90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 29 Мар 2024, 02:22

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 89 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: РЕЦЕПТИ ЗА ПЪРВИЯ ДЕН - БЕЛТЪЧЕН ДЕН
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 15:11 
Offline

Регистриран на: 03 Яну 2012, 15:39
Мнения: 4

В БЕЛТЪЧЕН Е ДЕН Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ СЕ СМЕСВАТ БЕЛТЪЧИНИТЕ - ТОЕСТ ЯЙЦА СЕ ЯДАТ ОТДЕЛНО, МЛЕЧНИТЕ ( СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, КИСЕЛО МЛЯКО, ПРЯСНО МЛЯКО ) СЕ ЯДАТ ОТДЕЛНО, РИБА СЕ ЯДЕ ОТДЕЛНО, МЕСО СЕ ЯДЕ ОТДЕЛНО - ОТДЕЛНО ПИЛЕШКО, ОТДЕЛНО ТЕЛЕШКО, ОТДЕЛНО СВИНСКО, ОТДЕЛНО АГНЕШКО, ОТДЕЛНО ЗАЕШКО .... И Т.Н.
ВЕЧЕРЯТА Е МИНИМУМ 4 ЧАСА СЛЕД ОБЯДА И Е ЕДНАКВА С НЕГО И ПОЛОВИНАТА ПО КОЛИЧЕСТВО !
КЪМ ОБЯДА СЕ ЯДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 1 ФИЛИЙКА ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ ( ОТ 72 ГРАМА) И ОБЯДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ЗАВЪРШВА С БУЛЬОН ОТ БЕЛТЪЧНИЯТ ПРОДУКТ КОНСУМИРАН ОТ МЕСО/ПИЛЕ/РИБА ИЛИ ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН ИЛИ АЙРАН/ ТАРАТОР ЗА МЛЕЧНИ БЕЛТЪЧНИЛ НАЙ -ПОДХОДЯЩИ ЗА БЕЛТЪЧЕН ДЕН СА САЛАТИТЕ ОТ ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ



Пилешки дробчета

по два начина :

1) запържвам леко пилешките добчета и добавям нарязан на шайби стар лук. Пържа докато дробчетата станат готови,а лука се задуши хубаво (да омекне и да не хрупка). Това не е точно дроб по селски, но става мн. вкусно и се приготвя мн. бързо.

2) другия начин е с повечко продукти - запържвам пак леко дробчето и към него добавям да се пържат лука на шайби, моркови,нарязани на тънки шайби, гъбки и домати -настъргани или доматено пюре ;запържвам всичко пак докато стане готов дроба и се задушат хубаво зеленчуците. Ако искаш към края можеш да добавиш и печена червена чушка- придава мн. приятен аромат. Когато всичко е готово слагаш пресен магданоз и сервираш с лимонов резан :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 22:06 
Offline

Регистриран на: 10 Яну 2012, 23:14
Мнения: 3
Свинско с гъби и маслини

Продукти:
500г свинско месо (аз си купих шол, защото обичам чисто месо)
1 глава лук (аз го направих с червен)
200г гъби
5-6 маслини
чубрица
червен, черен пипер
малко сол

Приготвяне:
Слагате мъъъничко зехтин, задушавате кромида, нарязан на кръгчета, слагате нарязаните гъби и маслини, нарязвате месото на лентички и задушавате за около 25мин. (Месото и гъбите пуснаха много вода и затова толкова много време ги задушавах.) Изчаквате водата да си изври хубаво, слагате чубрица, червен и черен пипер и малко сол. Разбърквате още 2-3 пъти и е готово! Добър апетит! :)

P.S. Това количество на рецептата е за обяд и за вечеря,
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Ето и как изглеждаше :)
mesooooooooooo.JPG
mesooooooooooo.JPG [ 99.27 KiB | Прегледано 50170 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 23:04 
Offline

Регистриран на: 14 Яну 2012, 13:38
Мнения: 13
Френска марината за всякакво месо
Разбъркваме в една дълбока чиния,няколко лъжици олио,няколко лъжици лютеница,черен пипер,кимион.Казвам няколко,защото това зависи от това колко месо ше се маринова,идеята е да сигне да се намажеМесото осоляваме предварително,намазваме от 2-те страни с маринатата и оставяме да поседи,може и веднага да се пече във фурната,но колкото повече постои по крехко и сочно става.Като оберете с мръвките марината от чинията,изсипете макло водичка и изплакнете,като тази вода се слага в тавата,при ръвките и айде на 220 градуса във фурната.Аз така си пека най често пиле и става невероятно.Може да си мариновате и риба така...опитайте,заслужава си :)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2011, 19:12
Мнения: 22
Давам само подсещане, а ако някой иска рецепта, ще му я кажа, че не ми се пишат всичките :

Сирене по шопски
Пълнени гъбки с кашкавал
Броколи със синьо сирене
Дробчета по селски / може сърчица или воденички/
Пълнени чушки/тиквички със сирене
Сирена със зеленчуци и кашкавал
Печено сирене с билки
Пилешки пържоли
Пилешки шишчета
Пилешка кавърма
Омлет с гъби
Омлет със зеленчуци


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2012, 18:55 
Offline

Регистриран на: 10 Яну 2012, 17:16
Мнения: 1
Свинско с броколи:

Необходими продукти

броколи - 1 глава
свинско месо - 500 грама свинско филе
гъби - 5 броя
моркови - 1 брой
бульон - 1 ч.ч. зеленчуков
праз - 1 стрък
чесън - 4 скилидки
чушки - 1 брой червена
соев сос - 1 с.л
сусам - 1 с.л
джинджифил - 2 с.л пресен
зехтин - 2 с.л
масло - 1 с.л.

Приготвяне

Накъсайте броколито на розички и ги сварете за 2-3 минути в кипяща вода. Веднага след това охладете в ледена вода и отцедете.

Загрейте маслото в голям тиган и запържете накълцания чесън, праз. След малко добавете нарязания на тънки филийки морков (с помощта на белачка), а след 2 минути и нарязаните гъби. Посолете и оставете да се задушават до омекване на гъбите. Нарежете чушката и добавете и нея. При нужда добавете малко от бульона. Овкусете с черен пипер и 1 с.л. джинджифил.

В отделен съд загрейте зехтина и сложете да се запържи нарязаното свинско месо. Щом се позапържи долейте останалия бульон, соевия сос и оставете, докато месото е напълно готово. Преди да свалите от котлона прибавете сусама и другата лъжица джинджифил. Посолете и прибавете черен пипер на вкус.

Поднесете порция свинско месо върху канапе от зеленчуците.

Става много вкусно! Аз лично купувам вратни пържолки , защото след като пробвах с бут и на двамата с приятеля ми ни стана доста сухичко месцето .Броколите ги вземам замразени и ги добавям към края на готвенето и си става супер . Да ви е сладко


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 14:51 
Offline

Регистриран на: 11 Яну 2012, 17:08
Мнения: 2
Пилешка или свинска каварма

Свинско или пилешко месо се нарязва на хапки и се запържва в тефлонов тиган, нарязва се праз лук и чушки и като се позапържи месото се слагат при него, когато всичко е готово се слагат домати. Става странно вкусно и диетично.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2012, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Яну 2012, 23:37
Мнения: 3
Момичета, днес правих тази рецепта и стана много вкусно. Затова реших да я споделя с вас.

Овчарски гювеч

2 бр. чушки
2-3 бр. домати
1 глава кромид лук
праз( по желание)
100 г сирене
2 с.л. олио
1 връзка магданоз
1 зеленч. бульон

За заливката:
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. брашно
кашкавал

Нарязват се на едро лука и чушките и се задушават в олиото и малко вода. Добавят се нарязаните домати и зеленч. бульон, и се оставя да поври докато се изпари част от течността. Прибавя се и натрошеното сирене. Разбърква се добре сместа и се изсипва в тавичка, поръсва се със ситно нарязания магданоз. Ястието се залива с разбитите кисело мляко, яйце, брашно и настърган кашкавал и се пече в умерена фурна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2012, 18:05 
Offline

Регистриран на: 23 Яну 2012, 12:41
Мнения: 3
Никога не съм обичала да готвя само са себе си и сега, когато започнах диетата не е по-различно и затова правя така, че и домашните ми, които не са на диета да ядат готвеното с мен. Днес за белтъчния ми ден направих

Джолан-курбан

В тенджерата под налягане сложих следните продукти: два свински джолана, нарязани на порции, глава лук, средно голяма глава целина на кубчета, три цели средно големи картофа(после ги сипвам само в чиниите на моите хора, в моята неееее), три големички моркова, нарязани на кръгчета (главно заради мене, защото аз нали съм без картофче), зърна чер пипер, вода до 2/3 на тенджерата, сол на вкус, половинка дафиново листо и мъничко олио. Варих два часа. Стана чудесно. След сервиране, застройвам с лимон, може и с оцет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2012, 13:48 
Offline

Регистриран на: 19 Фев 2012, 11:34
Мнения: 7
Аз ще се вкюча с една салатка...

Салата с пилешко месо

-айсберг
-рукола
-авокадо
-пиле
-гъби
-лимон
Накъсваш или нарязваш айсберг, рукола(или нещо зелено по ваш вкус), нарязваш на кубчета половин авокадо, запичаш на скара или задушаваш в тиган пилешко на парченца и гъби. Оставяш ги да се охладят и ги мяташ в купата със салатата...Малко лимон, капка зехтин и сол...Добре е да не смесваш всичко на обяд. Оставете част от месото и гъбите в хладилника и си нарежете салатата непосредствено преди да вечеряте, за да е свежа. Мнооого е вкусно ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2012, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Мар 2012, 16:30
Мнения: 2
Местоположение: П-в
Тиквички на фурна със сирене и кашкавал

Продукти:
2-3 тиквички (не мн големи)
1 яйце( не е режимно яйцето заедно със сиренето )
150-ина грама сирене
150-ина грама кашкавал
Подправки по желание (аз лично слагам мн чубрица,защото обожавам :D )
Зехтин на око

Тиквичките се настъргват,като след това се изцеждат хубаво. Върху тях се размачква сиренцето,добавят се и подправките и хубаво се разбърква..Накрая се настъргва и кашкавалчето..И се запича във фурната.

Става н хубаво..Аз лятото си умирах да го ям това. Като грамаж за сиренето и кашкавалът,малко си го измислих,защото аз слагам на око..Може и вие така. В зависимост колко искате да има в самото ястие. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2012, 18:37 
Offline

Регистриран на: 19 Фев 2012, 11:34
Мнения: 7
Много вкусно сиренце във фолио:

- Сирене
- домат
- ронена чубрица
- червен пипер
- съвсвм малко зехтин
...завиваш във фолио и запичаш


Прикачени файлове:
IMG_1739.jpg
IMG_1739.jpg [ 184.36 KiB | Прегледано 42915 пъти ]
IMG_1738.jpg
IMG_1738.jpg [ 161.3 KiB | Прегледано 42915 пъти ]

_________________
[url][url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wjXt3YH/]
Изображение
[/url]
[/url]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2012, 20:38 
Offline

Регистриран на: 12 Мар 2012, 13:28
Мнения: 2
Местоположение: Истанбул,Турция
Телешко с гъби :)

Продукти:
500 гр телешко месо
1 кг гъби
2-3 глави лук
1 морков
сол,черен,червен пипер
Приготвяне:
Първо се измива и нарязва на малки кубчета телешкото месо.Задушава се за 10 минути със сол и черен пипер.Изкарва се и се изцежда,със бульона се задувашава лука 'след това се добавят и нарязаните и изчистени гъби.След като се задушат добре се прибавя месото и картофите нарязани на дребно.Настъргвате моркова(нищо не се запържва!!!) и добавяте и него.Слагате сол червен и черен пипер на вкус.Намалете огъня и оставете минимум един час да къкри на огъня!Да Ви е сладко :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2012, 23:21 
Offline

Регистриран на: 08 Апр 2012, 10:18
Мнения: 1
Могат ли да се смесват месо с яйца,яйца с кисело мляко,сирене с месо,и подобни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2012, 18:14 
Offline

Регистриран на: 23 Мар 2012, 00:19
Мнения: 4
Пържолки от пуешко или пилишко на тефлонен тиган или тиган скара


За белтъчния ден си правя винаги пилешко или пуешко филе на дебелия тефлонов тиган, без мазнина, поръсено с тези готовите подправки за пиле на скара.Много е вкусно.2 пържолки за обяд и 1 за вечеря, винаги придружени с маруля, краставици и домати. Разпределям върху пържолките 1 лъжица суров качествен зехтин.Нали знаете, че зехтинът е много полезен, но само ако е суров.

КАПРЕЗЕ

кръгчета моцарела, отгоре кръгчета домати и върху тях ситно нарязания босилек и...зехтинче.Две топчици моцарела на обяд и една на вечеря. Лесно и засищащо. Да ви е сладко, момичета!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2012, 12:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Юли 2012, 11:35
Мнения: 6
Ето нещо лесно, бързо и вкусно, подходящо за цялото семейство.
Пиле с китайска гарнитура - побългарено.
Продукти (за 2 порции):
400гр. охладени пилешки гърди или пилешко бон филе (аз предпочитам бон филето)
2 средно големи моркова
2 малки тиквички
1/2 глава лук (аз предпочитам червен)
1 с. л. Чили сос без захар
1с. л. зехтин (по желание)
босилек (може и сух)
риган (може и сух)
магданоз (за предпочитане пресен)
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:
Пилешкото месо се запича на сух тиган до златисто. Подправя се единствено със сол и малко черен пипер. След като пилето е готово в същия тиган задушавате лука и морковите нарязани на пръчици. Може да добавите малко зехтин, ако смятате, че е необходимо. Когато морковите поомекнат добавяте нарязаните на пръчици тиквички. Дозадушавате зеленчуците. Малко преди да оттеглите от котлона добавяте чили соса, ако не обичате люто може да се замени с доматен сок, подправяте на вкус със сол и подправки по ваш вкус. При поднасяне се поръсва с пресен магданоз.
Изображение Изображение
Това е порцията на приятеля ми, моята е 4 късчета пиле на обяд и 2 на вечеря (и с половин гарнитура естествено). Надявам се, че ще ви хареса тази моя интерпретация.
Bon Appétit ;)

_________________
Изображение


За да получиш повече от живота, дай повече от себе си.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Има само два начина да се справиш с жените, но никой не ги знае!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
КЕБАПЧЕТА

:D

Продукти /за 9-10 порции/:

1 кг месо (тлъсто овнешко/овче и крехко говеждо/телешко или свинско и говеждо/телешко в съотношение 1:1)

1 чаена лъжичка сол

черен пипер

1 водна чаша вода

малко бахар и кимион (ако месото е от старо животно)

Начин на приготвяне:

Месото се почиства от ципи и сухожилия, нарязва се на кубчета и се полива с подсолената вода. След десетина минути се смила два пъти в месомелачка. Поставя се в емайлиран или порцеланов съд, заглажда се, покрива се с мокра кърпа и се оставя на студено (в хладилника) за 1 нощ. Отлежалото така месо се омесва с черен пипер (и по желание ситно нарязан лук, но класическите кебапчета са без лук) и отново се оставя да отлежи 3-4 часа. Оформят се 30 кебапчета ( "пръчки" с дължина около 12 см и дебелина 2 см). Кебапчетата се пекат на умерено загрята скара (намазана с лой или сланина, ако месото не е много тлъсто), като се обръщат често чрез търкаляне в една посока. Опечените кебапчета трябва да са сочни, но не сурови/кървави.

Поднасят се с гарнитура от ситно нарязан лук, домашна лютеница без захар и салата според сезона (туршия или зелена).


Последна промяна Виолина на 29 Дек 2012, 22:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
КАВАРМА КЕБАП

По молба на наш читател от Шотландия ви предлагаме рецепти за каварма кебап, едно вкусно ястие, характерно за българската кухня.

Включили сме пет негови разновидности. Можете да изберете този начин на приготовление и тези продукти, които отговарят на вкуса ви и на изискванията ви за здравословно хранене.

РЕЦЕПТА 1



ПРОДУКТИ: 3/4 кг крехко свинско месо
1/2 чаша мас
4-5 стръка праз
1 лъжица доматено пюре
1 лъжичка червен пипер
1 лъжичка черен пипер
1 кафена чашка вино
1 главичка лук, магданоз, 1 люта пиперка


Начин на приготвяне:

Нарежете месото на хапки, запържете го в маста и го извадете в чиния. В същата мазнина запържете ситно нарязания праз. Посолете го и го разбъркайте с доматеното пюре, червения и черния пипер. Налейте 1/2 чаша вода, прибавете виното и върнете месото в тенджерата.

Оставете ястието да ври на слаб огън, докато остане на мазнина. Поднесете го поръсено със ситно нарязан лук, магданоз и малко лютива пиперка. Като гарнитура поднесете ориз или пържени картофи.Това е за семейството - ние хапваме със зърнестата филийка !!! :evil:



РЕЦЕПТА 2

ПРОДУКТИ: 0,800 кг свинско месо
2 глави кромид лук
1-2 моркова
1 резен целина
5-6 стръка праз
1 лъжица доматено пюре
1 кафена чашка вино
сол, червен и черен пипер, 1-2 дафинови листа и 2-3 лютиви пиперчици


Начин на приготвяне:

Нарежете на късчета месото и го запържете заедно с кромида, морковите и целината, нарязани на тънки филийки. Прибавете след това праза, нарязан на парчета, солта, червения и черния пипер, доматеното пюре и 1 чаша гореща вода.

Оставете ястието да се задушава 15-20 минути на слаб огън, след което добавете виното, дафиновите листа и лютивите пиперчици. Готовото ястие трябва да остане почти на мазнина.



РЕЦЕПТА 3

ПРОДУКТИ:

/за една порция/ 150 г месо
1/3 кафена чашка олио
1/2 чаена лъжичка доматено пюре или 1/2 средно голям домат
2 стръка праз
1 лютива чушка
10 мл бяло вино
сол


Начин на приготвяне:

Нарязаното на хапки месо задушете добре в мазнината. Прибавете праза, нарязан на пръстени. Като поомекне, сложете към него доматеното пюре, чушката, червения пипер, солта и виното. Кавармата ври на слаб огън около 10-15 минути, доляна с половин кафяна чашка вода. Поднася се топла, само на мазнина,хапваме със зърнестата филийка !


РЕЦЕПТА 4

ПРОДУКТИ:

/за една порция/ 200 г свинско месо от плешката
1 супена лъжица свинска мас
2 стръка праз (само бялата част)
2-4 пиперки от туршия
1 лютива пиперка (по желание)
5-6 гъби
черен пипер, горчица, сол


Начин на приготвяне:

Отделеното от костите месо се начуква, нарязва се на късчета и се посолява леко, след което се пържи до омекване в предварително загрятата мазнина. В същата мазнина след изваждането на месото се задушават до омекване дребно нарязаният праз и почистените и нарязани пиперки и гъби, а накрая се прибавя лютивата пиперка. Поднася се горещо с гарнитура от пържени картофи, горчица и салата. Това е за семейството - ние хапваме със зърнестата филийка !!! :evil:




РЕЦЕПТА 5

ПРОДУКТИ:

400-500 г телешко или говеждо месо (може и овче)
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
1 винена чаша вино
3-4 супени лъжици мазнина за пържене
1 супена лъжица брашно
1/2 чаена чаша бульон от кости
червен пипер, черен пипер, сол


Начин на приготвяне:

Месото се начуква и нарязва на малки парчета, посолява се леко и се оставя да отлежи 1/2-1 час. Загрява се мазнината и в нея с решетеста лъжица на два пъти се слага месото и се пържи, докато добие златисто-кафяв цвят. Изважда се и се поставя в затоплен съд, в който е сипана 1 супена лъжица бульон. В същата мазнина се пържи до златисто оцветяване ситно нарязаният лук, след което се изважда с лъжица и се прибавя към месото. Сместа се наръсва със смесените сол, червен и черен пипер и се разбърква леко. Към мазнината се прибавят бульонът, виното, чесънът, 1 бучка захар (по желание) и сол. Сосът се кипва и се застройва с брашното, размито в малко студен бульон или вода, кипва се повторно, като се разбърква внимателно и се оттегля от огъня.

Ястието се поднася с гарнитура от пържени картофи, пюре от картофи, кус-кус, юфка и пр. Отделно се поднасят сосът, изсипан в сосиера, и салата от пресни зеленчуци или туршия. Това е за семейството - ние хапваме със зърнестата филийка !!! :evil:

Ако използвате овче месо, не го отделяйте, след като го запържите, а прибавете другите продукти и го задушавайте, докато омекне.

Използвани източници:
1. Чолчева, П., Ц. Калайджиева. Съвременна домашна кухня. С. Техника, 1972.
2. Книга за всеки ден и всеки дом. С., Техника, 1978.
3. Чортанова, С., Н. Джелепов. Нашата и световната кухня и рационалното хранене. С. Медицина и физкултура, 1983.
4. Смолницка, С. Изкуството да готвим. С., Техника, 1980.


Последна промяна Виолина на 29 Дек 2012, 22:04, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Патешки дроб

Fois gras

Необходими продукти:

- 1/2 кг патешки дроб
- 5 г сол
- 1/2 лъжичка смес от бял и черен пипер
- щипка захар
- 2 с. л. коняк

Начин на приготвяне:

Дробът се почиства добре от ципите и кръвоносните съдове. Измива се, подсушава се и като се подправи, се слага в малък керамичен съд.

Пече се на водна баня 15 минути на 125 градуса. Оставя се да изстине и е добре да престои 3-4 дни в хладилник преди консумация.


Прикачени файлове:
Патешки дроб.jpg
Патешки дроб.jpg [ 11.71 KiB | Прегледано 42749 пъти ]


Последна промяна Виолина на 29 Дек 2012, 22:06, променена общо 2 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ГЮВЕЧ С ОВЧЕ МЕСО

Необходими продукти

1 кг овче месо
2 глави кромид лук
1 чаена чаша мазнина
400 г картофи (НЕ СЛАГАЙТЕ ПО ВРЕМЕ НА ДИЕТАТА !)
300 г тиквички
400 г зелен фасул
200 г патладжани
250 г чушки
200 г бамя
1 връзка магданоз
2 чаени лъжички червен пипер
сол на вкус
черен пипер.


Начин на приготвяне:
Нарежете овчето месо на парчета. Посолете го и го поръсете с черен пипер. Сложете го да ври с нарязания кромид лук в малко вода. След като се изпари водата, прибавете мазнината. Задушете месото докато омекне, след което го прехвърлете в пръстен съд. Прибавете обелените и нарязани на колелца картофи, нарязаните на филийки тиквички, предварително нарязан и задушен зеления фасул, нарязаните на кубчета патладжани, чушките, нарязани на ситно, и бамята. Поръсете всички продукти със ситно нарязан магданоз, червен пипер, сол и разбъркайте добре. Печете гювеча в умерена фурна. По желание можете да го залеете с 4 добре разбити яйца :!: :!: :!: (не режимно за нас)преди да го извадите от фурната. В този случай заливката се пече докато се зачерви. Гювечът се поднася в пръстения съд, в който е печен.

Хапваме със зърнестата филийка !!! :D


Последна промяна Виолина на 29 Дек 2012, 22:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Моряшка супа(пача) с прясна риба


Необходими продукти (за 4 порции):

- 100 г дребна солена риба
- 1 кг прясна морска риба (сафрид)
- 2 моркова
- 1 глава лук
- парче целина
- магданоз
- сол
- черен пипер
- оцет
- вино
- лимонова кора
- 1 с.л. желатин

Начин на приготвяне:

Изчистената морска риба (без главите) се слага заедно с дребната в подсолена вода и се вари 15 минути.

Вади си и се обелва кожата, надробява се и се наръсва със сол, черен пипер и няколко капки оцет, а кожата се връща в бульона. Прибавят се смлените моркови, лукът, целината, сол, вино, оцет и лимонова кора и се вари около 20 минути.

Бульонът се прецежда и докато е още горещ, в него се разтваря желатинът, предварително накиснат в 2 с.л. студена вода. Сместа се разбърква добре, докато желатина се разтвори напълно. Прибавя се месото от рибата и се излива в намокрена тавичка или специална форма за желиране.

Оставя се да се желира на студено, след което се обръща върху специално блюдо. Пачата се гарнира с твърдо сварени яйца, маслини, резенчета лимон и салата според сезона.

Източник: Желязко Салабашев, Udoma. com


Прикачени файлове:
b0562075e5b6b5724591a5d530476d1d.jpg
b0562075e5b6b5724591a5d530476d1d.jpg [ 7.03 KiB | Прегледано 42746 пъти ]


Последна промяна Виолина на 29 Дек 2012, 22:08, променена общо 3 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Печен заек в пръстен гювеч

Рецепта за печен заек в пръстен гювеч.

Необходими продукти:

- 1 заек
- 2 к.ч. мазнина
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. свинска мас
- 2 с.л. червен пипер
- 5-6 скилидки чесън
- 1-2 дафинови листа
- 1 ч.л. чубрица
- черен пипер
- сол

Начин на приготвяне:

Заекът се накисва 1 нощ в марината, приготвена от равно количество вино и вода, 1 глава лук, нарязана на филийки, 2-3 разцепени моркова, парче целина.

От половината мазнина, брашното, червения пипер и чубрицата се прави рядка каша. Останалата мазнина се изсипва на дъното на гювеча.

Всяко от нарязаните парчета месо се посолява и се потапя в кашицата. Нарежда се в гювеча, като между месото се поставят скилидките чесън и дафиновия лист, а върху месото - бучка свинска мас, колкото лешник.

Залива се с вода колкото да се покрие месото и се пече до изпаряване на водата.
Добре е да се пече в захлупен с капак гювеч.

Източник: Ира Тодорова, Udoma. com


Прикачени файлове:
Печен заек в пръстен гювеч.jpg
Печен заек в пръстен гювеч.jpg [ 10.76 KiB | Прегледано 42745 пъти ]


Последна промяна Виолина на 29 Дек 2012, 22:09, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Цезарова салата с риба тон

Необходими продукти:

500 г зелена салата
риба тон 300 гр филе от консерва или 3 яйца
1/2 лимон
2 с.л. сос Уорчестър или соев
1 с.л. горчица
3 скилидки чесън
120 гр крутони от филийката
тиквени и слънчогледови семки, маслинки , копър, магданоз
зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете зелената салата. Нарежете я не много на ситно. През това време сварете яйцата. След това обелете и накълцайте на ситно скилидките чесън. Прибавете го към салата заедно с консервата риба тон (или нарязанети яйца), горчицата и сосът Уорчестър.

Накрая изстискайте сока от лимон и прибавете отгоре крутоните и поръсете със семената и маслинки.
Приготвяне на крутоните:

Нарежете хляб на малки кубчета. Запържете леко в тиган, докато станат хрупкави и прибавете 2-3 щипки червен пипер.


Прикачени файлове:
Салата Цезар.jpg
Салата Цезар.jpg [ 15.34 KiB | Прегледано 42742 пъти ]


Последна промяна Виолина на 29 Дек 2012, 22:10, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Бутчета от заек с пресни зеленчуци

Необходими продукти (4 порции):

4 заешки бутчета
мащерка
чесън
лук
морков
целина
бяло вино
4 тиквички
3 картофа
2 домата
100 гр. нарязани черни маслини

Начин на приготвяне:

Бутчетата се изпържват от двете страни, след което се добавя чесън, лук, моркови, мащерка, бяло вино и се допичат на фурна.

Зеленчуците се приготвят по следния начин: нарязват се на кубчета и се запържват, като се спазва следната последователност: картофи, тиквички, лук, домати и накрая маслините. После се поръсват с пресен босилек.

Зеленчуците се подреждат в чиния и върху тях се поставят заешките бутчета.


Прикачени файлове:
Заешки бутчета със зеленчуци.jpg
Заешки бутчета със зеленчуци.jpg [ 10.91 KiB | Прегледано 42657 пъти ]


Последна промяна Виолина на 29 Дек 2012, 22:12, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Салата от кисели краставички и варени яйца

Необходими продукти:

2-3 кисели крастaвички
4 твърдо сварени яйца
3-4 с.л. майонеза
1 с.л. горчица
черен пипер
олио или зехтин, магданоз, зелен лук или малка главичка зрял лук на тънки колелца
1 лъжица каперси- по желание
оцет
сол

Начин на приготвяне:

Забъркайте майонезата и горчицата в подходящ съд и поръсете с черния пипер и други подправки по желание. Добавете нарязаните на кубчета краставички, лука и яйцата .

Разбъркайте леко, като постепенно добавяте мазнината, оцета и сол на вкус. Гарнираите с магданоз и маслинки !

Хапнете на обед и вечеря с филийката зърнист хляб и голяма зелена салата с репички


Прикачени файлове:
Салата от яйца и краставички.jpg
Салата от яйца и краставички.jpg [ 11.16 KiB | Прегледано 42655 пъти ]


Последна промяна Виолина на 29 Дек 2012, 22:13, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рецепти Първи ден – Белтъчини
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 00:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Агнешко печено с краве масло и розмарин

Продукти :

1 агнешка прясна плешка
голяма клонка пресен розмарин
150 грама краве масло
150 грама червено вино
пипер " Меланж " - бял , зелен , розов и черен ( ако нямате , и само черен пипер ще свърши работа )
2 равни супени лъжици мед
3 - 4 едри скилидки чесън
2 глави кромид лук
сол

Осолете плешката от двете страни , поръсете я добре с пипера и я поставете в тавата . Върху нея сложете клонката розмарин .В някакъв съд сложете кравето масло да се разтопи , сложете целите скилидки чесън и главите лук, срязани на две да ароматизират маслото .
Намалете котлона и добавете меда , разбъркайте добре и постепенно добавете и виното .
Изсипете сместта върху месото , като скилидките чесън и лука ги сложете някъде на дъното на тавата , да не са върху месото .
Завийте тавата много добре с фолио и сложете във фурната да се пече .
Аз пека около 4 . 00 - 4 . 30 часа на 200 градуса .
Вие си познавате фурната и ще осъществите печенето , според това .
Месото се полива ( или маже ) със соса няколко пъти по време на печенето и пак се завива с фолио . Само последните 15 - 20 минути печете без него , за да стане коричка ( въпреки , че тя започва да си става още под фолиото ) .

След като приключите с печенето , оставете плешката за 15 минути в изключената топла фурна .
Когато го извадите , махнете всички излишни неща - чесъна и лука и сложете плешката върху фолио , за да не стои в мазнината .


Прикачени файлове:
pecheno agne.jpg
pecheno agne.jpg [ 64.42 KiB | Прегледано 42652 пъти ]


Последна промяна Виолина на 29 Дек 2012, 22:14, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 89 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов