90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 28 Мар 2024, 15:01

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: КОКОША ЧЕРКВА 10 ОКТОМВРИ
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
КОКОША ЧЕРКВА
10 ОКТОМВРИ (ПЪРВАТА СЪБОТА ПРЕДИ ПЕТКОВДЕН)


Този празник е бил честван тържествено в българското село. На площада се наклаждал огън под голям казан, в който се варял курбана, а всяка домакиня носела кокошка, лук, масло и други продукти за яхния. На този празник селските пъдари приготвят яхнията. Жените осигуряват хляба, виното, месала за постилане и приборите. Обедът започва едва след като свещеникът прикади яденето. Преди това всяка стопанка раздава парче хляб в чест на бога-дух.


Яхнията от кокошка е типичното за този български празник ястие. То може да се приготви по различни рецепти, но най-вкусно става с булгур. Предлагаме ви оригинална стара рецепта за приготвяне на кокошка с булгур.


КОКОШКА С БУЛГУР

Необходими продукти 1 кокошка
1 чаена чаша булгур
2 глави кромид лук
1 кафяна чашка разтопена свинска мас
1 кафяна чашка олио
3 червени домата
10 зърна черен пипер
сол
1 чаена лъжичка червен пипер


Начин на приготвяне:
Нарежете кокошката на порции и ги задушете в мазнина и малко вода. След около 15 минути прибавете нарязания на ситно кромид лук. Изчакайте лукът да порозовее и подправете с червения пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре и прибавете гореща вода, която да покрие продуктите. Похлупете ястието и го оставете на умерен огън да се задуши. Когато месото започне да омеква, прибавете булгура и черния пипер. Оставете отново продуктите да се задушават на умерен огън. След четвърт час прибавете предварително обелените и настъргани домати. Задушете до пълно омекване на месото. Сервирайте ястието докато е горещо.

Най-подходящото питие за това ястие е червеното вино. Виното трябва да е със стайна температура, когато го сервирате. Така неповторимият му вкус се усеща най-добре.

За десерт можете да предложите сушени или захаросани плодове.


Използвана литература:
"Народна трапеза", Димитър Мантов, ИК "Светулка" 1998.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов