ИВАНОВДЕН 7 януари
Според църковния календар този ден се празнува в чест на свети Йоан Кръстител, който е кръстил Христос. Празнуват и всички, които носят името на светеца. По стар български обичай още в тъмни зори - преди да е изгряло слънцето, млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден, също бивали къпани в чебъра. След това момците тръгвали по къщите и къпели всички момчета и мъже, които носят името Иван. Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.
Ако сте кумували на някое семейство или носите името Иван, Иванка, Ива, Ивелина или Ивана, и очаквате да ви посетят на Ивановден, трябва да приготвите една наистина празнична трапеза, с което да уважите както гостите си, така и този христиански празник. Предлагаме ви няколко традиционни български ястия, които се приготвят в различни краища на България специално за Ивановден.
ПЪЛНЕНО БУТЧЕ е едно от най-често приготвяните ястия за Ивановден. На този ден не се пости и българите с удоволствие са приготвяли прясно свинско месо.
ПЪЛНЕНО БУТЧЕ
Необходими продукти
едно обезкостено свинско бутче (около 2 килограма) 4 супени лъжици краве масло 1 кафяна чашка олио 1 глава кромид лук 2 моркова 2 твърдо сварени яйца, 1 чаена лъжица червен пипер 1 чаена лъжица стрита чубрица 1\2 чаена чаша смлян черен пипер 2 кисели краставички Приготовление
За да приготвите това ястие, трябва да бъдете търпеливи и да спазите точно указанията на рецептата.
Начукайте обезкостеното бутче с мокър домакински дървен чук. С върха на остър нож направете в средата дълбок прорез, в който сложете плънка, приготвена по следния начин:
Плънка: В две супени лъжици разтопено краве масло запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на кубчета моркови. Свалете съда от огъня. Когато сместа изстине, прибавете киселите краставички и сварените яйца - нарязани на кубчета, и подправете с червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус.
Сложете плънката и зашийте отвора с попарен бял конец.
Поставете бутчето в тавичка, намазана с останалото краве масло и печете отначало в силна фурна. След около 20 минути намалете фурната. През десетина минути обливайте месото с по една кафяна чашка топла вода, смесена с олиото. След като месото се зачерви, обърнете го от другата страна.
Накрая намажете бутчето с червен пипер, смесен с малко олио.
Ако сте решили да посетите кумовете си или някой именик, най-добрата изненада, която можете да предложите, е домашно приготвена БАНИЦА. Тази рецепта се изпълнява в Пловдив и областта около него, която е известна с кулинарните си майстори и неповторими на вкус печива.
БАНИЦА
Необходими продукти
1 килограм брашно, мая за хляб колкото кибритена кутийка 1 чаена лъжица сол 1\2 чаена лъжица захар 1 1\2 чаена чаша натрошено сирене 4 яйца 2 кафяни чашки разтопено краве масло 2 супени лъжици свинска мас Приготовление Най-напред размийте маята с малко хладка вода и прибавете захарта. Замесете гладко тесто от втасалата мая, брашното, 1 разбито яйце и солта.
Добре омесеното тесто разделете на три части, които трябва да направите на топки. Намажете тестото с мас, покрийте го с кърпа и го оставете за половин час в топло помещение да втаса. От всяка топка разточете по една дебела кора с размерите на тавата, в която ще печете баницата. Пригответе плънка от останалите разбити три яйца и натрошеното сирене.
Поставете първата кора в намаслената тава и я застелете с половината от плънката. Предварително трябва да сте я поръсили с разтопеното краве масло. Направете същото и с втората кора. Най-горната - третата кора, напоете обилно с мазнина.
Печете баницата в умерена фурна. След като се изпече, непременно я покрийте с памучна кърпа, за да остане мека кората й.
Като десерт към менюто на Ивановден можете да приготвите СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ. Предлагаме ви една универсална рецепта, която се изпълнява в много области на България през зимния сезон. Тогава на трапезата на българина присъстват ябълките, събрани през есента. Те могат да бъдат изсушени, консервирани в компот или конфитюр или пресни, запазени в тъмно и хладно помещение, каквото има във всеки български дом.
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
Необходими продукти
6 яйца, 1 чаена чаша захар, 2 чаени чаши брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ванилия, 1\2 чаена лъжичка сода, 7-8 ябълки. Приготовление Разбийте жълтъците на яйцата и захарта.
Почистете, обелете и нарежете на кубчета ябълките. Към разбитата захар прибавете 2 супени лъжици вода. Прибавете също така брашното и ябълките.
Печете в началото на силна фурна. След като тестото започне да се зачервява, намалете фурната.
Разбийте белтъците на яйцата на сняг заедно с три супени лъжици кристална захар, настъргана лимонова кора и една щипка бакпулвер за аромат. С получения крем от белтъците намажете ябълковия сладкиш. Запечете за 1-2 минути в добре затоплената фурна и сервирайте сладкиша нарязан на ромбове.
|