90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 19 Апр 2024, 11:47

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 18:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Зеленчукова зимна супа

Необходими продукти:

5-6 картофа
2-3 моркова
1 главичка червено цвекло
2-3 стръка праз
2 с.л. масло
1 с.л. брашно
1/2 к.ч. олио
магданоз
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука и морковите, картофите и цвеклото - на кубчета и сложете всичко да уври в 1,5 л подсолена на вкус вода.

След това ги претрийте през гевгир и ги сложете отново да врат в бульона. Задушете брашното до златисто в олиото и го изсипете във врящата супа.

След 15-20 минути добавете маслото и свалете от котлона. Преди сервиране наръсете със ситно нарязания магданоз.

:idea: :idea: :idea: На супите В бобово- зърненния ден , може да добавяте вместо фиде , леко сварен ечемик- много е вкусно ! :idea: :idea:


Прикачени файлове:
Зимна супа.jpg
Зимна супа.jpg [ 9.87 KiB | Прегледано 9276 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Киноа с домати и бамя

Наричат киноа " златото на инките " .
Това широколистно едногодишно растение се смята за свещено .
Листата му могат да се използват за салата , а в семенцата му се съдържат
чист белтък , фибри , 8 аминокиселини , витамини , минерали , желязо , магнезий и калций и не съдържат никакъв глутен .
Въглехидратите са по - умерено съдържание и ненапразно киноа е изключително подходяща за диета храна .
Освен свещено растение , наричат киноа и " царицата на зърнените култури " .
С нея могат да бъдат приготвени салати , хляб , основни ястия или десерти .
С лекия си орехов вкус , киноа има голям шанс да се превърне във ваша любима храна още с първото опитване .

Здравословни качества на киноа :
- подобрява дейността на стомашно-чревния тракт
- поддържа клетъчните функции
- помага за заздравяване на раните
- предпазва от сърдечносъдови заболявания
- съдържа всички жизненоважни вещества и е много подходяща за деца и бременни жени

Как да съхранявате киноа ?
Тъй като това растение покълва много бързо ( до 12 часа ) е добре да го съхранявате в хладилник .
Но дори и да покълне , това не е проблем , тъй като именно покълналата киноа е най-полезна, защото се активират нейните ензими, съдържанието на витамини и минерали се увеличава многократно .

Киноа с домати и бамя

Продукти :

1 чаена чаша киноа , сварена в 2 чаени чаши вода
млада сурова бамя
1 морков
1 глава червен лук
пресен копър
1 розов домат
хималайска сол
зехтин
бял пипер

Напоследък готвя изцяло с хималайска сол и е време да представя на тези от вас , които все още не са я използвали , този невероятно полезен за организма ни природен феномен, който всички наричат " бялото злато " .

Но да се върнем към рецептата . :)

Обелете и и нарежете на ситно домата .
Измийте , почистете и нарежете бамята . Същото направете и с лука и моркова .
В тиган сложете малко зехтин и изсипете зеленчуците в него .
Оставете ги да къкрят на слаба степен на котлона , докато леко омекнат .
Нека да си останат леко хрупкави , да са свежи , а не преварени .
Овкусете ги с малко трапезна хималайска сол и с пипера .
Махнете ги от котлона и ги смесете със сварената киноа .
Сервирайте със ситно нарязан пресен копър .


Прикачени файлове:
kinoa.jpg
kinoa.jpg [ 59.54 KiB | Прегледано 9274 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Зеленчукова яхния с картофки, гъбки и грах

Продукти:

пресни печурки
кромид лук
морков
грах
картофи
скилидки чесън
сладка червена чушка
чубрица
джоджен
риган
мащерка
черен пипер
сол на вкус
1 обелен домат
червен пипер
препечено брашно
захар




Нарежете лука и чушката на ситно, скилидките на филийки, както и гъбите.
Запържете ги в мазнина (направо в тенджерата, в която ще готвите яхнията).
Когато гъбите станат леко златисти, добавете червения пипер, но внимавайте, защото загаря бързо. Отместете тенджерата от котлона и разбърквайте интензивно. Той ще се запържи от топлината на тенджерата. После прибавете нарязания на ситно домат и моркова и върнете на котлона.
Отново бъдете внимателни, за да не загори червения пипер.
Налейте вода и сложете картофите и граха.
Овкусете с подправките-чубрицата, мащерката, ригана и джоджена, сложете сол и захар на вкус (захарта е заради домата, за да има баланс с киселината му).
Последните 10 минути размийте препеченото брашно със сос от яхнията и после върнете всичко в тенджерата.
Гответе на слаб огън, по-вкусно става, а и картофите няма да станат на каша.
Накрая сложете черен пипер и по желание магданоз.
Можете да сервирате яхнията с или без магданоз, все ще е вкусна.


Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 85.78 KiB | Прегледано 9272 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 00:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Яхния от тиквички, ориз и гъби

Продукти:

3 средни по големина тиквички
половин стрък праз лук
1 голяма глава кромид лук
1 среден морков
4-5 скилидки чесън
пресен копър по желание
чубрица
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
1/2 чаена чаша ориз
10-12 средни печурки
1 голяма сладка червена чушка
1 голям розов домат
1 супена лъжица сладък червен пипер
олио или зехтин
щипка захар

Измийте всички зеленчуци.
Нарежете тиквичките на средни по големина кубчета, моркова и чушката-на малки.
Нарежете и лука, праз лука, както и скилидките чесън и гъбите.
Сложете всичко в дълбок съд с мазнина и запържете.
Когато омекнат зеленчуците, прибавете червения пипер и намалете котлона.
Запържете го много леко (внимавайте да не го загорите) и сложете към всичко това обеления и нарязан домат.
Разбъркайте добре.

Измийте ориза и го прибавете към яхнията, заедно с малко вода.
Оставете да къкри на слаб огън и доливайте вода.
Към края на готвенето, добавете чубрицата и ригана.
Овкусете със сол и малко захар за баланс на киселината от домата.
След махането на яхнията от котлона, сложете прясно смлян черен пипер на вкус и по желание добавете пресен копър.


Прикачени файлове:
aa.jpg
aa.jpg [ 83.74 KiB | Прегледано 9271 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 00:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Сърми с праз лук и гъби

Продукти:

кисело зеле (листа)
за плънката:
2 големи стръка праз лук
около 15 средни пресни печурки
1/3 чаена чаша ориз
1 средно голям морков
чубрица
риган
черен пипер
сол на вкус
олио

Нарежете праз лука на ситно.
Почистете и нарежете и гъбите.
Моркова нарежете на малки кубчета.
В голям тиган запържете праза и гъбите, докато омекнат.
Накрая прибавете и ориза и продължете да пържите, докато оризът стане прозрачен.
Махнете от котлона, прибавете моркова и подправките и добавете сол на вкус.
Напълнете зелевите листа и ги навийте във формата на сърми.
Големината я определяте вие.
Подредете сърмите в тава.
Залейте ги с подсолена вода (да ги покрие малко повече от 2/3), а накрая и с малко олио.
Печете около 50-60 минути на 200 градуса.
По желание сервирайте с пресен магданоз, с още прясно смлян черен пипер и микс от сладък и лют червен пипер.


Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 92.23 KiB | Прегледано 9270 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 00:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Крем супа от тиква, картофи и моркови

( ако се изключи картофа ,супата става за зеленчуково хранене в плодов ден, може де и прибавите и ядки)

Продукти:

около 300-350 грама тиква
5-6 средни моркова
1 среден картоф
половин глава целина
1 голяма глава кромид лук
сол на вкус
листа целина
1 супена лъжица къри
прясно смлени смесени пипери
зехтин
лимонов сок (прясно изцеден)



Почистете тиквата, лука, картофа и морковите и ги нарежете на средно големи парчета.
Не се старайте във формата, защото после ще се пасират.
Настържете целината и я прибавете към тях, листата оставете за по-късен етап в приготвянето.
Сложете ги да се варят и 5 минути, преди да са готови, прибавете малко зехтин, кърито и листата целина.
Свалете от котлона и овкусете със сол, лимоновия сок и пиперите.
Пасирайте и сте готови да сервирате.
Може да си приготвите и крутони, ако желаете.
Гъстотата я определяте вие, разбира се, сами ще си определите водата в супата.


Прикачени файлове:
c.jpg
c.jpg [ 67.52 KiB | Прегледано 10212 пъти ]


Последна промяна Виолина на 13 Ное 2012, 13:57, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 01:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Хумус и плосък арабски хляб

Продукти:
за хумуса:
400 грама сварен нахут (консерва)
2 с.л. от водата в консервата
4 пълни супени лъжици сусамов тахан
10-12 пълни супени лъжици зехтин
3 средни скилидки чесън
3/4 чаена лъжичка кимион
сокът на половин лимон
сол на вкус
2 щипки черен пипер
сумак
за сервиране:
лют червен пипер за поръсване
кимион за поръсване
зехтин за заливане


за питките:
2 1/2 чаени чаши бяло брашно
1 пакетче суха мая
1 не препълнена чаша топла вода (не гореща)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
2 супени лъжици зехтин


допълнително брашно за доомесване и набрашняване на работното място

Сложете всички съставки за хумуса в пасатор (без тези за сервиране) и ги пасирайте до получаване на гладка, еднородна смес.
Опитайте хумуса и ако желаете, добавете още сол, зехтин и лимонов сок.
Както вече ви казах, това е въпрос на вкус, все едно някой да ви каже как да си овкусите салатата.:)
Готовият хумус сложете в голяма чиния и го оформете по ваш вкус.
Поръсете с кимион, лют червен пипер и залейте с 2-3 супени лъжици зехтин.
Сервирайте охладен.


Арабските питки стават за въглехидратния ден , за бобовия не !!!!
Хумуса е за бобов, но не за въглехидратен !!!


А докато хумусът се охлажда, можете да приготвите арабските питки.
Разтворете маята и захарта в малка част от топлата вода.
Смесете всички продукти в дълбока купа и омесете меко и лепкаво тесто, не се опитвайте да го направите не лепкаво, така трябва да е.
Оставете го за 30 минути да втаса.
После с набрашнени ръце късайте малки парчета от тестото (колкото кайсия например) и на силно набрашнен плот и с помощта на набрашняване и на самото тесто отгоре и на точилката, разточете на тънки питки.
Диаметърът им трябва да отговаря на диаметъра на тигана, в който ще ги печете на котлона, да не са по-големи, защото ще се прегънат.
А самите питки трябва да са разточени на много тънки плоскости, като палачинки.
Загрейте тигана и намалете котлона на средна степен, защото инъче брашното по повърхността на питките ще загори бързо.
Изпичайте питките от двете страни, но не прекалявайте с препичането.
Трябва да си останат меки и светли на цвят, а не да станат като сухари.
По желание можете да мажете леко тигана с масло, аз предпочетох да ги пека на сух тиган.
Не ги дупчете с вилица по време на печенето, обръщайте ги с нещо, което няма да ги скъса или продупчи.
Съхранявайте ги загънати, за да останат меки.


Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 95.33 KiB | Прегледано 10212 пъти ]


Последна промяна Виолина на 13 Ное 2012, 13:09, променена общо 5 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 01:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Крем супа от червена леща, картофи и целина с къри

Продукти:

1 чаена чаша червена леща
4 средни картофа
около 1 чаена чаша обелена и нарязана на кубчета глава целина
1 глава кромид лук
1 среден морков
2 супени лъжици сушен зеленчуков микс
1/3 чаена лъжичка къри на прах
бял пипер на вкус
2 супени лъжици краве масло гхи
хималайска сол
прясно изцеден лимонов сок на вкус




Обелете и нарежете на кубчета картофите, същото направете и с целината.
Сложете ги в тенджера, към тях прибавете нарязания на едро морков, измитата леща и лука (нарязан на четвъртини).
Покрийте зеленчуците с вода и ги варете до готовност на средна степен на котлона.
Към края на варенето прибавете сушените зеленчуци, маслото и кърито.
При нужда прибавете още малко вода.
Оставете всичко това да поизстине малко и го пасирайте до получаването на крем супа.
Овкусете с хималайска сол и прясно изцеден лимон на вкус, както и с бял пипер.
Аз сервирах с прясно изпечен домашен грахамов хляб, вие можете да сервирате с крутони, с лъжичка заквасена сметана, сложена във всяка проция или с каквото желаете.


Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 73.05 KiB | Прегледано 10210 пъти ]


Последна промяна Виолина на 13 Ное 2012, 13:58, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 01:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Кюфтета от червена леща с булгур

Необходими продукти:

1 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3.5 ч.ч. вода
1 сварен картоф
1 сварен морков
1 глава стар лук
1 голяма скилидка чесън
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка пресен копър
1 връзка пресен магданоз
1/2 ч.ч. пресен лук по желание
черен пипер, сол
галета за овалване
1/2 ч.ч. зехтин
лимон за поднасяне
копър, магданоз, сумак за поръсване на кюфтенцата

Начин на приготвяне:

Измиваме добре лещата и булгура. Възваряваме водата и слагаме лещата да се свари. Преди течността са се редуцира прибавяме булгура, разбъркваме 1-2 минути, изключваме котлона и затваряме съда с капак. Оставяме 15 минути, докато булгурът поеме течността и омекне.
През това време в подходящ съд изсипваме 3-4 с.л. зехтин и леко запържваме нарязаните ситно чесън и лук. Прибавяме малко вода и оставяме докато лукът се задуши и омекне. Прибавяме доматеното пюре и червения пипер, разбъркваме и отдръпваме настрана.
В по-дълбок съд смесваме варивата с лука, прибавяме нарязаните на малки парченца картоф и морков, сол на вкус, черен пипер и зелените подправки. Намачкваме хубаво всичко с помощта на преса за картофено пюре. Може да пасирате и в кухненски робот, но тогава сместа ще стане по-мека и ще се оформя малко по-трудно.
Тук е моментът да прибавите зеления лук, ако го обичате.
С навлажнени или намаслени ръце оформяме кръгли кюфтета и ги овалваме в галета. Подреждаме ги върху хартия за печене и с помощта на малка лъжичка изсипваме върху всяко от тях по няколко капки зехтин.
Печем на 180 градуса на програма грил около 10-15 минути.
Изваждаме кюфтенцата в плато и поръсваме всяко от тях с магданоз, копър, сладко къри, червен пипер или сумак.
Поднасяме с нарязан пресен лимон или със чудесния сос от хрян на Пепи.
Добър вариант е и млечно-чесновия сос, но той не е подходящ за Бъдни вечер:))

Кюфтенцата са изключително вкусни и ароматни. Добър апетит!


Прикачени файлове:
k leshta2.jpg
k leshta2.jpg [ 55.19 KiB | Прегледано 10201 пъти ]


Последна промяна Виолина на 13 Ное 2012, 13:58, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Табуле-ливанска салата от булгур

Необходими продукти
4 връзки магданоз
1 бр. домат
1/2 бр. краставица
300 г булгур
2 бр. лимони
1 глава кромид лук
30 мл зехтин
сол
Начин на приготвяне
Булгура се залива с вряща вода и се оставя да я попие. Престоява така за час - час и половина, за да омекне, след което се отцежда. Магданоза се измива, отстраняват се дръжките и се нарязва на ситно в купа. Домата (без семките) и краставицата се нарязват на малки кубчета. Добавят се ситно нарязания лук и прясно изцедения лимонов сок. Прибавя се булгура. Добавят се зехтин и сол на вкус, след което всички продукти се разбъркват. Салатата се оставя да престои 1-2 часа.


Прикачени файлове:
Табуле-2.jpg
Табуле-2.jpg [ 145.49 KiB | Прегледано 10196 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Елда с гъби


Необходими продукти
елда - 250 г
лук - 2 глави
праз - 1 стрък
гъби - 250 - 300 г
бульон
соев сос - 2 - 3 с.л.
олио - 50 мл
черен пипер
червен пипер
сол

Измийте елдата и я сложете във 500 мл вода да кипне, като леко се посолява. Оставете да къкри на тих котлона за 20 минути.

В същото време отделно в олиото запържете скълцаните ситно лук и праз. Щом се позапържат, поръсете с малко захар и изчакайте леко да се карамелизират.

След това добавете почистените и нарязани гъби. Оставете да се задушават до омекване, като накрая добавите и подправки на вкус.

Долейте 100 мл зеленчуков бульон и прибавете отцедената сварена елда. Разбъркайте за няколко минути и снемете от котлона.


Прикачени файлове:
default.jpeg
default.jpeg [ 9.77 KiB | Прегледано 10196 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 13:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия

Супа от елда със сушени гъби и пресен спанак


ПРОДУКТИ:
2 глави стар лук
2 моркова
стрък праз
200г кафява елда
150мл доматено пюре
2 с.л. брашно
5-6 с.л. зехтин
сол на вкус
чер пипер, сомак
150 г пресни гъби или шепа сушени
300г свеж спанак
сокът на един лимон

Елдата е онова странно нещо, дето се продава по магазините и пазарите, наред с варива и зърнени култури- пшеница, булгур, леща, овес и т.н. А тя не попада в нито една от тези категории, т.к. е от семейството на Лапада.
Елдата е любима храна в Русия, където я знаят под името “гречка” и често я правят на каша, за която се вярва, че лекува псориазис /при продължителна употреба/.

Само в 100г елда / около 220 мл сварена или накисната/ има:
13г протеин /26% от RDA/
10г фибри /40% от RDA/
58% магнезий
65% манган
55% мед
35% фосфор

Кафявата елда, която е по-разпространена е всъщност бланширана /залята е с гореща вода/. Има специфичен аромат при готвене, а и по-различен вкус. Някои хора твърдят, че не понасят елда, именно заради този аромат и вкус. За други пък точно те правят елдата предпочитан продукт / аз обожавам вкуса й!/.
Кафявата елда има нужда да бъде накисната във вода / елда: вода= 1:1,5/ и след 2-3 часа е годна за консумация. В повечето ястия може да замести ориз, булгур, киноа, кускус, като времето за готвене може да се съкрати.

Бялата/зелена/ елда е суров продукт. Тя няма тази специфична миризма и вкус при готвене и аз лично използвам за кълнове. Те са едни от най-лесните и бързи кълнчета, на мен са едни от любимите, но много зависи от къде ще се снабдите с елда.
Бях си взела био елда, която не покълнала и използвах за готвене, като не ми хареса, т.к. аз предпочитам онзи, специфичния аромат. След време си взех насипна елда от Слънце и Луна и от нея си правя превъзходни кълнчета =) В тази рецепта за палачинки декорацията е именно от тях.

Днес ще си говорим и за супа, в която елдата е основна съставка за вкуса и аромата, а те се подсилват от сушените гъби, витамиките идат от пресния спанак.

Начин на приготвяне:

Елдата се измива в гевгир и се накисва за 2-3 часа във вода.

Подготовката за гъбите, ако нямате сушени е следната:
В тава се нареждат гъби, нарязани на тънки колеца, посоляват се с много малко сол и се слагат във фурна на около 50º за около 2 часа. Ако нямате толкова време, то можете да “запечете” гъбите за около 30 минути на 100º, след което да оставите да изстиват в тавата.
Ако работите със сушени гъби, то накиснете ги за около 30 минути в топла вода.


В 2-3 лъжици зехтин се задушават лука, морковите и праза, нарязани наситно. Добавя се водата от гъбките и се подправя с чер пипер и сомак / подправките могат да се различават от посочените тук/.
След 6-7 минути добавяме накиснатата елда, доливаме с гореща вода и оставяме за около 10-15 минути на слаб котлон.
Добавя се доматеното пюре, в което е разтворено брашното и е добавена малко гореща вода.

Супата се бърка за около минута, изключва се котлона и се оставя под капак. Посолява се на вкус.


Преди сервиране нарязваме спанака на лентички и във всяка паничка със супа се слага спанак, 2-3 лъжици гъбки, 1-2 с.л. зехтин, малко лимонов сок и се поръсва с мащерка.

Супата е подходяща за малки деца, като тогава гъбите и подправките се пропускат. Ако искате супата да е без глутен, то не сгъстявайте с брашно, а просто пасирайе заедно със спанака.


Прикачени файлове:
DSC06490-1024x768.jpg
DSC06490-1024x768.jpg [ 214.94 KiB | Прегледано 10195 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Копривени кюфтенца с дип от авокадо и киви

с благодарност от http://vanillka.com/2012/10/06/nettle-b ... ocado-dip/


ЗА КЮФТЕНЦАТА:
150г леща
1/3 пакет коприва
2 с.л. Чана Масала (или друга смес)
3 с.л. брашно
1/4 ч.ч. зехтин
царевичен грис за овалване
ЗА ДИПА:( дипа за след диетата :D )
1 авокадо
1 киви
2-3 с.л. зехтин
1/3 ч.л. сол
прясна мащерка

Малко префърцунено звучи, а? Така е, признавам…

Когато направих този дип за кюфтенцата, бях толкова самодоволна от комбинацията, че като се сетя, пак ми се изписва лека усмивка на лицето! Да оцелиш точните подправки и съставки за кюфтенца, които сами по себе си са с доста характерен аромат, е като да съчеташ умело храна с вино. Първото явно го мога, за второто знам само, че всичко ми се връзва с червено или с розе, а дали съм се справила добре, оставям на вас да проверите, след като направите и тази рецепта!

Бързам да кажа- рецептата е още от април. Все отлагам да я напиша. Отлагам, понеже заминахме за Лондон (снимки), а след това премина сезонът на копривата. Тези дни по пазара виждам доста пакетчета коприва; има и спанак- той също толкова добре ще се съчетае с другите прдукти. Абе изобщо, сега им е времето на кюфтенцата.

Друго да споделя- в рецептата има прясна, нежна мащерка. Мисля, че по хубавите пазари може да се намери, в планините вече е прецъфтяла или е твърда. Със суха не знам какво ще се получи, но все пак е по-добре от нищо.
Идея: че ако накиснем суха мащерка в гореща вода за 3-4 минути, може и да стане доста прилично?!


И още нещо: използваната за кюфтенцата подправка е любимата ми Chana Masala. По българските пазари я няма, съвсем разбираемо е. Нея пък си донесох от един арабски магазин в Брюксел.
Въпроснта Чана Масала е смес от много различни подправки и крайният резултат е леко сладникав, уханен, лютив, тръпчив аромат…абе много е готина! Давам снимка на съдържанието й за запалените кулинари, който обичат да забъркват разни алхимично-подправъчни смеси!

И все пак, можете съвсем добре да замените Чана Масалата със смес от кимион, индийско орехче, сол, къри, червен пипер, сминдух и каквото още ви се намира.


Начин на приготвяне:

Лещата се сварява и се отцежда в гевгир.
Копривата се попарва или се сварява за кратко. Пасира се с малко вода, така че да стане на гъсто пюре.
/Ако е прекалено рядко, ще се наложи да сложите повече брашно, което ще размие вкуса. Можете да изцедите пюрето с цедка за чай. Водата е много полезна за коса, като чай или може да се вложи в супа ;) /


Смесват се всички продукти за кюфтенцата. Ако сместа е много мека, сложете още брашно.
Идея: може да добавите начукани орехчета, чесън, сусам за по-богат вкус.

От сместа се оформят топчета, големи колкото орех и се овалват в грис.

Нареждат се на намазнена тава или на хартия за печене. Пекат се 18-20 минути в предварително нагорещена до 200º С фурна.


За дипа:

Ох…гениален е, честно! Леко кисел и сладичък, с аромата на мащерка!
А и е гениално лесен- авокадото, зехтина и кивито се пасират до фино пюре. Добавя се наситнената мащерка и сол на вкус.


Кюфтенцата се консумират топли или студени. И двете са много вкусни. Дипът трябва обаче да е студен.

Можете да ги разрежете и напълните с дип.


А можете и да не ги….важното е да ви харесат.

А те ще ви!

PS: След консумация на кюфтенцата, шансът да подивеете от придошлата ви енергия и да започнете да танцувате на тишина е голям! Това е на ваша отговорност! Аз само си пиша….

ЗА КЮФТЕНЦАТА:
150г леща
1/3 пакет коприва
2 с.л. Чана Масала (или друга смес)
3 с.л. брашно
1/4 ч.ч. зехтин
царевичен грис за овалване

ЗА ДИПА:
1 авокадо
1 киви
2-3 с.л. зехтин
1/3 ч.л. сол
прясна мащерка

Малко префърцунено звучи, а? Така е, признавам…

Когато направих този дип за кюфтенцата, бях толкова самодоволна от комбинацията, че като се сетя, пак ми се изписва лека усмивка на лицето! Да оцелиш точните подправки и съставки за кюфтенца, които сами по себе си са с доста характерен аромат, е като да съчеташ умело храна с вино. Първото явно го мога, за второто знам само, че всичко ми се връзва с червено или с розе, а дали съм се справила добре, оставям на вас да проверите, след като направите и тази рецепта!

Бързам да кажа- рецептата е още от април. Все отлагам да я напиша. Отлагам, понеже заминахме за Лондон (снимки), а след това премина сезонът на копривата. Тези дни по пазара виждам доста пакетчета коприва; има и спанак- той също толкова добре ще се съчетае с другите прдукти. Абе изобщо, сега им е времето на кюфтенцата.

Друго да споделя- в рецептата има прясна, нежна мащерка. Мисля, че по хубавите пазари може да се намери, в планините вече е прецъфтяла или е твърда. Със суха не знам какво ще се получи, но все пак е по-добре от нищо.
Идея: че ако накиснем суха мащерка в гореща вода за 3-4 минути, може и да стане доста прилично?!


И още нещо: използваната за кюфтенцата подправка е любимата ми Chana Masala. По българските пазари я няма, съвсем разбираемо е. Нея пък си донесох от един арабски магазин в Брюксел.
Въпроснта Чана Масала е смес от много различни подправки и крайният резултат е леко сладникав, уханен, лютив, тръпчив аромат…абе много е готина! Давам снимка на съдържанието й за запалените кулинари, който обичат да забъркват разни алхимично-подправъчни смеси!


И все пак, можете съвсем добре да замените Чана Масалата със смес от кимион, индийско орехче, сол, къри, червен пипер, сминдух и каквото още ви се намира.

Начин на приготвяне:

Лещата се сварява и се отцежда в гевгир.
Копривата се попарва или се сварява за кратко. Пасира се с малко вода, така че да стане на гъсто пюре.
/Ако е прекалено рядко, ще се наложи да сложите повече брашно, което ще размие вкуса. Можете да изцедите пюрето с цедка за чай. Водата е много полезна за коса, като чай или може да се вложи в супа ;) /


Смесват се всички продукти за кюфтенцата. Ако сместа е много мека, сложете още брашно.
Идея: може да добавите начукани орехчета, чесън, сусам за по-богат вкус.

От сместа се оформят топчета, големи колкото орех и се овалват в грис.

Нареждат се на намазнена тава или на хартия за печене. Пекат се 18-20 минути в предварително нагорещена до 200º С фурна.


За дипа:

Ох…гениален е, честно! Леко кисел и сладичък, с аромата на мащерка!
А и е гениално лесен- авокадото, зехтина и кивито се пасират до фино пюре. Добавя се наситнената мащерка и сол на вкус.


Кюфтенцата се консумират топли или студени. И двете са много вкусни. Дипът трябва обаче да е студен.

Можете да ги разрежете и напълните с дип.


А можете и да не ги….важното е да ви харесат.

А те ще ви!

PS: След консумация на кюфтенцата, шансът да подивеете от придошлата ви енергия и да започнете да танцувате на тишина е голям! Това е на ваша отговорност! Аз само си пиша….
Прикачени файлове:
k2-1024x768.jpg
k2-1024x768.jpg [ 212.13 KiB | Прегледано 10193 пъти ]



http://vanillka.com/2012/10/06/nettle-b ... ocado-dip/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 18:35 
Offline

Регистриран на: 13 Ное 2012, 14:52
Мнения: 1
Здравейте! Нова съм и не съм много сигурна някоя от съставките дали не е грешна, вие ще ме поправите, но готвя едно много вкусно ястие,


Свинско по Манастирски

, което без месото мисля, че може да се използва за този ден:

Задушавам наситнен лук с малко сол/ сега е сезонът на праза, за който го обича/ докато остане на мазнина.Прибавям червен пипер да се позапържи и угасям с червено вино.Добавям повечко гъби на ивички, червени пиперки/ особено вкусно става ако имате мариновани такива или камби от буркан/Заливам с бульонче и задушавам до почти пълно омекване.Прибавям ориз, а малко след това кипнати маслини, чер пипер, сол, ако е нужно, леко чубрица и подправки по ваш вкус.Повечко домати, но по на-едро нарязани, прехвърлям в тава и запичам.Аз лично го предпочитам по-редичко.Ароматът и вкусът са божествени! Днес съм на зрял боб, но за следващия път отсега се точа:)
Като свършите диетата, пробвайте със свинско - уникално е!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Копривена супа с просо

с благодарност от

http://vanillka.com/2012/01/13/nettle-soup-with-millet/


Прикачени файлове:
dsc054591-610x300.jpg
dsc054591-610x300.jpg [ 71.24 KiB | Прегледано 10189 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2012, 10:02
Мнения: 223
Местоположение: Густо, майна Филибето :D
Ето и обещаната рецепта, за пълнени чушки с картофено пюре.
Задуших 1 малка глава лук с 5-6 скилидки чесън в зехтин и водичка, добавих малко доматен сок, черен пипер, кимион, джоджен, индийско орехче и сол. Оставих да се посгъсти соса.
Сварих картофите, намачках ги и към тях прибавих ароматния сос. Напълних чушките с тази смес. Наредих ги в подходящ съд, като помежду им сложих от пюрето, защото дойде повече. Залях ги със следната измишльотина - малко от водата в която вряха, картофите, доматен сок, зехтин и малко сол. Мушнах ги да се пекат за около 30-40 минути някъде.
Получи се интересно вкусово-ароматно ястие, което дори и на вид си го биваше :)


Изображение
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Крем супа от праз с ръжени бисквитки

Посочените дози са за 4 порции.

Продукти:
2 големи стръка праз
2 големи глави лук
1 голям картоф (около 200 грама)
100 г масло
1 клонче прясна мащерка
1 дафинов лист
1,500 л вряла вода
100 мл сметана 30-35%
сол и прясно смлян шарен пипер на вкус
2 супени лъжици ароматизиран с магданоз зехтин
лют червен пипер на вкус

Празът се почиства, отстранява се най-горната зелената част и се измива хубаво под студена течаща вода. Нарязва се колкото се може по-ситно.

Лукът се почиства и се нарязва възможно по-ситно.

Картофът се обелва и се нарязва на много дребни кубчета.

Маслото се разтопява в голяма тенджера на умерен огън. Добавят се празът, лукът и картофите и се сотират за 5 минути, като се разбъркват често.

Към тях се добавят клончето мащерка, дафиновият лист и врялата вода. Тенджерата се похлупва и котлонът се усилва. Зеленчуците се варят 10-12 минути или докато картофите омекнат. Времето може да варира в зависимост от големината, с която са нарязани. Когато уврат се добавя сметаната и варенето продължава още 2-3 минути.

Тенджерата се маха от котлона. Отстраняват се клончето мащерка и дафиновият лист. Супата се пасира. Ако се използва блендер, супата трябва да се остави да се охлади леко. Ако се използва пасатор, необходимо е тя да не бъде върху котлона, за да не се предизвика излишно загряване на пасатора.

Овкусява се със сол и прясно смлян шарен пипер.

Ако е необходимо, след като супата се пасира се връща на тих огън за да се загрее добре.

Сервира се поръсена с ароматизиран с магданоз зехтин и лют пипер. Гарнира се с ръжено-овесени бисквити.
Ръжено-овесени бисквити

По идея от книгата Patricia Wells at Home in Provence.

В това предложение на Патриша Уелс, тя използва бяло брашно и овесени ядки за бискивити, които сервира със сирене и плодове. Промених част от съставките като заложих на ръжено брашно, но и дори така, смятам, че бисквитите може да се приготвят самостоятелно и да се гарнират със сирена и пресни плодове. С желе от грозде също ще се получи много добре. Запазвам си тази идея за някоя съботна вечер с приятелки.

Посочените дози са за около 30 крекера. Броят им зависи от големината, с която се правят.

Продукти:
100 г ръжено брашно
50 г бяло брашно
100 г фини овесени ядки
1/2 чаена лъжица сол
2 чаени лъжици кафява захар
1/2 чаена лъжица сода за хляб
100 г студено масло, нарязано на кубчета
1 чаена лъжица лимонов сок
3 супени лъжици студено прясно мляко

Тази рецепта е много лесна за изпълнение. Всички сухи съставки се смесват в кухненски робот. Добавя се маслото и се разбиват докато се образуват трохи. Изсипват се лимоновият сок и прясното мляко. Разбиват се отново, докато съставките се съберат. Не трябва да се прекалява с разбиването. Полученото тесто се оформя на топка и се разточва върху леко набрашнена повърхност с дебелина 3 мм. Изрязват се бискивти с помощта на формичка за сладки и се подреждат в тава върху хартия за печене. Или тестото се разточва директно върху хартия за печене, като дебелината му се запазва на 3 мм. Нарязва се на квадрати, а след това квадратите на триълници.

Бисквитите се пекат в предварително нагрята фурна на 180°C за 12-15 минути в зависимост от големината им.

След като се извадят от фурната се прехвърлят върху решетка докато се охладят напълно.

http://www.kulinarno-joana.com


Прикачени файлове:
DSC_5254.jpg
DSC_5254.jpg [ 105.83 KiB | Прегледано 10175 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 11:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Пълнени тиквички с амарант

Продукти:
3 средно големи тиквички
100 г амарант
250 мл вода
3-4 супени лъжици зехтин
1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
50 г сирене чедар( по време на диетата заместете с тофу :!: :!: :!: )
6-8 чери домата, нарязани на филийки
3-4 стръка пресен магданоз
сол и прясно смлян шарен пипер

Тиквичките се срязват на две по дължина. Вътрешността им се издълбава с лъжица. (Месото на тиквичките не се използва в рецептата. Може да се запази за крем супа, зеленчуково пюре или зеленчукови кюфтета.)

Така оформените лодки от тиквички се бланшират във вряща подсолена вода за 5-6 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат. Нареждат се в тавичка, плътно една до друга.

Зехтинът се загрява в тенджера. В него се сотират лукът и чесънът за 3-4 минути. Добавя се амарантът и се разбърква 2-3 минути. Когато се нагрее добре ще започне да пука. Добавя се водата, плънката се разбърква и се оставя да ври 15 минути докато течността се абсорбира и амарантът набъбне. Посолява се със сол и прясно смлян шарен пипер. Маха се от огъня и се добавя нарязаният на ситно магданоз.

Плънката се разпределя в лодките от тиквички. Отгоре се настъргва сиренето чедър, а върху него се подреждат кръгчета домати. В тавата се налива малко вода и тиквичките се запичат за 15 минути на 200°C или докато сиренето се разтопи и придобие златист цвят.

Категория: без глутен, зеленчуци, основни ястия


Прикачени файлове:
DSC2184.jpg
DSC2184.jpg [ 118.76 KiB | Прегледано 10175 пъти ]
DSC2175.jpg
DSC2175.jpg [ 197.68 KiB | Прегледано 10175 пъти ]
DSC2171.jpg
DSC2171.jpg [ 156.81 KiB | Прегледано 10175 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ПИЛАФ ОТ БАСМАТИ ОРИЗ И ЧЕРВЕНА ЛЕЩА/зелена леща/ нахут

Продукти: 400 г ориз басмати, 500 г червена леща, 1 мл горещ зеленчуков бульон, 100 мл зехтин, 150 г кромид лук, 6 скилидки чесън .
Лукът и чесънът, нарязани на много ситно, се задушават в зехтина до омекване. Прибавяме измитите ориз и леща и при непрекъснато бъркане задушаваме още 3 минути. Доливаме в тенджерата горещия бульон, намаляваме огъня и варим до сваряване на ориза и лещата в тенджера, захлупена с капак. Подправяме със смлени кимион, кардамон, черен пипер и сол.

Зеленчуци за пилаф: 300 г целина, , 500 г пащърнак, 500 г печурки
Запичаме всички зеленчуци, нарязани на кубчета, в тавичка, намазана със зехтин.


Прикачени файлове:
default.jpeg
default.jpeg [ 10.22 KiB | Прегледано 10175 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2012, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Вегетариански крокети

Рецептата тук при Ванилката :

http://vanillka.com/2011/11/23/vegetarian-croquettes/


Прикачени файлове:
vege3-610x300.jpg
vege3-610x300.jpg [ 75.8 KiB | Прегледано 10167 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2012, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Рецепта за Панджаби Чана Дал (нахутена леща)

Необходими продукти:
1ч.ч.(250гр) нахутена леща
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1с.л. смлян джинджифил
1ч.л. смлян чесън
½ ч.л. кимион на прах
2/3ч.л. кориандър на прах
1/2ч.л. гарам масала
2с.л. олио

1 парченце канела (на пръчки)
2/3ч.л. куркума на прах
Дафинов лист
2-3 зърна карамфил
2ч.ч. вода
¼ ч.л. асефетида
1ч.л. кимион (цял)
1/2ч.л. синапено семе
1с.л. листа от кориандър, ситно нарязани (за украса)
Сол на вкус


Начин на приготвяне:
Измийте добре нахутената леща 3-4 пъти и след това я накиснете в купа. Водата трябва да прикрива лещата. Ако я приготвяте в тенджера под налягане, трябва да я накиснете един час по-рано. Ако използвате обикновена тенджера, я накиснете от предната вечер.
Вземете голям тиган, сложете олиото и го загрейте на средно-висока температура. След минута добавете кимиона, синапеното семе, канелата, карамфила и дафиновия лист. Разбъркайте за 15-30сек. Добавете лука, чесъна и джинджифила и оставете на огъня за 4-5мин, като постоянно разбърквате. След това добавете 1/4с.л. асефетида.
Когато лукът започне да почервенява, прибавете 5 големи лъжици доматено пюре. Добавете сол, гарам масала, куркума, кимион на прах и кориандър на прах. Разбъркайте добре и оставете на огъня докато не видите олиото да се отделя от доматеното пюре.
След това добавете сварената нахутена леща и разбъркайте много добре. Оставете я на огъня за още 5 мин.
Сервирайте нахутената леща от Панджаби с ориз и рагнирайте с нарязани на ситно листа от кориандър.


Прикачени файлове:
Chana Dal Panjabi_2.JPG
Chana Dal Panjabi_2.JPG [ 19.04 KiB | Прегледано 10148 пъти ]
4055137634_9f47536103.jpg
4055137634_9f47536103.jpg [ 22.58 KiB | Прегледано 10148 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Супа от броколи и картофи

Броколито е кралицата на здравето, тъй като съдържа големи количества витамини , витамин А и има два пъти повече витамин С от един портокал.

Това е идеалната храна за зимни дни, укрепва имунната система. При закупуване на броколи, избягвайте тези с жълт цвет, тъй като това броколи е старо, няма хубав вкус и има липса на хранителни вещества.

Съставки :

• ½ кило броколи
• 1 глава червен лук 
няколко скалидки чесън (по-желание)
• 2 малки картофи 
• 1 чаша сметана за готвене 
• зехтин 
• бял пипер

Начин на приготвяне:
Запържете в зехтин ситно нарязаният червен лук( и чесъна). Когато той стане златист добавете измитото и почистено броколи, нарязаните на кубчета картофи (по желание и резен целина целина, който накрая се изважда от бульона преди пасирането), сол, черен пипер и 1,5 литра вода. Варете около двадесет минути на слаб огън. Заделете няколко розички броколи, които ще послужат като декорация на супата след около десет минути варене . Сварената супа се пасира в пасатор.
Добавете накрая и сметаната (оставете малко за гарниране при сервиране), и оставете за няколко минути на слаб огън. Сервирайте с разичките броколи и допълнителна сметана или бучка масло.


Прикачени файлове:
brokula01.jpg
brokula01.jpg [ 93.5 KiB | Прегледано 9808 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Екзотични кюфтенца от булгур


Прикачени файлове:
ff-610x300.jpg
ff-610x300.jpg [ 66.84 KiB | Прегледано 9797 пъти ]


ПРОДУКТИ:
2 1/2 ч.ч. сварен булгур
2 моркова
2 глави червен лук
1/2 ч.ч. слънчогледово семе
2 стръка елина или 2 ч.л. суха целина
5-7 скилидки чесън
2-3 ч.л. пресен джинджифил
1-2 ч.л. чер пипер
кората на един лайм
50мл зехтин
4-5 с.л. брашно
сол на вкус

ЗА ПОРЪСВАНЕ:
счукан сухар или галета
лют пипер



Начин на приготвяне:

Булгурът (около 1 ч.ч. суров) се залива с 2 и 1/2 ч.ч. студена вода и се сварява. Маха се от огъня, когато булгурът е почти готов и се оставя под капак за около 15-20 минути. Така ще поеме необходимото количество вода.

През това време нарежете главите лук наситно или пък на мустачки, елината се реже на тънки колелца, морковите настържете наситно.

Джинджифилът, нарязан наситно, и чесънът се намчкват добре в хаванче или с голям плосък нож. Кората на един лайм се остъргва и добавя към чесъна.

Булгурът се отцежда добре от водата. В голяма купа се смесват всички съставки, като количеството на брашното определя твърдостта на кюфтенцата впоследсвие.

Вариации на тема:
джинджифилът и лимонената кора могат да се заменят с куркума, кимион и кориандър.
За типично български вкус заменете горните с червен пипер, чубрица и сминдух.
слънчогледовото семе може да се замени с всякаъв друг вид ядки- орехи, бадеми, тиквено семе
за по-наситен вкус, нарежете печена червена чушка в сместа.
ако не слагате лук, чесън и селъри, но пък сложите шепа стафиди, няколко лъжици кафява захар или меласа и настъргана ябълка и канела, ще получите чудни сладкишчета!
За оформянето на кюфтенцата вече си имам нова схема, много любима. За нея трябва да си намерите малка купичка ( диаметър 5-7 см и височина около 1,5см). Друг, много по-лесен вариант е с ринг, но т.к. тук нямам, трябваше да импровизирам на момента.

Купичката се изплаква със студена вода. Пълни се със сместа, заравнява се с лъжица и се обръща върху тава, застлана с хартия за печене или намазнена. Оформената смес пада от самосебе си, а най-хубавото е, че всички кюфтенца са с еднаква форма. С ринг е по-лесно: поставяте ринга в тавата, сипвате от сместа, заглаждате и готово.
Пекат се около 15-20 минути на около 180ºС. Отделят се от тавата с шпатула, след като поизстинат.

Кюфтенцата се посипват с начукан сухар за хрупкавост и с лют пипер по желание.
,


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2013, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Кюфтета от нахут

250 г нахут
1 глава лук
2-3 супени лъжици олио
50 г белен слънчоглед
2-3 скилидки чесън
белтък от 1 яйце
къри, сол на вкус, магданоз
1 чаена лъжичка сусамово семе
Нахутът се залива с хладка вода и се оставя
да престои 12 часа, след което се сварява.
В пасатор се смилат слънчогледовото семе и чесънът.
Отделно се смила свареният нахут. Посолява се на
вкус и се добавят слънчогледовата смес, лукът, белтъкът,
магданоз, къри. Обърква се добре. От готовата смес
се оформят кюфтенца, които се подреждат в намазнена
тава, поръсват се със сусам и се пекат 20-30 минути
на 200 градуса в предварително загрята фурна.



Нахут с ориз

1 чаена чаша нахут
2 каф. чашки ориз
1 домат
1 глава лук
2-3 супени лъжици олио
черен пипер, сол на вкус
Нахутът се накисва за няколко часа в хладка вода.
Вари се докато омекне, без да е напълно сварен.
Добавя се измитият ориз и варенето продължава на тих огън.
Доматът и лукът се задушават, а когато оризът е почти готов,
се добавят в яденето. Вари се още десетина минути.
Подправя се със сол и черен пипер.


http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/recepti1.php


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2013, 00:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Каша от елда

1 чаена чаша елда
2 чаени чаши вода
Елдата се сварява. Може да се задуши предварително в олио с 1 глава лук
и подправки по избор (копър, мащерка, сол с целина, черен пипер).


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов