90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 28 Мар 2024, 21:39

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2013, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия


Постен грах с лук, моркови,домати и картофи.


Ако сте решили да го приготвяте така, не забравяйте да добавите няколко скилидки чесън, както и копър.

Прикачени файлове:
grah-kartofi-posno.JPG
grah-kartofi-posno.JPG [ 99.63 KiB | Прегледано 11301 пъти ]


Разбира се, постният грах може да се сготви и само с домати или доматено пюре - без картофи – зависи , кой как го обича.


Друг начин за приготвянето на зеленчука е под формата на супа. Не много известна, но пък с интересен вкус, тази супа не е сложна за изпълнение и не изисква много продукти.



Крем супа от грах



Прикачени файлове:
supa_grah.jpg
supa_grah.jpg [ 76.66 KiB | Прегледано 11301 пъти ]



Необходими продукти: консерва грах, 3 ч.ч вода, картофи, чесън, морков, сол, 1 с.л брашно, олио

Начин на приготвяне: Загрявате олиото и изпържвате брашното, след което добавяте водата и граха. Изчакайте да заври и добавете останалите зеленчуци, нарязани на парчета.

Количеството на зеленчуците е въпрос на вкус. Проверете дали са омекнали и ако е така, добавете сол на вкус, след което отдръпнете супата от котлона и пасирайте докато стане сладка като сос. Сервира се умерено топла.



Могат да се направят най-различни гозби от грах, стига да развихрим въображението си.
Всъщност този зеленчук е чудесно допълнение и към други гозби.


Последна промяна Виолина на 27 Яну 2013, 13:29, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 11:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Яну 2013, 10:45
Мнения: 146
Яхния тиквички с ориз и грах

Продукти:
1 с.л. зехтин
2 не големи тиквички
2 моркова
4 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 червена чушка
1 домат
100 гр ориз
1 с.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
1/2 кутийка грах

Начин на приготвяне:
Измийте и почистете всички зеленчуци и подправки.
Нарежете на дребно лука и подправките.
Морковите - на колелца, а тиквичките, чушката и домата - на кубчета.
Почистете и измийте ориза, накиснете го в гореща вода.
Загрейте зехтина, задушете в него под капак лука и чесъна.
Добавете морковите и чушката, задушете ги под капак 5-10 минути.
Прибавете тиквичките, задушете ги за 5 минути на тих огън, добавете червения пипер.
Налейте гореща вода толкова, че да покрие продуктите.
Захлупете с капак и оставете да заври.
Прибавете отцедения ориз, разбъркайте.
Варете яхнията до готовност на ориза, добавете домата и граха, подправете със сол и пипер на вкус. Внимавайте със солта!
При нужда, долейте още малко топла вода.
Оставете ястието още 10 минути на тих огън, прибавете зелените подправки

_________________
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 01:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Печени зеленчуци

Прикачени файлове:
5556850494_1050233298.jpg
5556850494_1050233298.jpg [ 162.98 KiB | Прегледано 11220 пъти ]


Продукти:

2 стръка праз лук

1 тиквичка

2 червени чушки

300 гр френски зелен фасул

3 картофа

4-5 скилидки чесън

50 мл зехтин

черен пипер

сол.

- пресните зеленчуци могат да бъдат по Ваш избор.



Приготвяне:

Във вряща подсолена вода бланширайте почистения зелен фасул, докато стане наситено зелен. Не преварявайте!

Останалите продукти нарежете на едро.

В тава смесете всички зеленчуци, добавете отцедения зелен фасул, поръсете със сол и залейте със зехтин.

Разбъркайте добре, докато зехтина се разпредели хубаво по зеленчуците.

Сложете в загрята до 220* С фурна и изпечете за около 20 мин. или до готовност на всички продукти.

Разбърквайте често, но внимателно, за да не залепнат.

Готовите зеленчуци извадете от фурната и поръсете с черен пипер.

Разбъркайте добре и сервирайте като гарнитура към меса, риба или основно безмесно ястие.

По желание преди сервиране залейте с още малко зехтин " Екстра Върджин".


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Пържен бял боб с градински чай

Прикачени файлове:
5e42d3f958cef79cd16c15cc0c4f38a1.jpg
5e42d3f958cef79cd16c15cc0c4f38a1.jpg [ 26.63 KiB | Прегледано 11219 пъти ]


Продукти:

2 ч ч сварен бял боб

3-4 чорбаджийски чушки - различни на цвят

2 ск. чесън

2-3 стръка градински чай /салвия/

сол, зехтин.



Приготвяне:

Свареният боб запържете в зехтина.

Добавете 3-4 с л вода, и бъркайте.

Накрая добавете нарязаните на колелца чорбаджийски чушки, салвията, чесъна и разбъркайте.

Бъркате 2-3 мин, посолявате и снемате от огъня.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Млади картофи в пергаментова хартия

Прикачени файлове:
6236259fe8a2af2da4e5d74ea71456ab.jpg
6236259fe8a2af2da4e5d74ea71456ab.jpg [ 23.71 KiB | Прегледано 11218 пъти ]


Продукти:

500 гр картофи

2 - 3 стръка розмарин

зехтин, прясно смляна морска сол

черен пипер, чесън.



Приготвяне:

Картофите измийте с гъба много добре без да белите.

В тава сложете лист хартия и подредете картофите.

Посолете, сложете цели стръкчетата с розмарин.

Залейте със зехтин и поръсете с черен пипер.

Почистете 5 - 6 скилидки чесън от грубите люспи и сложете при картофите небелени.

Завийте хартията като бонбон и печете във загрята до 220* С фурна до готовност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Картофи " Соте "

Прикачени файлове:
11f17caed1e70ebdaf2d81eda523dd27.jpg
11f17caed1e70ebdaf2d81eda523dd27.jpg [ 20.97 KiB | Прегледано 11122 пъти ]


Продукти:

300 - 400 гр картофи

80 гр масло

1 ч. л. сушен босилек

1 ч. л. сушен риган

3 ск. чесън

сол, др. подправки на вкус.



Приготвяне:

Картофите измиваме и сваряваме небелени.

Готовите картофи белим и нарязваме на кубчета.

Маслото сгорещяваме и сотираме картофите заедно с чесъна.

Подправяме, разбъркваме и слагаме 2 - 3 лъжици вода.

Бъркаме още няколко минути и снемаме от огъня.

По желание можете да подправите и със свежи подправки на вкус.

Сервираме като гарнитура или основно безмесно ястие


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Печени хрупкави картофи

Прикачени файлове:
8540833a480d9d56e41a4dbd74efb684.jpg
8540833a480d9d56e41a4dbd74efb684.jpg [ 36.67 KiB | Прегледано 11122 пъти ]


Продукти:

500 гр картофи



Панировка:

3 - 4 с л царевично брашно

1 ч л къри

1 ч л лют или сладък червен пипер

1 с л фикс за пиле с чесън

1 ч л сушена чубрица, черен пипер, сол на вкус.

- Зехтин



Приготвяне:

Картофите сварете небелени.

Продуктите за панировката смесете в купа.

Готовите картофи обелете и нарежете на четири или повече ако са по-големи.

Застелете дъното на тавичка с пекарска хартия.

Картофите потапяте в панировката и подреждате на един пласт в тавичката.

Залейте със струя зехтин и печете на 250* С до златисто.

Сервирайте като гарнитура или със някакъв майонезен сос.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Мачкани люти картофи

Прикачени файлове:
1167362af1b025841b8dc8dd6d4c5113.jpg
1167362af1b025841b8dc8dd6d4c5113.jpg [ 36.63 KiB | Прегледано 11120 пъти ]


Продукти:
1 кг. едри картофи
50 мл. зехтин,
1 ч.л. лют червен пипер
сол, розмарин.
пармезан по желание.
Приготвяне:
Картофите измиваме и почистваме с гъбичка.
Сваряваме в подсолена вода както цели небелини.
Изваждаме и намашкваме с прибор за мачкане.
Подреждаме в тавичка върху пекарска хартия.
Заливаме обилно със зехтин, накъсваме иглички розмарин, посоляваме и запичаме.
Изваждаме и сервираме поръсени с настърган пармезан и лют пипер.
източник:/veganyumyum.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 17:13 
Offline

Регистриран на: 24 Яну 2013, 00:40
Мнения: 4
Мързелив пататник

Необходими продукти:
2 кг картофи (рендосани),
6-7 глави лук (наситнен)
1 к.ч. олио
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. джоджен , сол на вкус (Аз лично не се съобразявах с пропорциите тук ,а на око според тавичката :)
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват и разбъркват, изсипват се в тавичка и се пече във фурната на 180/200°C (зависи от фурната) докато хване златиста коричка отгоре. Да ви е сладко !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 00:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ВКУСНИ КЮФТЕНЦА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ


Прикачени файлове:
4d1b94fe0671t.jpg
4d1b94fe0671t.jpg [ 8.64 KiB | Прегледано 11116 пъти ]


Продукти:

1 средна тиквичка
3 средно-големи картофа
1 глава лук
2 филии хляб /от нарязания/ или 1 по-дебела
1 яйце
подправки - чубрица, копър, магданоз, кимион, сол

Тиквичката и картофите се настъргват на ситно ренде, посоляват се и се слагат в марля да се изцедят. В това време рендосвате главата лук, изстисквате натопения във вода хляб и го размачквате върху лука, добавяте подправките /аз обичам кимион и винаги го слагам - имат вкус на кюфтетата с месо/. Доизстисквате с ръка сместта в марлята, ако не се е отцедила /хубаво е да е по-суха/ и я добавяте. Размесвате хубаво, оформяте кюфтенца /ако лепят - намокряте ръце с вода/ и пържите в загрята мазнина. От дадените продукти излизат 11-12 кюфтенца.
Може да поднесете със сос от кисело мляко с чесън и копър, с пържени картофки и доматен сос с чесън.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 00:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ЛЕЩА ЯХНИЯ С МАСЛИНИ



Продукти:

1 ч.ч. леща
2 глави лук
1 чушка
1 домат / може и от консерва/
10-12 маслини
1 глава чесън
1 ч.л. червен пипер
1 к.ч. олио
2 с.л. брашно
1 морков
чубрица, сол

Лещата и нарязаните наситно зеленчуци, заедно с чесъна, маслините и чубрицата се слагат в тенджера с вода. Сипва се и половината олио. След като се свари лещата, в останалото олио се запържва глава лук / аз си оставям половин глава, от лука, който режа в лещата/,с брашното и червения пипер, сипва се от водата на лещата, разбърква се и се връща обратно в тенджерата. Ври още 10-ина минути.
Може да се поднесе с чесън и оцет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Пържен боб


Прикачени файлове:
e06b9c6052081eb0efea69bfd1ba95e8.jpg
e06b9c6052081eb0efea69bfd1ba95e8.jpg [ 128.08 KiB | Прегледано 11110 пъти ]



Продукти:
300 гр. боб,
1 глава лук,
4 скилидки чесън,
4 стръка копър,
5 с.л. растителна мазнина,
сол, оцет на вкус.
Приготвяне:
Бобът измиваме и слагаме в студена вода да заври.
Изцеждаме оцветилата се вода и салгаме нова вода.
Посоляваме и сваряваме в тенджера под налягане за около 20 мин.
Изваждаме и отцеждаме.
Запържваме боба в сгорещената мазнина и преди да извадим слагаме останалите съставки нарязани на едро.
Разбъркваме и сваляме от котлона.
Подправяме с оцет на вкус!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Ориз с маслини и каперси

Прикачени файлове:
220d9c27b880529a15e8f634600ea681.JPG
220d9c27b880529a15e8f634600ea681.JPG [ 189.68 KiB | Прегледано 11109 пъти ]


Продукти:
1 ч.ч. ориз/Басмати, Жасмин/,
2,5 ч.ч. гореща вода/бульон/,
2 с.л. зехтин,
15 бр. ароматни маслини,
1 с.л. каперси,
магданоз,
сол на вкус.
Приготвяне:
В сгорещената мазнина сотираме добре измитият със студена вода ориз.
Посоляваме и заливаме с горещата вода.
Захлупваме с капак и намаляваме на ниска степен котлона.
Варим 12 мин. и снемаме от огъня.
Внимателно разбъркваме с вилица.
Покриваме с памучна кърпа, захлупваме и оставяме минимум 20 мин. да се задуши.
Маслините, магданозът и каперсите нарязваме на дребно.
Смесваме с ориза, разбъркваме и сервираме като гарнитура или основно ястие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Шарена боб чорба

Прикачени файлове:
sharena_bob_chorba copy.jpg
sharena_bob_chorba copy.jpg [ 34.35 KiB | Прегледано 11105 пъти ]


Продукти за 4 порции
1 ч. ч. шарен боб
1 с. л.
олио
2 глави
лук, нарязани на ситно
2 скилидки
чесън, нарязани на ситно
2
моркова, нарязани на кръгчета
1 резен
целина, нарязан на ситно
1
картоф, нарязан на кубчета
2
домата, обелени и нарязани на ситно
6 ч. ч.
вода

сол на вкус
2 с. л.
нарязан джоджен

черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1.

Бобът се накисва в студена вода за 12 часа. След това се отцежда, измива се и се слага да се вари. След 10 мин. огънят се намалява и бобът се оставя да къкри, докато се свари. Ако водата изври, се добавя още 1 ч. ч.
2.

Половината от боба се пасира заедно с 2 ч. ч. бульон от варенето.
3.

В олиото се запържват лукът и чесънът, прибавят се останалите зеленчуци. След 5 мин. всичко се смесва в тенджера - пасираният боб, цели-ят боб, запържените зеленчуци, солта. Чорбата се оставя да поври 5 мин. и се подправя с пипера и джоджена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 13:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Хумус от зрял боб

Прикачени файлове:
63-Humus ot zrjal bob_660x430.jpg
63-Humus ot zrjal bob_660x430.jpg [ 23.38 KiB | Прегледано 11105 пъти ]


Вместо с класическия за рецептата нахут шеф-готвачът на софийския ресторант „Павилион“ Младен Чуканов приготви хумус със звездния за националната ни кухня зрял фасул. Ако го сервирате на масата вкъщи, вижте дали някой от близките ви ще познае веднага разликата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции
400 г
сварен зрял боб
100 г
кромид лук, почистен
100 г
сусамов тахан
1 скилидка
чесън
50 мл
зехтин

сок от един лимон

кимион на вкус

червен пипер на вкус и за цвят

оцет на вкус

сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1.

Пасират се продуктите в кухненския робот до получаване на еднородна гладка смес, която се оставя за няколко часа в хладилник, преди консумация.
2.

Видът на пюрето налага малко фантазиране при поднасянето - в случая: пържени ивици праз, сушена чушка и запечени почти на чипс филийки хляб. Отгоре се поръсва и с някои от сухите подправки, вложени в хумуса, както и с нещо свежо зелено, ако има подръка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
АДЖАП САНДАЛ

Прикачени файлове:
b342e7a4b04e.jpg
b342e7a4b04e.jpg [ 96.6 KiB | Прегледано 11103 пъти ]


картофи – 4 бр.
патладжан - 3-4 бр.
лук – 1 голяма глава или 2-3 средни
3-4 големи домата
пиперки -1люта и 2-3 чушки
чесън - 3-4 скилидки
магданоз, босилек, кориандър
олио, сол, червен и чер пипер

От патладжана обелете кората на ивици, по-красиво изглежда. Ако държите, може да я обелите изцяло. Разрежете патладжаните на половинки по дължина и след това на полукръгчета.Обилно посипете със сол и оставете за 15-20 мин да излезе горчилката. Картофите нарежете на парчета. Лука нарежете по-едро. Зелените подправки и чушките също нарежете. Залейте доматите с вряла вода, обелете ги и нарежете на кубчета. Налейте в тиган или тенджерка олио (6-7 с.л.) и сложете лука. Запържете докато омекне и стане прозрачен. Добавете пасирана скилидка чесън, ще придаде аромат. Към омекналия лук добавете картофите и разбъркайте. Намалете огъня. След 5 мин добавете нарязаните чушки и разбъркайте. Покрийте с капак и задушавайте 3 мин. Докато картофите и пипера се задушават, измийте хубаво на течаща вода филийките син домат и ги добавете към картофената смес, разбъркайте и задушавайте още 5 мин. Когато картофите и патладжана са полуготови, залейте с вода, но без да ги покрива. Оставете да заври на силен огън, намалете го и задушавайте до готовност на картофите. Добавете червения пипер, може и да е лютив, ако обичате. Когато картофите са готови, добавете подправките, доматите, разбъркайте, оставете да заври, намалете огъня и варете 10 мин. Посолете, ако е нужно, поръсете с чер пипер и сложете останалия чесън, като го пасирате. Като заври пак ястието, може да изключите огъня. Сервира се с топъл хляб и парче саламурено сирене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Шафранов ориз с кардамом и дафинов лист

http://www.kulinarno-joana.com/2009/12/ ... -bay-leaf/

Прикачени файлове:
DSC0366.jpg
DSC0366.jpg [ 124.23 KiB | Прегледано 11098 пъти ]


Рецептата е от книгата Fat-Free Vegetarian

Продукти:

180 гр. ориз басмати
2 супени лъжици зехтин
1 глава стар лук
щипка шафран
3-4 шушулки кардамом
2 дафинови листа
1/2 чаена лъжица сол
300 мл. вода или зеленчуков бульон

Ориза се залива със студена вода и се оставя за 20-30 минути. Изцежда се добре и се оставя на страна.

Шафрана се накисва в малко топла вода или бульон.

В тенджерка се нагрява зехтина. Добавя се ситно нарязания лук и кардамома. Разбъркват се 8-10 минути докато лукът омекне. Изсипва се отцедения ориз и се разбърква 1 минута. Към него се добавят солта, дафиновия лист, шафранa, заедно с водата, в която е накиснат и 300 мл. вода или бульон. Остава се да заври. След това температурата се намаля, съда се покрива с капак и се оставя да къкри 10-12 минути.

Тенджерката се маха от огъня. Отхлупва се и се покрива с чиста кърпа, а върху нея отново капака на тенджерата. Ориза се оставя така за 10-15 минути докато абсорбира цялата течност.

Зърната се разрохкват леко с вилица. Ориза се изсипва в затоплени купички и се поднася веднага.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 02:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Леща по Индийски

Прикачени файлове:
R14820UStediN62754.jpg
R14820UStediN62754.jpg [ 108.97 KiB | Прегледано 11096 пъти ]


Необходими продукти

250 г червена леща
1 с.л. сол
1 с.л. настърган джинджифил
1/2 ч.л. черен пипер
3-4 скилидки нарязън чесън
1/2 ч.л. кимион
1 с.л. червен пипер
3-4 с.л. доматено пюре
4-5 с.л. олио

Начин на приготвяне

Лещата се измива и залива с 1 л студена вода. Като заври се добавя солта и се вари до готовност. В отделен съд се загрява мазнината и в нея се запържват подправките като последно се прибавят червеният пипер и доматеното пюре. След това тази смес се изсипва върху лещата, разбърква се и се сервира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти втори ден-Бобови храни и варива
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ПЕЧЕНИ КАРТОФИ НА ФУРНА

Прикачени файлове:
c0788cee0639.jpg
c0788cee0639.jpg [ 81.94 KiB | Прегледано 11094 пъти ]


Подбират се еднакви по възможност картофи, обелват се или се измиват много хубаво и се оставят с кората - по желание. Нарязват се на филийки, но не до края, така че долната част на картофа да остане цяла. Картофите се посоляват, поръсват се с ароматни подправки по желание, може и с галета, намазват се отгоре с майонеза, може да се сложи и по парченце краве масло и се поръсват с кашкавал. Пекат се в тавичка на 170-180 град около 30-40 мин до готовност. Между резенчетата картофи може внимателно да се поставят тънки филийки бекон, сланина, да се поръси със сух чесън или да се намажат със смачкан. Стават и като самостоятелно ядене и за гарнитура. Ефектни са. Доколкото ми е известно, рецептата е от скандинавската кухня и има различни варианти.

Стъпка по стъпка с видео:

http://kyxarka.ru/news/1148.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Нахутът – старият нов гост в чинията



Бойка ВЕЛИНОВА

Няма как да харесваш храна, която десетилетия е отсъствала от трапезата и единствените спомени за нея са твърдите осолени страгали и леблебията в кафето а ла турка. Нахутът се връща в менюто на модерния българин заради лесното си приготвяне и неоценимия запас от полезни вещества.

За повечето от нас списъкът на бобовите култури приключва с два-три вида боб и една леща. Малко се използват грахът, соята, баклата и особено нахутът, който вече може да се намери в сушен вид не само по етно хранителните магазини, но и в по-големите супермаркети. Наличието на консерви с варени боб и леща подсказва, че и свареният нахут скоро ще ни навести в готов вид, както е в много страни, за удобство и улеснение на любителя на здравословното хранене. Някога варивото е присъствало на трапезата на българина, но постепенно отглеждането му замира.

По света и у нас

Нахутът е сред наистина древните храни на човечеството и свидетелства за това отпреди 7500 г. са намерени в Близкия изток. Няколко хиляди години по-късно питателното растение вече се използва в Гърция и Италия. Зеленчукът и досега се яде както в пресен вид, така и в зрял. Засажда се като боба – в гнездо с 2-3 зърна. Става на ниско храстче и цъфти с бели цветчета с тънки синкави нишки. Вирее предимно на тропичен и субтропичен климат. Отглежда се по Средиземноморието, Западна Азия, Индия и Австралия.

В Индия се добиват две трети от световната реколта нахут. Отглежда се предимно видът desi (на хинди означава „местен”) – с дребно и сбръчкано зрънце в по-тъмни цветове. Той е много засищащ и е основната храна на населението през цялата година. Тук хапват семената още неузрели, като семки, а листата правят на зелена салата. Някои сортове стават и за пуканки. Варивото е част от десетки видове къри. На субконтинента е много популярно и брашното от нахут, от което се правят питки и сладки (халуа в Бангладеш). Използва се за паниране, а в арабските страни – и за плоския хляб сока. В Бирма правят от нахут тофу - прясно вегетарианско сирене, подобно на това от соята.

По Средиземноморието е популярен сортът с по-едро, бежово и гладко зърно, известен като kabuli (идващ от Кабул). Вкусът му е близък до този на масления боб. Италианците добавят зърната към прочутите си мариновани антипасти (предястия) или салатата от три вида зърна – зелен боб, нахут и едър боб, подправени с балсамов оцет и зехтин. В Близкия изток е особено популярна рецептата за хумус, както и фалафелите. На Филипините държат сварените зърна в сладък сироп и си ги хапват за десерт.

Както навсякъде по света, от реколтата на най-масовото си растение (картофи в Норвегия, ориз в Китай, царевица в Мексико) дестилират и алкохолна напитка.

Нахутът отвътре
В 100 г зрели, сварени и неосолени зърна се съдържат 164 калории, 27 г въглехидрати, 9 г белтъчини, 7 г фибри и едва 2,6 г мазнини. И още – почти половината от препоръчваната дневна доза В9 (фолиева киселина) и четвърт от тази на магнезий и желязо. Нахутът се препоръчва при балансираното хранене заради ниския си гликемичен индекс и съдържание на наситени мазнини. Според последни изследвания помага за свалянето на холестерола и кръвното налягане. Зад статистиката се крие идеалната храна за вегетарианци и вегани, защото замества месото, но има по-ниско съдържание на триптофан, лизин и метионин. Напълно замества в менюто ни различните видове боб и леща.

Хората сме много консервативни при избора на храна – плъзгаме се по инерцията на няколкото гозби на баба и мазните закуски на улицата. Затова не бързайте да тръбите, че ще готвите нахут или какъвто и да е нов продукт. Никой няма да знае предварително за какъв вкус става дума, но ще бърчи нос недоволно, защото ще се наложи да излезе от клишето. Новите гозби и продукти трябва да се въвеждат на малки порции и с красива презентация, защото едва след като опитат, домашните ви ще станат техни фенове.

Правила за готвене

Прегледайте варивото за дребни камъчета. Накиснете го от вечерта или го кипнете във вода и оставете да престои. Предвидете не повече от 50 г на порция, тъй като се надува много. Варете в тенджера под налягане за 15-20 минути или в обикновен съд около час. Запазете ципите – в тях са антиоксидантите. Изхвърлете водата от варенето и я заместете при готвенето със зеленчуков бульон, ако вкусът ви се стори твърде непривичен. Сварените зърна могат да се съхраняват в буркан в хладилника и да се добавят към супи и всякакви салати. Подправени с лимон, сол и зехтин, стават и за отделно хапване. Шепа нахут заедно с домашен плодов сок може да се пасира и разреди с вода за засищащ и полезен шейк между основните хранения. Опитайте го също така с цедено кисело мляко.
Подправките, които вървят с нахута, са: сол, чесън, лимонов сок, зехтин, кимион на прах, смлени зърна кориандър, пресни листа босилек и джоджен.

Рецепти, които ще ви накарат да заобичате нахута

Арабски хумус

За да направите вкусен пастет, ви трябват 100 г суров нахут (или 250 г сварен), 100 г студено пресован сусамов тахан, 2 скилидки чесън, сокът от 1 лимон, около 100 мл зехтин, сол на вкус. Хапки от хляб или ръжени сухарчета за подложка. За декорация – няколко черни маслини.
След като сварите нахута, отцедете го, без да изхвърляте отделилите се люспи. Ако ползвате зърна от консерва, изплакнете ги. (Може да отделите шепа зърна за украса накрая.) Сложете ги в блендер, налейте вода до половината им и добавете тахана, зехтина, чесъна, солта, лимона. Пасирайте на гладка смес. Опитайте и подправете или леко разредете допълнително, ако се налага.
Оставете пастета да престои една нощ, за да се хармонизират вкусовете. Съхранявайте в хладилника до 3-4 дни. Може да се сложи и във фризер, но след размразяването има малко тричав вкус. Сервирайте като разядка, с улейчета отгоре, където да налеете още малко зехтин, и поръсете с (лют) червен пипер. Втори вариант е да направите хапки за мезе към виното или следобедна закуска, допълнена с маслини и резени домат. Трети начин на поднасяне е като сос към печени на скара зеленчуци и пилешки филенца. Хумусът съдържа балансирана комбинация от продукти, които доставят на организма ненаситени мазнини, калций, микроелементи и фибри.



Марокански гювеч


Прикачени файлове:
marokanski-guvetch.jpg
marokanski-guvetch.jpg [ 180.12 KiB | Прегледано 11083 пъти ]


Необходими продукти

пресни картофи, за предпочитане малки
нахут
печурки
пресен лук
чушки
подправки - розмарин, индийско орехче, мащерка, кориандър, червен пипер, пресен магданоз
зехтин

Пресните цели картофи, нахутът и нарязаните на едро гъби се поставят в кипяща вода. Добавят се подправките (с изключение на червения пипер). След около 10-тина минути - нарязаните чушки и пресния лук. Варим около 15 минути и малко преди да свалиям от огъня добавяме червения пипер и зехтина.

Нахутът изисква продължително варене, за да е годен за ядене. В случая съм ползвала предварително сварен. В арабските магазинчета може да се намери и консервиран. Най-практично (макар и не много здравословно) е да свари по-голямо количество и да се замрази на порции. Така можем да добавяме това недооценено у нас вариво към различни гозби.




Есенен гювеч

За 4 порции вземете 2 големи глави бял лук, 2 големи патладжана, 4-5 зелени и червени чушки, 300 г печурки. Трябва ви още към 80 мл олио, 100 мл червено вино, шепа сушена мащерка, 150 г зърна нахут, сол и черен пипер на вкус. Люта чушка по желание.
Първо почистете и нарежете патладжана на кубчета със страна 2 см. Сложете го в цедка и посолете обилно, за да се отцеди горчивият сок. Нарежете лука на ситно, чушките на едри парченца и гъбките – на резени. Те се мият непосредствено преди готвенето под течаща вода. Ако са с много пръст, сложете ги в по-голям найлонов плик с няколко лъжици брашно и вода и тръскайте, след това изплакнете.
В мазнината задушете лука, после изплакнатия и подсушен патладжан и запържете от всички страни. Идва време за гъбките, които също трябва да се запържат. Добавете чушките, нахута, подправете и залейте с виното. Захлупете и задушете за десетина минути. Сервирайте с пюре, пълнозърнест хляб или като гарнитура. По желание отгоре наръсете с ядки – шамфъстък или бадеми. Гювечът може да се поднесе и студен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2013, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
КАРТОФКИ ЗАПЕЧЕНИ С ЧЕСЪН

http://www.mycookingcreations.com/2009/ ... e.html?m=1

http://sweet-things.bg/baked-hasselback ... th-garlic/
Прикачени файлове:
baked-swedish-potatoes-with-garlic.jpg
baked-swedish-potatoes-with-garlic.jpg [ 30.94 KiB | Прегледано 10972 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 14:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Соева мусака

Соята е бобово растение с високо съдържание на белтък и може да се използва и в първият - белтъчен ден и във вторият - бобово-зърненият ден - за вегетариански белтъчен ден.

http://www.1001recepti.com/recipe/?reci ... ef=similar


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Соеви хапки с моркови и царевица

Продукти:

250 г соеви хапки
1/2 кг моркови
1 кутия варена царевица
сол
олио
1 с.л. горчица
1 ч.ч. бира
чесън на прах
черен пипер

Рецепта:

Соевите хапки (250 г) се заливат с гореща вода и се оставят да набъбнат. След това се смесват с разбитата с бира (1 ч.ч.) горчица (1 с.л.) и подправките, изсипват се в тава, поръсват се с олио и се пекат на фурна до пълна готовност. Морковите (1/2 кг) се нарязват на пръчици и се задушават във вода и масло с малко сол и черен пипер. Щом станат готови, се смесват с царевицата (1 кутия). Соевите хапки се поднасят топли с гарнитура от задушени моркови и варена царевица


Прикачени файлове:
soevi-hapki-s-morkovi-i-carevica-1-[190].jpg
soevi-hapki-s-morkovi-i-carevica-1-[190].jpg [ 126.97 KiB | Прегледано 10891 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 15:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Салата с нахут и кисели краставички и сушени домати

http://hihonas.blogspot.co.at/2012/12/1 ... 3-4-2.html

1 буркан (консерва) нахут
3-4 кисели краставички
1-2 мариновани чушки
3-4 сушени домати
2 скилидки чесън, намачкани
сол на вкус, черен пипер
магданоз

Краставичките, чушките, сушените домати се нарязват на ситно.
Смесват се в купа с нахута, чесъна и магданоза.
Подправя се на вкус със сол и черен пипер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ВТОРИЯ ДЕН - БОБОВО-ЗЪРНЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Кюфтета от соя и Чиа семена


200 гр соя, накисната за една нощ
4 скилидки чесън
1 с л Чиа семена
2 стръка пресен лук
100 гр ориз Басмати, сварен
1/2 ч л къри
1 ч л черен пипер
1 ч л кимион, смлян
1 ч л кориандър, смлян
1 д л подправка за фалафели (от арабските магазини)
2-3 с л брашно от нахут
1/2 връзка магданоз
сол на вкус

Соята се изплаква добре и се слага в купата на кухненски робот.
Смила се до едри частици.
Добавят се останалите продукти и се смила всичко до еднородна смес.
Оформят се кюфтенца и се редят в тава, върху пекарска хартия.
Пекат се на 180 градуса около 30 минути.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов