Хумус с авокадоПрикачени файлове:
humos-avokado25.jpg [ 28.1 KiB | Прегледано 5448 пъти ]
Както знаете съм почитател на нахута и напоследък все по-често приготвям от любимата си разядка хумус. Този път тримата си приготвихме отново хумус, но с авокадо. Ако не опитате, може само да пропуснете още един кулинарен шедьовър, при това изключително полезен. Не се налага допълнително добавяне на зехтин, тъй като авокадото е достатъчно мазно и придава наистина омайващ вкус.
Необходимите продукти:
250 гр сушен нахут или 300 гр консерва
1 ч.л. сода за накисване
сол
млян кимион – 1 пакетче
1 глава чесън
1 лимон
3 с.л. сусамов тахан
1 узряло авокадо
Начин на приготвяне:
Накисвате нахута за 8 часа с малко сода. Изхвърляте водата, сипвате нова, студена вода и варите. Изхвърлете поне 2 пъти водата. Всеки път добавяйте отново студена, така още по-добре ще се развари. Добавете сол в последната и варете до пълна готовност.
Има сотрове нахут, които само като смените 2 пъти водата и падат люспите, без да се налага да го правите зрънце по зрънце.
Избелвате чесъна, изтисквате сока на лимона, почиствате авокадото от кората и костилката и смесвате всичко в блиндера. При този вариант на хумус не добавям зехтин, защото авокадото е достатъчно мазно и придава прекрасен вкус. Ако има нужда добавете малко от водата, в която се е варил нахута, за да може да се получи гладка хомогенна смес.
Разбира се, не се слагат всички съставки наведнъж, а по малко и постепенно, опитвайки сместа, дали е добила този вкус, който отговаря на вашия кулинарен стил.
Може да консумирате веднага, ако не сте се наяли сн опитването, докато го приготвяте
И въпреки, че хумуса е с авокадо, може спокойно да се консумира във втория ден на 90 дневната диета.
Опитайте и споделете мнението си
Да ви е сладко!