
• първо я измийте много добре с хладка , течаща вода в продължение на няколко минути.Това ще помогне да премахнете землистия вкус и леката горчивина от семената.
• Отцедете я добре в гевгир и я подсушете ( аз използвах няколко пласта кухненска хартия).
• Когато се уверите , че е добре подсушена я запечете за 3-4 мин в сух тиган на средна температура или във фурната , като бъркате непрекъснато. Не я прегаряйте.Нека само да замирише приятно.
• Изчакайте да истине .
• Кипнете вода на котлона в малка тенджерка (по възможност с по-дебело дъно ). Нека водата да е в съотношение с елдата 2,5:1 или максимум 3:1 , сипете семената вътре и похлупете плътно , за да не излиза парата.Не вдигайте капака , до края на приготвянето.Елдата се вари не толкова във водата , колкото от парата и всяко отваряне прекъсва и пречи на този процес.
• Оставете елдата да ври на силен огън 3-5 мин., след това намалете котлона на средна степен и варете още 5-7 мин. , след което го намалете на минимална степен и изчакайте още 2-3 мин.
• Отстранете от огъня , но не махайте капака.Сложете тенджерата на подходящо място и я покрийте с дебела хавля да се задушава още 10-15 мин.
Сега вече можете да махнете капака. Прибавете бучка масло и разбъркайте.
Така приготвената елда е идеална за добавяне в различни ястия , супи , салата , можете да я смесвате с извара , сирене , плодове и други по ваш вкус.
Сваряваме всички гореизброени зеленчици и след като супата ни е готова прибавяме необходимото количество от елдата в супата.
Бон апети!!

Автор:  black_nigh7 [ 24 Мар 2014, 23:43 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Ето една рецепта и за любителите на източната кухня. А я пробвах вече и наистина се получи много добре и много ми хареса, но аз не сложих кориандър накрая и вместо сух джинджифил сложих пресен и разбира се вместо индийски хляб ядох ориз :D


Къри с нахут (Channa Masala)



250 г нахут от консерва
2 домата
1 глава лук
1 с.л. брашно
1 ч.л. кимион
1 ч.л. къри на прах
1 ч.л. сол
1 ч.л. пресен кориандър
1 ч.л. джинджифил
1 с.л. олио

Рецепта:

В блендер се смесват доматите (2 бр), половината от лука (1/2 глава), джинджифилът (1 ч.л.) и брашното (1 с.л.). Разбива се до получаване на еднородна смес.

Загрява се олиото (1 с.л.) и се запържва в него кимионът (1 ч.л.), докато стане златист. Готви се останалата половина от лука за около 3 минути. Добавя се миксираната доматена смес, нахутът от консерва (250 г), кърито на прах (1 ч.л.) и солта (1 ч.л.). Ястието се покрива с капак и се готви на умерен огън около 5 минути.

Сервира се с пресни листа от кориандър (1 ч.л.). Може да се поднесе с индийски хляб или варен бял ориз.


Изображение

Автор:  Tsvety [ 13 Май 2014, 11:27 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Това предлага книгата, като един от вариантите за менюта за скорбяления ден. Останалото е въпрос на приготвяне и овкусяване с подправки.

Изображение

Автор:  Kruella [ 31 Май 2014, 09:30 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

За тези, които нямат време да готвят предлагам една много вкусна салата с царевица.
200 г царевица от консерва
няколко маслини без костилки
половин краставица
1 домат
100 г прясно зеле
1 морков
копър, зехтин и лимон за подправка
Наяждам се царски и държи сито дълго време:)

Автор:  Ваня03 [ 16 Яну 2015, 21:01 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Здравейте, момичета от утре започвам 90 дневната диета и не съм много наясно какво точно е позволено да се консумира, затова бих искала да ви попитам всичките рецепти публикувани тук ли са подходящи за втория ден :D :)

Автор:  qna agirman [ 17 Яну 2015, 17:38 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Виолина lozovite syrmi vyobshte ne gi pravim taka.Jiveq v Turciq i syrmite se pravqt na bairqmite.
Eto i receptata:

polovin kilogram lozovi lista
2 chaeni chashi oriz
5 glavi kromid luk
stryk magdanoz
1 chaena lyjichka mashterka
1 chaena lyjichka menta
1 chaena lyjichka kimion
edna supena lyjica salca domatena
edna supena lyjica salca piper
lut cherven piper mlqn
sol na vkus
olio
Presnite lozovi lista se izmivat i potapqt vyv vrqla voda za okolo 15 min. Sled tova narqzvame na tynko i drebno luka.Dobavqme domatenata i piperenata salca.Pribavqme predvaritelno izmitiq ot nishesteto oriz.Dobavqme podpravkite i razbyrkvame.Slagame magdanoza i svalqme ot kotlona.Oriza trqbva da e ot surov do polusurov (mnogo malko se zapyrjva).Sled tova navivame listata na syrmi golemi kolkoto kutreto na rykata ni.narejdame gi v dylbok syd ,kato otgore slagame narqzanite na parchenca limon.Zalivame s vrqla voda dokato pokrie syrmite.Slagame chiniq otgore i na nai-malkiq kotlon se slaga da vrat.Kogato vodata zavri namalqme stepenta na nai-niska stepen.Ne se vari do pylnoto svarqvane na oriza.Trqbva da e malko tvyrd ne razkashkan. :D

Автор:  keilas [ 28 Фев 2016, 10:03 ]
Заглавие:  Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН

Chilli con veggie (Jamie Oliver)
Любима моя рецепта за бобовия ден. Опростила съм я и не слагам чили. Но ако обичате люто, можете да добавите :)

1 глава лук + 1 скилидка чесън
1 консерва червен боб
сварена леща или от консерва около 200 гр.
2-3 ч.л. доматено пюре
1 консерва нарязани домати
Подправки: смлени кимион, кориандър, индийско орехче, канела и сух риган

Запържваме лука и чесъна до омекване, около 5 мин. Добавяме подправките и малко вода, за да не загорят. Оставяме да се задуши. След около 2 мин. добавяме доматеното пюре. Когато то се разтвори, добавяме боба, лещата и нарязаните домати + около 2 чаши вода. Когато заври, намаляваме огъня и оставяме да къкри около 1 ч., като разбъркваме на 15-20 мин. Овкусява се на вкус. Аз слагам и щипка захар, за да неутрализира киселинността на доматите. Не оставяйте да се изпари целия сос, защото е много вкусен.

Резултатът е гъста и лъскава яхния с богат аромат на подправки. Идеална за студени и мрачни бобови дни :)

Бон апети!

Страница 4 от 4 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/