90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 29 Мар 2024, 10:46

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ВЕЛИКДЕН
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ВЕЛИКДЕН
МЕСЕЦ АПРИЛ - ПОДВИЖЕН ПРАЗНИК

Великденско яйце / Великденски хляб / Козунак

Великден е подвижен празник, чиято дата се изчислява според лунния календар. През 2000 година православният Великден е на 30 април.
За източноправославните християни това е най-големият празник в църковния календар. Той се празнува три дни. Типичното за неговата трапеза са боядисаните яйца.
Яйцата се боядисват на Велики четвъртък или в събота преди Великден. Това е привилегия на най-възрастната жена в къщата.
На Велики четвъртък се замесват и хлябове – обредни, обикновени и козунаци. Обредните хлябове се наричат "боговица", "великденски кравай" или "великденски колак".
Приготвянето на козунаци в България идва едва през 20-те години на нашия век, но днес е заело важно място в българския бит.

Всяка боя се разтваря в отделна съдинка. Първото яйце, което се боядисва, трябва да е червено. То се поставя под иконата в къщата. Някога жените са използвали естествени бои – отвара от орехова шума, люспи от кромид (за жълт цвят), боровинки (за лилаво), отвара от шишарки на ела (за бежов цвят), червено цвекло, сварено във вряща вода (за червен цвят), цветове от синя метличина (за син цвят). Днес, разбира се, всяка домакиня използва химически бои. Яйцата се боядисват след като бъдат добре сварени. Ако искате да боядисате яйцата по оригинален начин, можете да сипете в боята няколко капки олио. Черупката на яйцето ще остане бяла там където се е докоснала до олиото и ще получите интересна мозайка. Върху яйцата можете да "отпечатите" и листа от здравец и различни дървета. За тази цел трябва да сложите яйцето и листото в тензух, да го увиете стегнато и да го пуснете с тензуха в боята. След няколко минути извадете яйцето от боята, но не го разопаковайте. Изчакайте няколко минути, развийте тензуха, оставете яйцето да изсъхне и едва тогава махнете листото.


Празничната трапеза не се вдига през трите дни на празника и тогава младите хора посещават кумовете си, като задължително носят боядисани яйца.
На Великден менюто е празнично. Приготвя се най-вече агнешко печено, с гарнитура от картофи, ориз и зелени салати. Но по-интересни за домакините са типичните рецепти за великденски хляб и козунаци. Предлагаме ви няколко оригинални български рецепти, благодарение на които ще можете да посрещнете големия християнски празник по българска традиция.


ВЕЛИКДЕНСКИ ХЛЯБНеобходимите продукти 1 кг. брашно,
3 кафяни чашки прясно мляко,
1 чаена лъжичка захар,
1 чаена лъжичка сол,
мая за хляб колкото кибритена кутийка,
1 супена лъжица разтопено краве масло или олио.


Начин на приготовление:

Сложете пресятото брашно в дълбок съд. Направете в средата "кладенче" и сложете в него разтворената в малко вода мая за хляб (към която предварително сте сложили захарта и сте оставили на топло, за да втаса). Прибавете солта и като сипвате на тънка струя охладеното прясно мляко, замесете тесто, което трябва да завиете с кърпа и да оставите да втаса. Премесете тестото и оформете от него кръгъл хляб.

Намажете го отгоре с маслото или олиото и го поставете в тава. Върху него наредете боядисаните яйца, като ограждате всяко яйце с ивица тесто.

Изпечете хляба в силна фурна.

КОЗУНАЦИ

При приготвянето на козунаци най-важно е как се приготвя маята, защото благодарение на нея козуначеното тесто нараства и става много вкусно. Маята ще се попари или претопли, ако я замесите при висока температура. Най-подходяща е температурата 28-30 градуса. Маята за хляб с големина на кибритена кутийка замесете с малко брашно, 2-3 супени лъжици прясно мляко, щипка сол и щипка захар. Оставете я на топло, за да шупне, след това я замесете с още малко брашно и със затоплено прясно мляко, докато стане на рядка каша, и отново я оставете да набъбне. След това я прибавете към брашното. Помещението, в което ще месите козунаци, трябва да е добре затоплено. Преди да втасат козунаците, те трябва да заемат една трета от съда, в който ще ги печете. Козунаци се пекат в предварително затоплена фурна на умерен огън. Ако в козунаците ще слагате стафиди, те трябва предварително да са попарени в гореща вода, да са добре подсушени и оваляни в брашно.
Козунаците са чудесна закуска с чаша мляко, чай, кафе, боза. Те отдавна не са само обреден великденски хляб. Козунаци целогодишно се пекат, както за пазарни, така и за домашни нужди. От козуначеното тесто се правят чудесни кифли с плънка и без плънка.


КОЗУНАК

Необходимите продукти

1 кг. бяло брашно
5-6 яйца,
1 1/2 чаена чаша прясно мляко /1/4 л/,
250-300 г захар
1чаена лъжичка сол,
200 г. краве масло или 150 г прясна свинска мас
1/2 лимон
2 праха ванилия
2 супени лъжици стафиди,
1 чаена чаша пудра захар,
мая за хляб колкото кибритена кутийка /30-40 г/

(

Начин на приготовление:


Натрошете маята и я размийте с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, че да получите кашица. Похлупете я и я оставете да втаса на топло.
На топло разбийте яйцата със захарта до побеляване и прибавете останалото затоплено мляко и ванилията.
В затоплена тава поставете брашното и в средата направете кладенче.
Щом втаса маята, изсипете в брашното яйчената смес, втасалата мая и 1/2 лъжичка сол. Замесете ги на тесто, като от време на време наливате по малко от разтопената мазнина или си топите често ръцете в нея. При измесванете не бийте силно тестото, а го разтегляйте и събирайте на топка и пак го разтегляйте. Когато употребите всичката мазнина и тестото стане гладко (не залепва по стените на съда и започва да образува мехури) поръсете го с брашно, покрийте го със затоплена кърпа и го оставете на топло да втаса. Тестото е втасало, когато увеличи двойно обема си. След това отново го месете с намаслени ръце.
С намаслени ръце късайте от тестото толкова, колкото ще ви бъде необходимо за оформянето на едно козуначено руло (имайте предвид, че при втасването си във формата то ще увеличи двойно обема си). Сложете го върху намазана с масло повърхност, поръсете го по желание със стафиди (предварително оваляни в брашно, ако не искате да потъват в тестото) и настърганата кора от лимона. Оформете го на руло.

Сложете тестото във форма за печене, която предварително сте намазали с краве масло. Тестото трябва да заеме половината от височината на формата, защото по време на печенето ще бухне. Намажете козунака отгоре с едно разбито яйце.

Печете в умерена фурна. Извадете козунака от формата едва когато е изстинал. По желание можете да го поръсите с пудра захар и ванилия.



КОНСУЛТИРАНА ЛИТЕРАТУРА:
1. "Народна трапеза" -Димитър Мантов, ИК "Светулка – 44", София, 1997 г.
2. "Модерна кухня" – Н. Кънчева, А Атанасова, ИК "Колхида", София, 1997 г.
3. "Съвремена домашна кухня"- П. Чолчева, Ц. Калайджиева, изд. Техника, 1972 г.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов