90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 28 Мар 2024, 20:35

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: ВКУСНИ ДОБАВКИ -ТОПЕНИЦИ, ПАСТЕТИ, МАЙОНЕЗИ, ВЕГАН СИРЕНЕ
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Соева тофу-майонеза

(от един вегански форум), горчицата да не е люта или без евентуално, става много добре , носи още аромати,
примерно чесънче,
магданоз
подправки по избор, босилек, чубрица, риган, стрита люта чушка , и т.н.

120 г. меко тофу
2 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. горчица
1ч.л. мед
2 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
по желание , лъжица соев сос

смачкайте в пасатора :D

Ползвайте , като обикновена майонеза !


Прикачени файлове:
recept-recept-postnyj-majonez-s-tofu-skachat_9883.jpg
recept-recept-postnyj-majonez-s-tofu-skachat_9883.jpg [ 9.64 KiB | Прегледано 12659 пъти ]
recept-recept-postnyj-majonez-s-tofu-skachat_1692.jpg
recept-recept-postnyj-majonez-s-tofu-skachat_1692.jpg [ 14.4 KiB | Прегледано 12659 пъти ]


Последна промяна Виолина на 18 Ное 2012, 09:32, променена общо 3 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Тирокафтери или Дип със сирене Фета, Филаделфия, печени Чушки и Табаско

Posted on 05.12.2011 by Maria Miteva-Christou

Това е един пикантен дип, който много харесвам! Всъщност днешната рецепта е един от вариянтите познати под това име – „Тирокафтери“. На български не звучи много благозвучно – смисъла на думата е нещо от рода на „парливо сирене“. На практика е точно това. Пикантността му обаче може да е лека или по-голяма в зависимост от това, колко обичате вие да е!


Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.

Необходими продукти:

500-550 гр. сирене „Фета“

½ ч.ч. печени червени чушки нарязани на малки парченца – това са 2-3 печени чушки. Ползвала съм от консерва.

100-150 гр. крем сирене „Филаделфия“ на стайна температура

табаско – в количество според предпочитанията ви

Начин на приготвяне:

Този дип се приготвя в блендер, но имайте в предвид, да не го пускате да работи постоянно и за дълто – ползвате пулсови завъртания. Може разбира се, да се направи и ръчно, като сиренето се натроши с вилица и се смеси с останалите продукти. Тогава обаче, чушките трябва да са наситнени но много малки парченца. В блендера обаче става по-бързо. Сиренето „Фета“ се нарязва на кубчета и се слага в блендер. С няколко пулсови завъртания се натрошава, без да се прави на пюре, трябва да останат дребни парченца. След това към него се добавят нарязаните на малки парченца печени червени чушки, крем сиренето и няколко капки табско.

Смесват се добре с пулсови завъртания. Така ще останат и миниатюрни парченца чушка – не трябва да се получава гладко пюре, просто продуктите, трябва да се смесят хомогенно. Когато спрете блендера, може да опитате как е на вкус и по желание да добавите още табаско. Сместта се прехвърля в подходящ съд с капак и се съхранява в хладилник.


Ако не го направите много пикантно може даже да си да го намажете на филийка за закуска

Може да се сервира като мезе за различни напитки, придружена с топла pitta bread, хляб, препечен хляб или нещо друго подходящо. Страшно си отива с вино !


Прикачени файлове:
7-IMG_0082-1024x768.jpg
7-IMG_0082-1024x768.jpg [ 54.47 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
3IMG_0054-300x225.jpg
3IMG_0054-300x225.jpg [ 12.62 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
5IMG_0088-1024x768.jpg
5IMG_0088-1024x768.jpg [ 53.69 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ПАТЛАЖАНЕНА ТОПЕНИЦА


Продукти:

150 гр печен патладжан
5-6 сушени домата, в зехтин
2 с.л. майонеза
1 с.л. пълномаслено кисело мляко
2 скилидки чесън
1/4 глава лук
1-2 ч.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В блендер сложете всички продукти, пасирайте до гладкост сместа.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Поднесете дипа с препечен хляб.


Прикачени файлове:
eggplant_dip.jpg
eggplant_dip.jpg [ 50.49 KiB | Прегледано 12658 пъти ]


Последна промяна Виолина на 06 Ное 2012, 22:22, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Дип с хляб и Тапенеде /маслинена паста/


Тапенеде /ястие от каперси, черни маслини и намачкана аншоа, подправени със зехтин/.
Една от многото рецепти, но без традиционната добавка на аншоа и подходяща за пости.


• 15-20 черни маслини /най добре Kalamata /
• 1 супена лъжица каперси
• 7-8 зелени маслини
• 1 стрък пресен лук
• 1 ч.л. лимонов сок
• 2 супени лъжици ароматен зехтин
• черен пипер на вкус
• 1 скилидка чесън/ или сух/
• босилек,кориандър /розмарин

Всички продукти се накълцват или нарязват в блендер, но не много ситно. Добавят се 2 филии сух хляб /без корите/, накиснати във вода и изстискани. Разбърква се добре и охлажда.
Рецептата е комбинирана от vegetarian.about и идея за маслинена салата на Кулинарен журнал.

Сервира се с препечен хляб /харесваме го с “тънък препечен “хляб по арабски/ и салата, както и с лаваш кракери.


Прикачени файлове:
Tapenade_IMG_0610-d1.jpg
Tapenade_IMG_0610-d1.jpg [ 61.89 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
defaultе.jpeg
defaultе.jpeg [ 9.06 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
default.jpeg
default.jpeg [ 7.74 KiB | Прегледано 12658 пъти ]


Последна промяна Виолина на 06 Ное 2012, 22:23, променена общо 1 път
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Пастет с грис и авокадо и Бързи питки с грис ( За солена Греховна вечеря) :D

Продукти:
¼ ч.чаша грис
1 авокадо
2-3 с.л. зехтин или на вкус
1 ч.чаша вода
½ лимон на сок
1 ск. чесън
¼ ч. чаша нарязан копър
сол и черен пипер

1 ч.чаша = 240 мл.
Грисът се поставя в топла вода като се бърка, за да не се образуват бучици. Поставя се на котлона, посолява на вкус и се вари до сгъстяване /не повече от 2 минути/, след което се охлажда.
В кухненски пасатор се поставят почистеното и нарязано авокадо, сварената каша от грис, лимонов сок и зехтин, копър и чесън. Разбиването продължава непрекъснато, докато се образува гладка хомогенна маса, довкусява се с черен пипер, още лимон или зехтин – на вкус.

Хайверът се охлажда и поднася с маслини, хляб и още зелении.

Бързи питки с грис

/по идея, с изменения от Marrakech Tagine bread/

Продукти:
1 ¼ ч. чаши вода (хладка)
¼ ч.чаша олио
2 ч. чаши брашно
1 ч. чаша грис
2 ч.л. суха мая
1 ч. л. захар
1 ½ ч.л. сол

1 ч.чаша = 240 мл.
Топинг:
3 скилидки чесън, пресовани
1/3 чаша зехтин
3 супени лъжици пресен, нарязан магданоз
сол на вкус
още пресен магданоз за гарниране

Всички продукти се замесват, разбиват с миксер за тесто до поемане, изглаждане и оформяне на тесто. /Тестото може да се замеси и на ръка./ Оставя да втасва, около 15 -20 мин., според топлината на помещението. Късат се и оформят 6-8 топчета, след което се разточват на тънки питки. Оставят се да втасват за около 15 мин. и пекат. По желание се намазват с мазнина или чеснов топинг.
Фурната е загрята предварително на 220С и печенето е 15 мин. до лек златист цвят.

Могат да се сервират с още ароматен топинг и маслини.


Прикачени файлове:
P1010029_.jpg
P1010029_.jpg [ 71.54 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
P1010078_.jpg
P1010078_.jpg [ 75.63 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
avocado semolina dip.jpg
avocado semolina dip.jpg [ 103.44 KiB | Прегледано 12658 пъти ]


Последна промяна Виолина на 06 Ное 2012, 23:07, променена общо 4 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ПАСТЕТ ОТ ЧЕРЕН ДРОБ


Продукти

300 г черен свински дроб
1 дафинов лист,няколко зърна черен пипер и бахар
1 малка глава лук
150 г меко масло
100 мл течна млечна сметана
200 г пресни задушени манатарки
2 с.л.бренди
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* Сварете дроба за 30 мин.заедно с лука и подправките.

* Сложете го докато е горещ в подходящ съд,добавете маслото и гъбите и започнете да го разбивате с пасатор като постепенно наливате сметаната.

* Накрая подправете с брендито,сол и пипер. Трябва да получите гладък и нежен на структура пастет.Според вкуса ви може да увеличине или намалите количеството на сметаната. Ако пастета ви се стори гъст,разредете с малко прясно мляко. Докато е горещ е по-рядък,но след като се охлади се сгъстява,затова ви препоръчвам консистенцията му като гъстота докато е топъл да бъде като гъсто палачинково тесто.Ако се налага добавете още мляко.

* Сервирайте пастета студен с препечени филийки или кракери и подходяща напитка.


Прикачени файлове:
DSC02198___________.jpg
DSC02198___________.jpg [ 87.97 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Зехтинови крекери с розмарин и дип от авокадо ( за солена Греховна вечеря)

Нещо за похапване: постно, соленко и хрупкаво - крекерите са едно добро спасение. И към тях за потапяне или намазване – дип.


Първо за крекерите -
Този вариант, който приготвих сега, не е много по-различен от пълнозърнестите, но имат своя различна не само визия, но и вкус. Заложих на повечко зехтин, който ги прави много крехки и маслени, а бакпулвера и микса от брашна с намалено глутеново съдържание им създава рехава и зърниста, а не жилава структура.
Избрах за аромат стрък свеж розмарин -"роса на морето", като една класически допълваща се комбинация със зехтина.

Зехтинови крекери с розмарин

Продукти:
½ ч.чаша пълнозърнесто брашно*
½ ч.чаша типово или бяло брашно
1/3 ч.чаша царевичен грис, фино смлян
¼ ч.чаша зехтин
3 с.л. студена вода
1ч.л. бакпулвер, равна
½ ч.л.сол
1 ч.л. захар
розмарин и черен пипер на вкус

* използвах микс с намалено съдържание на глутен
1ч.чаша = 240 мл.
Замесва се се в кухненски робот – първо брашната с бакпулвера, солта и подправките, след тях зехтин и накрая, водата, на части. След хомогенизирането се изважда и се дооформя на топка. Ако сместа е много твърда се овлажнява с още малко вода. Оставя се да отпусне за около 20мин. и разточва кора с дебелина около 3-5 мм. Изрязват се бисквитките, продупчват се с вилица и пекат за около12- 15 мин. в предварително нагрята фурна на 200С.
Изваждат се и охлаждат върху решетка. Готови са за сервиране - вкусни и пръхки, както топли, така и студени. Сервирах ги към семпъл постен дип от авокадо.
За дипа: исках малко по-плътна консистенция от "майонезата" с авокадо, но различно от салата тип гуакамоле и с по-неангажиращ аромат /без чесън и горчица/, за да се усети зехтинът. С мекия и ненатраплив вкус, авокадото удачно се комбинира с почти всяка храна. Тук заложих на още една класическа подправка със зехтин - листа пресен босилек, "царската билка".

Дип от авокадо

Пропорциите са ориентировъчни и се уточняват на вкус
1-2 бр. авокадо
1 ч.л. лимонов сок, или на вкус
1 с.л. ароматен зехтин
няколко листа пресен босилек
сол и черен пипер на вкус

пресни домати на кубчета и див лук за гарниране

Авокадото се обелва, почиства и пасира. Прибавят се към него лимонов сок и зехтин, овкусява се с подправките.

Сервира се веднага, за да не се окисли и потъмнее.


Опитайте...


Прикачени файлове:
PB240065_.jpg
PB240065_.jpg [ 64.6 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
PB250066_.jpg
PB250066_.jpg [ 61.07 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
PB240065_.jpg
PB240065_.jpg [ 64.6 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
И още нещо лесно и бързо, вкусно с патладжан – в оригиналната рецепта е оприличен с хумус, но в съставките не присъстват характерните за близкоизточната хранителна паста нахут или тахан /сусамов/, така че, аз го окачествих като дип, не че наименованието би имало някакво особено значение.

Дип от бял боб с печен патладжан

Продукти:
1 патладжан, почистен и разполовен по дължина
зехтин, сол и подправки по желание
1 ч.чаша бял боб, сварен и отцеден
¼ ч.чаша зехтин или повече (1/3), на вкус
1-2 с.л. лимонов сок или на вкус
1 скилидка чесън, сурова или няколко, печени заедно с патладжана
1 с.л. магданоз

Краставица и зелена салата за гарниране

Патладжанът се пече във фурна (около 20-25мин.) или в МВ, намазан с подправките и малко зехтин и оставя да се охлади, след което се обелва. В купата на кухненски робот се поставят патладжан, фасул, магданоз, лимонов сок, чесън, ½ ч. л. сол и ¼ ч.л. пипер. Пулсира се, докато сместа е едро нарязана. С работеща бъркалка постепенно се налива ¼ ч. чаша зехтин, докато сместа стане кремообразна. Подправя се, ако е още необходимо, на вкус.

Сервира се с нарязана краставица и зелена салата.


Прикачени файлове:
P8060044_.jpg
P8060044_.jpg [ 40.26 KiB | Прегледано 12657 пъти ]
P8060081_.jpg
P8060081_.jpg [ 75.91 KiB | Прегледано 12657 пъти ]


Последна промяна Виолина на 06 Ное 2012, 23:35, променена общо 2 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Постна майонеза с горчица


В световен мащаб, майонезата е една от най-популярните, функционални и отричани храни, като обикновено се сервира към сандвич, сос или салата. Класическата майонеза има спорна история. Някои кулинарни историци посочват, че майонезата, като смес от зехтин и яйце, е използвана от древните египтяни и римляни. Счита се обаче за основна версия годината 1759, когато английските войски обсаждали френския остров Майоран и пристанището. Хранителните продукти привършили, като останали само растително масло и яйца, и приготвяните от тях омлети омръзнали на войниците и офицерите. Херцог Ришельо, командващ френските войски, заповядал да се приготви друго ястие от растително масло и яйца. В чест на град Майон новото ястие било наречено "майонеза". Има и други твърдения за произход от старо значение на френска дума moyeu - жълтък на яйце , както и за нейното многократно изобретяване на различни места.
Логично е да се търсят и заместители на майонезения сос, без яйца. Има разнообразни варианти, най-често на база ядки и тофу. Предлагала съм идея за постна майонеза от авокадо. Тази рецепта е за лесна и по-обикновена комбинация, с доминиращ вкус на горчица. Направена така, успява да създаде усещане за маслен сос, да допълни и подчертае вкуса на зеленчуците или хляба.


Постна майонеза с горчица



Продукти:
4- 5 с.л. зехтин
2 ½ с.л. фина горчица, използвах дижонска
½ ч.чаша брашно
1 ½ ч.чаши студена вода
1 ½ с.л. лимонов сок
1 с.л. захар
1 ½ ч.л. сол

чесън и черен пипер по желание
може да се добави и тофу

Брашното се пресява и размива в студената вода. Добавят се захарта и солта. На тих огън се довежда почти до завиране и леко сгъстяване с непрекъснато разбъркване. Гъстотта ще определи и плътността на получената в последствие майонеза. Маха се от котлона и леко охлажда.
Смесват се горчицата със зехтина и лимоновия сок. Прибавят се към брашнената смес и разбиват с миксер до хомогенна и плътна смес.

Добавят се други овкусители по желание и/или балансират наличните на вкус.

Този вид постна майонеза е добро допълнение към салати, зеленчуци и сандвичи.

Все пак да спомена, че не подлежи на термична обработка, а доовкусяването е въпрос на лични предпочитания.


Прикачени файлове:
Untitled-3.jpg
Untitled-3.jpg [ 84.52 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Типови содени питки

Прикачени файлове:
P1010292a.jpg
P1010292a.jpg [ 44.3 KiB | Прегледано 12658 пъти ]


Продукти:
3 ч.чаши /от 240 мл./ типово брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1 - 1 ½ ч.чаша хладка вода, според сухотата на брашното
1 с.л. зехтин
още брашно за доомесване и разточване

Смесват се посочените продукти, като количеството на водата може да се промени, според сухотата на брашното, за получаване на меко и еластично тесто. Разделя се общото на 8-10 топчета и оставя да почиват 5-10 минути.
Всяка топка се разточва в кръг с диаметър около 20 см. /или друг по-желание/. Може отново да се оставят 10-ина мин. да втасват. Всяка питка леко се набожда с вилица на няколко места.
Затопля се тефлонов тиган на средна температура. Поставя се малко олио /около 1/2 ч.л./ и питките се запържват за 2-3 минути от едната страна, а след тяхното зачервяване - няколко минути и от другата страна. След всяка една тиганът се почиства с кухненска хартия, за да не се натрупва препечено брашно и мазнина.
Аз ги харесвам малко по-тънички.
Сервират се сладки с мед, като тип мекици или солени .


Тройно маслинено тапенаде

Прикачени файлове:
P1010273a.jpg
P1010273a.jpg [ 69.89 KiB | Прегледано 12658 пъти ]


Продукти:

½ ч.чаша маслини тип "Каламата"
½ ч.чаша зелени маслини
½ ч.чаша черни маслини
3 печени чушки, по една червена, жълта и зелена,
2 скилидки чесън
¼ ч.чаша магданоз, нарязан
¼ ч.чаша босилек, нарязан
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. каперси
3 с.л. зехтин
1 ч.л. лимонова кора
¼ ч.чаша орехи
¼ ч. чаша фурми или други сушени плодове

Всички продукти се накълцват или нарязват в блендер, но не много ситно.
Разбърква се добре и охлажда.
Сервира се с препечен хляб, крекери или други хлебни варианти.

Прикачени файлове:
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg [ 85.68 KiB | Прегледано 12658 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
За червеното цвекло


Преди десетина дни гледах едно изследване, за поредното попълнение в групата на супер храните и това е Червеното цвекло.
Знае се, че консумирането на червено цвекло има изключително благоприятно въздействие върху организма, а в преходния сезонен период подпомага поддържането на добро здраве и положително настроение. Този сладък, но нискокалоричен зеленчук е богат източник на мощни антиоксиданти и хранителни вещества, заряд от витамини и полезните му свойства са били познати още на древните народи.
Било е култивирано в древна Гърция и толкова високо ценено, че има специално място в гръцката митология: гръцката богиня на любовта Афродита консумирала цвекло, за запазвана на красота си , както и поднасянето му на Аполон, в замяната за сребро в храма в Делфи.
Интересна особеност за цвеклото: макар и зеленчук, които има най-високо съдържание на захар - съдържанието на калории на чаша сок цвекло е само около 50, като именно се акцентира върху суровия начин на консумиране. Също така е забележителен носител на холин, фолиева киселина, йод, манган, органичен натрий, калий, фибри и въглехидрати под формата на природен смилаеми захари, витамини А, В1, В2, В6 и С.
Обичаме вкуса на червеното цвекло, в салати, със заливки и още... А с реверанс към гръцката кухня, днес ще започна от традиционното дзадзики /τζατζίκι /, с домашна пита и ледено "узо", но вариант -червено цвекло.

Съобразено с по-горе написаното и по наш вкус, цвеклото е сурово, настъргано,
но може да се използва и варено.

Съставките са известни -
ароматен зехтин, чесън и мента/копър, няколко маслини, малко орехи.


Прикачени файлове:
PB050033_.jpg
PB050033_.jpg [ 43.71 KiB | Прегледано 12658 пъти ]


Последна промяна Виолина на 06 Ное 2012, 23:59, променена общо 2 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Ако българите имаме лютеница, мароканците имат този вкусен

Дип от моркови

Прикачени файлове:
recipe29_96.jpg
recipe29_96.jpg [ 41.68 KiB | Прегледано 12657 пъти ]


500 грама, сварени на едри парчета или цели в подсолна вода моркови

1 чаена лъжичка сладък червен пипер

1 ч.л. лют червен пипер

2 ч.л. кимион

1/2 ч.л. джинджифил

3 супени лъжици зехтин

4-5 скилидки чесън, скълцани

сусамов тахан

лимонов сок или оцет - по желание

черни маслини за гарниране


Как да приготвим:

Смачкайте сварените моркови с вилица, за да ги направите на пюре. Запържете чесъна и подправките в 1 с.л. зехтин, прибавете смачканите моркови, разбъркайте с подправките и запържете малко сместта . Оставете сместа да изстине. Добавете , на вкус, още чесън, зехтин, няколко лъжици сусамов тахан и магданоз .

Гарнирайте с маслинки и сервирайте дипа с арабски питки, пърленки или препечени филийки хляб.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Пастет от грах

Прикачени файлове:
026416557.jpg
026416557.jpg [ 88.62 KiB | Прегледано 12657 пъти ]


Необходими продукти:

200 гр замразен грах
1 авокадо (по желание)
2-3 с л сусамов тахан
1/2 ч л черен пипер
1/2 ч л кориандър
2 скилидки чесън, намачкани
2 с л зехтин
сол и лимонов сок на вкус


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Таханов сос

(за карфиол, броколи, моркови и др. зеленчуци )


Прикачени файлове:
karfiol.jpg
karfiol.jpg [ 85.9 KiB | Прегледано 12657 пъти ]


Продукти:
1 малка глава карфиол( броколи, моркови, целина и др)
1 кафяна чашка сусамов тахан
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. кимьон
1/2 ч.л. кориандър
2-3 с.л. кисело мляко
сок от 1 лимон
сол на вкус

Приготвяне

* Сварете са няколко минути карфиола, предварително накъсан на розички във вряща, подсолена вода. Изсипете го в цедка и веднага го залейте със студена вода за да се прекъсне процеса на омекване. Карфиолът трябва да остане хрупкав.

* В купа изсипете тахана, добавете подправките, счукания чесън и лимоновия сок. С бъркалка започнете да разбивате тахана, като постепенно добавяте киселото мляко. Ако желаете по-течен сос, увеличете количеството мляко. Овкусете със сол.

* Поставете свареният карфиол в чиния и залейте с тахановия сос. Да ви е сладко!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Дип от авокадо с тиквени семки


Прикачени файлове:
pesto1.jpg
pesto1.jpg [ 136.62 KiB | Прегледано 12657 пъти ]


Продукти

1 авокадо
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 зелена люта чушка
настъргана кора от 1/2 лимон
4 с.л. сурови белени тиквени семки
сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
5-6 с.л. зехтин


Приготвяне

* Просто сложете всички съставки в блендер и пасирайте до желана от вас гладкост. Ако ви се стори много гъсто разредете с още зехтин.

* Прекрасно допълнение към риба. Може да се хапва и с тортили или кракери. Време е да сложите бялото вино в хладилника. Да ви е сладко!

Идея : Майкъл Керело


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Дип от слънчогледови семки

Подхожда и на пържени тиквички, на пръчици сурови зеленчуци, както и на постна пържена риба.


Прикачени файлове:
sunflower.jpg
sunflower.jpg [ 161.71 KiB | Прегледано 12657 пъти ]


Продукти

1 ч.ч. сурови белени слънчогледови семки
2 скилидки чесън
4 с.л. олио
1/2 ч.ч. кисело или прясно мляко
сол и оцет на вкус

Приготвяне

* Сложете семките в купа и ги залейте със студена вода. Оставете ги да престоят 24 часа за да омекнат и леко покълнат. През това време периодично сменяйте водата, тай като се отделят тънките им люспи.

* След 24 часа измийте добре омекналите семки и ги отцедете. Добавете скилидките чесън, олиото и малко мляко. Пасирайте с пасатор на високи обороти като добавяте мляко постепенно за да следите гъстотата. Сами преценете дали дипа да бъде по-течен или по-гъст. Накрая овкусете със сол и малко оцет.

* Благодаря на Цонка от Черни Вит за тази вкусна идея. Тя прави дипа само с олио, слага повече мазнина за да може да стане кремообразна консистенция. Аз малко промених нещата, сложих малко олио и разредих с мляко. Наистина става много вкусно и с кисело, и с прясно мляко, вие изберете. Поднесете дипа с пръчици сурови зеленчуци. Много подхожда и на пържени тиквички, както и на постна пържена риба. Да ви е сладко!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Конфитюр от червен лук

Прикачени файлове:
konfitur_luk1.jpg
konfitur_luk1.jpg [ 167.44 KiB | Прегледано 12657 пъти ]


Продукти

1 кг червен лук
3 с.л.олио
1 с.л.масло
сол на вкус

100 г захар
2 с.л.мед
100 мл винен оцет
100 мл оцет балсамико
100 мл червено вино

Приготвяне

* Нарежете лука на полумесци и го задушете в мазнината докато поомекне. Посолете на вкус.

* В отделен съд карамелизирайте захарта. Дръпнете от огъня и добавете виното и двата вида оцет. Върнете обратно на котлона и бъркайте докато се разтвори карамела.

* Сипете течността при лука,добавете меда и варете на тих огън докато лукът се сгъсти и започне да се карамелизира. Опитайте и по ваш вкус добавете още мед, оцет или пък сол.

* Сложете карамелизираният лук в цедка за да се отцеди излишната мазнина. Сипете го в буркан. Не е необходимо да се съхранява в хладилника. Сервирайте със сирена. Да ви е сладко!





You might also like:


Прикачени файлове:
_DSC01811.JPG
_DSC01811.JPG [ 116.18 KiB | Прегледано 12657 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Сос от червени чушки

Прикачени файлове:
chili_sous_2.jpg
chili_sous_2.jpg [ 86.29 KiB | Прегледано 12657 пъти ]


Продукти

5 - 6 червени пиперки
2 люти червени чушки
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. захар
1 каф. ч. зехтин
сол на вкус
по желание оцет на вкус

Приготвяне

* Измийте пиперките и лютите чушки. Надупчете ги на няколко места и ги сложете в плик за печене на месо. Завържете плика и ги изпечете в силна фурна докато омекнат и люспите им леко покафенеят. Извадете чушките от плика и ги сложете в цедка за да се отцедят от излишната вода. След като се охладят ги почистете от семките и люспите. Най-лесно това става като изстържете месото им с ножче.

* Сложете обелените чушки в тесен и дълбок съд. Може да ползвате и буркан. Сипете зехтина, захарта и кимиона. Ако чушките са добре узрели и са достатъчно сладки пропуснете захарта. Посолете и ако желаете добавете малко оцет за киселина. Пасирайте всичко на високи обороти до получаване на гладка и гъста емулсия. Сервирайте соса към сандвичи, месо, сирене или салати. Да ви е сладко!

* Може да добавите подправки по ваш вкус, както и чесън. Ако не обичате пикантно пропуснете лютите чушки, и обратното, може да увеличите количеството им.


Прикачени файлове:
chili_sous_1.jpg
chili_sous_1.jpg [ 129.6 KiB | Прегледано 12657 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Сос "Грибих"

Прикачени файлове:
Sauce Gribich1.jpg
Sauce Gribich1.jpg [ 91.87 KiB | Прегледано 12657 пъти ]


Продукти

2 рохко сварени яйца
2 с.л.люта горчица
2 с.л.хрянова паста
1 ч.ч. зехтин
1 ч.л.естрагон (пресен или сух)
1 с.л.лимонов сок
1 с.л.настъргана лимонова кора
3 ситно нарязани кисели краставички
2 с.л.каперси
2 с.л.маринован зелен пипер
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* Сварете яйцата 3-4 мин. и ги охладете под студена вода. Обелете ги и ги намачкайте добре с вилица като се стараете да ги разкъсате на малки парченца.
* Прибавете към яйцата горчицата и хряна и започнете да разбивате всичко с бъркалка като добавяте зехтина на тънка струйка.
* След като получите хомогенен крем сипете естрагона, краставичките, каперсите и зеления пипер. Разбъркайте и овкусете с лимон, сол и черен пипер. Съхранявайте соса в хладилник в затворен съд.
дко.


Прикачени файлове:
Sauce Gribich4.jpg
Sauce Gribich4.jpg [ 29.85 KiB | Прегледано 12657 пъти ]
Sauce Gribich3.jpg
Sauce Gribich3.jpg [ 25.8 KiB | Прегледано 12657 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 00:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Зеленчуков чипс със сос скордаля


Прикачени файлове:
zucchini-_chips_7-d.jpg
zucchini-_chips_7-d.jpg [ 199.94 KiB | Прегледано 12656 пъти ]



Сосът е спомен от детството ми. Баба ми задължително го правеше като пържеше тиквички или попчета. Опитайте и вие, надявам се да ви хареса. Наздраве!

Продукти за соса

100 г смлени орехи
1 филия бял хляб - среда
1 каф.ч. олио
сол, чесън и оцет на вкус
кисело мляко


* За соса накиснете средата на хляба във вода и го изцедете с ръце. Намачкайте го добре заедно с чесъна и малко олио. За по-гладък сос може да направите това с пасатор. Добавете орехите и бъркайте непрекъснато като добавяте на тънка струйка останалата мазнина. Овкусете със сол и оцет. Разредете соса с малко кисело мляко до желана от вас гъстота.
По време на диетата да се консумира със сурови зеленчуции нарязани на тънки пръчици - моркови , целина, чушка, тиквичка ....


Прикачени файлове:
zucchini _chips_4.jpg
zucchini _chips_4.jpg [ 151.51 KiB | Прегледано 12656 пъти ]




След диетата и Почивката , може да си направите и

Хрупкав чипс от тиквички и моркови с пикантен сос.

Зеленчуците са приготвени тип "Тиквички по гръцки", макар, че лично аз не съм яла в Гърция по-хрупкави тиквички от тези, които ви предлагам.

Прикачени файлове:
zucchini _chips_3.jpg
zucchini _chips_3.jpg [ 150.13 KiB | Прегледано 12656 пъти ]


Продукти за 2 порции

1 тиквичка
2 моркова
сол
брашно
вода
6 - 7 кубчета лед
олио за дълбоко пържене

* Нарежете тиквичката и морковите по дължина с белачка за зеленчуци или ренде за рязане на чипс. Ако нямате такива прибори ги нарежете с нож на много тънки ленти.

* В купа сипете вода с няколко лъжици сол. Водата трябва да е доста солена. Сложете зеленчуковите ленти вътре и ги оставете да се овкусят за 10 - 15 минути. Изцедете ги в цедка без да ги изплаквате от солената вода. Ако солта не е достатъчно чипса ще стане безвкусен. Не препоръчвам осоляване след пърженето.

* В найлонов плик сипете брашно и зеленчуковите ленти. Оваляйте всичко добре. Брашното трябва да полепне равномерно навсякъде. За ваше улеснение направете това на няколко пъти.

* Загрейте мазнината в дълбок съд. Ако имате фритюрник е най-добре да ползвате него.

* В купа налейте студена вода и сложете в нея ледените кубчета. Непосредствено преди пърженето потапяйте лентичките една по една в ледената вода и ги пускайте в горещата мазнина. Пържете на части за да не залепват една в друга. Ако някъде се слепят си помогнете с щипка или вилица за да разделите лентичките една от друга по време на пърженето. Пържете няколко минути докато станат хрупкави и златисти. Задължинелно отцедете остатъчната мазнина по зеленчуците върху кухненска салфетка. Сервирайте чипса топъл или студен. Може да го съхраните хрупкав няколко дена, стига да не го похлупвате с капак и не го слагате в хладилника.

Сервирайте чипса със скордалята и студена бира.

Да ви е сладко!


Прикачени файлове:
zucchini _chips_3.jpg
zucchini _chips_3.jpg [ 150.13 KiB | Прегледано 12656 пъти ]




http://yoli-www.blogspot.co.at/2012/07/ ... st_12.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 00:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Хрян с ябълка и бяло вино

Подходящ е за плодовия ден за топкане на сурови зеленчуци

Прикачени файлове:
hryan2-1.jpg
hryan2-1.jpg [ 182.66 KiB | Прегледано 12656 пъти ]


Едно незаменимо допълнение към вашата студена вечеря, риба или супа. Рецептата я знам от мой колега, който е страхотен кулинар. Всъщност, Папи е арменец, а моето скромно мнение е, че арменците са отлични готвачи и ценители на вкусната и качествена храна. Папи,благодаря ти от сърце.

Продукти

2 корена хрян
1 кисела ябълка
1/2ч.ч.бяло вино
1-2с.л.ябълков оцет
1 ч.л.мед
сол на вкус


Приготвяне

* Почистете корените хрян и ги настържете на ситно.Внимавайте - знаете,че хряна е ужасно лют и просто ще си изплачете очите докато стържете.Стържете на открито пространство ... двор,балкон,пред прозорец.Но най-добре е да направите като мен - стържа хрян винаги под включен абсорбатор и няма никакви проблеми.

* Кипнете виното заедно с меда и солта.Опитайте на вкус и сами преценете дали да добавите още малко мед,оцет или сол.Оставете маринатата малко да се охлади и залейте с нея хряна.

* След като маринованият хрян изстине напълно добавете настърганата ябълка и разбъркайте.

* Съхранявайте в буркан на студено място. Приготвен по този начин,хряна става много мек и пикантен.


Последна промяна Виолина на 13 Ное 2012, 13:03, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 00:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Отново картофи - с авокадо, скордаля и едни соленки

По време на златната треска в Клондайк (1897-1898) картофите на практика са стрували теглото си в злато. Картофите са били оценени за тяхното високо съдържание на витамин С., а златото, по това време, ебило по-обилно от питателни храни! През октомври 1995 г. картофите стават първият зеленчук взет със совалката Колумбия, с цел да се отглеждат в космоса. НАСА и Университета на Уисконсин, Медисън, създават технология, за изхранване на астронавти в дълги пространствени пътувания и в крайна идея, хранене на бъдещи космически колонии. В Прусия крал Фридрих Вилхем/Велики осъзнавайки, че картофите са добър източник на храна разпорежда селяните да засаждат и ядат картофи или носовете им ще бъдат отрязани. А някога, шотландците отказвали да ядат картофи, защото не били споменати в Библията!


Пюре от картофи с авокадо


Прикачени файлове:
avocado dip.jpg
avocado dip.jpg [ 58.01 KiB | Прегледано 12656 пъти ]



Продукти:

5-6 средни по големина картофа
1 авокадо
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. копър /магданоз
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. вода от картофите, ако е необходимо
1 с.л. зехтин, при желание*
Рецептата може да се изпълни и като вариант за хранителен режим без мазнина

Картофите се сваряват, обелени и още топли се пасират заедно с авокадото и подправките.
Овкусява се и поднася.

Следва популярният гръцки сос


Skordalia /Σκορδαλια/ -


едно от традиционните ястия в Гърция за Благовещение. Познат със своя силен вкус и то чеснов, независимо, дали е в комбинация с картофи, хляб или ядки. Някои предпочитат по-мек вкус на чесън, а други по-силен - ако вкусът е твърде силен, съответно се коригира количеството на картофите или хляба, но ако не е достатъчен, се увеличава количеството чесън.

Картофена скордаля
/гръцки чеснов сос – Скордаля/


Прикачени файлове:
skordalia.jpg
skordalia.jpg [ 64.53 KiB | Прегледано 12656 пъти ]



Продукти:
6 скилидки чесън /аз сложих 3 и ми е малко силен/
1 чаша картофено пюре /2-3 сварени и намачкани топли картофи/
2 филии стар бял хляб
1/3 ч. чаша зехтин
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. оцет
сол и пипер на вкус
1 с.л. смлени ядки, по желание

Обеленият чесън се притрива с 1/2 чаена лъжичка сол в хаванче до изглаждане. Прибавя се към картофено пюре от 2-3 сварени и намачкани топли картофи и продължава да се хомогенизира, като се разбърква с чукало. В купа със срудена вода се натопяват филиите хляб (с отстранена кора) , след което изстискват добре. Добавят се към картофите и чесъна, удари и отново се разбърква до гладкост. Постепенно се налива зехтин, лимонов сок и оцет, като се разбърква енергично. Когато сместа стане гладка и пухкава, се поръсва със сол и черен пипер на вкус.
Преди да се използва се охлажда в покрита купа.



Блендер метод: Всички съставки се поставят в блендер и пасират с умерена скорост, докато сместа се хомогенизира. За няколко секунди се увеличава скоростта в продължение за по-вече обем и гладкост, но твърде дълго, за да не се загрее и отдели мазнината.

Варианти: замяна на хляба с ½ ч. чаша или 1 ½ ч. чаши смлени бадеми или орехи, вместо картофи и хляб.


Постни триъгълни соленки с маслинена плънка



Прикачени файлове:
skordalia 2.jpg
skordalia 2.jpg [ 77.64 KiB | Прегледано 12656 пъти ]



За соленките – идеята е взаимствана от hamantash. Това са специфично оформени триъгълни тестени джоб сладки с пълнеж /по-често сладък, но и солен/, традиционни за еврейския празник Пурим, наречен още празник на жребия, който е най-веселият еврейски празник и се отбелязва през февруари или март във високосна година. /Чела съм, че у нас се е наложило отбелязването на Пурим на 10 март - Деня на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта по времето на Втората световна война/. Наричат ги "ушите" на Аман, hamantash, свързани с известна тяхна легенда.

Вече ги правя два пъти, но постни – веднъж с хлебно тесто /Хляб с маслини, орехи и сушени домати/ и веднъж с маслено /Постни емпанадас/. Вкусът и видът биха могли да бъдат значително по фини, ако се използват яйца, мляко и масло. Ние харесахме леко топли хлебните и студени – „маслените”. Плънката е също въпрос на желание, избрах микс от маслини /или маслинена тепанада/, сушени домати, босилек и орехи. По съществената част е начинът на оформянe, а технологията на печене е позната и класическа за двата вида тесто и упомената в съответните рецепти, към които съм приложила линковете.
Едни добри постни соленки за похапване, както и допълнение към пастети или супи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Салата от кисели краставички и варени яйца

Необходими продукти:

2-3 кисели крастaвички
4 твърдо сварени яйца
3-4 с.л. майонеза
1 с.л. горчица
черен пипер
олио или зехтин, магданоз, зелен лук или малка главичка зрял лук на тънки колелца
1 лъжица каперси- по желание
оцет
сол

Начин на приготвяне:

Забъркайте майонезата и горчицата в подходящ съд и поръсете с черния пипер и други подправки по желание. Добавете нарязаните на кубчета краставички, лука и яйцата .

Разбъркайте леко, като постепенно добавяте мазнината, оцета и сол на вкус. Гарнираите с магданоз и маслинки !

Хапнете на обед и вечеря с филийката зърнист хляб и голяма зелена салата с репички


Прикачени файлове:
Салата от яйца и краставички.jpg
Салата от яйца и краставички.jpg [ 11.16 KiB | Прегледано 12612 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Хумус и арабски питки

Прикачени файлове:
05d624e4-7746-4511-986e-afa0d17864e4.jpg
05d624e4-7746-4511-986e-afa0d17864e4.jpg [ 49.27 KiB | Прегледано 11806 пъти ]


Продукти за хумуса:

400 грама сварен нахут (консерва)
2 с.л. от водата в консервата
4 пълни супени лъжици сусамов тахан
10-12 пълни супени лъжици зехтин
3 средни скилидки чесън
3/4 чаена лъжичка кимион
сокът на половин лимон
сол на вкус
2 щипки черен пипер
сумак
за сервиране:
лют червен пипер за поръсване
кимион за поръсване
зехтин за заливане

Сложете всички съставки за хумуса в пасатор (без тези за сервиране) и ги пасирайте до получаване на гладка, еднородна смес.
Опитайте хумуса и ако желаете, добавете още сол, зехтин и лимонов сок.
Както вече ви казах, това е въпрос на вкус, все едно някой да ви каже как да си овкусите салатата.:)
Готовият хумус сложете в голяма чиния и го оформете по ваш вкус.
Поръсете с кимион, лют червен пипер и залейте с 2-3 супени лъжици зехтин.
Сервирайте охладен.


Арабските питки стават за въглехидратния ден , за бобовия не !!!!
Хумуса е за бобов, но не за въглехидратен !!!


А докато хумусът се охлажда, можете да приготвите арабските питки.

Продукти за питките:
2 1/2 чаени чаши бяло брашно
1 пакетче суха мая
1 не препълнена чаша топла вода (не гореща)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
2 супени лъжици зехтин
допълнително брашно за доомесване и набрашняване на работното място


Прикачени файлове:
R10192UmelekN50415.jpg
R10192UmelekN50415.jpg [ 90.67 KiB | Прегледано 11806 пъти ]



Разтворете маята и захарта в малка част от топлата вода.
Смесете всички продукти в дълбока купа и омесете меко и лепкаво тесто, не се опитвайте да го направите не лепкаво, така трябва да е.
Оставете го за 30 минути да втаса.
После с набрашнени ръце късайте малки парчета от тестото (колкото кайсия например) и на силно набрашнен плот и с помощта на набрашняване и на самото тесто отгоре и на точилката, разточете на тънки питки.
Диаметърът им трябва да отговаря на диаметъра на тигана, в който ще ги печете на котлона, да не са по-големи, защото ще се прегънат.
А самите питки трябва да са разточени на много тънки плоскости, като палачинки.
Загрейте тигана и намалете котлона на средна степен, защото инъче брашното по повърхността на питките ще загори бързо.
Изпичайте питките от двете страни, но не прекалявайте с препичането.
Трябва да си останат меки и светли на цвят, а не да станат като сухари.
По желание можете да мажете леко тигана с масло, аз предпочетох да ги пека на сух тиган.
Не ги дупчете с вилица по време на печенето, обръщайте ги с нещо, което няма да ги скъса или продупчи.
Съхранявайте ги загънати, за да останат меки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ВКУСНИ ПАСТЕТЧЕТА ЗА ВСЕКИ ДЕН
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Баба Гануш (Бащата на благоденствието :D )

Прикачени файлове:
37143648d456.jpg
37143648d456.jpg [ 109.11 KiB | Прегледано 12608 пъти ]


Необходими продукти
1 бр. голям патладжан
2-3 с.л. сусамов тахан
2-3 скилидки чесън
2-3 стръка магданоз
2-3 с.л. зехтин
смлян кимион
сока на 1/2 лимон
сол
Начин на приготвяне
Патладжана се опича и се бели. Добре е това да стане на огън (за да придобие патладжана опушен вкус), но ако нямате огнище, можете да го изпечете на котлона или във фурната, в тава, върху която е сложено фолио, за да не цапа, на най-горната скара, на грил. Патладжана трябва да се обърне няколко пъти. Когато омекне добре се вади, слага се в плик, за да се задуши и да се обели по-лесно. Може да се опекат по няколко патладжана наведнъж, после се белят и прибират във фризера за следващия път.
Патладжана се намачква с вилица или счуква. Не го смилайте в кухненския блендер, защото така ще стане на каша, а вкусът на салатата ще е по-добър, ако текстурата на патладжана е по-едра. След това добавете смачкания или ситно нарязан чесън, солта, черния пипер, кимиона, лимоновия сок и тахана. Всичко се обърква добре и се поставя в чиния за сервиране. Отгоре се украсява с магданоз и се полива със зехтина.

Прикачени файлове:
3651018345_efc542973b.jpg
3651018345_efc542973b.jpg [ 96.72 KiB | Прегледано 12608 пъти ]


Последна промяна Виолина на 13 Ное 2012, 13:25, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов