90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 28 Мар 2024, 22:09

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ПЕТРОВДЕН 29 юни
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 15:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ПЕТРОВДЕН

На 29 юни, в дните на горещото лятно слънце, се празнува Петровден.
Православният календар отбелязва на тази дата деня на св. апостол Петър, наречен Върховен апостол, както и на св. апостол Павел.
Църковният канон определя деня като край на двуседмичния пост, наричан "петровски". От Петровден, след комкане, се отговява с тазгодишно петровско пиле.
На този ден след прекадяване в църква се раздават и могат да се ядат от първите ябълки петровки.
В много селища се правят сборове.
Традиционната храна за празника включва:
Прясна пита
Баница с масло и сирене
Тиквеник
Прясно сирене Белмъш /кутмач/
Петровско пиле
Кокошка с джанки




ПРЯСНА ПИТА
ПРОДУКТИ: 1 кг брашно
1 лъжица сол (1 чаена лъжичка, ако предпочитате по-безсолно)
1 яйце
1 кофичка кисело мляко (1/2 кг) с лъжичка сода в нея
1 пакет бакпулвер в брашното


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесеното със сол и бакпулвер брашно се сипва в дълбок съд, в средата му се прави кладенче, в него се слага яйцето и добре разбитото със сода кисело мляко. Омесва се не много твърдо тесто, към което се прибавя по малко брашно, оформя се пита, която се пече на силна фурна. Увива се в кърпа, след като се извади от фурната.


БАНИЦА С МАСЛО И СИРЕНЕ
ПРОДУКТИ: 1 кг разточени или готови кори
300 г. сирене
250 г. масло
4 яйца
2 чаши кисело мляко


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сиренето, натрошено на дребно, яйцата, разтопената мазнина и киселото мляко се забъркват общо и с тази плънка се ръсят поставените една върху друга кори (всяка една). Тавичката, в която се пече баницата, се намазва на дъното с мазнина, намазва се и най-горната кора.

ТИКВЕНИК
ПРОДУКТИ: 500 г. брашно
250 г масло
200 г вода
300 г захар
1 кг тиква
няколко ореха
лъжичка канела


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелената и добре измита тиква се нарязва на парчета, наръсва се със захар и се вари в предвидената вода. От брашното и маслото се прави тесто, от което се разточват две дебели кори /с големината на съда за печене/. Първата от тях с слага в тавата, намазана отдолу с малко мазнина, върху нея дебел пласт от сварената и изстинала тиква (може в нея да се прибавят счукани орехи и канела), а отгоре се слага втората кора, надупчена с вилица на няколко места, Пече се до опичане на корите. Студеният тиквеник може да се поръси с пудра захар.


ПРЯСНО СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ: 2 кг мляко /по възможност овче/
20 г. мая за подсирване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворената мая се слага в хладко мляко и се оставя около половин час, а след втвърдяване на сместа последната се поставя в платнена торбичка и се закача за една нощ, за да се изцеди т.нар. суроватка. Сиренето може да се яде веднага след това, посолено или наръсено със захар.


БЕЛМЪШ /КУТМАЧ/

ПРОДУКТИ: 1 кг прясно сирене
200 г брашно
лъжичка сол
200 г овче мляко


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Прясното сирене се слага в дълбок съд, сипва се прясното мляко, солта и разтвореното в малко вода брашно. Сместа се поставя на силен огън, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица, докато водата изври и кашата се сгъсти. Полученият белмъш се яде с хляб или с петмез и мед.

ПЕТРОВСКО ПИЛЕ

ПРОДУКТИ: 1 кг пиле
1 пакетче масло
15 г сол


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пилето се измива и почиства, в корема му се слага маслото, посолява се и се пече до почервяване.


КОКОШКА С ДЖАНКИ

ПРОДУКТИ: 1 кг. кокоше месо
100 г масло
50 г сланина
20 г брашно
700 г джанки
15 г лук
150 г червени домати
1/2 лъжичка червен пипер
лъжичка черен пипер
връзка копър


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Кокошето месо се нарязва на парчета, които се запържват леко в маслото, след което се прибавят сланината и нарязаният лук, доматите и солта, както и разтвореното в малко вода брашно. Отгоре се наръсва с червения пипер (може и лют) и се оставя да ври до сваряване на месото (да остане на мазнина). Измитите и изчистени от костилките джанки се прибавят към яденето накрая, като се варят около 5 минути. Готовата гозба се наръсва с черен пипер и й се нарязва връзка копър.

_________________
ИзображениеИзображение

В ПОЧИВКА СЪМ ОТ 17.12.2012


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов