Сага, за обедните филийки или
защо, не трябва да пропускаме, обедната филийка груб, тричав, пълнозърнест хляб ! Стратегия №1 на „90-дневната диета ” е балансираното хранене – хранене, при коета тялото ни получава редовно, всеки ден, точно необходимите бълтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и баластни вещества – всеки ден и точно необходимите - нито повече , нито по-малко !
Дори в Белтъчен ден , тялото ни има нужда от малък процент въглехидрати и не бива да се лишава от тях. Ако не ги получи, то ще си отбележи липсата им и на другият ден, в бобово/зърненият, когато получи изобилие от въглехидрати, вместо да изхвърли излишъка, ще си го запази под формата на сланинка, лепната някъде по нашето тяло . Тази липса, от малко количество въглехидрати, покрива обедната филийка!
В белтъчната храна, отсъстват напълно баластните вещества, необходими на тялото за да изхвърли отпадъчните продукти от обмяната и това особено важи по-време на диетата, когато тялото изхвърля огромни количества разградени мазнини и с тях и токсините складирани в мазнините. Тази липса от баластни вещества, покрива обедната филийка!
В Белтъчен ден, в храната, отсъстват също така, някои от жизнено необходимите групи от минерали и витамини . Тази липса от минерали и витамини покрива пак - обедната филийка!
Всичките тези липси в белтъчният ден – на въглехидрати, на баласт и на витамини и минерали се покриват само с една филийка зърнист хляб – точно с една-единствена филийка !
Затова, филийката зърнист хляб трябва задължително да присъства в белтъчният ден и то точно на обяд , за да може тялото ни своевременно да се зареди с необходимите липсващи вещества - в активната част на деня !
А помните, нали и правилото, че вечерята в „90-дневната” трябва да е по-малка от обяда – поне на половината, че и повече по-малка от обяда ? Е, филийката на обед, автоматично, прави обяда по-голям от вечерята !
И ви помага да отслабвате, а не както мислехте досега – да ви прави по-дебели !
В Бобово/зърненият ден, зърнистата филийка е също така необходима и много полезна въпреки, че в храната ни има достачъно въглехидрати, но те не винаги са пълноценни въглехидрати(картофите и белият ориз) и не са бавни въглехидрати, каквито трабва да бъдат въглехидратите в този ден.
Най-честият избор в Бобово/зърненият ден са картофите и белият ориз – храни без баластни вещества и бедни на жизнено важни витамини и минерали. Комбинирайте ги задължително с полезните бобови и прибавете филийката зърнист хляб – бобовите и филийката ще превърнат картофеното ви ястие или ястието ви от бял ориз (бързи въглехидрати) в бавен въглехидрат . Бобената и леща-чорба, зеленият фасул и граховата яхния - филийката зърнист хляб, ги обогатява и допълва – ястието ви става още по-бавен въглехидрат .
Дори да изберете полезните ечемик, булгур, овес, пълнозърнест ориз, елда, спелта, просо , лимец и т.н. пак не забравяйте филийката зърнест хляб на обяд – тя ще ги обогати и ще ви зареди с допълнителни баластни вещества, витамини и минерали ! И по този начин - ще ви помогне да отслабнете !
Филийката на обед, автоматично, прави обяда и в Бобово/зърнения ден, по-голям от вечерята !
Във Въглехидратния ден храната е от бяло брашно и захари. Въглехидратите са в изобилие, но баластните вещества са равни на нула !
Липсват жизнено важни витамини и минерали, които са необходими за целите на балансираното хранене на тялото ни !
Опитайте се да заместите, поне на половина бялото брашно, с брашно от наполовина ръж , наполовина бяло или с брашно от спелта или многозърнесто брашно - направете си от него пърленки и намажете с вегетариански пастети, приготвени от вас самите – много е вкусно, прибавете към обяда зеленчукова супа или крем супа с крутони от зърнистата филийка, понякога заменете обяда от спагети и пица с 2-3 зърнени филийки и еленчукова супа или зеленчукова яхнийка или намажете зърнестите филийки с някакъв вегетариански пастет по ваш избор – домашна лютеница, сусамов тахан с чесън, магданоз и лимон, кьопоолу, баба Гануш – син домат със сусамов тахан, италианско песто с пиния, босилек, зехтин и чесън – нека въображението ви работи !
Внимание !!!
Обедната филийка хляб е специална - не е от всеки попаднал ни вид хляб !
И винаги е САМО ЕДНА на брой !
Указания за нейният състав са дадени в книгата от авторките на „90-дневната” диетата !
Ако нямате на разположение хляб, с такъв състав, по-добре прескочете обедната филийката до следващият ден – и си набавите или още по добре - направете си сами истинския хляб !
А ето и указанията на създателите на диетата :
Филийката трябва да е направена от пълнозърнесто брашно и да съдържа цели зърна или по-добре булгур от жито, ръж, спелта, овес, ечемик и т.н. и да съдържа добавки на трици и на различни семена – слънчогледови, ленени, сусамени, макови, семена от ким, анасон и др. такива.
Ако не намерите такъв хляб по магазините, можете да си го приготвите и сами. Този хляб е траен и може да се съхранява в хладилника за дълго време.
Какъв трябва да е хляба на 90-дневната диета , а и за след нея ?
Пълнозърнест хляб от ръж, овес, лимец, спелта и т.н. със букет от подправки и семена !
Само една филийка ( 72 грама) и само към обяда в Белтъчен и Бобово-Зърнен ден. Ако ядете само бобово (напр. само леща-чорба) в Бобов ден - може още половин филийка и на вечеря. Във Въглехидратен ден, ако ядете на обед само от този хляб, без други тестени - 3-4 до 5 филии по 70 грама, а ако го комбинирате с други тестени, намалявайте съответно количеството, и на хляба, и на другите тестените, така, че общо за Въглехидратен ден, за соления обяд, тестените храни да са от 400 грама сурово тесто или 300-350 грама опечено ! Ето, така трябва да изглежда хляба на 90-дневната:
Прикачени файлове:
Хляба на 90-дневната диета е от Ръж, Лимец, Овес, Спелта, Ечемик, Просо и букет от подправки и семена.JPG [ 113.07 KiB | Прегледано 10706 пъти ]
Прикачени файлове:
Хляба на 90 - дневната диета - разрязан.JPG [ 128.74 KiB | Прегледано 10706 пъти ]
Как да си направим сами истински хляб ?РЕЦЕПТА С ВИДЕО за ОВЕСЕН ХЛЯБ (хляб от овес, ръж и лимец ) :
http://www.youtube.com/watch?v=A9Mx7CIlqI81 кубче мая - 42 грама
100 мл. вода на стайна температура
Разбъркайте маята във водата и оставете на страна
В голяма купа поставете и разбъркайте добре - 200 гр. овесено брашно, 300 гр. ръжено брашно, 500гр брашно от лимец (или от спелта), 60 грама сусам, 1 с.л. изсушени и смлени портокалови карички, 1с.л. подправка за хляб ( това е по равни части семена от анасон, семена от ким и семена от кориандър - разбъркани и едро смляни или счукани ).
В купата на миксера първо сложете - 680мл. вода, прибавете сместта с маята и 3 с.л. зехтин. Постепенно прибавете сухата смес с брашната, сусама и подправките за 5 мин и след това месете с миксера (или на ръка) още САМО 10 минути , не повече !
Тестото, ще е рядко и лепкаво ! Завийте с найлон купата и оставете да втасва за 1 час.
През това време намажете обилно с краве масло тавата и поръсете с овесени ядки - както е показано на видеото . ВНИМАНИЕ ! Хляба става голям, към 2 кг. и ще ви трябва по голяма форма - това което се вижда на видеото не е кексова форма, а форма за хляб !
След като тестото е втасвало 1 час , измесето го за кратко още малко , колкото да излезе въздуха .
Сега преместете в тавичката. Понеже тестото е много лепкаво, мокрете ръцете си и лопатката с която го вадите с вода ! Загладето го добре с мокри ръце и обилно напръскайте отгоре с овесени ядки .Сега разрежете дълбоко по средата и завийте с найлон да втасва.
Нагласете часовника на 30 мин . Като минат тези 30 мин включете фурната на печката на 250 градуса,на вентилатор, ако нямате вентилатор - на най-силната възможна температура и поставете на дъното на печката купа с вода, а решетката на печката по средата. Изчакайте 15 мин да се загрее фурната добре и сложете хляба (който, сега общо е втасвал 45 мин ) да се пече на средната решетка.
След 15 мин , намалете температурата на печката с 50 градуса по-малко .Печете още 40 минути и извадете хляба от фурната. Извадете го от формата и го напръскайте леко с вода - получава се особено хубава коричка ! Изчакакайте го да поизстине преди да го режете този толкова вкусен хляб !
Добър апетит !