ТУКА , СЛЕДВА ПРЕВОД НА ЧАСТИ ОТ КНИГАТА ЗА ЗАХРАНВАНЕТО НАРЕЧЕНА " СЛЕДВАЩИТЕ 90-ДЕНА " ОТ АВТОРИТЕ НА "90-ДНЕВНАТА ДИЕТА" И ПО-ТОЧНО - НА ПРИМЕРНИТЕ МЕНЮТА ЗА НЯКОИ ДНИ !
ТЕ СА САМО ЗА ОРИЕНТАЦИЯ - НЕ Е НЕОБХОДИМА ДА ГИ СЛЕДВАТЕ ТОЧНО , НО ИМА ХУБАВИ РЕЦЕПТИ ! 1-ви Ден
ОБЯД (Белтъчен)Закуска 1
4 мандарини или 2 портокала чай или кафе
Закуска 2
Една чаша плодов сок или плодове по избор
Обяд
Пиле със зеленчуци
1 малко пиле
1 скилидка чесън
1 малка глава лук
1 стрък пресен или 1 чаена лъжичка сух риган
4 стръка магданоз
няколко иглички розмарин
1 лимон
2 домата
1 супена лъжица доматено пюре
1 червена чушка
1 малка консерва сладка царевица
1 чаена лъжичка масло
сол и черен пипер
Измийте и нарежете пилето на порции. Натрийте със смес от сол, черен пипер, счукан
чесън. лимонов сок, доматен сок и една чаена лъжичка зехтин.
Нарежете чушкита на ивички, а доматите доматите, нарежете, на колкото е възможно по-малки
парченца. В една чаена лъжичка масло запържете пилешките порции и ситно нарязаният лук .
Изпържете хубаво от всички страни и тогава добавете чушката и доматите.
След това, похлупете с капак и оставете ястието да къкри, на по-ниска температура още 15 минути. Малко преди края, добавете и консервата царевица и оставете да покъкри.
Ако е необходимо добавете още сол и овкусете с черен пипер.
Преди да сервирате ястието, окрасете с един стрък магданоз.
Яжте с една филийка пълнозърнест хляб.
Изпийте накрая 300мл. пилешки бульон.
Оставете си 1/3 част за вечерята .
Вечеря
Вместо да ядете останалото от обяд, можете да си приготвите салата от различни видове
зеленчуци. Добавете към салатата малка консерва царевица или сварен боб или най-добре - соя.
2-ри ден
ОБЯД (Бобово- Зърнен)Закуска 1
Голямо парче пресен ананас .Чай или кафе.
Закуска 2
Една чаша плодов сок или плодове по избор.
Обяд
Червена леща яхния
100 грама червена леща
1 узрял домати
1 глава червен лук
Червени, зелени и червени чушки (около една чаша)
1/2 сладко резене
малки глава целина
1 морков
1 супена лъжица зехтин
сол, черен пипер или чили
малко кимион, дафинов лист
магданоз, босилек (по желание)
1 супена лъжица пресен, добре скълцан нарязан джинджифил
2 супени лъжици галета или зърна ечемик
Измийте лещата със студена вода и варете с кимиона и дафиновите листа, целината и моркова .
Лука се запържва в зехтина, добавят се нарязаните на ситно домати и се запържват леко и след като течността се изпари, след това добавете на чушките и резенето. После долейте вода и варете в продължение на 15 минути, след което смесете с лещата в гърне, добавете галета или ечемик, сол, черен пипер и джинджифила . Ako яде прекалено гъста, се разрежда със зеленчуков бульон и се доварява за кратко време, около 15 минути.
Яжте с филийка пълнозърнест хляб и изпийте на края 300мл зеленчуков бульон .
Една трета от лещата, оставете за вечеря или запазете в хладилника за друг път.
Вечеря
Можете да замените, лещата останала от обяд със 100 грама пилешки или пуешки салам и една чушка или няколко кисели краставички.
3-ти ден
ОБЯД (Въглехидратен)Закуска 1
2 ябълки или 1 банан
Чай или кафе
Закуска 2
Разреден плодов сок с чаша минерална вода или 2 плода по избор
Обяд
Елдена каша с кълнове от соя
120 грама елда
1 и 1/2 ч. чаша соеви кълнове
1 глава лук или 2 по-малки глави
1 скилидка чесън
сол и черен пипер
магданоз
1 супена лъжица зехтин
съставки за салата
Сварете елдата според инструкцията .
2/3 за обяд , 1/3 за вечеря
Запържете 150 грама лук и чесъна в зехтина. Прибавете ги към 2/3 от елдата.
Добавете и соевите кълнове, черен пипер, сол ако е необходимо и няколко супени лъжици вода.
Поръсете обилно с нарязан магданоз. Изчакайте няколко минути елдата да поеме миризмите !
Салата - Лук, целина, ябълка, нарязани на кубчета, добавете сос от кисело мляко, 1 супена лъжица майонеза, 1 супена лъжица горчица.
Смесете всички съставки и разбъркайте добре
Оставя се да престои в хладилника за известно време и се полива с останалият сос.
Вечеря
В останалата от обяд 1/3 сварена елда прибавете малко студени сварени гъби, 1 нарязана кисела краставичка, 1/2 малка глава лук и 1 домат , сол, черен пипер, оцет, олио и магданоз.
4-ти Ден
ОБЯД (Белтъчен) Закуска1
2 круши или 2 праскови
Чай или кафе
Закуска 2
Една чаша сок от плодове или зеленчуци или плодове по ваш избор
Обяд
Пиле яхния
2 пилешки кълки
1 малка глава лук
1 морков
1 алабаш/колраби
парченце от чушле (или щипка лют червен пипер)
1 домат
1 чаена лъжичка масло
щипка сладък червен пипер
сол и черен пипер
4 чаши пилешки бульон
Ако тази храна ще ви бъде и за вечеря, добавете и нарязаните на хапки пилешки дробчета или още една пилешка кълка!
Изпържете ситно нарязаният лук и нарязаните на тънки лентички парчета месо/дробчета !
Добавете нарязаните моркови и алабаша.
Залейте с бульона така ,че да покриете месото, прибавете парченцето люта чушка и нарязаният домат. Ако е необходимо добавете сол и гответе ястието бавно около 20 минути.
Малко преди края на готвенето, добавете прясното масло, черният пипер и червеният пипер.
Поръсете с магданоз !
Яжте с филийка хляб и изпийте накрая 300 мл бульон .
Ако яденето ви е с повече сос - няма нужда от бульон !
Вечеря
Останалата 1/3 от обедното ядене или
Вместо останалото от вечеря може да си направите салата от 3 картофа, малки глава лук, 2 чаени лъжички оцет, една чаена лъжичка олио, сол, черен пипер и малко вода.