90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 29 Мар 2024, 01:18

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН ХЛЯБ
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Домашен ръжен хляб

Обожавам аромата на домашен хляб, питка, баничка... - всъщност на всичко, което кара сетивата ни да се изострят и да усещат мириса на домашно приготвената храна. Моята баба прави вълшебни пити и баници. Като дете си спомням, когато прекарвах ваканциите си на село, всеки, който имаше повод, като сватба, кръщене, рожден ден, се отбиваше в къщата с молба баба да му направи най-вкусната и най-мека пита. Ставаха божествени. Е, до този момент не съм се престрашила да омеся пита по бабината рецепта, но направих домашен ръжен хляб, който ми напомни в известна степен за ароматите от детството ...
Продукти:

300 грама ръжено брашно
200 грама бяло пшенично брашно
1 пакет суха мая (7 грама)
щипка сода за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 ч.л. зехтин
200 мл топла вода

Приготвяне:

Изсипете в тавичка, в която ще месите ръженото и пшеничното брашно, смесете ги, добавете към тях сухата мая. Някой разтварят маята предварително, но аз реших да следвам указанията на опаковката, като я смесих направо с брашното. Добавете останалите продукти и започнете да месите. След като замесите добре тестото, оформете го като хляб, направете върху него резки с нож и го оставете да втаса около 1-1,30 часа в набрашнена тавичка, на стайна температура. Покрийте го с кърпа. Когато хлябът втаса, сложете го в тава, покрита с хартия за печене и го изпечете в предварително загрята фурна, на 200 градуса. При мен времето за печене бе около 25 минути, но е добре да проверявате, за да не загори и се съобразете с вашата фурна.
Приятен апетит!

Рецептата е адаптирана от: http://thegingercookies.blogspot.com


Прикачени файлове:
IMG_0102me copy.jpg
IMG_0102me copy.jpg [ 142.69 KiB | Прегледано 7298 пъти ]
IMG_0095me copy - Copy.jpg
IMG_0095me copy - Copy.jpg [ 98.23 KiB | Прегледано 7298 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ДА СИ НАПРАВИМ ИСТИНСКИ ХЛЯБ
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Хляб от лимец

Със 100 грама покълнало диво жито човек може да изкара цяла седмица, без да яде друго.
Калориите са еднакви с останалата храна, която човек би ял седем дена. По това древно еднозърнесто жито са луднали диетолозите по цял свят.
Освен това хлябът, изпечен от това зърно, оправя настроението подобно на веселия кекс от кофишоповете на Амстердам.
Това е лимецът - дивото жито от древността. Расте в Южна България в ниското на Родопите. В община Крумовград е и селцето, което е пренесло през хилядолетията името на това зърно.
Село Лимец днес има 95 жители и аха да изчезнат, но все още се държат здраво, сякаш да напомнят за онзи наш праотец, наречен лимец. И той е устойчив като родопчанин - има набито здраво стъбло и гордо вирнати осили на класа. Лимецът е способен да вирее и плоди при всякакви условия.
Ражда зърна, обвити в люспи.


Това е хлябът на човечеството от 15 хил. години, откогато датират находки от овъглена пшеница, казва билкарят и лечител Емил Елмазов.
Напук на ГМО той върна махалото в другата посока и започна да засява и да жъне лимец. Написа и историята му в книгата "Изначалният хляб лимец, дивото жито на древността".
Близо 30 години преди това видях лимец в махала Райковци в Балкана край Вонеща вода. "В рода ни има едно завещание - да съхраним житото на прабългарите", каза тогава пред делва с лимец бай Митьо. Заради странния обет селяните го наричаха Митьо Лабавото, сиреч хлопала му дъската.
Убедихме главния агроном на общината да засее поне 5 дка от древното жито. "Нищо няма да пожънете - дивите прасета ще го изядат, затова тук сеем овес и ечемик", рече Пенчо Дурчев, но задели две ниви. В едната Митьо зася лимец, в другата АПК-то - овес. Заради бодливата обвивка на зърното лимецът остана непокътнат от животните.
През лятото текезесарите прибраха 130 кг овес и 280 кг лимец от декар. Оттогава знам, че хлабави са други, но не и бай Митьо от махала Райковци.
Днес това жито вече се предлага у нас, познато е като "житото на фараоните", с него се хранели и траките по нашите земи. И то е отговорът на ГМО.
"Лимецът е устойчив като катър и колкото се възпроизвежда, по-силен става. Европа намалява, защото се храни с хляб от хибридна пшеница, изпосталяло последно стъпало на своето възпроизводство, натоварено с химическа обработка. След нея повече семе не остава.

Лимецът не дава богата реколта, но пък засища добре и е лековита храна. Той е мощен антиоксидант, богат е на протеини и пази от много болести.

Традицията на неговото отглеждане в Германия, Швейцария и Англия продължава до средата на XIX век, след което е заменена с обикновеното хлебно жито. Причината е, че добивите от пшеницата могат да се увеличават с торене и генни модификации.

Лимец, емер и спелта въобще не се поддават на изкуствено торене и генни модификации. Те са древното жито на фараоните, хлябът на траките и последната храна на Христос. Време е да я възродим, за да възродим здравето у себе си. Засега се предлага само в диетичните магазини на твърде солена цена.

Той укрепва тялото и възправя волята

Дълбоко в структурата на човешкия геном е втъкан лимецът. Колкото години е имало човечество, толкова години е имало дива пшеница и човекът е израснал с нея. Лимецът се възприема направо от живата природа, така че нямаме друга генетично чиста храна.

Древното жито не изисква почти никаква преработка. Вечер семенца се накисват в кисело мляко и сутрин човек закусва с тях. Най-важното е, че дивата пшеница се поема в естествен вид, нейните лечебни качества са както в зародиша, така и в обвивката.

Лимецът има повече протеини от обикновената пшеница, но количествата на глутен са минимални, което го прави лечебна храна за алергичните към глутена.
От другите видове жито той има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А. С него може да се замести месото и зеленчукът. Ако майка захранва детето си с кашичка от лимец, то ще расте здраво.
Дивото зърно не приема торенето, затова не го долюбват земеделците, тъй като не могат да вдигат добивите. Лимецът не гълта тежките метали, от него бяга и радиацията. На 200 км от Чернобил дивата пшеница е останала чиста заради много твърдата обвивка. Зърното не се подава и на олющване, трябва специална техника. А всичко това не е изгодно на земеделеца, преработвателя и хлебаря. Но е изгодно за човека, защото зърното не полепва по червата и предпазва от рак. Много малка част от храните могат да бъдат съхранявани така дълго като дивото зърно, без да се променят качествата. Растението вирее на всички почви, където другите пшеници не могат. Лимецът дава истинско пълноценно хранене, за което сега ни лъжат много производители, които тъпчат храните с консерванти и бои.
Дори и препоръчваните като най-здравословна храна - мюслите, не са здравословни. Те се произвеждат след сваряване на определени видове пшеници, размачкват се между метални валци и се ликвидира всичко природно. После се пекат в метални пещи на 280 градуса и се заливат с изкуствени витамини. Пропагандира се, че мюслите ще спасят хората от стомашно-чревни заболявания. Мит е!
Археолози намериха овъглени семена от еднозърнест лимец отпреди 15-17 хил. години. Тази дива пшеница е останала непроменена. Каквото е намерено в египетските пирамиди, такова и в тракийските могили, същата е и днес. Все това силно стиснато в плевите си зърно с дълбока бръчка по средата. И да го вършееш, не можеш да го съблечеш. Трябва майсторски да го олющиш, все едно че го мамиш, за да го измъкнеш на бял свят, както се измъква диво животинче от дупката му. И да го оскубеш, не можеш да го унищожиш, ще се появи на друго място. И ако тръгнете на юг от Стара планина, ще разпознаете еднозърнестия лимец като плевел покрай пътищата и по синорите на Югозападна България. В Източните Родопи - още по-сигурно. Стъблото му е високо повече от метър, тънко и здраво. Класът му е сбит като свит юмрук, зърното е силно и сплеснато отстрани. А ниският хромозомен състав на лимеца е дал тази вековна издръжливост.
Лимецът е баща на всички по-късни пшеници, които можем да датираме отпреди 7000 г. Затова цяла Европа вече е луднала по дивата пшеница.
Зърно от лимец се стапя в устата, а зърно от сегашното жито остава непроменено. Това показва, че организмът приема древната пшеница като своя, а днешната - не.
Вече съществуват много рецепти в кухните на Западна Европа, а храните от лимец навлизат и у нас. Искам да запаля хората да отглеждат дивата пшеница, за да забравим болести като тежки колити, рак на дебелото черво, ентероколити и пр. Удивителното е, че със 100 грама покълнало жито човек може да изкара цяла седмица, без да яде друго. Калориите са еднакви с останалата храна, която човек би ял седем дни.
Днес всеки производител на храни или лекарства успява да помести вредностите на своя продукт в някакви норми. Когато е на горния праг на поредната норма, настават спорове. Споровете се решават с промяна в технологията, ако е възможно, или играят пачки от банкноти за заветното разрешение да произвежда своето. И никой не пита за вредите от храните, трупани в организма.
източник 24 часа

Изначалният хляб-хляб от лимец

Продукти:

500 грама брашно от лимец (смляно в каменни мелници)+още за помощ при месенето
300 мл хладка към топла вода
1 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка хималайска сол
1 чаена лъжичка кафява захар
3 супени лъжици олио


Знам, че този хляб е по-добре да се направи с квас, но нямах в наличност.
Следващият път, обаче, задължително ще го направя така.
В съд разтворете маята с малко топла вода (около 30 мл), захарта и 2 супени лъжици от брашното.
Оставете да шупне, докато се появят балончета, значи е готово.
В съд за месене сложете останалото брашно, направете кладенче и в него сложете закваската и солта.
Започнете да сипвате по малко от водата и да месите.
Месете, докато се усвои всичката вода.
Тестото ще стане лепкаво, така трябва да е.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място да втаса около 50 минути.
На набрашнен плот с набрашнени ръце премесете отново тестото, оформете го в желана от вас форма, покрийте го и го оставете да втаса отново, докато удвои обема си. Аз имам един трик за това.
Пускам за секунди котлона и го спирам бързо.
Слагам съда с тестото върху него, покривам го и го оставят да втасва така.
Често правя така при месене.
Ако, обаче котлона е силен, рискувате да го изпечете направо.
Много внимавайте, ако решите да правите това.
Трябва толкова да е топъл котлона, че да може да се пипне с пръст.
Пуснете фурната през това време да загрява на 210 градуса.


След като хлябът е втасал, можете да направите разрези поповърхността му по ваш вкус.
Сложете хляба да се пече и по средата на печенето намалете фурната на 190 градуса.
Готовият хляб може да се съхранява около 7 дни и няма нищо общо с хлебните изделия в нашата комерсиална търговска мрежа.
Той е плътен, тежък, а вкусът му наистина е божествен, целият ми шкаф за хляб ухае силно и не искам да ви казвам колко пъти го отварях, за да вдишам от аромата му.
Както се твърди в статията по-горе, това е била последната храна на Христос.
Този хляб, макар и забравен от модерния свят, завинаги ще остане изначалния хляб на нас, човеците и ние му дължим уважението си.


Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 110.78 KiB | Прегледано 7296 пъти ]
5.jpg
5.jpg [ 92.3 KiB | Прегледано 7296 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ДА СИ НАПРАВИМ ИСТИНСКИ ХЛЯБ
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
Ръжен хляб

Ръжените ядки са готов опакован продукт.
Същото важи и за брашното.
Достатъчно е да спазвате указанията на опаковките, да следите сроковете на годност и да съхранявате на тъмно, хладно и сухо място.
Ръженият хляб е нетраен.
Не се препоръчва съхранение на хлебни изделия съдържащи ръж за по-дълго от две денонощия.

Ръжен хляб
Продукти:

300 грама ръжено брашно
200 грама бяло пшенично брашно
1 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка мед
1 чаена лъжичка захар
1 равна супена лъжица хималайска сол
2 чаени лъжички зехтин
около 250 мл хладка към топла вода

Разтворете маята със захарта с малко от топлата вода и покрийте, докато шупне.
После от всички продукти омесете тесто.
Ако имате машина за хляб, месенето ще е по-приятно, защото тестото много лепне. И така трябва да бъде, тестото трябва да е меко и лепкаво.
Ако ще месите на ръка, помагайте си с брашно по ръцете, но не добавяйте повече от посоченото в тестото.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло, докато втаса и удвои обема си, около 1 час.



Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.
Знаете, че хляб се пече в предварително загрята фурна, а и не само хляб, това важи за всички печива.
Оформете хляб в желаната от вас форма, като работите върху набрашнен плот и с набрашнени ръце.
Направете резки с остър нож и поръсете леко с брашно горната част на хляба.
Сложете го в тава с хартия за печене и го оставете отново да втаса и да удвои обема си.
Мисля, че за около 30 минути това ще стане.

Изпечете го до готовност, като към края на печенето намалете малко фурната, ако видите, че има риск от изгаряне на коричката на хляба.


Прикачени файлове:
h.jpg
h.jpg [ 75.65 KiB | Прегледано 7294 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ДА СИ НАПРАВИМ САМИ ИСТИНСКИ ХЛЯБ
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
РЕЦЕПТА С ВИДЕО за ОВЕСЕН ХЛЯБ (хляб от овес, ръж и лимец ) :

http://www.youtube.com/watch?v=A9Mx7CIlqI8

1 кубче мая - 42 грама
100 мл. вода на стайна температура
Разбъркайте маята във водата и оставете на страна

В голяма купа поставете и разбъркайте добре - 200 гр. овесено брашно, 300 гр. ръжено брашно, 500гр брашно от лимец (или от спелта), 60 грама сусам, 1 с.л. изсушени и смлени портокалови карички, 1с.л. подправка за хляб ( това е по равни части семена от анасон, семена от ким и семена от кориандър - разбъркани и едро смляни или счукани :D ).

В купата на миксера първо сложете - 680мл. вода, прибавете сместта с маята и 3 с.л. зехтин. Постепенно прибавете сухата смес с брашната, сусама и подправките за 5 мин и след това месете с миксера (или на ръка) още САМО 10 минути , не повече :twisted: :D !

Тестото, ще е рядко и лепкаво !
Завийте с найлон купата и оставете да втасва за 1 час.

През това време намажете обилно с краве масло тавата и поръсете с овесени ядки - както е показано на видеото . ВНИМАНИЕ ! Хляба става голям, към 2 кг. и ще ви трябва по голяма форма - това което се вижда на видеото не е кексова форма, а форма за хляб :D !

След като тестото е втасвало 1 час , измесето го за кратко още малко , колкото да излезе въздуха .

Сега преместете в тавичката. Понеже тестото е много лепкаво, мокрете ръцете си и лопатката с която го вадите с вода ! Загладето го добре с мокри ръце и обилно напръскайте отгоре с овесени ядки .Сега разрежете дълбоко по средата и завийте с найлон да втасва.
Нагласете часовника на 30 мин . Като минат тези 30 мин включете фурната на печката на 250 градуса,на вентилатор, ако нямате вентилатор - на най-силната възможна температура и поставете на дъното на печката купа с вода, а решетката на печката по средата. Изчакайте 15 мин да се загрее фурната добре и сложете хляба (който, сега общо е втасвал 45 мин ) да се пече на средната решетка.
След 15 мин , намалете температурата на печката с 50 градуса по-малко .Печете още 40 минути и извадете хляба от фурната. Извадете го от формата и го напръскайте леко с вода - получава се особено хубава коричка :D ! Изчакакайте го да поизстине преди да го режете :twisted: този толкова вкусен хляб :D !

Добър апетит :D !




ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ


1 и 1/2 чаена чаша пълнозърнесто ръжено брашно

1/2 чаена чаша овесени трици

1/2 чаена чаша микс от различни семена -
сусам, тиквено, ленено и слънчогледово -
може и само един вид от семената, в зависимост кое е налично и се предпочита

1 и 1/2 чаена чаша хладка вода

20 г. прясна мая

1/2 чаена лъжичка сол

2 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

Смесете в купа всички сухи съставки и ги разбъркайте добре.
Добавете зехтина и водата с разтворената в нея мая.
Размесете всичко с лъжица.
Трябва да получите гъсто и лепкаво тесто.
Не го месете повече, а само го объркайте и го сипете в правоъгълна кексова форма, чието дъно трябва да бъде покрито с назнина и брашно.

Оставете хлябчето да втаса и след това го изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. :P


Лесен хляб с домашен квас


http://bio-lifestyle.net/?p=711


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ДА СИ НАПРАВИМ ИСТИНСКИ ХЛЯБ
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 19:48 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2013, 21:38
Мнения: 1
много хубави рецепти,аз също си меся хляб, но в пекарната.правя го от ръжено и типово брашно.добавям ленено семе,сусам,трици,и овесени ядки накълцани в дом.робот.става много хубав


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН ХЛЯБ
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 23:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ШВЕДСКИ ХРУПКАВ РЪЖЕН ХЛЯБ

Прикачени файлове:
R14632Ulu4aN24205.jpg
R14632Ulu4aN24205.jpg [ 22.33 KiB | Прегледано 6825 пъти ]


Необходими продукти:

* 150 г ръжено брашно
* 250 г фини овесени ядки
* 100 г сусам
* 50 г обелени слънчогледови семки
* 50 г обелени тиквени семки
* 20 г ленено семе
* 6 с.л. олио
* 2 ч.л. морска сол


Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с останалите сухи съставки. Добавят се 300 мл студена вода и олиото и се омесва еластично тесто върху набрашнена повърхност. Тестото се разточва на тънко (0.5 см) върху хартия за печене и с нож се нарязва на правоъгълни парчета. Фурната се загрява на 250 С и тестото се пече около 7 минути. След това градусите се намаляват на 200 С и хляба се допича още около 20-25 минути. След изваждането от фурната, хляба веднага се вади


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов