90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 12 Май 2024, 23:43

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 22:05 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2011, 21:41
Мнения: 4
Местоположение: София
Салата от царевица и грах

Равни количества грах и царевица от консерва, копър, малко зехтин и сол на вкус. Много засища.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2011, 19:12
Мнения: 22
Този ми е най-лесния :
- картофки печени
- картофки с гъби
- бамя с картофи
- ориз със зеленчуци /може и от китайския ресторант/
- ориз с гъби
- пълнени постни чушки
- пълнени постни сърми - зелеви и лозови
- пълнени чушки с боб
- пълнени чушки с картофки
- боб
- леща
- грах

Ами това се сещам, но има и още неща със сигурност


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 16:17 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2011, 12:08
Мнения: 2
Варен нахут.

Измивате го добре и го слагате 12 часа да се изкисне. Отцеждате и му слагате 1 лъжица сода, обърквате и да поседи така 1 час. Измивате, слагате с вода на котлона, като заври - изцеждате и изхвърляте вода. Наливате отново вода, слагате да ври, добавяте 1 глава лук на ситно, олио.Ако ви се стори гъсто, може да доливате водичка. Като омекне посолявате на вкус, слагате чер пипер. След смъкването от огъня добавяте сок от лимон на вкус. Най е вкусен на гъстота между супа и яхния.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2012, 18:44 
Offline

Регистриран на: 30 Дек 2011, 11:53
Мнения: 1
Местоположение: Банско

Кисело зеле с ориз на фурна


Необходими продукти:

1 средно голяма зелка
1 глава лук
1 ч.ч. ориз
олио
червен пипер
черен пипер
чубрица
сол


Начин на приготвяне:

* Нарежете зелето на тънки ивици и го задушете с 1/4 ч.ч. олио и 1/2 ч.ч. зелев сок,1/4 вода докато омекне.
* Задушете лука, нарязан на ситно, в малко олио. Прибавете ориза и го запържете леко.
* Свалете го от огъня и го подправете с 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус, след което го прибавете към зелето.
* Залейте ястието с 3 ч.ч. вода,прехвърлете го в гьовеч и го запечете във фурната по желание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 12:39 
Offline

Регистриран на: 03 Яну 2012, 15:39
Мнения: 4
Боб плакия с кисело зеле

Става страхотно !

Боба (бял или смилянски) се сварява, но да останат цели зърната- да не се развари много. ИЗцежда се водата. Киселото зеле се реже на ивички и се задушава с олио докато омекне. Към него се добавя червен пипер и когато леко се запържи се слага съвсем малко брашно (на върха на супена лъжица)- за да полепне зелето по боба след това. Разбърква се добре да се поомеси зелето,черв. пипер и брашното и се изсипва при боба.
Разбърква се докато се умеси всичко добре.
Добър апетит :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2012, 16:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2012, 15:40
Мнения: 12
Картофи на фурна

Лесен и вкусен начин !

Картофите - колкото поискате, зависи от големината на тавичката, в която ще ги приготвяте - се измиват много хубаво (ако предпочитате, ги обелете, аз не го правя) и се нарязват на малки парчета (колкото по-малки, толкова по-бързо се сготвят) и се слагат в леко намазаната със зехтин тавичка. Поръсват се обилно с черен, червен пипер, чесън на прах и сол, разбъркват се хубаво и се заливат до половината с вода. Пекат се по средата на предварително загрятата на 200-220 градуса фурна, докато водата изври. Хубаво е да се разбъркват през 10 - тина минути :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 11:06 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2011, 21:41
Мнения: 4
Местоположение: София
Ето и една рецепта от майка ми.

Селска лютеница с картофи

1кг. картофи се сваряват като във водата се слагат да поврят и 10 червени сушени чушки. Продуктите се обелват, и нарязват като за картофена салата. Отделно в малко олио се запържва 1 глава лук. Смесва се с картофите и се посолява. Не са необходими никакви допълнителни подправки, защото чушките придават достатъчно аромат.
За бобовия ден общо за обяд и вечеря аз си отделих 500гр от лютеницата и ми стигна напълно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 22:54 
Offline

Регистриран на: 14 Яну 2012, 13:38
Мнения: 13
Боб с боб от консерва

Ако се прибирате от работа много гладни в деня за варива и нямате време да варите бял боб 2-3 часа, давам една идейка.Става за 2-3 порции.
В малка тенджерка задушавам с малко мазнина глава лук и морков нарязани на ситно.Когато поомекнат и водата се изпари добавям малко червен пипер,но не го пържа много за да не прегаря.Добавям вода и фасул от една консерва 400гр,струва 1лв.След това сол,чубрица и джоджен,малко доматки или лютеничка,каквото вие е под ръка иииии ВОАЛААА за 15-20 минути имате чудесна боб чорбица в малко количество,така или иначе не може да го ядете на другия ден,а до следващия ден за варива сигурно ще е за хвърляне.

Друга бърза рецепта е

Печени картофи с корите:

Измиваме желаното количество картофи и ги режем на половинки по дължина,натриваме отрязаното място с чубрица(по хубаво е с ронена градинска) и сол,слагаме ги в намазнена тавичка с корите на горе,печем.
Така не звучи кой знае какво,обаче стават много вкусни,Там където се опират в тавата стават златисто хрупкави и корите стават за ядене,който пък не харесва корите ...махат се лесно:)Това в комбинация със зелена салата е чудесна вечеря :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 14:57 
Offline

Регистриран на: 11 Яну 2012, 17:08
Мнения: 2
Мусака от тиквички, патладжани и картофи

нужни продукти:

картофи
патладжан
тиквичка
копър
чесън

Зеленчуците се нарязват на кубчета като за мусака и се слагат в йенски съд с капак, слага се нарязания копър и чесън ималко облио или зехтин, сол и малко вода. Пече се във фурната за около 30 мин е готово.

Рецептата е бърза лесна и много диетична.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2012, 17:34 
Offline

Регистриран на: 14 Яну 2012, 22:26
Мнения: 91
Ето и от мен едни

Много бързи картофки

Обелват се и се нарязват на средни парченца.Добавя се сол,малко маргарин,кимион и черен пипер.Залива се със съвсем малко вода.Пропуснах да кажа че това се прави в тенджерата под налягане. Вари се точно 10 мин. и е страхотно.

И един :

Ориз който обожавам.

Много праз лук се задушава с няколко сухи чушки нарязани на едри парчета.Довавя се оризът с малко вода.Задължително червен и черен пипер и малко чубрица.Изсипва се в тавичка и се запича.

Може и боб с ориз да се запече,също става много вкусно.
Леле от четене на толкова много рецепти направо си огладнях.Спирам до тук.
Приятен апетит на всички и не забравяйте да сте режимни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2012, 22:26 
Offline

Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:16
Мнения: 1
Местоположение: София

Картофки със сусам:


Картофите (800 г) се измиват добре и се сваряват в подсолена вода до омекване. Изплакват се със студена вода и се обелват още горещи. Режат се на четвъртинки. В тиган се сгорещява маслото (4 с.л.). Сусамът (5 с.л.) и червеният пипер (1 с.л.) се запържват за няколко минути и към тях се добавят картофите. Всичко се разбърква много добре, така че сусамът да полепне по картофите. Подправя със сол и черен пипер (1 щип.) и се сервира веднага, поръсено със ситно нарязан пресен магданоз (4 стръка).


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 21:23 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2012, 19:47
Мнения: 1
Рецепта с ориз

Продукти:

Ориз,домати,магданоз и зехтин.Оризът се сварява и се оставя да се изцеди на кърпа за да стане на зрънца.Доматите се нарязват на ситни кубчета и всичко се смесва.Слага се лимонов сок.По принцип на тази рецепта се слага и моцарела.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2012, 00:00 
Offline

Регистриран на: 19 Фев 2012, 11:34
Мнения: 7
Пълнени домати с булгур, мента и стафиди


http://hranatazadushata.blogspot.com/20 ... st_28.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2012, 22:02 
Offline

Регистриран на: 12 Мар 2012, 13:28
Мнения: 2
Местоположение: Истанбул,Турция
julia написа:
Здравейте! Не знам дали сте опитвали варен нахут. Измивате го добре и го слагате 12 часа да се изкисне. Отцеждате и му слагате 1 лъжица сода, обърквате и да поседи така 1 час. Измивате, слагате с вода на котлона, като заври - изцеждате и изхвърляте вода. Наливате отново вода, слагате да ври, добавяте 1 глава лук на ситно, олио.Ако ви се стори гъсто, може да доливате водичка. Като омекне посолявате на вкус, слагате чер пипер. След смъкването от огъня добавяте сок от лимон на вкус. Най е вкусен на гъстота между супа и яхния.

Това е една страхотна рецепта.Аз не само знам и обичам но и доста често хапвах преди да започна диетата.Ние тук в турция го яден задължително с ориз.

Нахут с ориз по турски

Ориза се приготвя по следния начин;Измива се и накисва 3 водни чаши ориз от продълговатия а не от този за пълнене дето е по принцип.След това се запържва фиде докато стане кафяво на цвят,Добавя се ориза .Запържва се до стъклен цвят и след това се добавят 4 водни чаши гореща вода. Сол на вкус. Когато водата заври се намаля до минимум котлона и се оставя около 30 мин. да къкри докато водата изври.
Ориза се сервира топъл с няколко лъжици нахут отгоре.

Да ви е сладко :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2012, 22:10 
Offline

Регистриран на: 19 Фев 2012, 22:23
Мнения: 1
Салата от зелен боб

Ето една елементарна салатка,която хапнах днес: Сварявате зелен боб (пресен или замразен, не от буркан), после му слагате оцет, зехтин и чесън. Става...много вкусно! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ,

които са постни и представляват идеална храна за хората с нежен стомах или пък за вегетарианци. В България сухите чушки са много популярни. Наесен червени чушки с дебели люспи се нанизват на дебел конец и се закачват под стряхата на къщата или в сухо проветриво помещение. Ако нямате сухи чушки, разбира се, можете да използвате пресни. Ако нямате и пресни, използвайте консервирани. Ястието ще бъде много вкусно, тъй като рецептата е предвидена за всякакъв вид домакини - от село, от град или забързани, които предпочитат да купуват продуктите готови или консервирани. Това е и едно от предимствата на българската кухня - всяко ястие може да бъде приготвено от различен вид продукти - сухи, пресни, консервирани, а и всеки продукт може да бъде заменен с друг.

ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ

Необходими продукти

12 сухи чушки
2 глави кромид лук
2 моркова
4 супени лъжици олио
1 кафяна чашка ориз
1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
1 супена лъжица нарязан на ситно магданоз
1 супена лъжица нарязани на ситно листа от целина
сол на вкус

Приготовление:

Има няколко начина да приготвим сухите чушки. Можем да ги попарим с вряла вода или да ги пуснем във вряща подсолена вода и да ги варим докато омекнат. От вас и свободното ви време зависи кой начин ще изберете.
Ако пък ги накиснем в студена вода, трябва да ги държим в нея от вечерта до сутринта. този начин е подходящ за домакините, които предпочитат да мислят за утрешното ядене от предния ден, но и за тези, които предпочитат да не се намесват пряко в процеса на готвене.
И в трите случая след това трябва да обелим набъбналата корица (дръжките и семките на чушките трябва да бъдат почистени предварително).
Приготвяме смес като в подсолена вода задушаваме нарязания на ситно лук и настърганите на ситно ренде моркови.
Когато зеленчуците омекнат и водата изври, наливаме олио и запържваме. Прибавяме ориза, наливама една чаена чаша гореща вода и варим на умерен огън, докато оризът поеме водата и набъбне. Тогава сваляме тенджерата от огъня и прибавяме смления пипер, нарязания на ситно магданоз и нарязаните на ситно листа от целина.
Когато сместа се охлади, с нея ще напълним обелените и почистени чушки. Чушките трябва да наредим плътно една до друга в тенджера, на дъното на която сме похлупили чиния. това се прави, за да не излезне оризът от чушките по време на варенето. Понякога българските домакини слагат чиния и върху чушките.
Наливаме гореща вода в тенджерата, докато чушките бъдат покрити и варим на тих огън.


Ако по някакви причини не можете да ядете чушки, ориз или някой от продуктите, необходими за приготвяне на горната рецепта, предлагаме ви още една идея, която ще разнообрази всекидневното ви меню и благодарение на която ще усетите вкуса на България. Става дума за един особен начин на приготвяне на леща, който ще откриете в рецептата ЛЕЩА ПО ЛЯСКОВСКИ.


ЛЕЩА ПО ЛЯСКОВСКИ

Необходими продукти

1 1/2 чаена чаша леща
1 голяма глава кромид лук
2 моркова
1/2 глава целина
4 картофа, два червени домата - пресни или от консерва
1 кафяна чашка олио
3 скилидки чесън

Приготовление:

За да приготвите това ястие от леща, трябва да имате поне една нощ предварително на разположение. Не мислете, че през цялата нощ ще готвите - това не съществува в българската кухня. Трябва просто от вечерта да измиете и почистите лещата и да я накиснете във вода, където да престои през нощта.
На следващия ден преди да започнете да приготвяте ястието трябва да изцедите лещата, да я залеете с прясна студена вода и да я варите на умерен огън, докато омекне.
В друг съд задушете в олиото и в една кафяна чашка вода нарязания на ситно лук. Когато лукът започне да пожълтява, сложете нарязаните на малки кубчета моркови и нарязаната на кубчета целина.
Прибавете тази смес към почти сварената леща заедно със скилидките чесън /които не трябва да бъдат обелени/, обелените и настъргани на едро ренде домати и нарязаните на кубчета картофи.
Варете докато лещата омекне напълно - тогава прехвърлете сместа в намаслена тавичка, посолете на вкус и печете в умерена фурна, докато омекнат напълно и картофите.
Това ястие е много полезно за малки деца, възрастни хора и жители на студени страни, тъй като е много хранително. Това се дължи на топлинната обработка, на която е подложено - варене и печене. При варенето хранителните вещества и качества на продуктите се запазват, а при печенето продуктите се обработват по начин, който е най-лесно усвоим от стомаха. Ето защо в България, и по-точно в малките градове и села, през зимния сезонхората предпочитат варивата като боб, леща, грах, и разбира се, месо след Коледните пости.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 15:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ЯСТИЕ ОТ БОБ И КАРТОФИ

Необходими продукти 1 1/2 чаени чаши зрял боб, 6 картофа, 1 голяма глава кромид лук, 1 кафяна чашка олио, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2 супени лъжици нарязан магданоз, 1 супена лъжица джоджен.
Приготовление Първо трябва да накиснете боба в студена вода и една чаена лъжица сол от предната вечер.

На сутринта бобът трябва да бъде изцеден. След това го варете на умерено силен огън. Когато започне да омеква, прибавете нарязания на ситно лук, обелените и нарязани на кубчета картофи, олиото, сол на вкус и червения пипер.

Варете до пълно омекване на боба и картофите на умерено силен котлон.

Най-накрая поръсете нарязания на ситно магданоз и пресния джоджен. Ако използвате сух джоджен, прибавете го в ястието заедно с картофите и останалите подправки.

При приготвянето на ястия от боб в българската кухня е най-разпространено подправянето им с джоджен. Използват се листата на това многогодишно тревисто растение, пресни или изсушени. Джодженът има приятна миризма и слабо парлив вкус. Освен като подправка към ястия от боб, той се използва и за ароматизиране на салати, супи, ястия от зеленчуци, безмесни и месни консерви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ЗЕЛЕВИ САРМИ С БУЛГУР

Необходими продукти

12-14 листа от кисела зелка
2 чаени чаши булгур
3 кафяни чашки олио
1\2 чаена лъжичка червен пипер
1 глава кромид лук
1 супена лъжица сушена чубрица
Приготовление Това ястие е доста ароматно и би харесало на почитателите на различни подправки. Но тези подправки често пъти дразнят по-чувствителните стомаси и хората, които не са привикнали към ароматните гозби трябва да бъдат особено внимателни.

За да приготвите това ястие, първо трябва да залеете булгура с вода и да го сварите на умерен огън.

Когато започне да омеква, налейте олиото и прибавете нарязания на ситно кромид лук. Подправете с чубрицата и червения пипер. Варете още десетина минути.

След това оставете сместа да изстине и с нея залейте сармите. На дъното на тенджерата сложете един пласт кисело зеле, нарязано на дребно, и върху него наредете сармите.
Залейте ги с равни части зелев сок и вода.

Варете на слаб огън, докато зелевите листа омекнат.

Ако нямате кисело зеле или живеете в страна, където климатът не позволява приготвянето на кисело зеле, използвайте листата на прясна зелка. Разбира се, вкусът няма да е същият, но ще постигнете добър резултат, ако спазвате точно по-горните указания.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 16:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
КИСЕЛО ЗЕЛЕ С БУЛГУР

Необходими продукти

1 кг кисело зеле
1 чаена чаша булгур
120 г свинска мас
1 супена лъжица червен пипер


Начин на приготвяне:

Нарежете зелето на ситно и го сварете заедно с булгура. Прибавете мазнината и червения пипер. Разбъркайте добре и оставете ястието да ври на слаб огън.
Ако нямате кисело зеле, можете да използвате прясно, но в този случай трябва да предвидите повече време, за да се свари добре зелето.


ПРАЗ С БУЛГУР

Необходими продукти

1 кг праз лук,
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша булгур
1 чаена лъжица червен пипер
150 г сушени сливи или маслини
150 грама гъби
сол на вкус.


Начин на приготвяне:

Нарежете праза на колелца и го задушете в олиото и малко вода. Прибавете червения пипер, булгура и вода. Варете ястието на слаб огън, докато булгурът омекне. Прибавете предварително накиснатите в студена вода сушени сливи или маслините . Подсолете ястието на вкус и варете, докато сливите омекнат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 17:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Супа с манатарки


Необходими продукти:

- 12 бр. сушени манатарки
- 500-600 гр. кисело зеле
- 2 моркова
- 2 корена магданоз
- 2 глави стар лук
- 2 суп. лъж. доматено пюре
- 1/3 чаша олио
- по няколко клонки пресен магданоз и копър
- 1 корен пащърнак, 7 картофа
- 3 дафинови листа, 15-20 зърна чер пипер, сол
- 1 суп. лъж. брашно

Начин на приготвяне:

Гъбите се накисват предварително (от вечерта) и като се долеят 3 л студена вода, се слагат да се варят.

През това време корените (без картофите) се почистват, нарязват и задушават с олиото за около 10-15 мин.

Добавят се доматеното пюре и брашното, размити с малко вода и се задушава още 5 мин. В гъбения бульон се пускат дафиновият лист, черният пипер и отцеденото от сока и нарязано кисело зеле.

След 15 мин варене, се добавят и задушените корени и нарязаните картофи. Вари се до омекване на картофите. Посолява се, по желание може да се добавят няколко счукани скилидки чесън. Ситно нарязаните магданоз и копър се добавят при сервиране във всяка чиния.
Прикачени файлове:
fdfabee8c2d7c0c3ca6a4915f0968020.jpg
fdfabee8c2d7c0c3ca6a4915f0968020.jpg [ 7.04 KiB | Прегледано 44858 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Зеленчукова супа с картофи и зеле

Необходими продукти:

2 глави лук
1 морков
2 картофа
2 домата
1/2 малко зеле
1 малка глава кервиз
1 корен пащърнак
1 к.ч. мазнина
магданоз
сол
1 1/2 л зеленчуков бульон (или вода)

Начин на приготвяне:

Задушете наситнения лук и корените в мазнината и малко вода.

Залейте с бульона и след като заври, добавете нарязаните на кубчета картофи и зелето, нарязано на лентички.

След 15-20 минути прибавете настърганите домати и доварете.

Може преди поднасянето да поръсите с магданоз.


Прикачени файлове:
Зеленчукова супа с картофи.jpg
Зеленчукова супа с картофи.jpg [ 11.87 KiB | Прегледано 44857 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Чорба от леща и картофи

Необходими продукти:

250 г леща
1 глава лук
1-2 моркова
2-3 скилидки чесън
150 г картофи
2 с.л. доматено пюре
1 к.ч зехтин или олио
1-2 с.л. червен пипер
1/2 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. босилек
черен пипер
лимон
сол

Начин на приготвяне:

Запържете лука и чесъна, нарязани на ситно, в мазнината, залейте 1,5 л гореща вода и сложете да ври.

Добавете лещата и картофите и морковите, нарязаните на кубчета.

Сварете до готовност, като малко преди това добавите доматеното пюре и подправките. Поднесете по желание гарнирана с парче лимон.

Може да пасирате и на крем супа !

Снимка: kulinarno-joana.com


Прикачени файлове:
Чорба от леща и картофи.jpg
Чорба от леща и картофи.jpg [ 10.62 KiB | Прегледано 44854 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Салатка от царевица със зелени маслини

Рецепта за царевица със зелени маслини.

Необходими продукти:

- 200 гр зелени маслини
- 200 гр варена царевица
- 100 гр кисели краставички
- червена капия от консерва
- 1 к.ч. олио
- сок от 2 лимона
- ч.л. горчица
- 1 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1 с.л. ситно нарязан копър
- сол


Прикачени файлове:
Салата от варена царевица с маслинки.jpg
Салата от варена царевица с маслинки.jpg [ 8.86 KiB | Прегледано 44853 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Зеленчукова супа по градинарски

Необходими продукти:

1 глава лук
1 ч.ч. нарязан зелен фасул
1 ч.ч. зелен грах
2 моркова
2 картофа
2 чушки
2 домата
4-5 с.л. олио
1 с.л. препечено брашно
няколко стръка целина
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Задушете в предварително загрято олио ситно нарязаният лук и моркови. След 2-3 минути прибавете фасула и граха. След като всичко поомекне, поръсете с брашното и залейте с 1 л топла вода.

Щом заври, добавете ситно нарязаните чушки и картофите (на кубчета). Оставете да ври 15-20 минути, след което прибавете настърганите домати и нарязаната целина и посолете на вкус.

Преди да поднесете, може да поръсите със ситно нарязан магданоз.


Прикачени файлове:
Супа от грах, фасул и картофи.jpg
Супа от грах, фасул и картофи.jpg [ 10.88 KiB | Прегледано 44851 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Леща по хайдушки

Необходими продукти:

1/2 кг леща
2 средно големи моркова
1 глава лук
2 червени чушки
4-5 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
2-3 с.л. олио
червен пипер
чубрица
риган
магданоз
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лещата се слага да ври на тих огън. По ред се добавят лукът (накълцан на ситно), морковите (нарязани на кубчета) и чесънът. След като морковите поомекнат, се добавят почистените от семето и нарязани на средни парченца чушки.

Прибавят се сол, чубрица, риган, предварително разтвореното в малко хладка вода доматено пюре и всичко се слага да уври.

5-10 минути преди да е готова се слага запърженият в мазнина червен пипер.

Поднася се поръсена със ситно нарязан магданоз, стрита суха люта чушка или счукан чесън, подправен със сол, оцет и олио.


Прикачени файлове:
Леща по хайдушки.jpg
Леща по хайдушки.jpg [ 15.4 KiB | Прегледано 44849 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов