Отново картофи - с авокадо, скордаля и едни соленки По време на златната треска в Клондайк (1897-1898) картофите на практика са стрували теглото си в злато. Картофите са били оценени за тяхното високо съдържание на витамин С., а златото, по това време, ебило по-обилно от питателни храни! През октомври 1995 г. картофите стават първият зеленчук взет със совалката Колумбия, с цел да се отглеждат в космоса. НАСА и Университета на Уисконсин, Медисън, създават технология, за изхранване на астронавти в дълги пространствени пътувания и в крайна идея, хранене на бъдещи космически колонии. В Прусия крал Фридрих Вилхем/Велики осъзнавайки, че картофите са добър източник на храна разпорежда селяните да засаждат и ядат картофи или носовете им ще бъдат отрязани. А някога, шотландците отказвали да ядат картофи, защото не били споменати в Библията!
Пюре от картофи с авокадоПрикачени файлове:
avocado dip.jpg [ 58.01 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
Продукти:
5-6 средни по големина картофа
1 авокадо
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. копър /магданоз
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. вода от картофите, ако е необходимо
1 с.л. зехтин, при желание*
Рецептата може да се изпълни и като вариант за хранителен режим без мазнина
Картофите се сваряват, обелени и още топли се пасират заедно с авокадото и подправките.
Овкусява се и поднася.
Следва популярният гръцки сос
Skordalia /Σκορδαλια/ - едно от традиционните ястия в Гърция за Благовещение. Познат със своя силен вкус и то чеснов, независимо, дали е в комбинация с картофи, хляб или ядки. Някои предпочитат по-мек вкус на чесън, а други по-силен - ако вкусът е твърде силен, съответно се коригира количеството на картофите или хляба, но ако не е достатъчен, се увеличава количеството чесън.
Картофена скордаля
/гръцки чеснов сос – Скордаля/
Прикачени файлове:
skordalia.jpg [ 64.53 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
Продукти:
6 скилидки чесън /аз сложих 3 и ми е малко силен/
1 чаша картофено пюре /2-3 сварени и намачкани топли картофи/
2 филии стар бял хляб
1/3 ч. чаша зехтин
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. оцет
сол и пипер на вкус
1 с.л. смлени ядки, по желание
Обеленият чесън се притрива с 1/2 чаена лъжичка сол в хаванче до изглаждане. Прибавя се към картофено пюре от 2-3 сварени и намачкани топли картофи и продължава да се хомогенизира, като се разбърква с чукало. В купа със срудена вода се натопяват филиите хляб (с отстранена кора) , след което изстискват добре. Добавят се към картофите и чесъна, удари и отново се разбърква до гладкост. Постепенно се налива зехтин, лимонов сок и оцет, като се разбърква енергично. Когато сместа стане гладка и пухкава, се поръсва със сол и черен пипер на вкус.
Преди да се използва се охлажда в покрита купа.
Блендер метод: Всички съставки се поставят в блендер и пасират с умерена скорост, докато сместа се хомогенизира. За няколко секунди се увеличава скоростта в продължение за по-вече обем и гладкост, но твърде дълго, за да не се загрее и отдели мазнината.
Варианти: замяна на хляба с ½ ч. чаша или 1 ½ ч. чаши смлени бадеми или орехи, вместо картофи и хляб.
Постни триъгълни соленки с маслинена плънка
Прикачени файлове:
skordalia 2.jpg [ 77.64 KiB | Прегледано 12658 пъти ]
За соленките – идеята е взаимствана от hamantash. Това са специфично оформени триъгълни тестени джоб сладки с пълнеж /по-често сладък, но и солен/, традиционни за еврейския празник Пурим, наречен още празник на жребия, който е най-веселият еврейски празник и се отбелязва през февруари или март във високосна година. /Чела съм, че у нас се е наложило отбелязването на Пурим на 10 март - Деня на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта по времето на Втората световна война/. Наричат ги "ушите" на Аман, hamantash, свързани с известна тяхна легенда.
Вече ги правя два пъти, но постни – веднъж с хлебно тесто /Хляб с маслини, орехи и сушени домати/ и веднъж с маслено /Постни емпанадас/. Вкусът и видът биха могли да бъдат значително по фини, ако се използват яйца, мляко и масло. Ние харесахме леко топли хлебните и студени – „маслените”. Плънката е също въпрос на желание, избрах микс от маслини /или маслинена тепанада/, сушени домати, босилек и орехи. По съществената част е начинът на оформянe, а технологията на печене е позната и класическа за двата вида тесто и упомената в съответните рецепти, към които съм приложила линковете.
Едни добри постни соленки за похапване, както и допълнение към пастети или супи.