ДОМАШНА ИЗВАРА Продукти: 1 литър домашно прясно мляко; 250 гр. кисело мляко / по възможност домашно/ Начин на приготвяне: Прясното мляко се сварява и охлажда до 35С. Ако искате да намалите маслеността на изварата,охладете млякото напълно без да го разбърквате и го оставете за една нощ в хладилник.На другия ден оберете каймака,който се е отделил отгоре(от него може да си избиете масълце) и отново загрейте млякото до 35С. Киселото мляко се разбърква и двете млека се смесват. Съда се оставя на стайна температура за 7-8 часа, след което сместа се нагрява на водна баня, без да се разбърква и без да се допусне завиране,за да не стане "гумена". Когато се надигне бяло калпаче, тенджерата се отстранява от котлона и се оставя да се охлади, с решетъчна лъжица се обира получената извара и се поставя в цедилка/гевгир. Може да се постави и в тензух да се оформи като вързопче и да се остави да се оцеди. Влажността на изварата се определя според нуждите, ако ви трябва по суха се изцежда повече, ако ви трябва по влажна не. Получената течност от изцеждането се нарича цвик от нея се получава чудна разхлаждаща напитка , а също се използва за омесване на тесто за питки, мекички и домашен хляб.
_________________
|