90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 29 Мар 2024, 16:36

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Патладжанен хайвер

Прикачени файлове:
big_5b805ce68b2a0b9e9eb544d54fd82016.jpg
big_5b805ce68b2a0b9e9eb544d54fd82016.jpg [ 13.21 KiB | Прегледано 7017 пъти ]


Необходими продукти
2-3 бр. патладжани
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 бр. домат
1 бр. чушка
5-6 стръка магданоз
1 стрък джоджен
6-7 с.л. зехтин
2-3 с.л. лимонов сок
сол
Начин на приготвяне
Патладжаните се пробождат на няколко места и се пекат 10-15 минути на 220 С. Лукът, джодженът, чушката и доматът се нарязват на ситно. Изпечените патладжани се обелват и се нарязват на дребно, а чесънът се счуква. Всички продукти се слагат в купа, подправят се със сол, зехтин и лимонов сок и хубаво се разбъркват.


Последна промяна Виолина на 01 Фев 2013, 13:08, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 13:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Домашно фъстъчено масло


Прикачени файлове:
f-610x300.jpg
f-610x300.jpg [ 77.7 KiB | Прегледано 7105 пъти ]



ПРОДУКТИ:

500г фъстъци
50г растително масло по избор
50-100г вода
по желание- мед

За или против фъстъците?

А сега де?! Как да ви кажа….аз съм за, защото обожавам фъстъци, никога не съм имала проблем с тях, а и са много хранителни и полезни-

100г фъстици имат:
25г белтъчини
50г мазнини
36% от RDA фибри
21% от RDA желязо
23% от RDA ниацина ( В1)
//RDA= recommended daily acceptance, т.е. препоръчителен дневен прием//

Обаче…фъстъците имат най-много алергени от всички храни. Т.е. децата трябва да хапват по малки количества, а кърмещите мами- да не прекаляват с тях.

Също е важно фъстъците да се съхраняват на сухо място, т.к. на влажна и топла среда лесно плесенясват, могат да се развият алфатоксини и именно от тук идва твърдението, че фъстъците са отровни!
Важно е да знаете произхода на фъстъците, ако искате да ги хапвате сурови.
Както всички бобови, така и фъстъчките съдържат ензимни инхибитори, които могат да влошат храносмилането, ако не са премахнати – това при бобовите става с накисване за няколко часа.
За това аз предпочитам да хапвам печени фъстъци, като дори суровите не ми допадат особено…

Ох, много философия, много нещо. Айде сега по същество!


Не знам за вас, ама аз наистина обожавам фъстъци! И помня като дете как завиждах на американските деца от филмите, които постоянно имаха сандвичи с фъстъчено масло. Тогава нямаше такива екстри в България, но за нещастие (да, именно за нещастие), в последните 2-3 години в по-големите супермаркети има поне 4-5 марки фъстъчено масло.
Защо казвам за нещастие ли?! Защото, за щастие, чета етикетите..
Маслото на Балчо- има хидрогенирани растителни мазнини…нали знаете, че те са пряко свързани с образуването на рак и са евтин и смешен начин за подобряване на външния вид на маслото и влошаване на качествените и вкусови качества?!
Има и други масла, които също съдържат хидрогенирани мазнини, както и сол и захар. Е благодаря! Не ща да ви ям озахарените и евтини смеси.

Единствено био фъстъчените масла, които се предлагат си струват, но не всеки може да отдели 10лв за бурканче от 300г, при положение, че килограм фъстъци е 5лв ☺

И понеже съм голям фен на кремовете за торта с фъстъчено масло, а откзвам да купувам боклучивите им алтернативи от магазина, правя свое.

И вие ще правите ваше!

Начин на приготвяне:

Фъстъците тярбва да се опекат първо.
Това може да стане на тиган, във фурна или в микровълнова.
На тиган- изсипвате фъстъците и редовно бъркате на умерен огън, като внимавате да не прегорят фъстъчките
Във фурна- фъстъците се изплакват добре с вода, отцеждат се и се слагат в загрятата фурна. Пекат се около 20-30 минути на около 160º. Внимавайте да не прегорят.
В микровълнова- по спомен от студентските години- в чиния се слагат измити фъстъци и за 7-10 минути трябва да са готови. Но т.к. не съм ползвала отдавна, може и да съм забравила как става…

Ок. Вече си имаме домашно- печени фъстъци. Хубаво би било да не изяждаме повече от половината ( както се случва при мен често…), ами да си ги запазим за рецептата.
Фъстъците се прехвърлят в платена торба и хубаво започват да се трият с ръце. Целта е да ги обелим възможно най-добре. Това е само естетическа стъпка; аз например си ям фъстъците с люспите.
След като ни омръзне, излизаме на терасата или над прозорец, изсипваме фъстъците в тава и издухваме люспичките. Дори и да останат малко- не е фатално.

Фъстъците се прехвърлят в купата на кухненски робот. Блендират се поне 4-5 минути. Тогава на тънка струйка се налива мазнината.
/тя може да е фъстъчена, шарлан, царевична, сусамова, соева- каквато имаме; избягвайте зехтин, т.к. има много силен аромат/
Ще трябва да отваряте робота и с лъжица да огребвате сместа и да я връщате на дъното.
Водата се слага постепенно. Колкото повече е- толкова по-лек, фин, светъл и нежен ще е крайният резултат. Но и по-нетраен и затова маслото се държи в хладилник.
Опитвайте вкуса. Водата леко го размива, тъй че трябва да прецените как най-много ви харесва.

По желание се слага мед, сол, какао…защо не и други ядки?

От опит мога да ви кажа едно- фъстъчено масло с меласа е едно от най-вкусните неща на света! Толкова вкусно…че с цялото това количество не успях да сготвя нищо! Нищичко!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Копривен пастет

Прикачени файлове:
DSC06848-610x300.jpg
DSC06848-610x300.jpg [ 63.95 KiB | Прегледано 7103 пъти ]


с благодарност от http://vanillka.com/2012/03/21/nettle-paste/

ПРОДУКТИ:
1 шепа свежа коприва
1 връзка копър
1 лимон
1/2 ч.ч. слънчо семе
3-4 с.л. тахан
3-4 с.л. зехтин
сол на вкус
индийско орехче

Слънце грее, птици пеят, марули има, свърши тази зима!

И за разлика от детството ми, когато коприва си беряхме от една по поляна по пътя за село, сега си бера копривата на пазара, като дори не ми се налага да се навеждам, няма опасност да се опаря на листенцата й, само трябва да бръкна и дам левче за едно малко пакетче. “Левче-кефче” е казал мъдрият български народ…

Баба: “Лелеее, как може да продават коприва, знаеш ли колко има в лозето?” Знам…но лозето е далече, а аз коприва толкова обичам, че ходя да си я бера на пазара…И за мое нещастие чух, че вече и копривата ни внасят от Гърция, в пакетчетата не намирам клечки и други тревички, както обикновено се случва като береш коприва…каква е тази коприва, бре хора?


Има баби покрай пазара…дето продават коприва. От тях взимам. Понякога не я чистя или мия ☺ Имам им доверие- ей така, насляпо.

Супа от коприва във Ваниловата кухня вече има (ето я). А като малка коприва вкъщи се ядеше само на каша или панирана.

Време е за нещо различно! Сурова коприва. На пастет!

Начин на приготвяне:

Копривата се накисва в студена вода и се изкисва за 1-2 минути. За да не се опарите, може да я разбъркате с дървена лъжица, за да падне калта (ако има) и после да я изсипите в гевгир. Отцедете я добре, най-лесно става като я разстелете върху кърпа и подсушите отгоре.

Слънчогледовото семе се накисва предварително за 4-5 часа. Измива се и се отцежда добре. Копривата си умира за слънчо семе, ето вижте тук:


Ако имате кухненски робот: сложете копривата, семето и блендирайте добре. Добавете лимона, нарязан на парчеца и продължете. Прехвърлете сместа в купа и добавете зехтин, тахан, сол на вкус, индийско орехче (по желание) и объркайте.

Ако нямате: в глинена съдинка или в хаванче начукайте копривата, наситнения копър с малко сол. Когато копривата започне да става на по-дребни парчета, добавете и лимона и пак накълцайте.
Слънчогледовите семена може наситните по следния начин: сложете ги в найлонов плик и плъзгайте точилка или бутилка върху плика. Така ще може да ги “смелете” лесно. Добавети ги при копривата, сложете и другите продукти и готово.


Копривеният пастет е чудесен дресинг за салати, за питки и хлебчета , от него могат да се оформят и сурови бонбони, както са тези от нахут.

И да напомня! Задължително сложете лимон, за да повишите съдържанието на витамин С в пастета. Както знаете, копривата се пръска от желязо, а то се усвоява най-добре, ако се приема с витамин С.

Железен вкус! Нали ☺


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
“Зелено чудовище” най-вкусният крем от авокадо


Прикачени файлове:
f-610x300.jpg
f-610x300.jpg [ 56.39 KiB | Прегледано 7098 пъти ]


с благодарност от http://vanillka.com/2012/03/21/nettle-paste/

ПРОДУКТИ:
1 авокадо
1/2 ч.ч. пресен спанак
1/3 връзка копър
1 лимон
2 с.л. зехтин
щипка сол
щипка смлян кориандър

Когато в кухнята ми присъстват много и различни подправки, желанието да намеря най-добро приложение на всяка една от тях, без да чета безброй рецепти в интернет, е толкова силно, че не стихва, докато не отркия такава комбинация, която да ям със затворени очи и да си повтарям “Блаженство, блаженство…”

Зеленото чудовище, наречено така, защото бие по вкус всички други мазила ( та дори и веган сиренцата с кашу) е един експеримент, сътворен късно вечерта, който едва успях да опазя, че да го снимам на сутринта…

С какво е по-различен от останалите кремове на основата на авокадо? Със свежестта си, която се подсилва изключително силно от пресния, смлян кориандър, с който се бях сдобила няколко дена преди това от заветното ми пазаруване из арабските магазини. За него съм писала в тази рецепта , а пък самите хлебчета от рецептата бяха направени същата вечер, та и те участват из снимките и дегустацията ☺


След няколко дена, много случайно попаднах на някаква рецепта, даже не помня от къде и в нея прочетох, че кориандър и авокадо са си класичекса комбинация за националната кухня в Перу ☺

Е, не съм открила топлата вода, но ще ви споделя моето среднощно кулинарно умотворение, което безпосрно ще стане класика във ваниловата кухня!

Приготвяне:

Като детска игра ☺

В купата на пасатор се слагат почистените авокадо, спанак и копър, лимонът нарязан на парчета и подправките. Пасира се до хомогенна смес.

Ако не разполагате с пасатор, то може да намачкате авокадото с вилица, а в дълбока купа да счукате спанака със солта и кориандъра, да добавите зехтин и лимон и да омешате с авокадото. Отново намачкайте с вилица и това е.


Кремът е много подходящ за дресинг към салата (особено ако е червена!), за мазане върху крекери, филийки, за гарнитура към различни веге тарталети, хапки, кюфтенца.

А и е подходящ за самостоятелна консумация с голяма лъжица!
Наистина е чудовищно вкусен!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Фалшив хайвер от грис с маслинки и кисели краставички


Прикачени файлове:
631e67026b57.jpg
631e67026b57.jpg [ 56.64 KiB | Прегледано 7094 пъти ]



Това е едно много приятно ядене, което майка ми правеше в детските ми години.
Приготвя се много лесно, много вкусно е и най-вече - много спорно е, защото ние си го мажехме на филийка типов или ръжен хляб.


ПРОДУКТИ:
Принципно, този фалшив хайвер се прави като към 4, 5 или 6 обемни части вряща вода (без сол), при непрекъснато бъркане, се добавя на струйка 1 обемна част грис и 1 ч.л. червен пипер, оставя се да изстине и се стегне, след което се овкусява като се добавя майонеза или олио, сол на вкус, настърган лук и лимонов сок.
Но, това е принципната рецепта, а във времето тази много популярна рецепта се е клонирала в твърде много варианти, затова аз, освен "класиката в жанра", ще ви дам и още няколко такива "клонинга".

І клонинг
за 1 л. вода
1 чаша грис
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1 глава лук
сокът от 1 лимон
Вари се 10 мин., като се бърка, добавя се червеният пипер за цвят. След изстиване се добавя олиото или 1 оп. майонеза, 1 глава настърган лук и сокът от един лимон. Лукът успешно може да се замени със ситнонарязан праз.


ІІ клонинг
4 чаши вода със сол завира и към нея на струйка се добавя 1 чаша грис и 1 ч.л. червен пипер за цвят. Изстива.
Добавят се 1/2 чаша олио и 1 голяма глава настърган лук (или много ситно нарязан праз). Разбива се с дървена лъжица, като се добавят 1/2 чаша хладка вода, сокът от един лимон (или 1 ч.л. разтворено лимонтузу . няколко кристалчета) и 2 стандартни опаковки разбит хайвер.

Публикувано от Sapiens в 21:31


Прикачени файлове:
default.jpeg
default.jpeg [ 12.03 KiB | Прегледано 7094 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Хайвер от патладжани с грис

Продукти:
500 гр изпечен и обелен патладжан
100 гр грис
2 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън
сол и оцет на вкус
Изпеченият и обелен патладжан се пасира.
Грисът се сварява с 200-250 мл вода на гъста каша при непрекъснато бъркане. Към края на варенето се прибавя зехтинът.
Охлажда се и се смесва с пюрето от патладжани.
Хайверът се овкусява с пресовнаия чесън, сол и оцет на вкус


Прикачени файлове:
3b899a951403.jpg
3b899a951403.jpg [ 67.15 KiB | Прегледано 7094 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия

Топеница от авокадо със сумак, кимион и канела


Дозите са за 4 порции.

Продукти:

1 зряло, омекнало авокадо
сок от 1 малък лимон
3 супени лъжици зехтин
6 супени лъжици сусамов тахан
1/4 чаена лъжица канела
1/4 чаена лъжица смлян кимион
1/2 чаена лъжица смлян или счукан сумак
3 скилидки чесън, пресовани
сол и черен пипер
1 супена лъжица черен сусам за поръсване

Авокадото се пюрира .Прибавят се останалите продукти без черният сусам .

При сервиране дипа се поръсва с черен сусам.

При сервиране се поръсва с черен сусам.


Прикачени файлове:
DSC1687-2.jpg
DSC1687-2.jpg [ 198.31 KiB | Прегледано 7093 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Твърдо сирене от кашу /за пица, сандвичи или просто така/

Рецептата от Ванилка, да е жива и здрава 100 години :D :

http://vanillka.com/2012/08/11/hard-cashew-cheese/


Прикачени файлове:
f1-610x300.jpg
f1-610x300.jpg [ 56.16 KiB | Прегледано 7084 пъти ]
DSC02344-1024x770.jpg
DSC02344-1024x770.jpg [ 156.7 KiB | Прегледано 7084 пъти ]
DSC02346-1024x768.jpg
DSC02346-1024x768.jpg [ 208.76 KiB | Прегледано 7084 пъти ]


Последна промяна Виолина на 17 Ное 2012, 23:27, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧВегаЕТА И ВЕГЕН -СИРЕНА ЗА ВСЕКИ
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 23:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Веган сирене с кашу, покълнал лимец и кисела туршия

Покълналите семена, не са вече зърнени, а високобелтъчен зеленчук

Рецептата тук, пак от Ванилката :D :

http://vanillka.com/2011/12/01/cashew-c ... d-pickles/


Прикачени файлове:
dsc04804.jpg
dsc04804.jpg [ 134.89 KiB | Прегледано 7084 пъти ]
dsc04826.jpg
dsc04826.jpg [ 245.29 KiB | Прегледано 7084 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Вкуснен бобен пастет

Състав:

• 200 грама сварен бял боб
• 3-4 сушени домати
• 2-3 скилидки чесън
• магданоз
• сол, червен и черен пипер
• 1 люто чушле
олио
малко бобен бульон за разреждане

Начин на приготвяне:

Ако имате пасатор , това е много лесно и бързо ястие. Смесете всички съставки с изключение на сушените домати и пасирайте всичко заедно добре, първо на малка и после на голяма скорост на пасаторал Прибавете ситно накъланите сушени домати . Сервирайте с топъл хляб и се наслаждавайте.


Прикачени файлове:
pgrah02.jpg
pgrah02.jpg [ 168.21 KiB | Прегледано 7067 пъти ]
pgrah01.jpg
pgrah01.jpg [ 224.69 KiB | Прегледано 7067 пъти ]
pgrah05.jpg
pgrah05.jpg [ 122.61 KiB | Прегледано 7067 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Гъбен пастет

Пастета от гъби е идеалното мезе. Ако сте голям фен на гъбите, ние вярваме, че този пастет, ще намери място на вашата маса. Сервирайте с топъл препечен хляб ! Гъбите, които са в рецептата, могат да бъдат заменени с други гъби по ваш избор.

Състав:
250 грама печурки
40 грама масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
5 мл червено вино
сол , пипер
1 супена лъжица нарязан магданоз
50 гр. майонеза
1 супена лъжица кетчуп
2 супени лъжици лимонов сок

Начин на приготвяне:

Измийте почистените гъби и ге нарежете на ситно. В купа, загрейте маслото и добавете ситно нарязания лук и магданоз. изпържете добре на слаб огън, докато лукът стане златисто жълт на цвят, добавете гъбите, сол и черен пипер. Виното добавете, когато гъбите започват да пускат сок​​. Оставете да къкри на слаб огън, докато водата се изпари.След това преместете гъбите в по-дълбока купа, добавете майонеза, кетчуп, ситно нарязан магданоз и лимонов сок и пасирайте всичко това заедно с пасатора. Оставете да се охлади.


Прикачени файлове:
namaz_od_gljiva.jpg
namaz_od_gljiva.jpg [ 201.94 KiB | Прегледано 7067 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Пастет от тиквички

Състав:
1 голяма млада тиквичка
1 твърдо сварено яйце
сок от половин лимон
2 супени лъжици ситно нарязан див лук
5 супени лъжици зехтин
сол, пипер
2 скилидки чесън
100 гр крема сирене (сирене Филаделфия или нещо подобно ...)


Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и почистени и нарязани на кубчета ги сварете в подсолена вода, след това ги отцедете и поставете в дълбок съд. Добавете твърдо сварено яйце, нарязания на ситно чесън и лук, сиренето крема, зехтин, сол, черен пипер, лимонов сок и пасирайте. Оставя се да изстине и сервирайте със солени бисквити или препечен хляб.


Прикачени файлове:
pasteta_od_tikvica.jpg
pasteta_od_tikvica.jpg [ 51.33 KiB | Прегледано 7066 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Пастет от авокадо със сметана

Приготвя се от узрели авокадо и се сервира с тортила чипс .

Съставки:

• 1 узряло авокадо 
• лимонов сок или сок от лимети
• 1 скилидка чесън, смачкана 
• ситно нарязан зелен лук ( или ситно нарязан червен лук)
• 2 супени лъжици сметана 
• 1 люто чушле
зехтин
сол, бял пипер, кориандър на прах
зелени листа от кориандър( по желание) или магданоз

Начин на приготвяне:
Узрялото авокадо издълбайте и смачкайте издълбаното с вилица на каша , добавете счукан чесън, нарязаната на ситно глава лук, ситно нарязанато люто чушле, малко зехтин и разбъркайте добре.
Добавете две супени лъжици сметана. Сервирайте с тортила чипс.

Забийте в готовият пастет костилката на авокадото , така той не потъмнява и запазва свежият си вкус ( ако остане, де :D )


Прикачени файлове:
guacamole02.jpg
guacamole02.jpg [ 156.19 KiB | Прегледано 7066 пъти ]
guacamole03.jpg
guacamole03.jpg [ 131.66 KiB | Прегледано 7066 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 00:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
СКОРДАЛЯ

(рецепта от гръцката кухня)

Прикачени файлове:
R16544UsteffanellN58427.jpg
R16544UsteffanellN58427.jpg [ 102.49 KiB | Прегледано 7029 пъти ]


Приготвяне на Гръцки чеснов сос - Скордаля от картофи или хляб

Необходими продукти
6-8 скилидки чесън
2 ч.ч. картофено пюре или 2 ч.ч. накиснат хляб добре изцеден
1/2 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч. оцет
сол
Начин на приготвяне
Счуквате чесъна със солта на каша прибавяте към картофеното пюре, разбърквате, постепенно прибавяте олиото и оцета капка по капка, бъркате с дървена лъжица или миксер докато се получи като крем. По същия начин се приготвя и с накиснатия хляб. Сервира се със риба пържена или към пържени патладжани и тиквички.



Прикачени файлове:
053151d12c30.jpg
053151d12c30.jpg [ 50.69 KiB | Прегледано 7034 пъти ]




Приготвяне на Гръцки чеснов сос -Скордаля от галета


Прикачени файлове:
chesnovo-sosche.jpg
chesnovo-sosche.jpg [ 19.33 KiB | Прегледано 7029 пъти ]




чесън - 8 скилидки
галета - 250 гр.
зехтин - 120 мл.
винен оцет - 70 мл.
сол - 1 ч. л.



Чесънът се пресова и към него прибавяме солта и галетата. Бъркаме до получаване на гъста смес.

Добавяме оцетът и зехтина постепенно, като през това време се бърка постоянно. Пасираме добре цялата смес.

Гръцкият сос Скордяла е много подходящ за пържена риба или тиквички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 01:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Сос Беарнез /Sauce Bearnaise/

Прикачени файлове:
139e9360fc10be43f5b501efe4aa28a9.jpg
139e9360fc10be43f5b501efe4aa28a9.jpg [ 22.86 KiB | Прегледано 7029 пъти ]


Продукти:

200 гр. масло

3 жълтъка

150 мл. бяло вино

1 с. л. оцет

1 глава бял воден лук

1 ч. л. естрагон

лимоново кора, лимонов сок, сол, черен пипер на вкус.

Приготвяне:

В малка касерола наливаме виното, добавяме нарязания на дребно лук, естрагон и малко черен пипер.

Довеждаме до кипене и намаляваме котлона на средна степен.

Варим 5 мин. и снемаме от огъня.

Прецеждаме и охлаждаме.

Жълтъците разбиваме с 1 с.л. ледена вода.

Добавяме виното и разбъркваме до хомогенност.

Маслото нарязваме на дребни кубчета.

На котлона слагаме голяма тенджера и малко вода и довеждаме до кипене.

Намаляваме на средна температура.

Върху тенджерата слагаме втора по-малка тенджера с яйчената смес, втория съд не бива да се докосва до врящата водата, вари се на парата.

С тел непрекъснато бъркаме жълтъците, като постепенно започваме да добавяме маслото по няколко парчета.

Бъркаме, докато се разтопят и добавяме още няколко парчета масло и така до изчерпване на количеството.

След като свърши маслото, започваме да бъркаме соса.

Бъркаме, докато се сгъсти и снемаме от котлона.

Добавяме финонастъргана лимонова кора, лимонов сок, сол и подправки на вкус.

Разбъркваме много добре и сервираме към меса и зеленчуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Домашен кетчуп

Прикачени файлове:
4999366270_f6dac4dcef.jpg
4999366270_f6dac4dcef.jpg [ 146.11 KiB | Прегледано 7028 пъти ]


Продукти:

12 кг домати

500 гр захар

250 мл оцет

3 с л сол или на вкус



Подправки:

5 зърна бахар

1 ч л карамфил

1/2 с л синапено семе

3-4 дафинови листа

1/2 с л черен пипер на зърна

2 малки пръчки канела

1/2 с л кимион

Прикачени файлове:
4996388460_f7f7bed60c_z.jpg
4996388460_f7f7bed60c_z.jpg [ 121.18 KiB | Прегледано 7028 пъти ]


Приготвяне:

Доматите измийте, почистете и нарежете на четири.

В машинка за мелене на домати с приставка за отделяне на семена и люспи смелете доматите.

Отделилият се доматен сок варете на средн огън около 1 ч.

Добавете към доматеният сок подправките вързани в парче тензух.

Канелата пуснете отделно в сока.

След като се изпари течността от доматите и намалее значително количеството домавете захарта и разбъркайте много добре.

Добавете оцета, солта и отново разбъркайте.

Варете, докато достигне желаната от вас гъстота.

Колкото повече варите, толкова по-гъста ще е консистенцията.

Извадете вързопчето с подправките и пръчките канела и изхвърлете.

Готовият кетчуп насипете топъл в бурканчета или бутилки, затворете с капачки и стерилизирайте 15 мин.

Прикачени файлове:
7c61246b2c1291f1af4624667f6a440f.jpg
7c61246b2c1291f1af4624667f6a440f.jpg [ 35.8 KiB | Прегледано 7028 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Гремолата / Gremolata

Прикачени файлове:
5e62f5e2c7e1d17d286d3f109c9c6715.jpg
5e62f5e2c7e1d17d286d3f109c9c6715.jpg [ 31.74 KiB | Прегледано 7027 пъти ]


Продукти:

1 / 2 ч. нарязан магданоз

2 с. л. нарязан на дребно чесън

кората на 1 лимон

черен пипер

Приготвяне:

Нарежет всички продукти на много дребно.

Смесете, поръсете с пипер и разбъркайте.

Сервирайте към печени меса.

Чудесно се съчетава свежия лимонов аромат и с рибни ястия.



Какво е Гремолата / Гремолада?


Гремолата е смес от подправки, която традиционно се използва за поръсване на италианското ястие Оссобуко по милански >>

Въпреки, че е добавка предимно за телешко, цитрусовия елемент в гремолата позволява и е чудесно допълнение и към други меса или рибни ястия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Конфитюр от лук и смокини


Прикачени файлове:
4cd9f14b5d59643452b765a9db656bbf.jpg
4cd9f14b5d59643452b765a9db656bbf.jpg [ 27.9 KiB | Прегледано 7026 пъти ]



Продукти:


4 глави червен лук
10 сушени смокини
1 шепа стафиди
3 с л балсамов оцет,

2 с л ябълков оцет

1 с л масло
Сол и пипер

Индийско орехче
20 мл вода



Приготвяне:

Лукът нарязвате на дребно и запържвате леко в тиган с масло.

Добавете нарязаните на малки кубчета кубчета смокини, стафидите и оцета.

Разбъркайте леко и намалете степента на котлона.

Добавете сол, черен пипер и индийско орехче.

Залива се с вода, разбъркайте и оставете поне 1 час, покрито.
Свалете капака и ако се налага и има още течност гответе, докато се изпари.

Сервирайте към гъши дроб, меса и сирена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Песто с босилек и кресон


Прикачени файлове:
39ad9f42b8d855b3e8735624353f9200.jpg
39ad9f42b8d855b3e8735624353f9200.jpg [ 35.04 KiB | Прегледано 7025 пъти ]


Продукти:


1 връзка босилек /листа/,

1 връзка кресон
40 гр кедрови ядки /други/,
50 гр пармезан,
100 мл зехтин "Екстра Върджин",
4 скилидки чесън,
сол.


Приготвяне:
Листата от босилек и кресон нарежете на дребно.
В блендер смесете, босилека, кресона, пармезана, ядките и чесъна.

Пюрирайте всички продукти, като добавите и зехтина на части.

Пестото можете да съхранявате в хладилник дълго време като отгоре винаги е покрито със зехтин.

Използвайте за овкусяване на салати, паста , сандвичи и др.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Чили паста


Прикачени файлове:
f38578672ca6eed99b03f27e0894aad4.JPG
f38578672ca6eed99b03f27e0894aad4.JPG [ 34.69 KiB | Прегледано 7025 пъти ]


Продукти:
5-6 люти сушени червени чушки/сладки при мен/,
5 скилидки чесън,
1средна глава червен лук,
1 мъничко парченце джинджифил,
1/2 ч.л.кориандър,
10 ядки шам-фъстък,/др. ядки по желание/,
5-6 с.л.олио,
сол,
сок от 1/2 лимон,
1/2 връзка магданоз.
Приготвяне:
В чопър или в хаванче счукваме силно изсушените чушкис малко сол до получаване на нещо като червен пипер.
Добавяме чесънът, лук нарязани на дребно и отново счукваме или режем в чопърът.
Добавяме ядките, джинджифилът, кориандърът, олиото и продължаваме да нарязваме.
Накрая добавяме лимоновият сок и магданоз.
Ако е суха, може да се добави още олио, да придобие консистенция малко по-гъста от домашна лютеница.
Може да използвате за овкусяване на меса, като разядка и др.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Топеница

Прикачени файлове:
6160abbcdc67bbd401d4e8007aa31425.jpg
6160abbcdc67bbd401d4e8007aa31425.jpg [ 40.05 KiB | Прегледано 7025 пъти ]


Продукти
2 връзки сушени пиперки,
4-5 скилидки чесън,
3-4 с.л. раститерна мазнина,
2-3 с.л. оцет,
сол.
Приготвяне:
Сваряваме пиперките до пълно омекване.
След което остъргваме месестата част.
Чесънът пресоваме и смесваме с пиперките.
Подправяме, овкусяваме с подправките на вкус и сервираме.
Чудесно се съчетава с топлата питка на Бъдни вечер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Разядка от тиквички

Прикачени файлове:
f4bd1253339b2e97ee3fcabacba2376f.jpg
f4bd1253339b2e97ee3fcabacba2376f.jpg [ 29.78 KiB | Прегледано 7025 пъти ]


Продукти:
2 тиквички или вътрешността на 3-4 тиквички,
4-5 скилидки чесън,
40 гр.маргарин/масло/,
2-3 с.л.майонеза,

1-2 с.л. пармезан фино настърган,

копър, сол.


Приготвяне:
В тиган запържваме тиквичките много наситно накълцани.
Пържим до пълното им омекване.
Оставяме да поизстине и в чопър или с пасатор пасираме заедно с нарязаният чесън и сол, докато стане гладка смес.
Добавяме копър, пармезан и майонезата, разбъркваме и сервираме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 02:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Дип от пъстърва и авокадо

Прикачени файлове:
58b89c7a2a7c16d040b4a4764912df11.JPG
58b89c7a2a7c16d040b4a4764912df11.JPG [ 33.9 KiB | Прегледано 7025 пъти ]



Продукти:
1 авокадо,
1/2 пъстърва,
2-3 листенца пресен босилек/или др.подправка на вкус/,
50 мл.сметана,
сол,
зехтин,
сок от 1/2 лимон.
Приготвяне:
Пъстървата изпичаме в микровълнова или сваряваме на пара.
Авокадото разрязваме на две по дължина, почистваме от костилката и издълбаваме внимателно с малка лъжичка.
В блендер смесваме почистената пъстърва, авокадото, зехтина, лимоновият сок, подправките и солта.
Нарязваме фино.
Сервираме в запазените от авокадото кори.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 13:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Сос със сметана и синьо сирене

Прикачени файлове:
4cdbeb1ccc4adfa64a04b133f8753066.JPG
4cdbeb1ccc4adfa64a04b133f8753066.JPG [ 16.02 KiB | Прегледано 7017 пъти ]


200мл. течна готварска сметана,
50 гр. синьо сирене,
30 гр. масло,
1/4 ч.л. куркума,
3 стръка копър.

Приготвяне:

В сгорещеното масло слагаме, куркумата и натрошеното сирене да се поразтопи.
Наливаме сметаната и бъркаме, до желаната гъстота.
Посоляваме на вкус и поръсваме със свеж копър.
Разбъркваме и сваляме от котлона.

Сервираме към леки меса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТЧЕТА И ВЕГАН-СИРЕНЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Патладжанен дип със сушени домати


Продукти:
150 гр печен патладжан
5-6 сушени домата, в зехтин
2 с.л. майонеза
1 с.л. пълномаслено кисело мляко
2 скилидки чесън
1/4 глава лук
1-2 ч.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
В блендер сложете всички продукти, пасирайте до гладкост сместа.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Поднесете дипа с препечен хляб.


Прикачени файлове:
eggplant_dip.jpg
eggplant_dip.jpg [ 50.49 KiB | Прегледано 7017 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов