90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 28 Мар 2024, 16:25

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: КАК ДА ПРИГОТВИМ КИСЕЛО МЛЯКО И СИРЕНЕ
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
КАК ДА ПРИГОТВИМ КИСЕЛО МЛЯКО И СИРЕНЕ

Както се знае, българското кисело мляко е неповторимо и известно по целия свят. Но освен киселото мляко, българите приготвят и изключително вкусно бяло сирене, извара и други продукти на базата на прясното мляко. Този път ще ви предложим няколко рецепти за приготвяне именно на такива продукти.

Макар че е течна храна, млякото съдържа 12,5 % сухо вещество и над 100 химични съставки. В един литър краве мляко се съдържат 35 г белтъци, 46 г захар, както и почти всички видове минерални соли и витамини. Освен че е хранително, прясното мляко се усвоява много лесно от организма. От мляко се приготвят различни млечни продукти - кисело мляко, сирене, кашкавал, сметана, извара, масло и др., които намират широко приложение в българската национална кухня.

КИСЕЛО МЛЯКО

Българското кисело мляко е оригинален национален продукт. Извън България то е известно под наименованието "югурт". Предполага се, че възникването на българското кисело мляко е свързано с развитото овцевъдство още по времето на траките. Овчарите преработвали големите количества прясно мляко в разнообразни продукти. Някои смятат, че най-добрите майстори на кисело мляко са от Разградския регион. Киселото мляко се получава от предварително загрято пълноценно прясно мляко, претърпяло млечнокисела ферментация при 40 - 45 градуса. В зависимост от млякото, от което се получава, киселото мляко бива овче, краве, биволско, смесено. Най-много мазнини съдържа биволското - 7,5 %, следвано от овчето - 6,5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3,6 %. Ето как можете да си приготвите и вие българско кисело мляко по рецептата на майсторите от Разград:
Необходими продукти 1 л прясно мляко
1 супена лъжица кисело мляко за подквасване.
Начин на приготовление Сварете прясното мляко и го охладете до 38 - 40 градуса /трябва да е малко по-топло от ръката ви/.

Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко за подквасване и разбъркайте добре. След това отново прибавете получената смес към прясното мляко. Разбъркайте добре, похлупете съда с капак, увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало и го оставете в топло помещение.

Температурата 38 - 40 градуса трябва да се запази в продължение на три часа, докато се развие млечнокиселата ферментация.

След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник.




* Киселото мляко се използва като продукт в множество ястия. От него се приготвя и характерният за българската кухня ТАРАТОР *


БЯЛО СИРЕНЕ

Бялото саламурено сирене е концентрирана млечна храна с различни вкусови и ароматни качества в зависимост от технологията на приготвянето му. Приготвяло се е в домашни условия още от древността. Използва се като предястие или като съставка на безмесни ястия от българската национална кухня. Предлагаме ви рецепта за приготвяне на саламурено овче сирене, което е основна национална храна на българския народ. Може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други продукти.
Необходими продукти 10 литра прясно овче мляко
20 капки мая за сирене /20 ml/
сол по 200 г на 1 литър вода за саламурата за осоляване, по 120 г на 1 литър вода за саламурата за съхраняване
Начин на приготовление Прецедете млякото.

Загрейте го за около 10 минути до температура 70 градуса, като не допускате да заври и след това го охладете до 33 - 34 градуса.

Прибавете маята, разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.

Разбъркайте добре млякото и го оставете при същата температура в продължение на 1 час, за да се подсири.

Така приготвеното сирене се изсипва в марля и се прецежда в продължение на 2 часа, за да се отдели суроватката.

Изцеденото сирене поставете в цедилка и го пресовайте с тежести. Нека преседи по този начин поне 6 часа, след което можете да го нарежете на отделни бучки и да го оставите в саламура, за да се осоли.

Саламурата се приготвя от 1 литър вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа, за да придобие леко солен вкус. След това можете да го подредите в съдовете, в които ще го съхранявате и да го залеете със саламура, приготвена от 120 г сол на 1 литър вода.

Сиренето е готово за консумиране след 60 дни, през които в помещението трябва да се поддържа температура около 10 градуса. След този период можете да го съхранявате в хладилник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов