90 дневна диета - Форум

Форуми - 90 дневна диета
Дата и час: 28 Мар 2024, 14:41

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ИВАНОВДЕН 7 януари
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2012, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2012, 09:57
Мнения: 2373
Местоположение: Австрия
ИВАНОВДЕН
7 януари

Според църковния календар този ден се празнува в чест на свети Йоан Кръстител, който е кръстил Христос. Празнуват и всички, които носят името на светеца. По стар български обичай още в тъмни зори - преди да е изгряло слънцето, млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден, също бивали къпани в чебъра. След това момците тръгвали по къщите и къпели всички момчета и мъже, които носят името Иван. Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.

Ако сте кумували на някое семейство или носите името Иван, Иванка, Ива, Ивелина или Ивана, и очаквате да ви посетят на Ивановден, трябва да приготвите една наистина празнична трапеза, с което да уважите както гостите си, така и този христиански празник. Предлагаме ви няколко традиционни български ястия, които се приготвят в различни краища на България специално за Ивановден.

ПЪЛНЕНО БУТЧЕ е едно от най-често приготвяните ястия за Ивановден. На този ден не се пости и българите с удоволствие са приготвяли прясно свинско месо.

ПЪЛНЕНО БУТЧЕ

Необходими продукти

едно обезкостено свинско бутче (около 2 килограма)
4 супени лъжици краве масло
1 кафяна чашка олио
1 глава кромид лук
2 моркова
2 твърдо сварени яйца, 1 чаена лъжица червен пипер
1 чаена лъжица стрита чубрица
1\2 чаена чаша смлян черен пипер
2 кисели краставички
Приготовление

За да приготвите това ястие, трябва да бъдете търпеливи и да спазите точно указанията на рецептата.

Начукайте обезкостеното бутче с мокър домакински дървен чук.
С върха на остър нож направете в средата дълбок прорез, в който сложете плънка, приготвена по следния начин:

Плънка:
В две супени лъжици разтопено краве масло запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на кубчета моркови.
Свалете съда от огъня. Когато сместа изстине, прибавете киселите краставички и сварените яйца - нарязани на кубчета, и подправете с червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус.

Сложете плънката и зашийте отвора с попарен бял конец.

Поставете бутчето в тавичка, намазана с останалото краве масло и печете отначало в силна фурна. След около 20 минути намалете фурната. През десетина минути обливайте месото с по една кафяна чашка топла вода, смесена с олиото. След като месото се зачерви, обърнете го от другата страна.

Накрая намажете бутчето с червен пипер, смесен с малко олио.




Ако сте решили да посетите кумовете си или някой именик, най-добрата изненада, която можете да предложите, е домашно приготвена БАНИЦА. Тази рецепта се изпълнява в Пловдив и областта около него, която е известна с кулинарните си майстори и неповторими на вкус печива.

БАНИЦА

Необходими продукти

1 килограм брашно, мая за хляб колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжица сол
1\2 чаена лъжица захар
1 1\2 чаена чаша натрошено сирене
4 яйца
2 кафяни чашки разтопено краве масло
2 супени лъжици свинска мас
Приготовление Най-напред размийте маята с малко хладка вода и прибавете захарта. Замесете гладко тесто от втасалата мая, брашното, 1 разбито яйце и солта.

Добре омесеното тесто разделете на три части, които трябва да направите на топки.
Намажете тестото с мас, покрийте го с кърпа и го оставете за половин час в топло помещение да втаса. От всяка топка разточете по една дебела кора с размерите на тавата, в която ще печете баницата.
Пригответе плънка от останалите разбити три яйца и натрошеното сирене.

Поставете първата кора в намаслената тава и я застелете с половината от плънката. Предварително трябва да сте я поръсили с разтопеното краве масло.
Направете същото и с втората кора.
Най-горната - третата кора, напоете обилно с мазнина.

Печете баницата в умерена фурна.
След като се изпече, непременно я покрийте с памучна кърпа, за да остане мека кората й.




Като десерт към менюто на Ивановден можете да приготвите СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ. Предлагаме ви една универсална рецепта, която се изпълнява в много области на България през зимния сезон. Тогава на трапезата на българина присъстват ябълките, събрани през есента. Те могат да бъдат изсушени, консервирани в компот или конфитюр или пресни, запазени в тъмно и хладно помещение, каквото има във всеки български дом.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

Необходими продукти

6 яйца,
1 чаена чаша захар,
2 чаени чаши брашно,
1 пакетче бакпулвер,
1 ванилия,
1\2 чаена лъжичка сода,
7-8 ябълки.
Приготовление Разбийте жълтъците на яйцата и захарта.

Почистете, обелете и нарежете на кубчета ябълките.
Към разбитата захар прибавете 2 супени лъжици вода. Прибавете също така брашното и ябълките.

Печете в началото на силна фурна. След като тестото започне да се зачервява, намалете фурната.

Разбийте белтъците на яйцата на сняг заедно с три супени лъжици кристална захар, настъргана лимонова кора и една щипка бакпулвер за аромат. С получения крем от белтъците намажете ябълковия сладкиш. Запечете за 1-2 минути в добре затоплената фурна и сервирайте сладкиша нарязан на ромбове.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов