90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 28 Мар 2024, 18:54

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2013, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
СУПА С ПАТЛАДЖАН И ГЪБИ


Прикачени файлове:
R15751UMakaweliN24173.jpg
R15751UMakaweliN24173.jpg [ 65.76 KiB | Прегледано 6235 пъти ]



1 голям патладжан
1 морков
1 глава лук
2 картофа
200 гр. гъби
2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. подходящи подправки
олио

Патладжанът се реже на кубчета, соли се и се оставя 30-ина мин. Измива се със студена вода, за да се отстрани горчилката. Картофите, лука и моркова се нарязват. Гъбите се режат на парчета, да не са ситни.
В тенджера нагрявате олиото, запържвате лука и морковите 4-5 мин, добавяте гъбите, пържите още около 5 мин. Наливате млякото, добавяте картофите и подправките. Варите на слаб огън 10-ина мин. Добавяте в тенджерата кубчетата патладжан, доливате вода до нужната гъстота, отново оставяте да кипне супата, намялявате огъня и варите до готовност. Поръсвате с магданоз или друго.

Моите бележки: Запържвам лука, морковите и гъбите заедно, добавям нарязаните на кубчета картофи, разбърквам и наливам 500 мл пресно мляко. Като поври супата 10-ина мин, добавям нарязаните патладжани (понякога леко запържвам и тях в тиганче, съвсем леко), доливам вода на око, посолявам, слагам чер пипер и оставям да се вари. Към края добавям нарязани целина, дивисил и пасиран чесън. Накрая поръсвам с нарязан магданоз и свалям от огъня. Получава се много вкусна зеленчукова супичка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2013, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
САРМИ със соя и ЦВЕКЛОВИ ЛИСТА
2/3 чаша сварена соя
10-15 цвеклови листа
2-3 моркова
1 глава кромид лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
Морковите се почистват, настъргват и задушават заедно със ситно нарязания лук в 1 с.л. олио и малко вода. Прибавят се сварената соя и , ситно нарязания магданоз, и с получената плънка се завиват сарми. Нареждат се в йенска тенджера или тава, заливат се с 250тр вода, прибавя се останалото олио, захлупва се и се пече в предварително загрята до 250С фурна около 20 мин. Отхлупва се и се запича още 10 минути.
Забележка: Цвекловите листа могат да се заменят с лозови, зелеви, листа от лапад или липа.


Сос от соя с КЪРИ
1/4 чаша соя
2 ч.л. зехтин или топено краве масло
2 ч.л. ситно нарязан кромид лук
1/2 чаша ситно нарязани моркови
1/2 ч.л. къри на прах, сол.

Соята се накисва за 20 часа, претрива се с длани, за да паднат люспите, изплаква се и се вари, докато достигне гъстотата на ябълково пюре. Охлажда се и се прибавят задушените в мазнината лук и моркови. Подправя се с къри и сол на вкус и се разбива на гладко пюре. Сосът е подходящ за сурови или задушени зеленчуци.


ЛЕСНА СОЕВА СУПА
4 порции
250гр соя
3-4 с.л. олио
2 глави кромид лук
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер, оцет, чер пипер, сол, магданоз.

Соята се почиства измива и кисне 1 нощ във вода. На другия ден водата се изхвърля, а зърната се претриват с длани, за да се обелят. Заливат се с 1 л вряла вода и се варят на слаб огън до омекване. Посоляват се. Почистеният и ситно нарязан лук се задушава с малко вода и олио, докато поомекне, след което се поръсва с брашното и с червения пипер. Разбърква се и се разрежда с бульона, където е варена соята, след което се изсипва в тенджерата. Оставя се да заври, сваля се от огъня и се подправя с оцет (разбито кисело мляко), чер пипер и магданоз. Ако е необходимо се досолява.


КРЕМ-СУПА от соя
4 порции
1/2 чаши соя
1 глава кромид лук
1-2 корена магданоз
1 морков
1 парче корен от целина (или 1 стрък листа)
3-4 скилидки чесън
1 с.л. брашно (по желание)
2 с.л. предпочитана мазнина, чер пипер и сол.

Почистената и измита соя се кисне 20 часа, след което се отцежда, измива и се залива пак със студена вода, за да се кипне, след което водата се изхвърля. Изплаква се и отново се залива със студена вода, прибавят се почистените, измити и нарязани зеленчуци и се вари до омекване на соята. Сварените зеленчуци и соята се отцеждат в гевгир, пасират се и се връщат в тенджерата, долива се малко гореща вода, ако е необходимо, и се слага мазнината. По желание от брашното и мазнината може да се приготви запръжка. Поръсва се с чер пипер и се сервира с препържени хапки.


ПИПЕРКИ ПЪЛНЕНИ СЪС СОЯ
1 1/2 чаши соя
8-12 пиперки
2 глави кромид лук
1 с.л. червен пипер
5-6 с.л. олио, магданоз, копър, девесил, джоджен, чубрица и сол.

Соята се накисва в студена вода за 20 часа. Водата се изхвърля и соята се сварява до омекване в нова вода. Лукът се задушава ситно нарязан в олиото с малко вода. Прибавят се отцедената соя и подправките, разбърква се и с получената смес се пълнят пиперките, които напълнени се подреждат в тавичка. Заливат се с малко вода, поръсват се с още малко олио, ако е необходимо, и се запичат в умерена фурна.
Забележка: по желание, преди да се запекат, пиперките могат да се залеят с настъргани домати или разредено доматено пюре.






Соева супа
1 чаена чаша соя на зърна
1 супена лъжица соеви кълнове
1 глава лук
1-2 супени лъжици настъргана целина
2-3 скилидки чесън
2 супени лъжици олио
чубрица, сол
Соята се накисва в подсолена вода за 4 или повече часа.
Ако водата е твърда, слага се и малко сода за хляб.
Водата се подменя няколко пъти, докато зърната набъбнат.
Вари се до омекване. По време на варенето се добавят
лукът, целината и кълновете, а накрая - счуканият чесън,
олиото и подправките.

http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/recepti1.php


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Eзогелин

Прикачени файлове:
dsc718993tt1.jpg
dsc718993tt1.jpg [ 7.64 KiB | Прегледано 6228 пъти ]


2 ч.ч червена леща
2 глави лук
6скилидки чесън
1к.ч ориз или булгур
1с.л салча или доматено пюре
1с.л салча от пипер или някакъв аналог но не се сещам
около 3 литра вода или бульон
олио или маргарин може и чисто масло чубрица, мента, черен пипер, червен пипер
Първо се сварява лещата(много бързо става )
добавят се останалите продукти и се вари до готовност
прибавят се накрая черния пипер и сока на един лимон и се вари до кипване
В тиган се загрява олио(олио или маргарин може и чисто масло)
Добавя се ментата, чубрицата и червения пипер и се добавя към чорбата и така...
Става много вкусна чорба
А историята на чорбата е, че в Турция на гости на едно бедно семейство им дошли неканени гости, и домакинята(на име Езо) нямала с какво да ги нагости и сготвила чорба от само остатъка от това което имала...булгур...леща и т.н и разбира се всички много харесали яденето
и оттам и името на чорбата "Езо гелин чорбасъ" =чорбата на булката Езо :D


Супа от червена леща


1 ч.ч. червена леща
2 гл. лук
1 голям морков
1 голям картоф
олИо, сол
2 с. л. брашно

Лещата, лука, картофа И моркова се сваряват в повечко вода (лещата се надува). Още топлИ се пасИрат в тенджерата заедно с водата, така че да се получИ нещо като крем супа, но по_редИчко. В отделна тенджера в студено олИо се слага брашното И се запържва, добавя се крем супата, солта И се сварява още 10_на мИн.
Да вИ е сладко!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Мерджимек кьофтеси.
Кюфтета от червена леща


Прикачени файлове:
004884364.jpg
004884364.jpg [ 112.35 KiB | Прегледано 6228 пъти ]


Продукти:
1ч.ч.-червена леща
1ч.ч.-булгур/от най-финно смления/
1с.л.-лютеница
1връзка -пресен лук
черен и червен пипер,джоджен,сол.

Лещата се сварява във 1ч.ч.-вода и докато е топла при нея се слага булгура -суров.Ако всичката вода се е изпарила можете да прибавите малко вряла вода и похлупвате съда.Остявате така /без да ври/да набъбне булгура.Отнема около 2часа.След това прибавяте останалите продукти и месите хубаво.След това се оформят като пръстчета и се поднасят всяко кюфте увито със лист зелена салата и със лиман.Да ви е сладко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 15:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Праз със зехтин и ориз

Прикачени файлове:
004912868.jpg
004912868.jpg [ 29.06 KiB | Прегледано 6227 пъти ]


Продукти:

700гр-праз
2бр-моркови/по-големички/
150гр-ориз
1ч.л.-дом.пюре или лютеница
1ч.л.-червен пипер
1ч.л.-захар и сол
200гр-вода
5с.л-зехтин

Нарязват се праза и морковите под каквато си искате форма.Аз ги режа на кръгчета със дебелина около 2см.и се запържват във зехтина.Прибавя се червения пипр,дом.пюре,солта и захарта и се оставя леко да покъкри под капак.След около 10мин. прибавяте ориза и водата.И отново оставяте да се свари всичко,като остане почти на мазнина.Ако някой от продуктите е още суров може да долеете още вода и да изчакате пак да се изпари.И след това поднасяте.Много леко и приятно ядене става.



Праз със зехтин и ориз

1 кг праз
1/3 ч.ч. зехтин, но за да е по леко съветватват да се ползва слънчогледово олио
2 моркова
2 с.л. ориз
1 1/2 ч.л. захар
3/4 ч.л. сол
сок от половин лимон
1 1/2 ч.ч. вода

праза се изчиства и се нарязва на парчета около 2-3 см, морковите също
в тенджера се загрява олиото и в него се задушават праза и морковите за половин час на слаб огън, разбърква се периодично
после се добавят и останалите продукти, разбърква се и се оставя да поври още половин час
ако има нужда се добавя още вода
когато е напълно сготвено не трябва да е много водно / рядко....надявам се разбирате,не мога да намеря точната дума на бг

сервира се добре охладено, полято с още малко лимонов сок и малко магданоз


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Zeytinyağlı yaprak dolma
Лозови сърми със зехтин


Прикачени файлове:
images.jpeg
images.jpeg [ 11.31 KiB | Прегледано 6225 пъти ]


12 лозови листа
1 ч.ч ориз
1 глава лук
1 ч.л. шам фъстък суров
1 вр. магданоз (за Бг - половин)
2 ч.л. зехтин
1 ч.л. стафиди

Сол, черен пипер, джоджен, канела
Настъргва се лукът и се слага заедно с шам фъстъка в дълбок тиган. След като леко се зачерви фъстъка слагате ориза и вода 2 ч.ч. След 15 мин. слагате подправките и стафидите. Сваляте от котлона и добавяте магданоза.Ориза трябва да е полусуров! Лозовите листа, ако са от консерва по-добре, ги слагате за 10 мин. във вряща вода.
После завивате малки сърмички както е на картинката. Нареждат се на гъсто във тенджерата и се заливат до горе, без да ги покрива. Слагате и две филии лимон вътре и 1 ч.л. зехтин.
Сервират се студени, може да се заливат с лимон по желание!
Afiet olsun!
Да ви е сладко!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 16:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Картофени кюфтета със спанак

Продукти:
5бр-картофи/сварени и намачкани/
2-3с.л.-галета
1бр.-яйце( заместете яйцето с накиснато във вода ленено семе - 1-2 )
4-5с.л.-настърган кашкавал(не !)
сол,черен пипер,копър,мъничко зехтин.

За спанака:
0.500гр-спанак
1гл-лук и 1скил-чесън
4-5с.л.-настърган кашкавал ( не !)
2бр.-домати/настъргани/
зехтин,черен пипер,сол,риган

Първо си правим картофените кюфтета като смесваме всичко продукти.Панираме в брашно,яйце и галета.Изпържваме ги в мазнина и ги нареждаме в тавичка.Запържваме спанака с лука и чесъна нарязани на много ситно/в зехтин/,докато остане без вода....След като истине сместа разпределяме върху всяко кюфте от спанака и поръсваме с настърган кашкавал.Поливаме всичко с настърганите домати,поръсваме с риган и запичаме и от горе и долу на фурната на 200гр.докато се зачерви кашкавала .Да ви е сладко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Булгур пилявъ

Прикачени файлове:
004975999.jpg
004975999.jpg [ 77.28 KiB | Прегледано 6223 пъти ]


Продукти:

1ч.ч.-булгур от най-едрия/( при нас 120 гр)
2ч.ч.-вода/зеленчуков бульон ако имаш още по-добре/
1бр-лук/нарязан на ситно/
1бр-домат/на ситно нарязан/-може вместо домат1с.л.-лютеница
1бр-пипер/на ситно/
няколко стръка пресен лук/на ситно/
1 сл чисто масло и черен пипер

В чистото масло се запържва първо лука/сухия/,прибавя се пипера,булгура и се запържва хубаво.След това се слага пресния лук и доматите,черния пипер и ако няма да слагаш пил.бульон тогава сол.Слага се и бульона и се разбърква.Затваря се капка,намаля се котлона на много ниска степен и се оставя да попие водата/без да се бърка/Когато стне готов се маха от котлона и се изчаква да изтине,тогава чак внимателно се разбърква.И се хапва!


Пиляф с леща и булгур


Продукти:
1ч.ч.-булгур/от едрия/
1ч.ч-леща/зелена/
2гл.-лук/на ситно нарязани/
2бр.-домата/на ситно нарязани/
2бр.-пипер/на ситно нарязани/
1с.л.-дом.пюре или лютеница
4-5с.л.-зехтин
2ч.ч.-вода
сол,черен пипер

Първо сваряваме лещата до полу готово състояние със малко вода.В тенджерка загряваме зехтина и запържваме лука,доматите,пипера и слагаме дом.пюре.След това прибавяме булгура/измит/ и лещата.Запържваме малко и прибавяме водата и солта и черния пипер.И похлупваме с капак тенджерката.Намаляме котлона на много слабо и изчакваме докато остане напълно без вода.Проверяваме булгура и лещата дали са сварени и сваляме от котлона.Ако още не са сварени прибавяме още вода и пак оставяме да се изпари.След това покриваме тенджерката с кърпа и изчакваме да изтине напълно.След това разбъркваме.
Може да го сервирате като основно и като гарнитура.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Пататник за 90 дневната диета

Прикачени файлове:
patatnik25.jpg
patatnik25.jpg [ 24.42 KiB | Прегледано 6219 пъти ]


Пататник е ястие, което се приготвя по няколко начина, в зависимост от предпочитанията и хранителния режим на човек. Тази рецепта е специално модифицирана за да може да се консумира в 90 дневната диета през втория ден – варива. Количеството е достатъчно за 4 членно семейство.

Необходими продукти:
1 – 1,5 кг картофи
1 глава кромид лук
2-3 ч.л. сол
2-3 с.л. олио/зехтин
1 ч.л. джоджен

Начин на приготвяне:
Картофите се настъргват на едро ренде. Прибавя се и настъргания лук, добавят се солта, олиото и джоджена. Всичко това се омесва добре и от тази смес си разпределяме порции, които печем на тефлонов тиган с малко олио в него, за да не залепва. Така захлупваме с капак и печем на котлона, след което го обръщаме от другата страна да се допече и е готово.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Печени картофи



3-4 големи картофа
1ч.л.сух риган
1ч.л.суха салвия(градински чай)
1ч.л.сух магданоз
3-4 с.л.зехтин
черен пипер

Нарязваме измитите и подсушени картофи.В купичка смесваме подправките и зехтина и ги смесваме с картофите.
Изсипваме картофите в тавичка и печем на 220 градуса за около 30 минути.


Прикачени файлове:
30022751.jpg
30022751.jpg [ 91.91 KiB | Прегледано 6218 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 17:48 
Offline

Регистриран на: 01 Ное 2013, 11:32
Мнения: 126
ОРИЗ ПО МАНАСТИРСКИ

Сваряват се 120 гр. ориз с малко сол, отцежда се, измива се със студена вода и се оставя настрани.
В 2 с.л. зехтин се запържват 1 главичка лук, нарязан на ситно и 2 моркова, настъргани на едро на рендето. Когато се позапържат се добавят 250 гр. гъби, нарязани на ситно и всичко се пържи до готовност. Към тази смес на котлона се добавя и готовия ориз, разбърква се всичко и се овкусява със сол, черен пипер и пресен магданоз.
Да ви е сладко :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2013, 12:17 
Offline

Регистриран на: 11 Окт 2013, 00:01
Мнения: 173
Местоположение: Пловдив
И аз да се впиша с една много готина рецепта - правя я по Коледа:
12 - 13 бланширани червени чушки
сварен зрял фасул
лук или праз(може и двете)
сол, черен пипер
чубрица, джоджен

Лукът и празът се запържват в мазнина по избор(зехтин или олио - да ви предупредя, че искат повечко мазнина иначе стават сухи), прибавя се сварения предварително фасул и той се задушава заедно с подправките, пълните чушките и ги запичате във фурна....
Дано ви хареса.....

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2014, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2013, 16:39
Мнения: 237
Богата елдена супа
1 к.ч сварена елда
4 супени лъжици олио
1 главичка нарязан лук
1 голям морков
1 чили чушка
1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
300 мл вода
сол и черен пипер на вкус
2-3 стръка прясна мента или пресни подправки каквито обичате
Сухи подправки:
1 дафинов лист
2 зърна кардамон
1 чаена лъжичка кориандърна семена
1 чаена лъжичка семена откопър
1 чаена лъжичка кимион
[u]Приготвяне на елдата:
Преди да пристъпите към варене на елдата за каквато и да е цел (гарнитура , супа , добавка към основно ястие или друго )
• първо я измийте много добре с хладка , течаща вода в продължение на няколко минути.Това ще помогне да премахнете землистия вкус и леката горчивина от семената.
• Отцедете я добре в гевгир и я подсушете ( аз използвах няколко пласта кухненска хартия).
• Когато се уверите , че е добре подсушена я запечете за 3-4 мин в сух тиган на средна температура или във фурната , като бъркате непрекъснато. Не я прегаряйте.Нека само да замирише приятно.
• Изчакайте да истине .
• Кипнете вода на котлона в малка тенджерка (по възможност с по-дебело дъно ). Нека водата да е в съотношение с елдата 2,5:1 или максимум 3:1 , сипете семената вътре и похлупете плътно , за да не излиза парата.Не вдигайте капака , до края на приготвянето.Елдата се вари не толкова във водата , колкото от парата и всяко отваряне прекъсва и пречи на този процес.
• Оставете елдата да ври на силен огън 3-5 мин., след това намалете котлона на средна степен и варете още 5-7 мин. , след което го намалете на минимална степен и изчакайте още 2-3 мин.
• Отстранете от огъня , но не махайте капака.Сложете тенджерата на подходящо място и я покрийте с дебела хавля да се задушава още 10-15 мин.
Сега вече можете да махнете капака. Прибавете бучка масло и разбъркайте.
Така приготвената елда е идеална за добавяне в различни ястия , супи , салата , можете да я смесвате с извара , сирене , плодове и други по ваш вкус.
Сваряваме всички гореизброени зеленчици и след като супата ни е готова прибавяме необходимото количество от елдата в супата.
Бон апети!!

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Мар 2014, 21:46
Мнения: 19
Ето една рецепта и за любителите на източната кухня. А я пробвах вече и наистина се получи много добре и много ми хареса, но аз не сложих кориандър накрая и вместо сух джинджифил сложих пресен и разбира се вместо индийски хляб ядох ориз :D


Къри с нахут (Channa Masala)



250 г нахут от консерва
2 домата
1 глава лук
1 с.л. брашно
1 ч.л. кимион
1 ч.л. къри на прах
1 ч.л. сол
1 ч.л. пресен кориандър
1 ч.л. джинджифил
1 с.л. олио

Рецепта:

В блендер се смесват доматите (2 бр), половината от лука (1/2 глава), джинджифилът (1 ч.л.) и брашното (1 с.л.). Разбива се до получаване на еднородна смес.

Загрява се олиото (1 с.л.) и се запържва в него кимионът (1 ч.л.), докато стане златист. Готви се останалата половина от лука за около 3 минути. Добавя се миксираната доматена смес, нахутът от консерва (250 г), кърито на прах (1 ч.л.) и солта (1 ч.л.). Ястието се покрива с капак и се готви на умерен огън около 5 минути.

Сервира се с пресни листа от кориандър (1 ч.л.). Може да се поднесе с индийски хляб или варен бял ориз.


Изображение

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 13 Май 2014, 11:27 
Offline

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 13:43
Мнения: 321
Това предлага книгата, като един от вариантите за менюта за скорбяления ден. Останалото е въпрос на приготвяне и овкусяване с подправки.

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 31 Май 2014, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Май 2014, 09:00
Мнения: 55
За тези, които нямат време да готвят предлагам една много вкусна салата с царевица.
200 г царевица от консерва
няколко маслини без костилки
половин краставица
1 домат
100 г прясно зеле
1 морков
копър, зехтин и лимон за подправка
Наяждам се царски и държи сито дълго време:)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2015, 21:01 
Offline

Регистриран на: 16 Яну 2015, 00:06
Мнения: 2
Здравейте, момичета от утре започвам 90 дневната диета и не съм много наясно какво точно е позволено да се консумира, затова бих искала да ви попитам всичките рецепти публикувани тук ли са подходящи за втория ден :D :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2015, 17:38 
Offline

Регистриран на: 11 Яну 2015, 10:49
Мнения: 132
Местоположение: İstanbul,turkey
Виолина lozovite syrmi vyobshte ne gi pravim taka.Jiveq v Turciq i syrmite se pravqt na bairqmite.
Eto i receptata:

polovin kilogram lozovi lista
2 chaeni chashi oriz
5 glavi kromid luk
stryk magdanoz
1 chaena lyjichka mashterka
1 chaena lyjichka menta
1 chaena lyjichka kimion
edna supena lyjica salca domatena
edna supena lyjica salca piper
lut cherven piper mlqn
sol na vkus
olio
Presnite lozovi lista se izmivat i potapqt vyv vrqla voda za okolo 15 min. Sled tova narqzvame na tynko i drebno luka.Dobavqme domatenata i piperenata salca.Pribavqme predvaritelno izmitiq ot nishesteto oriz.Dobavqme podpravkite i razbyrkvame.Slagame magdanoza i svalqme ot kotlona.Oriza trqbva da e ot surov do polusurov (mnogo malko se zapyrjva).Sled tova navivame listata na syrmi golemi kolkoto kutreto na rykata ni.narejdame gi v dylbok syd ,kato otgore slagame narqzanite na parchenca limon.Zalivame s vrqla voda dokato pokrie syrmite.Slagame chiniq otgore i na nai-malkiq kotlon se slaga da vrat.Kogato vodata zavri namalqme stepenta na nai-niska stepen.Ne se vari do pylnoto svarqvane na oriza.Trqbva da e malko tvyrd ne razkashkan. :D

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2016, 10:03 
Offline

Регистриран на: 29 Дек 2015, 10:59
Мнения: 13
Chilli con veggie (Jamie Oliver)
Любима моя рецепта за бобовия ден. Опростила съм я и не слагам чили. Но ако обичате люто, можете да добавите :)

1 глава лук + 1 скилидка чесън
1 консерва червен боб
сварена леща или от консерва около 200 гр.
2-3 ч.л. доматено пюре
1 консерва нарязани домати
Подправки: смлени кимион, кориандър, индийско орехче, канела и сух риган

Запържваме лука и чесъна до омекване, около 5 мин. Добавяме подправките и малко вода, за да не загорят. Оставяме да се задуши. След около 2 мин. добавяме доматеното пюре. Когато то се разтвори, добавяме боба, лещата и нарязаните домати + около 2 чаши вода. Когато заври, намаляваме огъня и оставяме да къкри около 1 ч., като разбъркваме на 15-20 мин. Овкусява се на вкус. Аз слагам и щипка захар, за да неутрализира киселинността на доматите. Не оставяйте да се изпари целия сос, защото е много вкусен.

Резултатът е гъста и лъскава яхния с богат аромат на подправки. Идеална за студени и мрачни бобови дни :)

Бон апети!

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов