Патладжан с домат и моцарелаПрикачени файлове:
IMG_7758.JPG [ 209.71 KiB | Прегледано 7876 пъти ]
Продукти:
патладжан
домат
моцарела
зехтин
сол,сушен риган,черен и червен пипер
Прикачени файлове:
IMG_7768.JPG [ 237.76 KiB | Прегледано 7876 пъти ]
Приготвяне:
І вариант - с пресен патладжан за директна консумация :
Измийте и нарежете на шайби патладжана.Посолете и оставете да се отцеди,ако има горчив сок.
Измийте и подсушете шайбите.
Подредете ги в плитка тава за печене,покрита с пекарска хартия.
Намажете ги с четка със зехтин.
Запечете за десетина минути в загрята на 200 гр. фурна докато леко омекнат.
звадете тавата и върху всяка шайба патладжан подредете резен домат и моцарела.
Прикачени файлове:
IMG_7745.JPG [ 48.1 KiB | Прегледано 7876 пъти ]
Поръсете черен,червен пипер и риган.Може и листенца пресен риган или босилек.
Върнете тавата във фурната до разтопяване на моцарелата.
ІІ вариант - със замразен патладжан :
Измийте и нарежете на шайби патладжана.Посолете и оставете да се отцеди,ако има горчив сок.
Измийте и подсушете шайбите.
Подредете ги в плитка тава за печене,покрита с пекарска хартия.
Намажете ги с четка със зехтин.
Запечете в загрята на 200 гр. фурна докато много леко омекнат.
Можете да подготвите повече зеленчук и да печете по две тави наведнъж .
Оставете патладжана да изстине така както е върху хартията за печене в тавите.
След което подредете на етажи един върху друг всички листи хартия заедно с патладжанените шайби.Така върху една тава ще имате няколко реда патладжан,разделен с хартия за печене.
Взимате тавата и я поставяте във фризера ,докато се замразят шайбите.
След което изваждате тавата от фризера и опаковате в отделни торбички единично замразените шайби патладжан.
Ако си спестите тази процедура и напълните патладжана по торбичките след печенето и после го замразите,шайбите ще се слепят и когато ви потрябват ще трябва да ги чакате да се размразят,преди да ги използвате.Докато по този начин всяка шайба е индивидуално замразена и можете да я подредите отново за печене без да я размразявате.
И така...отваряте пакета замразен патладжан и подреждате шайбите в тава,покрита с хартия.
Слагате в загрята фурна за 2-3 мин,колкото да се отпуснат и ако има тук-там някое ледче да се изпари.
Изваждате ги,подреждате отгоре домата,моцарелата,ръсите ригана, черния и червения пипер, и връщате обратно до стопяване на сиренето.