ОДА ЗА ОТХВЪРЛЕНИТЕ БУЛЬОНЧЕТА
ИЛИ
ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСКАЧАТ, КАТО СЛУЧАЙНА И НЕНУЖНА ПРИЩЯВКА НА АВТОРИТЕ НА ДИЕТАТА !
Аз си приготвям бульона сама и голяма тенджера за цялата четворка, като свърши тенжерата правя друг, общо взето хвърлям всички зеленчуци , каквито имам, в момента прибавям и коприва и листа от цвекло и листа и цвят от глухарче и обелките от зеленчуци, а обелките се научих от тук :
http://www.sharemykitchen.com/bg/как-да-приготвим-домашен-зеленчуков-б/ (моля, копирайте целият линк в браузера, че нещо не излиза, като линк)
Обезателно прочетете линка - много интересна идея !
Невероятно вкусно става , не съм вярвала ,че може зеленчуков бульон да е толкова вкусен !
и то напълно без сол !
Не прибавям никаква сол и преди да го си го пийна си слагам една китайска лъжица ,от керемичните, соев сос -"Кикоман", скъп е но е качествен и си заслужава и не е толкова солен и му пресовам малко чесън и става една вкуснотия - мани, мани
Слагам всичко каквото се сетя - без бобови, без домати и без картофи !
Кочаните и външните листа на зелето, кочаните и външните листа на салатките, броколи, карфиол, мустачките на зеления лук даже слагам,
хубаво измити, глави целина, моркови лук, чесън, коприва, корени пъщърнак, магдоноз ,на ряпата листата и самата ряпа, червено цвекло - бульона става червен, пънчетата на гъбите, праз, тиквички, тиква а бе каквото се сетите и каквото преди сте го хвърляли на боклука !
А такъв зеленчуков "боклук" се събира доста - както ще установите !
Събирам си го след като го измия в пликче в камерата и после направо го хвърлям във бульона !
Колкото повече зеленчуци сложите - по-вкусен става бульона ! Покрийте с 10 см вода, после може и да доливате ! Варете, неппременно на много бавен огън 1-2 часа ! Подправки всички зелени подправки са желателнине слагам никакви - може дафинов лист и Да Ви е сладко !
Днес за първи път си приготвих бульон от кубче, че не нямах (е сега се вари, вече
) , а трябваше да излизам . Беше био без моносодиум глутамат и ми се видя безвкусно и ужасно солено !А колко солено ядях - направо отровно, сигурно щях да го досоля тоз бульон преди !
Така, че кубчетата по изключение иползвайте !
Те са разрешени, тъй като
бульона е много, много важен в диетата и ползата му надвишава в пъти , вредата от солта и моносодиум/ мононатриум глутамата в готовите кубчета, та са ги разрешили понякога ,да бъдат ползвани, за да не се пропуска бульона, но въпреки това 99% от диетуващите - го игнорират !
Като започнете да го пиете, бульона, след обедното хранене ( точно 300мл , не повече) , ще забележите веднага, че Ви е много по-добре с него !
1 . Ще забележите, че сте идеално заситени, а то има само няколко нищожни калориЙки !
2 И, че Ви е много доволно, топло и приятно с него!
3 Че, жаждата ви за вода, след храненето, е напълно утолена Няма да Ви се пие вода през следващите 2 часа - гледала съм по часовник ! Помните нали, че е забранено да се пие вода 15 минути преди и 2 часа след хранене !Е, бульончето автоматично измита нуждата от пиене и то точно за 2 часа !
Водата е збранена, защото разрежда стомашнити сокове и прави смилането на храната непълноценно и бавно - бавен метаболизъм, а ние искаме да ни е бърз метаболизма и да отслабваме !
Това за което ще зебележите и ще ви хареса , а сега за това, което не знаете за ползата от бульона!
Бульона от зеленчуци е силно АЛКАЛЕН и моментално алкализира стомаха ни и той започва много бързо да отделя ензимите за разграждането на алкалната храна - каквато е нашата храна през 2 -ри бобов и 3- ти въглехидратен ден.
По този начин тя много бързо се смила в стомаха, не се задържа дълго в него,
а отива бързо по-нататък за по нататъшна преработка и усвояване - или ние имаме бърз метаболизъм ! Бульоните от птици, месо и риба, са силно КИСЕЛИННИ и дават бърз сигнал на стомаха да отдели ензими за разграждането на киселини .По този начин тя много бързо се смила в стомаха, не се задържа дълго в него, а отива бързо по-нататък за по нататъшна преработка и усвояване - или ние имаме бърз метаболизъм !
За различните белтъци , ензимите за разграждането им в стомаха са различни и затова не е хубаво да се пият бульони от различен вид белтък, от приеманият на основното ястие смесват белтъците , което противоречи на принципите тна разделното хранене, като например не е позволено след телешко печено да се пие пилешки бульон !
За белтъчния ден
За пиле - пилешки бульон -КИСЕЛИНЕН
За телешко - телешки бульон-КИСЕЛИНЕН
За пуешко - пуешки бульон-КИСЕЛИНЕН
За риба - рибен бульон -КИСЕЛИНЕН
За млечни - айран , таратор КИСЕЛИНЕН
За Бобово- Зърнения ден и Въглехидратния ден бульона се вари на зеленчукова онова - АЛКАЛЕН
Вкусно и насищащо бульонче или хладно и освежаващо айранче ![/b][/color]